Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1023: Răni false, 10 morți, inginer ucis și tensiune pe front! Ideologul lui Putin amenință Europa de Est

social

/VIDEO/ Un preot cum mai rar întâlnești! Află povestea părintelui din Boghenii Vechi, care a anulat toate taxele

22 aprilie 2023, ora 21:00

De aproape 25 de ani, enoriașii din Boghenii Vechi și câteva alte sate învecinate pot spune că l-au apucat pe Dumnezeu de-un picior. Acum un sfert de veac, în vechea și modesta bisericuță din localitate a venit să slujească preotul Vladimir Childescu. Pe atunci avea doar 22 de ani, dar deja căsătorit și cu doi copii. I-a cucerit pe săteni prin smerenie, dragoste pentru cuvântul lui Dumnezeu, blândețe și corectitudine. 

Deși blajin la vorbă, a rezistat atunci când a decis să treacă parohia la Mitropolia Basarabiei, fiind susținut de comunitate. A devenit cunoscut și după ce a antrenat la fotbal elevii din sat, dar și pentru că a fost măturător la o companie în Capitală. Împreună cu preoteasa, cresc acum 5 copii, însă niciunul nu i-a călcat pe urme. Deocamdată.

„Anul acesta este un jubileu pentru mine pentru că fac 25 de ani de când sunt preot aici”. 

„- Răstignirea este un cadou de la cineva? - Da, ca tot ceea ce vedeți aici. Sunt creștinii care donează. Mă întreabă ce trebuiește și eu le zic de ce este nevoie. - La modul general, cum reușiți să întrețineți biserica? - Încercăm după putință, împreună cu creștinii care au mai rămas. - Îs puțini că pleacă sau că s-au întors cu spatele la biserică? - Pleacă în lumea celor drepți. Cei care au plecat peste hotare nu se mai întorc. Casele rămân părăsite”. 

De un sfert de secol, Vladimir Childescu bătătorește această cărare ce duce la biserica din satul Boghenii Vechi. Nu a numărat de câte ori a urcat și coborât acest deal mic, dar cert este că de mii de ori. A venit aici în vara lui 1998 și de atunci, este parohul acestei biserici.

„Întreținerea este foarte dificilă. Taxe nu avem. Ca să întreții bisericuța, costă. Trebuie plătiți lucrătorii, curentul electric. Dar ne descurcăm cu ajutorul În mare parte”. 

Lăcașul sfânt a fost construit în 1866. Cu ajutorul ctitorilor, a fost renovat după 150 de ani.

De Dumnezeu, l-a apropiat bunica sa, căreia și acum îi mulțumește pentru că i-a fost călăuză: „Răposata Vera, am trăit în aceeași ogradă în satul natal BlÎndești, tot raionul Ungheni. Ea mi-a insuflat această dragoste pentru Dumnezeu”.

Chiar dacă avea o dragoste aparte pentru religie, a decis să se facă inginer electrician. Însă, în al doilea an de studii, a abandonat Universitatea Tehnică: „Eram deja căsătorit. La 18 ani. Am văzut altfel lucrurile și ca să nu mergem mai departe și să nu profesez, am zis că stop. Până aici. Ceea ce bunica mi-a insuflat. Ea pe patul de moarte a zis: Chiar aș vrea să te văd un preot. - A apucat? - Da. da. La 22 de ani am fost hirotonit preot și prima mea parohie este aici, în Boghenii Vechi. 

Dacă ți-a mai da Dumnezeu o șansă, ce ai vrea să devii? Tot așa aș fi. - Electrician nu? - Sigur că nu. Să vă spun sincer, eu mă tem de electricitate. - Dar vă mai pricepeți? Dacă se strică vreun bec, îl schimbați? - Dacă sincer, eu mă tem de electricitate”.

Ca orice început, și al lui ca preot a fost cu marcat de multe necunoscute și lipsuri.

„Când am venit aici în sat, am stat cu chirie prin câteva case, ale creștinilor. Nu aveam unde. Eram deja cu doi copii. Între timp, s-a născut și al treilea. Mi-am făcut studiile la Mănăstirea Chițcani, apoi cu încetișorul, am trecut pe la școala din sat. Am vrut să fiu cu copiii și să le insuflu și lor ceva, făcând voluntariat. Copiii erau surprinși să audă cuvântul lui Dumnezeu. Cu timpul, am fost primit în rândul profesorilor, ca profesor de religie, curs opțional”. 

Pe alți elevi, Vladimir Childescu i-a ajutat să descopere pasiunea pentru fotbal. Le-a fost antrenor, doar că în sutană și fără fluier. Acum, nu prea mai are pe cine antrena. Mai puțin entuziasm, mai puțini elevi în sat. 

