Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1015: Dorința lui Putin, risc în România și refuz de negocieri! Consilierii lui Trump au 3 planuri de pace

Război în Ucraina, ziua 514: Atac cu drone în Crimeea și probleme la podul Kerci. Rusia acuză Ucraina că ar fi ucis un jurnalist

missing
22 iulie 2023, ora 20:29

Orașul Nikopol a fost bombardat în noaptea zilei de 22 iulie. Armata rusă a lovit cu focuri de artilerie, potrivit guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lîsak. Trei oameni au fost răniți. „Un bărbat în vârstă de 57 de ani și o femeie în vârstă de 78 de ani au fost spitalizați cu răni de schijă. Starea lor este de gravitate medie. Un alt bărbat în vârstă de 42 de ani va fi tratat acasă”.

UPDATE Un bărbat înarmat și îmbrăcat în uniformă militară a pătruns în casa cuiva din regiunea Moscovei și a început un schimb de focuri cu forțele de securitate. El a mai anunțat că a strâns un arsenal de arme și că va merge la Kremlin, scrie Ukrainska Pravda. Potrivit canalelor de Telegram Baza și Mash, incidentul a avut loc în satul Sherwood din zona Moscovei. Potrivit Baza, bărbatul a strigat că „s-a întors recent de la operațiunea militară specială”, așa cum numesc rușii războiul împotriva Ucrainei. Nexta scrie că ar fi vorba de casa în care ar fi stat anterior fostul președinte pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici.

UPDATE Anton Cherepennikov, șeful X Holding, cea mai mare companie IT din Rusia, a murit sâmbătă, la vârsta de 40 de ani, conform agenției ruse de stat TASS. Newsweek scrie că multimilionarul avea legături cu serviciile de securitate ale Rusiei, compania sa fiind un pion important în operațiunea de spionaj a lui Vladimir Putin.

UPDATE Un fotograf care lucra în Donetsk pentru ziarul german Deutsche Welle a fost rănit într-un atac rusesc cu bombă cu dispersie, scrie The Guardian. De asemenea, ar fi fost ucis și un ofițer ucrainean, în timp ce alții au fost răniți grav.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că a discutat telefonic cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre susținerea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, relatează Kyiv Independent. Rusia a dat o lovitură semnificativă securității alimentare globale pe 17 iulie, anunțând retragerea sa din acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră, intermediat de Turcia și ONU în iulie anul trecut.

UPDATE Șeful grupului de mercenari Wagner, Evghenii Prigojin, care a făcut o avere din serviciile de catering oferite Kremlinului şi Ministerului rus al Apărării, a înregistrat o societate cu răspundere limitată, Concord Management and Consulting, în Belarus, potrivit Registrului de stat unificat al persoanelor juridice şi întreprinzătorilor individuali publicat de Ministerul Justiţiei din Belarus, relatează Interfax.

UPDATE Comandamentul Strategic al Forțelor Armate ale Ucrainei a confirmat sâmbătă că un depozit de petrol și depozite militare rusești au fost distruse cu succes în Crimeea, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a declarat sâmbătă că Ucraina a tras vineri cu muniție cu dispersie asupra unui sat din apropierea graniței ucrainene, dar că nu s-au înregistrat victime sau pagube. Oficialul rus nu a oferit niciun fel de dovadă.

UPDATE Rusia acuză Ucraina că a atacat cu o bombă cu dispersie un grup de jurnaliști. Corespondentul militar Ria Novosti, Rostislav Juravlev, ar fi murit. Potrivit șefului regional pus de ruși în Zaporojie, Evgheni Balițki, Juravlev a murit când Forțele Armate ale Ucrainei au lovit o mașină civilă. De asemenea, rănit ar fi fost și fotoreporterul RIA Novosti Konstantin Mihalchevski. Ceilalți jurnaliştii răniți ar fi corespondentul Izvestia Roman Polșakov și cameramanul Dmitri Șikov, primul având un picior rupt, răni de schije la picior, abdomen și spate, iar operatorul răni de schije și o fractură de șold. Ucraina nu a venit, deocamdată, cu o reacție.

