Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin spune că în urma investigațiilor desfășurate în ultimele patru luni, procurorii în comun cu ofițerii CNA au reușit să stabilească schema în baza căreia, banii trimiși de fugarul Ilan Șor ajungeau în Republica Moldova. Dragalin spune că Șor are în continuare ambiții pe arena politică din țară, are influență enormă, resurse și vrea să obțină majoritatea fotoliilor în Parlament, pentru a putea controla deciziile în favoarea grupării criminale pe care o conduce.
„Din investiogații am constatat că Ilan Șor, fiind o persoană condamnată la 15 ani de închisoare, și care locuiește Israel, are ambiții în continuare pe arena politică din Republica Moldova. Are influență enormă, are surse de bani pe care îi introduce în Moldova pentru a influența și a finanța partidele politice din surse interzise, pentru a obține majoritatea în Parlament, ca să poată controla în continuare deciziile acestui stat în favoarea lui și a grupării pe care o conduce”, a declarat Veronica Dragalin, într-o intervenție live pe Facebook, după ce Parlamentul a retras imunitatea lui Alexandr Nesterovshi și Irinei Lozovan.
Potrivit lui Dragalin, procurorii și ofițerii CNA au reușit să documenteze și să acumuleze probe, în baza intercepătrilor și înregistrărilor întâlnirilor, atât în localuri cât și în mașini. Dragalin spune că deși schema este aceeași, Șor și-ar fi schimbat metodele de acționare.
„Gruparea acum și-a schimbat metodele, acum este un curier cu număr de telefon cu ajutorul căruia contactează persoanele și stabilește locul și ora și de acolo ridică banii. Persoanele nu se văd cu curierii. Chiar dacă această grupare are metode destul de sofisticate de a distribui banii, organele de urmărire penală au reușit să le afle și să înțeleagă cine face parte din aceste scheme. Am reușit să acumulăm așa probe pentru că mai multe persoane au denunțat aceste fapte, am avut diferite persoane care au venit cu informații, inclusiv actuali funcțioanri publici și politicieni, foști funcționari, un fost deputat, alți oameni care nu au funcții. Asta ne-a permis să avem acces în interiorul schemei, să cunoaștem cine cu ce se ocupă, care sunt rolurile, care sunt planurile, să acumulăm suficiente probe ca să tragem la răspundere persoanele vinovate”, a delcarat Dragalin.
Șefa Procuraturii Anticorupție mai spune că după ce partidul condus de Șor a fost scos în afara legii, acesta au decis să shimbe planurile.
„Au venit cu un alt plan, să susțină unele partide din umbră și pe altele în mod deschis, să creeze partide noi, sau altele vechi, preluate cu scopul de a avea cât mai mulți candidați aleși la alegerile locale și eventual să aibă susținere și să câștige locuri în Parlament, iar deputații să acționeze în interesul lui Ilan Șor. Parte din planul lui Șor a fost și este să susțină partide pretinse pro-europene, ca să nu fie evident că el stă în umbra acestora”, a mai spus Dragalin.
„Am pornit dosarele penale pe baza denunțurilor de la mai mulți cetățeni, care au avut curajul să denunțe la organele de urmărire penală și care ne-au permis să intervenim. Timp de 4 luni a fost totul secret, dar au fost implicate foarte multe persoane, inclsuiv de la SIS, judecători de instrucție și aici vreau să notez că aceste investigații au avut loc fără scurgeri de informații”, a accentuat Dragalin.
Amintim că în luna aprilie curent, Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, care vizează acuzațiile de escrocherie și spălare de bani. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chișinău. Totodată, bunurile pe care a fost aplicat sechestru acum vor fi confiscate în favoarea statului, mai exact 5 miliarde și 291 de milioane de lei.