„- Cum s-a luat? S-au apropiat câțiva elevi care iubeau fotbalul și voiau să fie cineva să îi ajute. - Dar trebuia să știți și ceva despre regulile fotbalului... - Păi, am jucat și eu în copilărie. Știam niște reguli. - Una este joaca de pe toloacă și altfel e un meci profesionist. - Așa jucam și noi, nu profesionist, eram alături de ei și era destul”. 

Pe lângă antrenor de fotbal și profesor de religie, preotul a avut și alte meserii care l-au ajutat să-și întrețină familia. La un moment dat, a decis să se mute la Chișinău, unde s-a angajat ca măturător. 

„- M-am alipit de un agent economic care este de la noi din sat, care a susținut și reparația bisericii. Am făcut curățenie în jurul oficiului lui. 2 ani. După care, dumnealui mi-a propus să revin în sat pentru o altă activitate: creșterea păsărilor. A cumpărat pământ, a construit ferma și am fost administrator. - La firma lui, nu a dumneavoastră? - Nu, nu. Eu doar administram lucrările”. 

Și acum îl mai găsești la ferma de păsări, însă ca muncitor auxiliar. Deține și un masterat în psiho-pedagogie. Și, în timp ce soția sa face al doilea masterat, fiind profesoară de biologie în Capitală, el a pus pauză pe studii. 

„Este timpul când am mai multe griji ca să le reușesc pe toate. Aceeași alimentație pe care o avem în parohie, hrănim 20 de bătrâni. La școală petrecem competiții, șah, dame și tenis de masă, alimentația celor mai buni copii la lecții. Iar pe 30 aprilie, va avea loc festivalul Masa Pascală, pe care l-am început în mintea mea în 2013”. 

În toți acești ani, au existat două perioade complicate, pe care și le-ar dori să le dea uitării. Împovărat de taxe, acum 17 ani, a decis să treacă parohia de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei. 

„2006 a fost o răscruce pentru parohia noastră ca să aderăm la Mitropolia Basarabiei. Au fost vremuri grele pentru noi. Eu am rămas pe poziția mea. Creștinii s-au divizat. Dacă am spus: eu nu mă întorc în Mitropolia Moldovei, dacă nu, atunci mă retrag cu totul. Mă bucură faptul că creștinii au acceptat.Eu aici m-am simțit că sunt preot, nu sunt cel care permanent taxez”.

O altă cumpănă a fost atunci când soția sa a fost diagnosticată cu cancer la sân, reușind, în cele din urmă, să învingă boala. 

„Dumnezeu a avut grijă. Mai ales prin faptul că am fost alături și cu rugăciunile ei zi și noapte. Eu mai dormeam, mă trezeam și vedeam cum era, se ruga mereu. Și atunci a înțeles că Dumnezeu a avut grijă de noi”. 

Și preotul este bolnav. De mai multă vreme, se luptă cu diabetul zaharat, iar pentru a se menține, își injectează insulină.

În timp ce filmam în biserică, o femeie, orginară din acest sat, a intrat la preot ca să-i lase 200 de lei pentru citirea pomelnicului. 

„- Eu dat cât pot. Eu dădeam 100, dar m-am gândit că este puțin și i-am pus două. Îmi pare că nu este de ajuns. - Datorită dumnealui, mai rezistă biserica și puținii oameni care mai trăiesc aici. Nu ar mai exista. Face ordine, este preot adevărat. - El a crescut cu noi aici. Preotul nostru, copilul nostru”.  

L-a lăudat și dăscălița. Femeia și-l amintește din prima zi cum a venit la biserica din sat. 

„- Când a venit la noi, era așa tortoșel. - 100 de kilograme aveam. - Și boala oleacă, și... - Ce să facem...? - Când vine vremea și este vreo înmormântare ceva, vede că e vai de... El nici colacii nu îi ia, îi împrăștie la vreun sărac, la unul, la altul”. 

Am surprins și un botez. De altfel, este primul botez oficiat în biserica din Boghenii Vechi, de la începutul anului. În comparație, în aceeași perioadă de timp, au avut loc cinci înmormântări. 