Juravlev, corespondent Ria Novosti

UPDATE ​Ambasadorul Rusiei în Polonia a fost chemat „de urgență” la Ministerul de Externe, sâmbătă, în urma declarațiilor amenințătoare ale lui Vladimir Putin de vineri, descrise drept „provocatoare” de Varșovia, relatează AFP. „Granițele dintre țări sunt absolut de neatins, iar Polonia se opune oricărei revizuiri” a acestora, a spus Jablonski. Potrivit lui Jablonski, este „o încercare de a reabilita criminalul de război care a fost Stalin de către un alt criminal de război care este astăzi Putin”.

UPDATE Un atac cu drone asupra unui depozit din Crimeea a determinat autoritățile să evacueze toate persoanele aflate pe o rază de cinci kilometri și să suspende pentru scurt timp traficul rutier pe podul care leagă peninsula de Rusia, a declarat sâmbătă guvernatorul instalat la Moscova. Serghei Aksionov a declarat că a avut loc o explozie la depozitul de muniții din Krasnohvardiiske, în centrul Crimeei, dar nu a raportat pagube sau victime. Imagini difuzate de mass-media de stat au arătat un nor gros de fum gri la fața locului. Aksionov a dat vina pe un atac cu drone ucrainene. Kievul nu a comentat până acum informația.

UPDATE Arestarea lui Igor Ghirkin, un fost ofițer al serviciilor secrete rusești și blogger militar naționalist, va înfuria probabil militari ruși, precum și milbloggeri, potrivit serviciilor secrete britanice. Ministerul britanic al Apărării spune în evaluarea de sâmbără că Ghirkin a fost mult timp un critic al conducerii Ministerului rus al Apărării în războiul din Ucraina, dar că în ultimele zile comentariile sale „s-au transformat în critici directe la adresa președintelui rus Vladimir Putin și a perioadei sale la putere”. Fostul comandant al separatiștilor din Donbas, care a fost condamnat de un tribunal olandez pentru doborârea în 2014 a zborului MH17 al Malaysia Airlines, a fost arestat vineri pentru „extremism".

UPDATE Numărul de nave care caută să preia încărcături de cereale din zona Mării Negre a scăzut cu 35% în această săptămână faţă de săptămâna precedentă, în contextul în care creşte incertitudinea cu privire la siguranţa traficului comercial, iar Rusia continuă să lovească instalaţiile portuare din Ucraina, relatează Reuters.

UPDATE Traficul rutier pe podul care leagă Rusia de peninsula Crimeea a fost blocat temporar, a anunțat sâmbătă un oficial din peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014, transmite Reuters. „Cei care se află pe pod și în zona de inspecție sunt rugați să rămână calmi și să urmeze instrucțiunile ofițerilor de securitate a transporturilor”, a precizat acesta. Nu a fost precizat niciun motiv pentru oprirea traficului.

UPDATE Podul care leagă peninsula Crimeea de Rusia „aduce război nu pace” şi, prin urmare, este o ţintă militară, a declarat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

UPDATE În urma unui bombardament rusesc, au fost afectate 8 case private și 9 clădiri agricole la Nikopol. Linia de alimentare cu energie electrică a fost distrusă. A mai urmat o lovitură, ce a afectat o întreprindere industrială, dar nimeni nu a avut de suferit.

UPDATE Аrestarea lui Igor Girkin pe 21 iulie poate fi o manifestare publică a echilibrării puterii între grupările Kremlinului. Conform unui nou raport al Institutului pentru Studierea Războiului, este posibil să existe încercări de denigrare a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), în care a slujit Girkin.

Analiștii atrag atenția că Comitetul de Investigare al Rusiei l-a arestat pe Girkin pe 21 iulie, iar el va fi în custodie până la 18 septembrie, din cauza unei acuzații extremiste. Unele surse au sugerat că plângerile „Wagnerilor” împotriva lui Girkin ar fi putut provoca arestul său. Unul dintre surse a afirmat că arestul este legat de persecuția din partea autorităților ruse a „patrioților” ruși care sunt considerați neloiali lui Putin.

