Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 972: Scenariul negru, atac mortal, pilot ucis și supărarea Kievului. SUA: Rusia nu a reușit în Moldova

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 635: Vizită surpriză la Kiev! Zelenski: „Totul nu se va termina atât de repede pe cât ne-am dori”

20 noiembrie 2023, ora 18:58

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a sosit luni la Kiev într-o vizită neanunţată în avans, cu scopul de a asigura Ucraina că sprijinul SUA în faţa invaziei Rusiei va continua, relatează AFP. Preşedintele rus Vladimir Putin va participa prin videoconferință la summitul virtual G20 şi are un rival, în perspectiva alegerilor de anul viitor, primind critici de la ultranaționalistul Igor Ghirkin, notează Mediafax. Totodată, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că nimeni nu trebuie să se aștepte la un sfârșit rapid al războiului cu Rusia.

Unitățile de apărare aeriană rusești ar fi interceptat o dronă deasupra orașului Elektrostal din regiunea Moscovei, anunță primarul capitalei, Serghei Sobyanin. Aceasta se îndrepta spre centrul Moscovei, potrivit oficialului. Totodată, un bombardament rusesc în satul Seredîna-Buda din regiunea Sumî s-a soldat cu moartea unui bărbat în vârstă de 51 de ani, notează Libertatea. Pe de altă parte, armata ucraineană susține că a ucis peste 7.000 de soldați ruși în ultima săptămână.

UPDATE Rușii au bombardat parcarea unei firme private din Herson. Doi șoferi au fost uciși și o altă persoană a fost rănită. Clădirea firmei și mai multe mașini au fost avariate, potrivit Spotmedia.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că nimeni nu trebuie să se aștepte la un sfârșit rapid al războiului cu Rusia, într-o discuție care a avut loc la Kiev cu directorul general al Fox Corporation, Lachlan Murdoch, și cu jurnaliștii de la postul Fox News, Benjamin Hall, și publicația Sun, Jerome Starkey, transmite BBC. „Dintr-un anumit motiv, oamenii tratează acest lucru ca pe un film și se așteaptă să nu existe pauze lungi în desfășurarea evenimentelor, că imaginea din fața ochilor lor se va schimba mereu, că vor exista surprize în fiecare zi. Dar pentru noi, pentru soldații noștri, acesta nu este un film”, a declarat Zelenski, potrivit unui mesaj postat pe site-ul președinției ucrainene. „Este viața noastră. Este o muncă grea în fiecare zi. Și totul nu se va termina atât de repede pe cât ne-am dori, dar nu avem dreptul să renunțăm și nu vom face acest lucru”, a continuat președintele Ucrainei. Aceste declarații vin în contextul în care comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a afirmat la începutul lunii noiembrie, în paginile revistei The Economist, că războiul a ajuns într-un punct mort, scrie G4media.

UPDATE Guvernatorul regiunii Belgorod acuză ucrainenii că au lansat peste 40 de atacuri cu diferite tipuri de muniții asupra zonelor populate ale regiunii. Guvernatorul rus nu dă detalii despre pagube sau victime, dar spune că au fost vizate infrastructuri ale rețelei de comunicații, scrie Spotmedia.

UPDATE Zeci de mii de ucraineni au rămas fără electricitate în urma bombardamentelor ruse de peste weekend. În Herson sunt peste 28.000 de civili fără curent, în Donețk 122 de localități sunt în beznă, în Harkov peste 17.600 de oameni, în Liov peste 200 de persoane nu au gaz și în Dnipropetrovsk peste 13.000 de clienți nu au curent, notează Spotmedia.

