/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 649: Apostolii războiului, embargou Moldovei și alertă din SUA! NATO: Să ne pregătim pentru vești proaste

/VIDEO/ Au celebrat Ziua Științei: 33 de instituții din țară și-au prezentat lucrările la o expoziție organizată la Palatul Republicii

20 noiembrie 2023, ora 20:53

Pasionații de invenții și știință și-au dat întâlnire astăzi la Palatul Republicii din Chișinău unde a fost organizată o expoziție tematică. Peste 30 de instituții și-au prezentat lucrările cu care se mândresc cel mai mult, iar cei care au obținut rezultate remarcabile pe parcursul anului au fost premiați de Ministerul Educației și Cercetării.

Fie că sunt pasionați de tehnică, biologie sau hidrologie, zeci de tineri au vizitat astăzi expoziția dedicată științei de la Palatul Republicii din Chișinău. Și dacă majoritatea participanților au venit cu cele mai recente inovații de pe piață, alții au ales să vină la expoziție cu obiecte demult uitate, lucru care a stârnit curiozitatea tinerilor. Aceștia au așteptat cuminți în rând pentru a încerca un joc video vechi, la un calculator de acum câteva decenii.

„Jocurile retro sunt destul de populare la momentul dat, din acest motiv sunt destul de scumpe. Așa cum tehnologia veche devine din ce în ce mai rară și jocurile sunt din ce în ce mai scumpe.”

Utilajul a fost adus de la Muzeul Tehnicii de Calcul din Chișinău, din cadrul Institutului de Matematică „Vladimir Andrunachievici”. Fondat în 2014, muzeul se mândrește cu exponate unice nu doar din țara noastră, dar și din toată Europa.

„Am adus niște exponate din muzeu, câteva console fabricate în anii 90, pentru ca oamenii să joace.” 

La masa de alături, cercetătorii de la Universitatea Tehnică încercau să convingă vizitatorii că lămpile realizate de ei sunt mult mai performante decât cele din comerț. Acestea au fost confecționate după o serie de criterii, iar la realizarea unui astfel de tub electric, se muncește chiar și timp de cinci ani. 

„Una este temperatura de culoare, indicele de redare a culorii, eficiența și tocmai după asta.. costul și durata de viață”.

La câțiva metri distanță, își prezentau invenția alți pasionați de ingineria electrică.

„Asta este o baterie gravidațională, deci, ea a fost elaborată pentru a arăta momentele principale, care conțin acest timp de baterie. Instrumentul este utilizat pentru a acumula energia din sursele regenerabile, când este surplus mare de energie și nu avem unde o consuma”. 

Vizitatorii au avut posibilitatea să vadă și exponate aduse de la Institutul de Zoologie. 

„Sunt aduce câteva piese doar, întotdeauna ele trezesc curiozitatea tinerilor, deci este o colecție de cicade, avem fluturi din Republica Moldova, „mai mulți reprezentanți din ordinul coleoptera sau mai simplu spus, gândaci.” 

Tinerii pe care i-am întâlnit la expoziție, ne-au spus că sunt fascinați de cele văzute.

„Este o expoziție, sincer foarte interesantă, pentru că descopăr alte domenii, chiar sunt de la Universitatea Tehnică, dar am văzut multe departamente de la universitatea mea.” 

„Foarte multe lucruri deosebite, noi nu suntem din Chișinău și ne este foarte interesant să explorăm expoziția.”

În cadrul evenimentului, cei mai talentați cercetători din diferite domenii, au fost premiați cu diplome. Printre ei și Ștefan Rusu, doctor în științe biologice, de la Institutul de Zoologie, din cadrul Universității de Stat. 

„Sunt onorat, astăzi să-mi fie înmânată diploma respectivă de către Ministru și este un imbold pentru noi, de a face încă multe lucruri frumoase.” 