În același timp, potrivit ISW, citând surse rusești interne, arestarea lui Girkin face parte evident din eforturile Kremlinului de a înăbuși ultra-naționaliștii ruși de rang înalt, după lovitura Wagner. O sursă rusă legată de serviciile secrete rusești a dezvăluit un document în care Administrația Prezidențială a Rusiei pretinde că a dat instrucțiuni guvernului rus să „ia măsuri represive împotriva celor nebuni, inclusiv a lui Strelkov-Girkin”. Documentul vizează, de asemenea, câțiva propagandiști cunoscuți, inclusiv Margarita Simonian, bloggeri renumiți, deputați ai Dumei de Stat din Rusia cu o prezență extinsă pe internet și Prigojin.

UPDATE Grupul de mercenari Wagner nu mai luptă în prezent în Ucraina, a declarat vineri consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan. Șeful grupului, Evgeni Prigojin, a apărut miercuri într-un videoclip, spunând că luptătorii săi nu vor mai lua parte deocamdată la războiul din Ucraina, dar le-a ordonat să-și adune forțele pentru Africa. Peste 2.000 de mercenari din grupul Wagner au sosit deja în mod organizat în Belarus, după ce șeful statului Aleksandr Lukaşenko - cel care a mediat un acord între Prigojin şi preşedintele rus Vladimir Putin ce a pus capăt insurecţiei armate - i-a invitat în țară să formeze armata belarusă.

UPDATE Ucraina a aprobat vineri o rezoluție care prevede simplificarea procedurilor birocratice care să permită o producție mai rapidă de muniție pentru drone, potrivit The Kyiv Independent. „Dronele și muniția pentru acestea sunt de o importanță critică în prima linie a frontului. Putem și trebuie să le producem în Ucraina, creând cele mai favorabile condiții pentru antreprenorii noștri. Aceasta este singura modalitate de a satisface nevoile armatei și de a o ajuta să obțină victoria”, a declarat ministrul pentru industrii strategice, Oleksandr Kamișin. Proiectul stabilește procedurile de producție și evaluare a muniției, cum ar fi cerințele privind personalul și metodele de depozitare.

UPDATE „Datorită acțiunilor Rusiei, lumea se află din nou pe marginea unei crize alimentare. Un total de 400 de milioane de oameni din multe țări din Africa și Asia sunt în pericol de a muri de foame. Împreună, trebuie să evităm criza alimentară globală”, a spus Volodimir Zelenski. În discursul de vineri-seara, acesta a menționat că a avut o conversație telefonică cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. „I-am mulțumit pentru întâlnirea productivă din Istanbul, din 7 iulie, și pentru poziția principială a Turciei în ceea ce privește aderarea Ucrainei la NATO. Am coordonat eforturile pentru restabilirea funcționării Inițiativei Cerealelor din Marea Neagră. Deblocarea coridorului cerealelor este o prioritate absolută. Am discutat despre punerea în aplicare a Formulei Păcii și i-am cerut președintelui Erdoğan asistența în returnarea prizonierilor de război ucraineni, în special a tătarilor crimeeni”.

Război în Ucraina, ziua 513: Marea amenințare, grâu mai scump și F-16 pentru Kiev! Igor Ghirkin a fost arestat la Moscova
Război în Ucraina, ziua 512: Atacuri nocturne și condiția lui Putin! Sirski: Forțele ruse sunt semi-încercuite la Bahmut

Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.

Ministra Sănătății condamnă comportamentul medicului implicat în scandalul de la Ialoveni: „Am solicitat demisia cadrului medical”
Ministra Sănătății condamnă comportamentul medicului implicat în scandalul de la Ialoveni: „Am solicitat demisia cadrului medical”
/LIVE/ Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian - invitat special la „Новая неделя” cu Anatolie Golea
/LIVE/ Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian - invitat special la „Новая неделя” cu Anatolie Golea
/VIDEO/ Apa unui lac din Chișinău s-a făcut verde: Oamenii sunt îngrijorați. Ce spun autoritățile
/VIDEO/ Apa unui lac din Chișinău s-a făcut verde: Oamenii sunt îngrijorați. Ce spun autoritățile
/VIDEO/ Criza gazelor naturale din Moldova între realități și speculații: Cine are de câștigat din incertitudine
/VIDEO/ Criza gazelor naturale din Moldova între realități și speculații: Cine are de câștigat din incertitudine
Cruce roșie în calendar: Creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în biserică. Ce să nu faci astăzi
Cruce roșie în calendar: Creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în biserică. Ce să nu faci astăzi