UPDATE La Moscova, guvernul a impus noi reglementări ale internetului, asigurând întărirea cenzurii impuse de Kremlin. Putin și-a aflat însă și un prim contracandidat la prezidențialele de anul viitor, în persoana ultranaționalistului Igor Ghirkin. Acesta se află în închisoare pentru discreditarea armatei ruse, dar e departe de a fi un deținut politic. Ghirkin a condus forțele pro-ruse în estul Ucrainei în 2014, după anexarea Crimeii, și este una dintre cele trei persoane condamnate în absență în Olanda pentru rolul jucat în doborârea avionul MH17 în 2014 și uciderea a tuturor celor 298 de oameni aflați la bord, notează Spotmedia.

UPDATE Finlanda, state membru UE și NATO, a anunţat sâmbătă închiderea a patru puncte de trecere la graniţa cu Rusia, în încercarea de a opri un flux de migranţi ilegali instigat de regimul de la Moscova. Cele patru puncte închise sunt de departe cele mai aglomerate, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Noul program de guvernare al executivului slovac condus de premierul populist Robert Fico vede „oportunități de afaceri” în Ucraina, deși guvernul de la Bratislava a tăiat ajutoarele militare pentru Kiev, relatează Euractiv, citat de HotNews.

UPDATE Susana Jamaladinova, o ucraineancă de origine tătară din Crimeea, cunoscută sub numele profesional Jamala, se află acum pe lista persoanelor căutate de Rusia, au anunțat luni agențiile de presă de stat RIA și TASS. Ministerul Afacerilor Interne o acuză pe câștigătoarea Eurovisionului din 2016 că a discreditat armata Moscovei, scrie site-ul rus de știri independent Mediazona, notează Libertatea.

UPDATE „Tocmai am ajuns la Kiev pentru a mă întâlni cu liderii ucraineni. Sunt aici astăzi pentru a transmite un mesaj important: Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina în lupta sa pentru libertate împotriva agresiunii ruse, acum și în viitor", a scris Austin pe rețeaua socială X.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski l-a demis pe comandantul forțelor medicale ale Armatei, generalul major Tetiana Ostașcenko și a spus că „au fost stabilite noi priorități” în operațiunile Armatei ucrainene după o întâlnire cu ministrul Apărării Rustem Umerov, notează Gândul.

UPDATE O întâlnire secretă a avut loc în această săptămână la reședința lui Vladimir Putin din afara Moscovei, unde au participat zeci de oligarhi și oameni de afaceri, care l-au avertizat pe președintele rus că o bombă ticăie în cabinetul său și e posibil să explodeze. Afaceriștii sunt îngroziți că își vor pierde afacerile, după numărul ”înfricoșător” de naționalizări efectuate de stat, de la începutul războiului din Ucraina, notează Ziare.com.

UPDATE Armata ucraineană a spus că „sarcina sa principală” în această iarnă va fi să perturbe logistica Rusiei „în așa fel încât să fie foame, frig și să nu aibă dorința de a lupta”.Vorbind la televiziunea națională, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU), Volodimir Fitio, a declarat că se face tot posibilul pentru ca trupelor ruse de pe pământ ucrainean să le fie cât mai incomod posibil. „Principala noastră sarcină este să ne asigurăm că tot ce se întâmplă acum ajută Forțele Armate ale Ucrainei și, invers, dăunează ocupanților ruși”. Fitio a spus că se fac eforturi speciale pentru a perturba rutele logistice pentru a împiedica forțele ruse să livreze arme, alimente și alte bunuri necesare.El a adăugat, de asemenea, că operațiunile de eliminare a artileriei, infanteriei și adăposturilor de tranșee inamice vor continua. „Astfel, inamicul ar trebui să se aștepte la surprize din cer”, a adăugat Fitio, notează Ziare.com.

UPDATE Congresul SUA vrea să aprobe până la sfârșitul anului 2023 cererea administrației președintelui american Joe Biden de asistență pentru Ucraina și Israel, precum și pentru asigurarea securității graniței de sud, informează NBC. Dacă Congresul nu reușește să se miște înainte de sfârșitul anului, surse din Senat spun că șansele de a trece întregul plan peste linia de sosire se reduc dramatic, scrie Libertatea.

