Deși roada de grâu din acest an este aproape dublă față de anul trecut, veniturile fermierilor nu s-au majorat, ci, dimpotrivă, au scăzut. Agricultorii spun că stau cu depozitele arhipline, deoarece nu pot să-și vândă cerealele din cauza prețului prea mic. Potrivit lor, piața este plină cu grâne din Ucraina, iar traderii oferă prețuri infime la cumpărarea cerealelor, de aproape două ori mai mici față ce cele de anul trecut. Astfel că agricultorii nu-și pot recupera nici măcar investițiile.
Deși muncește de ani buni în Franța, Sergiu Pietraru a decis să pornească o afacere în agricultură și acasă, în Moldova. A decis să cultive cereale, iar pentru a avea unde să le păstreze, și-a construit și un depozit în satul Cobîlea, raionul Șoldănești. Acum fermierul stă cu hambarul plin de grâu și orz, deoarece prețul de vânzare este mult prea mic- de maximum doi lei și 40 de bani pentru un kilogram de grâu:
„Mai am încă 30 de tone din an. Nu l-am dat pentru că prețul nu mi-a convenit, trebuia să îl cadonez și anul ăsta e fix aceeași. Nici jumătate nu acoperă din ce am cheltuit, cheltuielile, motorina. Sunt pe contract acolo, cred că mă întorc înapoi și muncim la străini dacă pe noi nu ne ajunge capul să realizăm producția noastră.”
Iar agricultorul Andrei Dînga din raionul Ștefan Vodă are în depozit 1000 de tone de grâu, recoltat în acest an. Spune că cerealele urmau să fie deja vândute, dacă prețul de pe piață ar fi fost unul rezonabil, și nu doar de doi lei și 60 de bani pentru un kilogram:
„Nu poți să îl vinzi pentru că ieși într-un minus enorm și atunci ești nevoit cu speranța că ceva o să se schimbe, dar văd că nu se schimbă nimic 04.43 musca 05.43 Orzul l-am vândut la un preț foarte mic că nu mai puteam la 2 lei și 40 de bani, cât de cât să ne menținem 05.53 MUSCA 06.38 Între trei lei 50 și patru lei e sinecostul vă dați seama, atunci eu ca să vând cel puțin cu o rentabilitate minimă trebuie să-l vând măcar cu 4 lei și 20 06.51 MUSCA 02.54 Nu știu o să fie nevoiți toți așa cum este să îl vândă, în minus ,altfel vor fi dați în judecată, deposedați în mare parte de afacere”.
Și agricultorul Sergiu Ivanov din raionul Fălești spune că nu i s-a întâmplat niciodată să ajungă până la finele verii cu hambarele pline cu cereale:
„Dacă îl vând acum, eu răspund penal. Este legea sinecostului, nu avem voie să vindem sub sinecost, ce ne facem noi? Eu vreau să vând grâul, cum să nu îl vând. Dați un preț mai mare și îl vând tot, nu ai cui vinde. Am destul, am cantități mari, niciodată nu am avut așa cantități mari depozitate la ora actuală, tot timpul îl vindeam, suntem între ciocan și nicovală, nu știu ce o să fie”.
Deși recunoaște că prețul cerealelor în acest an este prea mic, ministerul Agriculturii susține că nu poate influența politica prețurilor, dar că depune eforturi pentru a subvenționa o parte de pierderile agricultorilor. În același timp, oficialii consideră că sunt premise ca prețurile cerealelor să crească în curând.
„Dacă ați observat prețul la grâu a început cât de cât să crească, da nu esențial, dar cât de cât după ce Rusia a ieșit din acordul cerealelor din Ucraina. Noi știm că la nivel global consumul de cereale a rămas același, ba din contră s-a mărit, producerea de cereale s-a micșorat, respectiv cererea trebuie să existe Se preconizează că prețul la cereale va merge spre creștere”.
Precizăm că în vara anului trecut un kilogram de grâu costa între patru lei și 50 de bani și cinci lei, de două ori mai mult față de vara aceasta. Anterior, fermierii au cerut Guvernului să facă un coridor verde pentru exportul cerealelor autohtone prin portul Giurgiulești. Iar astăzi Cabinetul de miniștri a decis alocarea din Fondul de Rezervă a 200 de milioane de lei pentru fermierii care au avut pierderi la culturile de prima grupă în anul 2022. Banii vor fi oferiți de Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură, iar cererile vor putea fi depuse de săptămâna viitoare. De asemenea, recent a fost aprobat regulamentul privind repartizarea celor 4000 de tone de motorină donată de România. Chiar și așa, agricultorii spun că ajutorul nu este suficient și cer de urgență o întrevedere cu premierul Dorin Recean. În caz contrar, ei susțin că ar putea relua protestele, inclusiv cu tehnica agricolă.