Dar nu este vorba de un copil care va locui în Republica Moldova. Băiețelul a venit pe lume într-o altă țară, acolo unde sunt stabiliți părinții lui. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

/VIDEO/ Dragoste fără limite: Istoria impresionantă a soților Roșca, care au reușit să crească și să educe 34 de copii
/VIDEO/ „Poștărița anului” are nevoie urgentă de ajutor. Svetlana Ceban luptă pentru a nu orbi
/VIDEO/ Satul Gotești ascunde o comoară naturală: Apa dintr-un izvor poate arde și are puteri tămăduitoare
/VIDEO/ „Subminarea credinței” sau interese politice? De ce revin falsurile despre religie în spațiul public
/VIDEO/ „Subminarea credinței” sau interese politice? De ce revin falsurile despre religie în spațiul public
/VIDEO/ Victor Parlicov și Alexei Buzu, invitații speciali ai emisiunii „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8
/VIDEO/ Victor Parlicov și Alexei Buzu, invitații speciali ai emisiunii „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8
/METEO/ Ploi slabe și ghețuș pe străzi. Cum va fi vremea astăzi, 12 decembrie 2024
/METEO/ Ploi slabe și ghețuș pe străzi. Cum va fi vremea astăzi, 12 decembrie 2024
/VIDEO/ Miliardar rus din topul „Forbes”, în rând după cetățenia Moldovei: A falsificat acte pentru a demonstra că are mamă moldoveancă
/VIDEO/ Miliardar rus din topul „Forbes”, în rând după cetățenia Moldovei: A falsificat acte pentru a demonstra că are mamă moldoveancă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1023: Răni false, 10 morți, inginer ucis și tensiune pe front! Ideologul lui Putin amenință Europa de Est
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1023: Răni false, 10 morți, inginer ucis și tensiune pe front! Ideologul lui Putin amenință Europa de Est

/VIDEO/ Criza gazelor, generată de ezitările Energocom? Parlicov: „Noi am spus, apucați-vă și cumpărați că mai ieftin nu o să fie”

missing
12 decembrie 2024, ora 23:32

Criza achiziției întârziate de gaze naturale, la prețuri prea mari, care au dus la majorarea tarifelor în facturi, a fost generată de faptul că Energocom a ezitat să își asume anumite responsabilități și riscuri. Opinia a fost exprimată de fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov la „Cutia Neagră”. 

Parlicov a subliniat că a atenționat Energocom să cumpere gaz încă iarna trecută, atunci când prețurile erau bune, și era deja clar că gazul nu se va ieftini. 

„Noi prima ședință în care am spus: oameni buni, apucați-vă și cumpărați gaz că acum e cel mai bun preț și mai ieftin nu cred că o să mai fie a fost în 23 februarie. Am cerut Energocom-ului. Noi am recomandat atunci și da, într-adevăr existau păreri diferite și la Energocom cu privire la cum trebuie abordate aceste achiziții de gaze. Cei de la Energocom au spus: noi gaz până la sfârșitul lunii aprilie avem, ce nu o să ne ajungă, acuș o să mai cumpărăm, pe urmă când o să vrea să cumpere Moldovagaz noi o să venim cu oferta. Ei spuneau că strategia lor e așa-numitele achiziții în oglindă”, a menționat Victor Parlicov.

Parlicov a acuzat Energocom că în loc să cumpere în februarie sau primăvară gaze la preț mic, a preferat să utilizeze gazele din depozitele din Ucraina. 

„El era scump, dar era asumat printr-un preț stabilit de CSE care și-a asumat responsabilitatea politică pentru asta. În momentul acela, gazul din depozit putea fi substituit cu gazul din piață pe care îl cumperi cu 20 - 20 și ceva de euro și la tine stocurile din Ucraina se ieftinesc. De ce nu au făcut asta, nu mă întrebați. Ei spun că nu și-au asumat riscul, ok”, a spus fostul ministru al Energiei.

„Eu înțeleg că e perfect să activezi ca director Energocom în stare de situație excepțională, asta e ideal de perfect, de unde cumperi, decide CSE, cu cât procurori își asumă CSE, unde vinzi și cu cât, tot CSE. Tu ești mașină de pus semnătură”, a adăugat Victor Parlicov. 

