Explozii noi lângă Republica Moldova. Rusia a atacat din nou, în noaptea de 25 spre 26 septembrie regiunea Odesa. Porturile Reni, Orlivka și Ismail au fost luate de țintă de dronele kamikaze, potrivit canalului de Telegram al armatei ucrainene. Atacul, care a durat peste două ore, a avariat o clădire din port, depozite şi peste 30 de camioane şi autoturisme. Doi şoferi au fost răniţi, unul din ei a avut nevoie de îngrijiri medicale în spital.
Pe de altă parte, un atac cu rachete a vizat Crimeea şi apărarea aeriană a Rusiei a doborât o rachetă, au indicat luni seară autorităţile instalate de Moscova la conducerea acestei peninsule ucrainene anexate în 2014, notează AFP, citat de Agerpres. Totuși, forţele speciale ucrainene au declarat că l-au ucis pe principalul amiral al Moscovei în Crimeea, împreună cu alţi 33 de ofiţeri, în atacul cu rachete de săptămâna trecută asupra sediului central al Flotei ruse a Mării Negre din portul Sevastopol, potrivit Reuters. Pe de altă parte, amiralul a apărut în imaginile difuzate astăzi de Ministerul rus al Apărării, iar fostul președinte rus Dmitri Medvedev amenință cu un război NATO-Rusia.
UPDATE O dronă ucraineană a lovit marţi o substaţie electrică din regiunea de graniţă rusă Kursk, întrerupând curentul în şapte localităţi, a anunţat guvernatorul regiunii. Un bombardament care face ecou celor ale Rusiei împotriva infrastructurii Ucrainei, notează France Presse, citată de Agerpres.
UPDATE Dmitri Medvedev, actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat, marți, că Rusia nu mai are alte opțiuni decât să intre într-un "conflict direct" cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), pe fondul recentelor livrări de tancuri Abrams care ar fi fost livrate Ucrainei de către Statele Unite. Pe contul său de Telegram, Medvedev a criticat NATO ca fiind "fascistă" și a comparat-o cu Axa lui Hitler, afirmând că, dacă un conflict se va intensifica, acesta va aduce consecințe mai grave decât cele experimentate la nivel global în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
UPDATE Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat marţi că Rusia a pierdut 276.670 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei. Acest număr include 400 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi. Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.672 de tancuri, 8.496 de vehicule blindate de luptă, 8.763 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 6.299 de sisteme de artilerie, 792 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 533 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 316 elicoptere, 4.924 de drone şi 20 de ambarcaţiuni, notează Mediafax.
UPDATE Reacţia rapidă a NATO şi a aliaţilor, la solicitarea României, la incidentele recente cu drone care au adus atingere inclusiv teritoriului României a fost "exemplară" şi demonstrează încă o dată capacitatea NATO de a asigura apărarea fiecărui centimetru al teritoriului aliat, a afirmat ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, într-o declaraţie de presă comună cu omologul său ceh, Jan Lipavsky, aflat în vizită la Bucureşti, relatează Agerpres.
UPDATE Comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră, amiralul Viktor Sokolov, nu ar fi fost ucis în atacul ucrainean de vineri, 22 septembrie, asupra sediului flotei Mării Negre din Sevastopol. Moscova a distribuit marți, 26 septembrie, imagini în care acesta se presupune că ar fi participat la ședința consiliului de conducere al Ministerului rus al Apărării, notează Ziare.com.
UPDATE Miliardarul rus Oleg Deripaska și-a exprimat îndoiala, într-un interviu pentru Financial Times, că sancțiunile impuse de țările occidentale din cauza invaziei Rusiei în Ucraina vor grăbi sfârșitul războiului, transmite BBC. „Nu înțeleg de ce nu poate fi oprit de ambele părți”, a declarat Deripaska. „Nu văd pe nimeni care să își atingă obiectivul declarat”. „Îi veți da [Ucrainei] avioane de luptă F-16, F-35? Știți, singurul scop care va fi atins este mai multă suferință, mai multe vieți pierdute și mai mulți răniți”, a spus miliardarul, notează G4media.