UPDATE Potrivit declarațiilor unor militanți pentru drepturile omului, în acest an, Ministerul rus al Apărării a recrutat peste 100.000 de oameni, scotocind închisorile și promițând să reducă ani buni din pedepsele  unor oameni care fuseseră condamnați pentru unele dintre cele mai nemiloase crime înregistrate în țară, potrivit Știripesurse.

UPDATE Un soldat ucrainean și o femeie au murit în urma exploziei unei grenade într-un apartament din Kiev, a anunțat poliția din capitala ucraineană. Un alt bărbat a fost rănit, informează Reuters.

UPDATE Este imposibil să te lupți cu o hoardă de zombi și să speri că vei câștiga, aflăm din literatura ori filmele cu „Zombie Apocalypse”. Vladimir Putin rescrie acest gen horror și îl pune în aplicare în realitatea imediată, de lângă noi: ce vedem în aceste zile în Ucraina este rețeta cinică prin care Rusia ne arată cum știe că poate câștiga un război: apelând la valurile aparent nesfârșite de automatoni în haine kaki, mobilizați de Kremlin cu un singur scop: să fie uciși pentru a înfrânge, într-un final, rezistența ucraineană. O analiză din surse deschise realizată de Digi24.ro arată că în ultima săptămână, rușii au lansat nu mai puțin de 107 atacuri doar la Avdiivka. Armata rusă continuă să preseze liniile de apărare ucrainene și la Marinka, Bahmut ori Kupiansk, alte sectoare greu încercate ale frontului. Rapoartele armatei ucrainene anunță pierderi de circa 800-1.000 de soldați ruși uciși zilnic. Plus două întrebări, încă fără răspuns: Câți ruși mai pot ucide ucrainenii până când vor pierde? Câți ruși își permit rușii să piardă până să se recunoască învinși?

UPDATE Un bombardament rusesc în satul Seredîna-Buda din regiunea Sumî s-a soldat cu moartea unui bărbat în vârstă de 51 de ani, a anunțat Parchetul regional Sumî duminică, 19 noiembrie, potrivit The Kyiv Independent. Forțele rusești ar fi lansat atacuri cu mortiere asupra infrastructurii civile din Seredîna-Buda, inclusiv asupra locuinței unui bărbat de 51 de ani, care a și murit. Satul se află la granița cu regiunea Briansk din Rusia, notează Libertatea.

UPDATE Trupele ruse de artilerie care deservesc un sistem Giatsint-B a distrus pe direcția Kupiansk un sistem Crab de orgine poloneză. Au fost lovite trupele ucrainene concentrare în zonă, a declarat Ministerul Apărării Rus pentru TASS, potrivit Adevărul.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, într-un nou discurs, că armata Ucrainei are nevoie de un nivel nou fundamental de sprijin, el precizând că s-au identificat priorităţile şi rezultatele vor apărea.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 634: Atac la Kiev, explozie la Moscova și record de lunetist! Ucraina anunţă cel mai mare succes recent
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 633: Noapte de foc, pene de curent și lovitura Ungariei! Londra: Rusia suferă pierderi grele la Avdiivka
Ora de iarnă 2024: Când se schimbă ora în Moldova. Sfaturi eficiente pentru a preveni efectele negative
Ora de iarnă 2024: Când se schimbă ora în Moldova. Sfaturi eficiente pentru a preveni efectele negative
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
Reacția Casei Albe după alegerile din Moldova: Rusia „a lucrat energic” pentru subminarea votului
Reacția Casei Albe după alegerile din Moldova: Rusia „a lucrat energic” pentru subminarea votului
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
/VIDEO/ Alegeri prezidențiale 2024: Condițiile în care ar putea avea loc dezbaterea Maia Sandu vs. Alexandr Stoianoglo
/VIDEO/ Alegeri prezidențiale 2024: Condițiile în care ar putea avea loc dezbaterea Maia Sandu vs. Alexandr Stoianoglo