Procurorul general și șeful SIS au fost audiați astăzi în Parlament pe subiectul coruperii alegătorilor. Aceștia au prezentat ultimele date și au răspuns la întrebările deputaților. /Tot la ședința de astăzi, premierul Dorin Recean va cere instituirea stării de urgență în energetică, iar moțiunea de cenzură inaintată de BCS împotriva guvernului ar urma să fie supusă votului. /Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au luat decizia aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
???? Guvernul va cere mâine, parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Cabinetul de miniștri a votat astăzi necesitatea instituirii acestei măsuri. ???? Stare de urgență în domeniul economiei pentru 30 de zile și în regiunea transnitreană, aprobată de așa- zisul „parlament” de la Tiraspol. Între timp, Chișinăul anunță că ia în calcul plata compensațiilor pentru locuitorii din regiune, care riscă să rămână fără gazul rușilor de la 1 ianuarie. ???? Președintele oficiului teritorial a lui Șor din Dondușeni urmează să compară in fața magistraților, fiind învinuit de acceptarea finanțării ilegale. Este al treilea om din cercul fugarului care este trimis pe banca acuzaților de la începutul acestei săptămâni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ministerul Muncii anunță ca 90 de procente din cetățenii care au cerut compensații pentru luna noiembrie au fost declarați eligibili. Ajutoarele ar urma să fie disponibile începând cu ziua de mâine. /După ce ieri, sindicatele din învățământ au cerut o majorare de cel putin 15 la suta la salarii și au anunțat proteste, ministerul educației a declarat că a pornit discuții cu cei de la finanțe pentru a veni cu măsuri adiționale, fără a menționa însă despre ce este vorba. /Războiul din Ucraina va continua până când obiectivele stabilite de Putin vor fi atinse, anunță Kremlinul care ii cere Ucrainei să renunțe la ambiția sa de a adera la NATO și să se retragă regiunile pe care Rusia le-a revendicat. Cum a răspuns Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nemulțumiți de faptul ca de anul viitor, salariile le vor fi majorate cu doar 9 la sută, pedagogii vor ieși vineri la protest. Sindicatele din educație cer pentru început o majorare de cel puțin 15 la sută. /Pe data de 16 decembrie va fi clar dacă rușii vor continua să livreze gaz în regiunea transnistreana. Luni este ultima zi în care Gazprom poate solicita tranzit prin intermediul altui gazoduct decât cel al Ucrainei. /Ion Ceban acuza administrația pieței centrale de colectare ilegală de taxe și cere demisia directorului actual. Ce spun comercianții, aflați în jurnal.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizie fără precedent în România. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, urmând ca procesul electoral să fie reluat de la zero. /Ping pong de acuzații între cei demiși după majorarea tarifelor la gaz. În timp ce fostul ministru al Energiei il învinuiește pe șeful de la Energocom de situația creată, cel din urmă afirmă ca Parlicov trebuie să-și asume acest eșec. /Regiunea transnistreană a anunțat stare de urgență economică, în condițiile în care nu se știe dacă de la 1 ianuarie, Rusia va mai livra gaz malului stâng. Cum se răsfrânge această situație asupra malului drept, aflati în continuare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premierul l-a demis din funcție pe ministrul Energiei, Victor Parlicov și a cerut ca șeful Energocom, dar si Oleg Tofilat să fie eliberați din functii. Recean urmeaza să ceară în Parlament instituirea strării de urgență în energetică. /Socialiștii și comuniștii cer demisia guvernului Recean. 26 de deputați au înaintat, în Parlament, documentul, acuzând executivul ca nu a reușit să evite criza energetică din țară. /ANI îl acuză pe deputatul neafiliat, Vasile Bolea de faptul că nu a declarat venituri în valoare de peste 200 de mii de lei în declarația de avere din 2018-2019, pe cand era deputat socialist.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoc și surpriză la alegerile din România. Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe locul doi s-a clasat Elena Lasconi, care a fost și în topul preferințelor alegătorilor din Republica Moldova. /La 5 ani de când a fugit din țară, ANI a constatat nereguli in averea lui Ilan Șor. Acesta nu ar fi declarat peste 10 milioane de lei pe vremea când era primar și deputat. /Un marș de solidaritate față de femeile din țara noastră, supuse violenței a fost organizat astăzi în capitală. De la an la an, statisticele devin tot mai îngrijorătoare, afirmă ONG-urile.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.

/VIDEO/ Piața neagră de cetățenie pentru miliardarii ruși! Un apropiat al oligarhului Abramovici a vrut pașaport moldovenesc
/VIDEO/ Piața neagră de cetățenie pentru miliardarii ruși! Un apropiat al oligarhului Abramovici a vrut pașaport moldovenesc
/VIDEO/ Victor Parlicov și Alexei Buzu, invitații speciali ai emisiunii „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8
/VIDEO/ Victor Parlicov și Alexei Buzu, invitații speciali ai emisiunii „Cutia Neagră”. De la 19:55, doar la TV8
/VIDEO/ Doliu în familia lui Nicolae Glib: Soția maestrului a murit, după ce s-a aflat în comă
/VIDEO/ Doliu în familia lui Nicolae Glib: Soția maestrului a murit, după ce s-a aflat în comă
/VIDEO/ Miliardar rus din topul „Forbes”, în rând după cetățenia Moldovei: A falsificat acte pentru a demonstra că are mamă moldoveancă
/VIDEO/ Miliardar rus din topul „Forbes”, în rând după cetățenia Moldovei: A falsificat acte pentru a demonstra că are mamă moldoveancă
O profesoară din Chișinău, diagnosticată cu o boală cumplită: Are nevoie de o sumă imensă pentru tratament. Cum o poți ajuta
O profesoară din Chișinău, diagnosticată cu o boală cumplită: Are nevoie de o sumă imensă pentru tratament. Cum o poți ajuta

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.