UPDATE Producătorii ruși de gaz petrolier lichefiat (GPL) au reluat exporturile regulate de propan și butan prin portul Kerci din Crimeea după o pauză de opt ani, au declarat surse din industrie, în ciuda amenințărilor la adresa securității, relatează Reuters, citată de The Guardian. Exporturile regulate de GPL din Kerci au fost suspendate în 2015, după sancțiuni internaționale mai ample împotriva companiilor și producătorilor ruși din cauza anexării ilegale a peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, în 2014, scrie G4media.
UPDATE Dmitri Sitîi, un rus de 34 de ani, este considerat acum liderul de facto al grupării de mercenari Wagner. Tânărul a avut o ascensiune fulminantă în organizație, urcând de la coordonarea „armatei de troli” a grupului la șeful operațiunilor non-militare și mai ales financiare ale Wagner, scrie Adevărul.
UPDATE Acțiunile „ostile” ale Canadei față de Rusia, printre care și extinderea listei de sancțiuni, nu vor rămâne fără răspuns din partea Moscovei, a declarat marți ministerul rus de externe după onorarea unui veteran ucrainean în parlamentul de la Ottawa, relatează TASS.
UPDATE Autoritățile din Odesa anunță că forțele ruse au atacat din nou regiunea cu drone, în timpul nopții. A fost lovit portul Ismail, fiind avariate depozite și „aproximativ 30 de camioane și 6 dube”, a precizat guvernatorul Oleg Kiper. Noaptea trecută, o alertă aeriană a fost declarată în opt regiuni ale Ucrainei din cauza amenințării rachetelor balistice, scrie Libertatea.
UPDATE În timp ce invazia rusă în Ucraina intră în cea de-a 19-a lună, organismele internaționale de supraveghere spun că au găsit dovezi continue de violență sexuală sistematică împotriva femeilor în regiunile ocupate de trupele invadatoare, notează Adevărul.
UPDATE Președintele leton, Edgars Rinkevics, consideră că o înfrângere a Ucrainei în războiul împotriva Rusiei poate duce la cel de-al treilea război mondial, comunică RBK-Ucraina cu referire la Welt. Liderul leton consideră că, dacă Rusia vede că Occidentul nu este unit, că nu sprijină suficient de mult Ucraina, atunci ar trebui „să începem să ne temem de faptul” că vor exista noi provocări ale Federației Ruse, inclusiv împotriva membrilor NATO. „Dacă Ucraina nu se va putea apăra, dacă va pierde, atunci se va deschide cu adevărat calea spre un război mondial. Dacă agresorul nu este oprit, agresorul va înainta cât mai departe”, a spus Rinkevics. El a adăugat că cel mai bun mod de a preveni un al treilea război mondial este de a ajuta Ucraina prin toate mijloacele. „Trebuie să dăm Ucrainei tot ceea ce cere. Trebuie să facem tot ceea ce este necesar pentru a întări Ucraina, rezistența ei”, a accentuat Președintele leton.
UPDATE Armata rusă creează noi unități de recunoaștere și asalt pentru a înfrânge pozițiile fortificate ucrainene în noi operațiuni ofensive, relatează Izvestia, cel mai vechi cotidian din Rusia, potrivit HotNews. Oficialii militari ruși fac presiuni pentru a-și construi forțele armate, în ciuda „multitudinii de probleme endemice de mobilizare” cu care se confruntă țara, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), informează Sky News.
UPDATE Kievul a folosit din ce în ce mai mult dronele aeriene care explodează la impact, cu unele succese notabile – inclusiv în interiorul teritoriului rusesc. Cel mai recent exemplu al abordării adesea inovatoare a Ucrainei în lupta împotriva războiului vine sub forma unei drone subacvatice. Potrivit imaginilor publicate online, Marișka este un vehicul submarin fără pilot (UUV) de culoare neagră, care are o lungime de șase metri și o rază de acțiune de aproximativ 1.000 km. Se pare că este un sistem dezvoltat de ingineri voluntari, realizat de ei înșiși la un cost de 433.000 de dolari și poate efectua misiuni de atac, transport sau recunoaștere. Se așteaptă ca Marișka să fie folosită în operațiuni sinucigașe împotriva Flotei rusești din Marea Neagră (BSF), alături de alte infrastructuri și unități critice rusești, notează G4media.
UPDATE Rusia încearcă să se alăture din nou Consiliului pentru drepturile omului al Națiunilor Unite, în cadrul unor alegeri care vor fi văzute ca un test cheie al poziției sale internaționale. Diplomații ruși fac lobby pentru votul care va avea loc luna viitoare, transmite BBC.