Prezent la eveniment, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a recunoscut că tinerii ocolesc domeniul cercetării din cauza salariilor mici, iar instituția pe care o conduce mai are de muncit la acest capitol. 

„Este un domeniu, cred că financiar, nu cel mai atractiv la moment și pe dimensiunea asta trebuie să lucrăm. Avem tineri foarte buni din școli, universități, care trebuie să-i încurajăm într-un final să aleagă și dimensiunea cercetare.”

În prezent, statul alocă pentru cercetare 600 de milioane de lei. Ziua Științei este marcată pentru al doisprezecelea an consecutiv, iar la ediția din acest an au participat peste 30 de instituții. 

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova
/FOTO/ Mămică pentru prima oară: Interpreta Dianna Rotaru a născut. Cum a făcut marele anunț
/FOTO/ Mămică pentru prima oară: Interpreta Dianna Rotaru a născut. Cum a făcut marele anunț
Creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în biserică: Ce nu ar trebui să faci astăzi
Creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în biserică: Ce nu ar trebui să faci astăzi
/VIDEO/ Actorul din „Singur acasă” a primit o stea pe Walk of Fame de la Hollywood. Macaulay Culkin a izbucnit în lacrimi
/VIDEO/ Actorul din „Singur acasă” a primit o stea pe Walk of Fame de la Hollywood. Macaulay Culkin a izbucnit în lacrimi
Un transportator de colete pe ruta Moscova-Chișinău, cercetat pentru trafic de influență. Detalii de la CNA
Un transportator de colete pe ruta Moscova-Chișinău, cercetat pentru trafic de influență. Detalii de la CNA

/VIDEO/ Brazii, gata de sărbătoare: Pomii de Crăciun au invadat magazinele și piețele din țară, iar la fabrici se muncește de zor

04 decembrie 2023, ora 23:52

Verzi, pufoși, naturali sau artificiali - pomii de Crăciun au invadat magazinele și piețele din țară. Comercianții spun că s-au înarmat cu brazi pentru toate gusturile și buzunarele, doar că, deocamdată, nu se laudă cu vânzări prea mari. La rândul lor, cumpărătorii cred că încă e prea devreme pentru a împodobi bradul, în timp ce alții se gândesc să scoată și în acest an pomul de Crăciun din debara, deoarece unul nou îi costă prea mult. 

„- Mai aveți mult de lucru? - Da este foarte mult de lucru. - Zilnic, aproximativ, câți faceți? - 20, 30”. 

La fabricile de brazi artificiali se muncește acum de zor. Toți sunt puși pe treabă pentru a scoate pe piață în următoarele zile cât mai mulți pomi de Crăciun. Muncitorii de aici confecționează brazi nu doar iarna, astfel că anual reușesc să vândă peste 50 de mii de unități. 

Doar că acum ritmul e mult mai intens. O parte din brazii artificiali sunt pentru export, dar cei mai mulți ajung în magazinele din țară. Diana Ojovanu muncește de cinci ani în această fabrică și spune că drumul pomilor de Crăciun este destul de lung. Până ajung să aducă atmosfera de sărbătoare în casele oamenilor, aceștia trec prin multe etape. 

„Eu, de exemplu, fac crenguța pentru producerea bradului. Noi pregătim crenguța, după asta pleacă la băieți, să formeze bradul deja, să-l strângă”.

După un drum anevoios, coniferele artificiale ajung în magazine, unde bucură ochiul cumpărătorilor, iar celor care vor să-și ia unul acasă, le golesc buzunarele. Prețurile acestora încep de la 200 de lei, pentru unul mic, în timp ce brazii mari pot depăși cu mult suma de 10.000 de lei.

„Dacă nu țineți cu tot dinadinsul să aveți miros de brad în casă, puteți opta pentru un pom de Crăciun artificial. Aceștia arată cu adevărat ca din povești și vă pot servi mulți ani înainte. Doar că o astfel de achiziție vă va bate un pic la buzunar. Cei mai scumpi, cei din categoria 3D, sunt din silicon si seamăna izbitor de mult cu brazii naturali. Prețul lor ajunge și la 11 mii de lei”.

