Procuratura admite că autoritățile depun o muncă titanică pentru a modifica legislația penală, însă trage un semnal de alarmă și spune că nu întotdeauna modificările sunt și fiabile. Șeful interimar al Procuraturii Generale, Ion Munteanu subliniază că procurorii au ajuns deja în ceață din cauza atâtor modificări permanente. Cea care le dă cele mai multe bătăi de cap este legea cu privire la noile competențe ale Centrului Național Anticorupție (CNA).
„Toți știm. CNA în continuare efectuează acțiuni de urmărire penală pe cazuri de corupție mică și mijlocie, urmărirea penală fiind condusă de procuraturile municipale unde își are sediul organul de urmărire a CNA: vorbim de Procuratura municipiului Chișinău, Bălți și Cahul. Acum CNA este un organ cu acoperire națională. CNA efectuează urmărirea penală, acum aceste cauze penale merg în instanță unde a fost comisă infracțiunea, deci procuratura finisează urmărirea penală într-o cauză aflată în gestiunea CNA și o expediază în judecată la Hîncești”, a declarat Munteanu la „Cutia Neagră PLUS” de la TV8.
„Procuratura Chișinău logistic nu este gândită pentru a susține acuzarea de stat pentru procuratura raională. Atunci eu sunt pus în situația să implic un procuror din Hîncești pentru a merge să susțină acuzarea de stat într-o cauză penală a Procuraturii Chișinău. Aici se pierde...procurorul din raion nu întotdeauna este suficient de bine pregătit, nici cea a Chișinăului nu este, nu mai vorbesc de Cahul. Atunci procuratura cu 9 procurori trebuie să mai meargă și să susțină acuzarea de stat pe cauzele CNA”, a adăugat șeful PG.
Mai mult, spune Ion Munteanu, situația generează un blocaj în procuraturile teritoriale.
„Pe termen scurt, e blocaj absolut în procuraturile teritoriale. Ba mai mult, ca procuror general eu la etapa actuală nu pot decide - lăsarea cauzei penale în gestiunea CNA însă conducerea urmăririi penale sa o modific la procuratura municipiului... Modificările în lege arată bine, în realitate sunt destul de dificil de ajustat”, a precizat Munteanu.
În context, șeful interimar al PG a subliniat că nu întotdeauna Procuratura reușește să își impună punctul de vedere atunci când e vorba de modificări la legislație.