UPDATE Funcționarea bacului la punctul de trecere Orlivka, la granița Ucrainei cu România, a fost suspendată temporar din cauza unor explozii în regiunea Odesa, a anunțat Serviciul frontierei de stat a Ucrainei. Anterior astăzi, șeful administrației militare regionale din Odesa, Oleh Kiper, a declarat că în raionul Ismail infrastructura portuară a fost avariată ca urmare a exploziilor.
UPDATE O întreagă flotă de drone ieftine de plastic îi ajută pe soldații ucraineni să depășească și să atace sistemele sofisticate de apărare antiaeriană și de război electronic ale rușilor, scrie The New York Times. Guvernul ucrainean vrea acum să investească peste 1 miliard de dolari ca să mărească capacitatea de luptă a armatei sale de drone, notează Digi24.
UPDATE Atât armata rusă, cât și Grupul Wagner au recrutat mulți infractori și criminali din închisorile din Rusia pentru a-i trimite pe frontul din Ucraina. Acum, mulți dintre ei se întorc acasă, unde sunt liberi să comită noi atrocități, relatează Sky News.
UPDATE Experții polonezi au confirmat că racheta care a ucis două persoane la o fermă din sudul țării a fost lansată de Ucraina. Incidentul, care a reaprins temerile privind extinderea războiului în Europa, a avut loc în luna noiembrie anul trecut, amintește cotidianul polonez Rzeczpospolita, citat de CNN. Primele suspiciuni au vizat Rusia, însă SUA, șeful NATO și oficiali polonezi au comunicat la scurt timp că este mai probabil ca racheta să fi fost lansată de Ucraina, pentru a contracara un atac rusesc pe propriul teritoriu. Moscova chiar a felicitat, la momentul respectiv, Washingtonul pentru "reacția profesionistă", în vreme ce Ucraina a negat și continuă să nege faptul că racheta căzută la Przewodow i-ar aparține, notează Antena3.
UPDATE Forțele rusești au eșuat, pe 25 septembrie, în atacurile terestre lansate în apropiere de Avdiivka și Marinka, la periferia vestică a Donețkului, precizează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-un raport citat de publicația The Kyiv Independent. „Forțele rusești și-au continuat atacurile terestre fără rezultat de-a lungul liniei Avdiivka - orașul Donețk”, precizează specialiștii de la think-thank-ul american. În același timp, forțele rusești nu au reușit să recupereze terenul pierdut în apropiere de Novomykhailivka, la 36 de kilometri sud-vest de Adviivka, se mai menționează în raport, notează Libertatea.
UPDATE O rachetă a lovit o afacere din orașul Kryvyi Rih, în centrul Ucrainei, a declarat Oleksandr Vilkul, șeful Consiliului de Apărare din Kryvyi Rih, pe Telegram „Dimineața, ocupanții au atacat Kryvyi Rih cu o rachetă. Ei au lovit una dintre întreprinderile din oraș. Toate serviciile de urgență se află la fața locului. Consecințele sunt în curs de clarificare”, a spus el. Nu au fost raportate victime, notează AlephNews.
UPDATE Moscova a ridicat restricţiile la exportul de combustibil deja acceptat la export de către Căile Ferate Ruse şi Transneft înainte ca săptămâna trecută să fi fost anunţată interdicţia iniţială. Interzicerea pe termen nedefinit a exporturilor pentru toate tipurile de benzină şi motorină de înaltă calitate rămâne în vigoare, conform documentului din 23 septembrie. Analiştii se aşteaptă ca aceasta să fie de scurtă durată şi să fie eliminată complet odată ce recoltarea agricolă să se încheie luna viitoare, notează Money.
UPDATE Rusia amenință statul bulgar că viitorul său act provocator la adresa sa, sub „directivele euroatlantice”, va acea inevitabil consecințe dezagreabile. Amenințarea vine din partea Rusiei, după ce Bulgaria l-a expulzat pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse de la Sofia.
