Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

social

/VIDEO/ Un preot cum mai rar întâlnești! Află povestea părintelui din Boghenii Vechi, care a anulat toate taxele

22 aprilie 2023, ora 21:00

De aproape 25 de ani, enoriașii din Boghenii Vechi și câteva alte sate învecinate pot spune că l-au apucat pe Dumnezeu de-un picior. Acum un sfert de veac, în vechea și modesta bisericuță din localitate a venit să slujească preotul Vladimir Childescu. Pe atunci avea doar 22 de ani, dar deja căsătorit și cu doi copii. I-a cucerit pe săteni prin smerenie, dragoste pentru cuvântul lui Dumnezeu, blândețe și corectitudine. 

Deși blajin la vorbă, a rezistat atunci când a decis să treacă parohia la Mitropolia Basarabiei, fiind susținut de comunitate. A devenit cunoscut și după ce a antrenat la fotbal elevii din sat, dar și pentru că a fost măturător la o companie în Capitală. Împreună cu preoteasa, cresc acum 5 copii, însă niciunul nu i-a călcat pe urme. Deocamdată.

„Anul acesta este un jubileu pentru mine pentru că fac 25 de ani de când sunt preot aici”. 

„- Răstignirea este un cadou de la cineva? - Da, ca tot ceea ce vedeți aici. Sunt creștinii care donează. Mă întreabă ce trebuiește și eu le zic de ce este nevoie. - La modul general, cum reușiți să întrețineți biserica? - Încercăm după putință, împreună cu creștinii care au mai rămas. - Îs puțini că pleacă sau că s-au întors cu spatele la biserică? - Pleacă în lumea celor drepți. Cei care au plecat peste hotare nu se mai întorc. Casele rămân părăsite”. 

De un sfert de secol, Vladimir Childescu bătătorește această cărare ce duce la biserica din satul Boghenii Vechi. Nu a numărat de câte ori a urcat și coborât acest deal mic, dar cert este că de mii de ori. A venit aici în vara lui 1998 și de atunci, este parohul acestei biserici.

„Întreținerea este foarte dificilă. Taxe nu avem. Ca să întreții bisericuța, costă. Trebuie plătiți lucrătorii, curentul electric. Dar ne descurcăm cu ajutorul În mare parte”. 

Lăcașul sfânt a fost construit în 1866. Cu ajutorul ctitorilor, a fost renovat după 150 de ani.

De Dumnezeu, l-a apropiat bunica sa, căreia și acum îi mulțumește pentru că i-a fost călăuză: „Răposata Vera, am trăit în aceeași ogradă în satul natal BlÎndești, tot raionul Ungheni. Ea mi-a insuflat această dragoste pentru Dumnezeu”.

Chiar dacă avea o dragoste aparte pentru religie, a decis să se facă inginer electrician. Însă, în al doilea an de studii, a abandonat Universitatea Tehnică: „Eram deja căsătorit. La 18 ani. Am văzut altfel lucrurile și ca să nu mergem mai departe și să nu profesez, am zis că stop. Până aici. Ceea ce bunica mi-a insuflat. Ea pe patul de moarte a zis: Chiar aș vrea să te văd un preot. - A apucat? - Da. da. La 22 de ani am fost hirotonit preot și prima mea parohie este aici, în Boghenii Vechi. 

Dacă ți-a mai da Dumnezeu o șansă, ce ai vrea să devii? Tot așa aș fi. - Electrician nu? - Sigur că nu. Să vă spun sincer, eu mă tem de electricitate. - Dar vă mai pricepeți? Dacă se strică vreun bec, îl schimbați? - Dacă sincer, eu mă tem de electricitate”.

Ca orice început, și al lui ca preot a fost cu marcat de multe necunoscute și lipsuri.

„Când am venit aici în sat, am stat cu chirie prin câteva case, ale creștinilor. Nu aveam unde. Eram deja cu doi copii. Între timp, s-a născut și al treilea. Mi-am făcut studiile la Mănăstirea Chițcani, apoi cu încetișorul, am trecut pe la școala din sat. Am vrut să fiu cu copiii și să le insuflu și lor ceva, făcând voluntariat. Copiii erau surprinși să audă cuvântul lui Dumnezeu. Cu timpul, am fost primit în rândul profesorilor, ca profesor de religie, curs opțional”. 

Pe alți elevi, Vladimir Childescu i-a ajutat să descopere pasiunea pentru fotbal. Le-a fost antrenor, doar că în sutană și fără fluier. Acum, nu prea mai are pe cine antrena. Mai puțin entuziasm, mai puțini elevi în sat. 

