„Tabere pentru migranții deportați, în Moldova” este una dintre sperietorile care a circulat intens în spațiul public în preajma alegerilor, dar care s-a dovedit a fi un fals. Deși informația a fost combătută de autoritățile din Moldova, aceasta a fost distribuită drept un risc al integrării europene.
Zvonurile privind „invazia” migranților au luat amploare după ce vestitul ziar britanic The Times, a publicat o știre cu titlul: „UE planifică tabere de deportare pentru migranții din afara blocului comunitar”.
Conform publicației, un diplomat european a declarat că liderii europeni urmează să discute „soluții inovatoare” pentru a rezolva problema migrației în Uniunea Europeană. Mai exact, deportarea migranților care se află ilegal pe teritoriul UE. Diplomatul, care și-a păstrat anonimatul, a subliniat că la summit-ul din 17-18 octombrie, se va discuta crearea de tabere de returnare a migranților în afara granițelor UE, acestea urmând a fi construite pe teritoriul țărilor candidate, mai exact: Serbia, Albania și Republica Moldova.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă a publicat atunci o postare prin care dezmințea faptul că Chișinăul duce discuții privind construirea de tabere pentru migranții care vor fi deportați. Totuși, știrea a fost rapid preluată de mai multe canale de telegram și partide de opoziție, iar tema migrației și că Bruxelles dictează autoritățile de la Chișinău cum să procedeze în această situație.
„În cuvintele Londrei și Bruxelles-ului este greu să ai dubii. Dacă hrănesc PAS-ul cu bani, atunci privesc Moldova ca subalternul lor, dar vasalilor dreptul la vot nimeni nu le dă. Negocieri cu ei nimeni nu face. Lor le dau doar ordine. Din acest motiv nu e nimic uimitor că nici Vodă, nici Recean nu cunosc nimic despre lagărele de deportare. Lor pur și simplu încă nu le-au spus”, este una dintre declarațiile apărute pe rețelele de socializare.
Patru zile mai târziu, The Times a venit cu informații suplimentare asupra subiectului referitor la taberele pentru migranții care vor fi deportați. Noua știre nu a fost însă preluată de canalele de telegram. Or, conform publicației, liderii europeni vor să modifice legislația europeană pentru a reduce numărul migranților care se află ilegal în UE. Problema a devenit tot mai discutată după ce, mai multe partide naționaliste de dreapta au câștigat alegerile în mai multe state din Europa.
În ce context a apărut întrebarea de ce liderii europeni s-au gândit că ar fi posibil să construiască aceste lagăre pentru migranți pe teritoriul statelor din Balcani? Răspunsul apare în publicație: Pentru că, Albania a acceptat să găzduiască un centru italian de procesare a cererilor de azil. În pofida acestui fapt, Albania a declarat că nu va accepta construirea de tabere pentru returnarea migranților. Centrul italian de procesare a cererilor de azil face parte din acordurile sale „exclusive” cu Italia. The Times notează că și aparatul prezidențial al Republicii Moldova a protestat referitor la acest subiect și a declarat că nu va accepta migranți.
Unul din diplomații europeni a rezumat foarte scurt scenariul în care să fie construite lagăre în țările candidate: „Toată lumea dorește să exploreze această posibilitate, dar găsirea unei țări care să o accepte este o cu totul altă perspectivă. Nu este ușor. Dacă vecinii noștri nu doresc să coopereze, planul nu va prinde contur.”