UPDATE Un grup de experți independenți în domeniul drepturilor omului, sprijiniți de Organizația Națiunilor Unite (ONU) a anunțat că a găsit dovezi ale unor crime de război comise de forțele ruse în cadrul conflictului lor cu Ucraina. Crimele includ acte de tortură, unele dintre ele atât de brutale încât au dus la deces, precum și violul unor femei cu vârste de până la 83 de ani, scrie AP. Membrii Comisiei independente de anchetă a ONU privind Ucraina au exprimat, de asemenea, îngrijorare cu privire la acuzațiile de genocid comise de forțele ruse, pe care le investighează în prezent, scrie AlephNews.
UPDATE Explozii puternice s-au auzit între orele 2.30 și 3.30. Armata ucraineană a anuțat că a doborât 26 dintre cele 38 de drone de atac de fabricație iraniană lansate de Rusia. Din luna iulie, de când s-a retras dintr-un acord de cereale intermediat de ONU, Rusia a intensificat atacurile asupra regiunilor din sudul Ucrainei, unde se află porturi și infrastructură vitală pentru exporturile agricole.
UPDATE Asistentul adjunct al președintelui SUA pentru Securitate Națională, Michael Pyle, a trimis o scrisoare conducerii ucrainene cu o listă de reforme pe care Kievul trebuie să le efectueze pentru a continua să primească asistență militară, a relatat publicația Ukrayinska Pravda, publicând textul scrisorii. În documentul intitulat „Lista reformelor prioritare. Reforme legate de condițiile de asistență din partea Statelor Unite”, în special, Kievului i se cere liberalizarea prețurilor la gaze și electricitate, care, potrivit autorilor, ar trebui să asigure „stabilitatea financiară. a companiilor și operatorilor.” De asemenea, este planificată extinderea consiliului de supraveghere al companiilor Ukrenergo și Naftogaz cu o singură persoană, scrie Adevărul.
UPDATE Guvernul german s-ar putea să își reitereze obiectivul de a renunța la produsele energetice rusești și de a accelera alianțele cu furnizori alternativi, dar ultimele cifre care vor vedea lumina zilei arată că drumul este probabil lung, scrie energypress.gr, potrivit Știripesurse.
UPDATE În discursul adresat națiunii de luni seară, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a precizat că așteaptă și de la alte țări să urmeze exemplul României și al Bulgariei și să coopereze în privința exporturilor de cereale din țara sa, informează News.ro. „Sunt recunoscător partenerilor noştri care au împiedicat încălcarea normelor comerciale ale UE şi a Acordului de asociere. Aşteptăm de la alte ţări vecine aceeaşi cooperare constructivă ca şi în cazul Bulgariei şi României. Uniunea Europeană este un spaţiu pentru înţelegere şi cooperare reciprocă. Aşa ar trebui să fie", a declarat Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean a afirmat că, în această problemă, Comisia Europeană a sprijinit foaia de parcurs pentru monitorizarea reciprocă a exporturilor de cereale și a cerut vecinilor să elimine „treptat emoţiile privind din acest subiect”, potrivit Libertatea.
UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski le-a muluimit soldaţilor ucraineni din Forţele Aeriene, care luptă împotriva rachetelor ruseşti şi a atacurilor cu drone în fiecare zi şi noapte: Este important să ne amintim că fiecare ţintă distrusă este o viaţă salvată, a spus liderul ucrainean într-un mesaj video, informează news.ro. ”Aş dori să le mulţumesc tuturor soldaţilor noştri din Forţele Aeriene, soldaţilor din grupurile mobile de foc care luptă împotriva rachetelor ruseşti şi a atacurilor cu drone în fiecare zi şi noapte. Numai în timpul unui singur atac împotriva Ucrainei, noaptea trecută, inamicul a folosit 33 de instrumente de impact: "Shahedi", rachete... Cele mai multe dintre ele sunt împotriva Odesa şi a regiunii. (.) Din păcate, au fost lovituri. Dar 30 din 33 de ţinte au fost doborâte”, a transmis Zelenski în mesajul zilnic către popor. Zelenski continuă: ”Este important să ne amintim că fiecare ţintă distrusă este o viaţă salvată. Şi vom răspunde Rusiei la fiecare lovitură împotriva oraşelor şi satelor noastre, împotriva fiecărei comunităţi ucrainene. Şi pentru Odesa, şi pentru Berislav şi Herson, pentru regiunea Doneţk, regiunea Harkov, regiunea Sumî, pentru toate regiunile noastre”, afirmă preşedintele Ucrainei.