A cere Ucrainei să accepte un compromis cu Federația Rusă nu înseamnă a garanta calea către pace, ci a stimula agresorul. Atunci când Kievului i se propune să renunțe la teritoriile ocupate și să facă alte concesii pentru a ajunge la un armistițiu cu Rusia, trebuie pusă și întrebarea: unde e limita acestor compromisuri și cine garantează pacea, când agresorul nu e pedepsit pentru crimele sale. Mesajul a fost transmis de consilierul prezidențial de la Kiev, Mihail Podoliak, în cadrul ediției de luni, 30 decembrie, a emisiunii „Новая неделя” de la TV8.
„Vreți ca în detrimentul țării-victimă să fie stimulată țara-agresor? Vreți să spunem: voi ați început acest război, dar nu veți purta răspundere pentru consecințele acestuia? Ba mai mult, în urma acestui război vă vor crește veniturile, veți obține noi teritorii, veți putea influența politica internă și externă a Ucrainei, nu veți plăti pentru crimele de război, nu va trebui să plătiți pentru reabilitarea clădirilor distruse de voi? Asta ar însemna să stimulăm agresorul. Mai mult, agresorul încă nu și-a îndeplinit obiectivele trasate la începutul invaziei în Ucraina. Va urmări în continuare să le realizeze. Despre ce compromis poate fi vorba?”, a menționat Mihail Podoliak.
Consilierul prezidențial ucrainean a mai subliniat că ideea de a forța mâna Ucrainei pentru a accepta pacea este vicioasă, iar renunțarea la teritorii ar încuraja Federația Rusă să continue războiul, dar și să demonstreze încă o dată că poate încălca grosolan dreptul internațional, fără a fi pedepsită.
„Un astfel de „compromis” va duce doar la o mai mare expansiune din partea Rusiei”, a spus Podoliak.
Mihail Podoliak s-a arătat convins că după încheierea unui eventual acord de pace, Rusia va continua să folosească instrumente de influență nu doar în Ucraina, dar și în alte state, pe care le consideră în zona sa de interese - inclusiv Republica Moldova.