„- Cum s-a luat? S-au apropiat câțiva elevi care iubeau fotbalul și voiau să fie cineva să îi ajute. - Dar trebuia să știți și ceva despre regulile fotbalului... - Păi, am jucat și eu în copilărie. Știam niște reguli. - Una este joaca de pe toloacă și altfel e un meci profesionist. - Așa jucam și noi, nu profesionist, eram alături de ei și era destul”. 

Pe lângă antrenor de fotbal și profesor de religie, preotul a avut și alte meserii care l-au ajutat să-și întrețină familia. La un moment dat, a decis să se mute la Chișinău, unde s-a angajat ca măturător. 

„- M-am alipit de un agent economic care este de la noi din sat, care a susținut și reparația bisericii. Am făcut curățenie în jurul oficiului lui. 2 ani. După care, dumnealui mi-a propus să revin în sat pentru o altă activitate: creșterea păsărilor. A cumpărat pământ, a construit ferma și am fost administrator. - La firma lui, nu a dumneavoastră? - Nu, nu. Eu doar administram lucrările”. 

Și acum îl mai găsești la ferma de păsări, însă ca muncitor auxiliar. Deține și un masterat în psiho-pedagogie. Și, în timp ce soția sa face al doilea masterat, fiind profesoară de biologie în Capitală, el a pus pauză pe studii. 

„Este timpul când am mai multe griji ca să le reușesc pe toate. Aceeași alimentație pe care o avem în parohie, hrănim 20 de bătrâni. La școală petrecem competiții, șah, dame și tenis de masă, alimentația celor mai buni copii la lecții. Iar pe 30 aprilie, va avea loc festivalul Masa Pascală, pe care l-am început în mintea mea în 2013”. 

În toți acești ani, au existat două perioade complicate, pe care și le-ar dori să le dea uitării. Împovărat de taxe, acum 17 ani, a decis să treacă parohia de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei. 

„2006 a fost o răscruce pentru parohia noastră ca să aderăm la Mitropolia Basarabiei. Au fost vremuri grele pentru noi. Eu am rămas pe poziția mea. Creștinii s-au divizat. Dacă am spus: eu nu mă întorc în Mitropolia Moldovei, dacă nu, atunci mă retrag cu totul. Mă bucură faptul că creștinii au acceptat.Eu aici m-am simțit că sunt preot, nu sunt cel care permanent taxez”.

O altă cumpănă a fost atunci când soția sa a fost diagnosticată cu cancer la sân, reușind, în cele din urmă, să învingă boala. 

„Dumnezeu a avut grijă. Mai ales prin faptul că am fost alături și cu rugăciunile ei zi și noapte. Eu mai dormeam, mă trezeam și vedeam cum era, se ruga mereu. Și atunci a înțeles că Dumnezeu a avut grijă de noi”. 

Și preotul este bolnav. De mai multă vreme, se luptă cu diabetul zaharat, iar pentru a se menține, își injectează insulină.

În timp ce filmam în biserică, o femeie, orginară din acest sat, a intrat la preot ca să-i lase 200 de lei pentru citirea pomelnicului. 

„- Eu dat cât pot. Eu dădeam 100, dar m-am gândit că este puțin și i-am pus două. Îmi pare că nu este de ajuns. - Datorită dumnealui, mai rezistă biserica și puținii oameni care mai trăiesc aici. Nu ar mai exista. Face ordine, este preot adevărat. - El a crescut cu noi aici. Preotul nostru, copilul nostru”.  

L-a lăudat și dăscălița. Femeia și-l amintește din prima zi cum a venit la biserica din sat. 

„- Când a venit la noi, era așa tortoșel. - 100 de kilograme aveam. - Și boala oleacă, și... - Ce să facem...? - Când vine vremea și este vreo înmormântare ceva, vede că e vai de... El nici colacii nu îi ia, îi împrăștie la vreun sărac, la unul, la altul”. 

Am surprins și un botez. De altfel, este primul botez oficiat în biserica din Boghenii Vechi, de la începutul anului. În comparație, în aceeași perioadă de timp, au avut loc cinci înmormântări. 

Dar nu este vorba de un copil care va locui în Republica Moldova. Băiețelul a venit pe lume într-o altă țară, acolo unde sunt stabiliți părinții lui. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

/VIDEO/ Dragoste fără limite: Istoria impresionantă a soților Roșca, care au reușit să crească și să educe 34 de copii
/VIDEO/ „Poștărița anului” are nevoie urgentă de ajutor. Svetlana Ceban luptă pentru a nu orbi
/VIDEO/ Satul Gotești ascunde o comoară naturală: Apa dintr-un izvor poate arde și are puteri tămăduitoare
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.