Ciolacu a decis că o susține pe Lasconi, după declasificarea documentelor CSAT. „Trebuie să depășim valul de ură care ne macină”

missing
04 decembrie 2024, ora 20:02

Marcel Ciolacu, fost candidat la Președinția României, clasat pe locul al treilea în urma primului tur de scrutin, va susține pe Elena Lasconi în turul al doilea, când se va duela cu Călin Georgescu. Anunțul a fost făcut de Ciolacu pe Facebook, după declasificarea documentelor privind campania lui Călinescu în special prin intermediul platformei TikTok. 

„Am luat act de declasificarea documentelor CSAT care arată că în campania electorală a domnului Călin Georgescu au fost folosite finanțări externe nedeclarate de către acesta și că există tipare de lucru ce arată implicarea unor actori statali!

Nu am putut să vorbesc public despre aceste documente pentru că am respectat legea. Însă, un fapt este cert: în competiția electorală, am fost cel mai afectat de modul în care domnul Călin Georgescu și-a mărit artificial expunerea, eludând cadrul legal. Sper ca, pe baza dovezilor publicate azi, autoritățile statului să-și facă treaba, iar toți cei vinovați să plătească!

În fața acestei realități, o voi sprijini pe doamna Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Am demarat deja construcția unei majorități parlamentare și guvernamentale pro-europene, care să o susțină pe doamna Elena Lasconi la votul de pe 8 decembrie”, a punctat Marcel Ciolacu.

„Trebuie să depășim valul de ură care ne macină de 20 de ani și să ne concentrăm, împreună, pe un mare obiectiv național - continuarea traseului de dezvoltare europeană a României!

Asta așteaptă de la noi atât românii care trăiesc în țară, cât și cei care trăiesc în Occident și care ne-au transmis, prin votul lor recent, că trebuie să continuăm să clădim un stat puternic și demn, capabil să se bată pentru drepturile românilor, oriunde locuiesc aceștia în lume!”, a mai adăugat Ciolacu.

Inițial, după primul tur, Marcel Ciolacu a evitat să anunțe sprijinul PSD pentru Elena Lasconi spunând doar că lasă românii să voteze după cum doresc

Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoc și surpriză la alegerile din România. Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe locul doi s-a clasat Elena Lasconi, care a fost și în topul preferințelor alegătorilor din Republica Moldova. /La 5 ani de când a fugit din țară, ANI a constatat nereguli in averea lui Ilan Șor. Acesta nu ar fi declarat peste 10 milioane de lei pe vremea când era primar și deputat. /Un marș de solidaritate față de femeile din țara noastră, supuse violenței a fost organizat astăzi în capitală. De la an la an, statisticele devin tot mai îngrijorătoare, afirmă ONG-urile.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.

/INFOGRAFIC/ Rezultate finale alegeri parlamentare în România: Care partide ajung în Senat și Camera Deputaților
/INFOGRAFIC/ Rezultate finale alegeri parlamentare în România: Care partide ajung în Senat și Camera Deputaților
/LIVE/ Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian - invitat special la „Новая неделя” cu Anatolie Golea
/LIVE/ Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian - invitat special la „Новая неделя” cu Anatolie Golea
/VIDEO/ Grav accident la Galați: Trei moldoveni au murit. Primele imagini
/VIDEO/ Grav accident la Galați: Trei moldoveni au murit. Primele imagini
/VIDEO/ Criza gazelor naturale din Moldova între realități și speculații: Cine are de câștigat din incertitudine
/VIDEO/ Criza gazelor naturale din Moldova între realități și speculații: Cine are de câștigat din incertitudine
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1009: Alertă în Moldova și atac masiv în Ucraina! Rusia lasă țara vecină în beznă și amenință Vestul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1009: Alertă în Moldova și atac masiv în Ucraina! Rusia lasă țara vecină în beznă și amenință Vestul

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.