A doua oară într-o lună! Putin a scos la rampă rachetele nucleare. Exercițiile, în apropiere de locul unde are loc summitul BRICS

missing
22 octombrie 2024, ora 22:45

Rusia scoate la rampă rachetele nucleare, pentru a doua oară într-o lună. Oficial, pentru că are exerciții progamate. Faptul că Moscova dă publicității aceste imagini exact în ziua în care Putin e gazda summitului BRICS, nu e deloc lipsit de importanță, scrie Digi24

Asta, pentru că manevrele cu rachete Yars, capabile să lovească la 12 mii de kilometri, au loc în la câteva zeci de kilometri distanță de Kazan. Adică exact orașul în care Putin se află acum alături de liderii Chinei, Iranului, Indiei și Turciei.  

În primele zile ale lunii, Rusia și-a amplasat lansatoarele nucleare mobile „pe rutele de patrulare de luptă”, potrivit agenției de știri TASS, preluată de publicația Newsweek. Militarii ruși au verificat echipamentele „pentru sarcini de lungă durată pe teren”, a mai precizat atunci sursa citată. 

Ministerul rus al Apărării a anunțat că unitățile mobile de lansare ale rachetelor sunt deplasate pe teren pentru a executa misiuni de patrulare și pregătire în eventualitatea unui conflict, și face parte din strategia de descurajare nucleară a Rusiei. 

„De asemenea, militarii vor rezolva probleme legate de contracararea sabotajului și a grupurilor de recunoaștere”, a adăugat agenția.

Yars RS-24 (denumire NATO SS-29) este o rachetă nucleară strategică cu o rază de acțiune de până la 12.000 de kilometri și o precizie de 250 de metri, potrivit publicației specializate în domeniul militar și al apărării, Army Recognition. Aceasta poate fi montată pe camioane purtătoare, sau amplasată în silozuri. Primul regiment Yars RS-24, format din trei batalioane, a fost desfășurat în 2011, în timp ce două batalioane ale celui de-al doilea regiment au fost puse în serviciul de luptă în decembrie anul trecut.

Care sunt prognozele referendumului de duminică? Este sau nu umbrit acesta de alegerile prezidențiale? Care este miza, dar și scenariile ce ar putea avea loc după vot – analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Nicu Popescu, președintele Asociației Cetățeni pentru Europa /Iulian Groza, președinte IPRE.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. În ultimele săptămâni am devenit martori ai unei implicări agresive a unor preoți și episcopi în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Cel mai vizibil dintre toți este Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. Desigur, nu este pentru prima dată când Episcopul Marchel sau alte fețe bisericești promovează discurs politic în slujbele religioase, inclusiv discurs de ură. Nici nu e premieră că susțin anumiți politicieni în alegeri.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
De unde vin milioanele pentru destabilizări și cine își va asuma consecințele? De ce unor politicieni le este frică de integrarea în Uniunea Europeană? /Vom mai avea surprize până la alegeri? Cine ar putea fi exclus din cursa prezidențială? Cine sunt candidații care au ajuns în vizorul poliției și procurorilor?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.

/INFOGRAFIC/ Referendum 2024: Răsturnare de situație! Cum au votat moldovenii, potrivit rezultatelor finale
/INFOGRAFIC/ Referendum 2024: Răsturnare de situație! Cum au votat moldovenii, potrivit rezultatelor finale
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale 2024: Primele rezultate! Sandu și Stoianoglo se vor confrunta în turul II
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale 2024: Primele rezultate! Sandu și Stoianoglo se vor confrunta în turul II
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
/ULTIMA ORĂ/ Primele declarații ale Maiei Sandu după prezidențiale și referendum: „Dimensiunea fraudei este fără precedent”
/ULTIMA ORĂ/ Primele declarații ale Maiei Sandu după prezidențiale și referendum: „Dimensiunea fraudei este fără precedent”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.