„Avem trei tipuri de brazi. Brazi din peliculă PVC, brazi plastic, PE sau le mai zicem noi, crenguțe 3D și pin artificial. Diferența între silicon 3D și crenguțele simple, 2D PVC este că 3D are o durată de viață mai mare, adică și 10 ani, 15, 20, în dependență de cum este păstrat”.

Printre puținii cumpărători pe care i-am întâlnit astăzi, este și această femeie. Ea spune că-și dorește un brad artificial, pentru că nu le cad acele, ca în cazul celui natural.

„Optăm pentru unul artificial, mai ales că este aceeași atmosferă de Crăciun, iar dacă dorim un pic mai mult miros de brad, mergem în parc sau la munte”.

Totuși, sunt oameni care nu concep sărbătorile de iarnă fără miros de brad în casă. Iar cei care nu vor ca pomii de Crăciun să ajungă la gunoi după sărbători, îi cumpără în ghiveci, pentru ca mai apoi să-i sădească în grădină sau chiar în curtea blocului. Aceștia au fost aduși din pepiniere și sunt deja puși în vânzare. 

„La magazinele din capitală, prețul brazilor, variază în funcție de mărimea și aspectul fiecăruia. Totuși, daca optam pentru un brad în ghiveci, astfel ca după sărbători, să l plantăm în grădină, va trebui să scoatem din buzunar minimum 180 de lei. Atât costă cei mai mici, pentru că prețul celor mai mari, de aproximativ 2 m, ajunge pana la 1800 de lei”. 

Oamenii care trec pe alături îi admiră, dar încă ezită să-și ia unul natural, pentru a avea în casă și miros de brad sau pentru unul din plastic, cu avantajul de a se bucura de el timp de mai mulți ani. 

„Mai mult prefer brazii naturali, deoarece, transmit mirosul, atmosfera de sărbătoare în casă. E bine că cei artificiali nu elimină acele, dar cei naturali, de multe ori sunt o prioritate”. 

„Sigur că e cu miros, pentru copii e fericire, numai că prețurile sunt mari, cu cel artificial, e altceva”.

Comercianții nu sunt îngrijorați că, deocamdată, cumpărătorii nu dau năvală și spun că oamenii încep să cumpere brazi de la mijlocul lunii decembrie, astfel ca aceștia să reziste până la sărbători. 

„Brăduții naturali, necesită și o îngrijire, când spun de îngrijire, mă refer să fie udați regulat, iar după sărbători nu se scot direct afară, pentru că este un stres pentru plantă, de la +20 de grade, să fie scos la -5, -10 grade”.

Oamenii își vor putea alege un pom de Crăciun și la târgurile de brazi, care urmează să fie deschise în toate sectoarele capitalei. 

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
/VIDEO/ O melodie cântată de Ștefan Petrache și Valentin Dînga a devenit coloana sonoră a unui serial din Rusia: Piesa, lansată în 1970
/VIDEO/ O melodie cântată de Ștefan Petrache și Valentin Dînga a devenit coloana sonoră a unui serial din Rusia: Piesa, lansată în 1970
/VIDEO/ „Copiii trăiesc ca-n rai”: Cum arată grădinița din Edineț, schimbată la față, datorită partenerilor de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ „Copiii trăiesc ca-n rai”: Cum arată grădinița din Edineț, schimbată la față, datorită partenerilor de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Adresă fantomă și nicio activitate: Dezvăluiri despre compania anonimă din Bălți, ce ar urma să furnizeze gaz de 10 lei
/VIDEO/ Adresă fantomă și nicio activitate: Dezvăluiri despre compania anonimă din Bălți, ce ar urma să furnizeze gaz de 10 lei
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram