În timp ce salariile unor demnitari de stat cresc ca pe drojdii, alte categorii de salariați nu și-au primit banii pentru câteva luni. Printre aceștia se numără și circa 2 mii de asistenți personali. Cine sunt ei și ce funcție au? Asistenții personali sunt acele persoane care îngrijesc de bolnavii cu dizabilități severe. De cele mai dese ori sunt rudele persoanelor care necesită îngrijiri speciale. Cei care au acceptat să-și spună oful în fața camerei de filmat se plâng că ultimul salariu intrat pe cont a fost în luna februarie, iar de atunci, tot așteaptă, în speranța că poate luna ce vine vor primi banii.
Pe de altă parte, problema lor este cunoscută autorităților centrale. La solicitarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Finanțelor a identificat 86 de milioane de lei pentru a stinge datoriile. Banii au fost incluși în rectificarea bugetară, care joia aceasta a fost votată în lectura a doua de parlamentari și, în curând, urmează să intre în vigoare. De ce s-a ajuns la această situație, l-am întrebat pe ministrul Muncii și Protecției Sociale. Aflăm că lefurile unor asistenți personali sunt din Fondul de susținere a populației, care, la rândul lui, este alimentat cu bani din taxa aeroportuară și taxa de portabilitate. Respectiv, este foarte imprevizibil, pentru că depinde de cifra de afaceri a companiilor care activează în aceste două domenii.
Nicolae se confruntă cu probleme de sănătate încă din copilărie. În jurul vârstei de trei ani și jumătate, a început să manifeste crize epileptice care, cu timpul, au devenit tot mai dese și mai violente. Boala îi chinuie și acum corpul. Se întâmplă să aibă câte 5 crize pe zi, uneori una după alta, spune mama lui.
„- Ce te doare, spune. Mă doare capul, mă doare mâna dreaptă că a fost ruptă de 5 ori. Medicul mi-a zis că, dacă o rupi a șasea oară, ți-o tai. - Se vede pe vorbă... - Dar ce te mai doare? - Picioarele se umflă. Spatele. - Totul îl doare. El când are atacuri, îl rupe tot corpul. Nu doresc la nimeni așa ceva, e o scârbă mare”.
Chiar dacă boala i-a afectat și dezvoltarea funcțiilor cognitive, Nicolae este încurajat să nu stea doar pe pat. Îi place să aibă grijă, pe măsura posibilităților, de gospodărie.
„- Mai încercați să ieșiți pe afară? - Da, dau mâncare la găini, la câini. Apă dau. - Vă este mai interesant când sunteți pe afară? - Da. - Trece timpul mai ușurel. - Da. - Am văzut că și la televizor vă uitați. - Nu-i interesant. Îl doare capul”.
Bărbatul, ajuns acum la 43 de ani, locuiește în casa fratelui mai mic, împreună cu părinții. Abia de fac față provocărilor.
„Noi toți, toți suntem traumați. Nu avem putere cu ce să-l ținem. El cade jos, nu-l putem târâi. Bărbatul tot e slab, eu tot nu pot. M-am îngrășat de la stres, de la nervi, nu de la mâncare. El înainte mai judeca, mai spunea ceva. Acum el nu mai judecă. El știe așa: e programată ora. S-a sculat la ora opt, să-i fie gata medicamentele. Ora 7, el trebuie să mănânce. La 13, el se așază și așteaptă mâncare, el nu întreabă de unde e. El mă întreabă de celălalt băiat. De ce Sașa are copii, iar eu? De ce nu mă însor? Nu știu ce să-i răspund. Bărbatul are 62 de ani, eu - 60. Putere nu avem”, ne-a povestit mama bărbatului, Eugenia Cușnir.
În urmă cu trei ani, mama lui Nicolae i-a devenit și asistentă personală. Este vorba de o funcție, ce face parte din serviciul social „Asistența personală” și este destinat persoanelor cu dizabilităţi severe care necesită îngrijire, însoţire şi supraveghere permanentă din partea unei alte persoane în procesul integrării lor în societate.
„- Ne-a spus corect că nu vom primi leafa deplină, dar el, dacă atunci avea pensia 1700, noi luăm din ea 1000, o punem în salariul matale, mai punem și de la noi și cu 500 va fi mai mult. - A luat de la el din pensie, a adăugat la dvs și plus 500 de lei. În total, primeați 1500, la început. - Da, pentru 8 ore de muncă. Peste o perioadă, la Fălești s-a schimbat șefa direcției și m-a pus la salariul deplin. Primeam 3600. Am avut control de 2 ori, le-a plăcut și nu ne mai controlează”.
Începând cu luna martie, femeia nu-și mai primește salariul, pentru că nu sunt bani - i se spune. În încercarea de a afla cauza problemei, a telefonat peste tot unde a găsit de cuviință. Oricum nu a dat de capăt.
„Nu știm situația parlamentară. Vedem multe pe televizor. Rugăm să ne împartă și nouă măcar puțin. Ei văd că își măresc leafa. Să nu spună la televizor, că aud mame cu copii, aud bolnavi, care mor de foame”.
Femeia spune că tot venitul modest al familiei se duce ca apa în pământ în vreme de secetă.
„N-avem, nu ne ajunge. Nici de mâncare. Banii pe care îi primește el - pe leacuri. Banii pe care ea - plătesc comoditățile. Dar bărbatul ce mai primește, pe pâine. Vreau și eu să mă lecuiesc ca să-l pot îngriji cât mai mult”.
Și o altă femeie nu-și primește salariul de asistentă personală, tot de trei luni. Nu a vrut să fie filmată deschis, așa că am convenit să-i protejăm identitatea. S-a angajat ca asistentă pentru nepoata ei care acuș va face 40 de ani. Fata suferă de mică de paralizie cerebrală infantilă. Mama ei a murit mai devreme, iar în 2015 a rămas orfană și de tată. Așa că risca să rămână pe drumuri.
„- Îi nepoată, am luat-o eu. Nu am putut să stau. - Ea are nevoie tot timpul de îngrijire? - Da, ea este țintuită la pat. Are paralizie cerebrală infantilă. M-a chemat la Fălești. A fost comisia acasă. Au făcut control și m-au făcut asistent personal. Pe mine altceva mă doare. Mi s-a tăiat din pensie. Ei i s-a tăiat, ca să-mi facă leafă mie și să mai pună ceva adăugător acolo. Acum, nici pensia de cândva nu o mai primim. Luăm 1900 de lei. - Este pensia ei de dizabilitate? - Da. - Dar salariul dvs. pentru că o îngrijiți? - Nu am primit nimic. Din luna ianuarie și februarie. Dar pentru martie, aprilie, mai și iunie nu. Am pierdut orice încredere”.
Cheltuielile pentru întreținere și îngrijire, deseori, depășesc bugetul familiei.
„- Iaca poftim, sunt 4 luni de zile de acum, ce este asta? Eu iau de la magazin pe datorie. - Vreți să renunțați la asta? E o muncă grea? - Îi foarte grea, îi foarte grea. Mai ales la vârsta mea! Atâtea am trecut, eu de acum nu mai pot. - Dar dacă ați fi lăsat-o? - Cred că nu mai era deja.
- Dar nimeni nu vă spune nimic ce va fi mai departe? - Nimeni. Întrebăm la Fălești - nimic. Și la linia fierbinte - tot. Dar eu ce să fac? Îmi trebuie multe lucruri pentru ea, pampersuri. Da lumina dacă nu o plătim o lună de zile vine și ne-o taie. Ce făcem noi? -Ați sunat la linia fierbinte și ce v-au explicat? - Ne-o spus doar că posibil să mai dureze până în august. - Din ce cauză? - Că aeroportul e închis și nu-i buget și nu am bani. De acolo niște procente pentru leafa noastră vin. Puțin ce am vorbit. - De ce credeți că anume această categorie? - Nu înțeleg nici eu de ce. Am înțeles că s-a spus că va da la Parlament și se va rezolva”.
Din spusele femeilor, în raionul Fălești sunt circa 190 de asistenți personali care se confruntă cu rețineri salariale. De altfel, nu-și primesc salariile de trei luni și asistenții personali din alte raioane. În total, este vorba de aproximativ 2 mii de persoane.
Cum s-a ajuns la această situație? Ca să răspundem la această întrebare, e cazul să cunoaștem din ce bani este finanțat acest serviciu. Începând cu anul 2018, Guvernul Filip a inclus serviciul „Asistența Personală” în pachetul minim de servicii sociale și urma să fie co-finanțat din bugetele consiliilor raionale și din mijloacele Fondului de susținere a populației.
La rândul său, în fond se acumulează bani din două surse, ne spune Ministerul Muncii și Protecției Sociale. În primul rând, este vorba de taxa aeroportuară și taxa de portabilitate a numerelor de telefon. Conform unui raport al Ministerului, anul trecut venitul acumulat din taxa aeroportuară a fost de aproape 100 de milioane de lei, iar din taxa de portabilitate - de circa 20 de milioane. În ultima perioadă, încasările în fond au fost instabile, din cauza pandemiei și altor crize care au dus la sistarea traficului aerian.
„- Câți asistenți personali sunt fără salarii? - Circa 2 mii. Variază numărul în funcție de raion. - Cum să facem ca să nu depindă ei de aceste retribuții, așa înțeleg, din fondul minim... - Noi vom face întrebări la cadrul legal și, începând cu anul viitor, toți asistenții personali vor fi achitați din bugetul de stat. - Și acum e din bugetul de stat, oricum. - Acum, o parte din ei sunt finanțați din fondul de susținere a populației, acest fond este imprevizibil. Noi vom rectifica acest lucru anul acesta, iar de la anul viitor asistenții personali vor primi salariile la timp așa cum trebuie să se întâmple într-o țară... - Și așa este o categorie cu 3-4 mii de lei și nici pe aceștia nu-i primesc... - Exact, este o situație regretabilă. Noi depunem tot efortul posibil ca să rezolvăm această problemă”, ne-a comunicat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Pentru a acoperi restanțele salariale celor circa 2 mii de asistenți personali, Ministerul Finanțelor a identificat 86 de milioane de lei. Banii au fost deja incluși în rectificarea bugetară, care la ședința Parlamentului de joi a fost votată în lectură finală.
„- Rectificarea bugetară a fost votată săptămâna trecută. Pe lângă investițiile capitale, pe lângă banii alocați pe proiecte, au fost identificate și 86 de milioane de lei pentru achitarea acestor salarii, pentru asistenții personali. - Știți exact câți asistenți au nevoie să fie achitați? - Asta trebuie să discutați cu domnul Buzu. Eu v-am zis exact suma pe care noi am bugetat-o pentru acest lucru. - Cum să facem ca să nu mai ajungem în așa situație că cei mai nevoiași... - Este o politică în domeniul muncii, trebuie să discutați cu domnul Buzu. M-ați întrebat dacă am bugetat, am bugetat aceste 86 de milioane. - Ați găsit acești bani. De unde i-ați luat? - Am încercat să luăm din alte părți ca să completăm aici. Așa funcționează bugetul. Nu este un loc imaginar de unde tragi bani. Completezi bugetul încercând să realoci resursele pe care le ai”, a declarat ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu.
Critică această situație și reprezentanții Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, care au recepționat mai multe plângeri în acest sens.
„Este o încălcare a drepturilor omului”, a spus juristul la Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Radu Bobeica.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în țară, sunt circa 7 mii de asistenți personali, dar nu toți se confruntă cu restanțe la plata salariilor. În medie, salariul pe care-l primesc se apropie de 4 mii de lei pe lună.
Potrivit Ministerului, serviciul social „Asistența personală” nu acoperă cererile din partea populației. Doar 2/3 din cererile de acordare a asistenței personale sunt satisfăcute, ponderea persoanelor cu dizabilități severe ce beneficiază de asistenți personali variind semnificativ de la raion la raion.
În 2021, de pildă, în raionul Nisporeni, beneficiau de asistență personală 186 persoane cu dizabilități din totalul de 503 persoane în raion, ceea ce înseamnă o acoperire de 37 la sută. E foarte diferită situația din municipiul Bălți, acolo unde doar 67 de persoane cu dizabilități severe din 962 în total au parte de asistenți personali, în jur de 7 la sută.
Un reportaj de Veronica Gherbovețchii
Imagine și montaj de Vlad Glinjan