Moldovagaz insistă să cumpere gaze de la ruși. Vadim Ceban a declarat la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8 că a solicitat volume mai mari de la Gazprom din 2024, atunci când expiră contractul încheiat cu Energocom. Deoarece compania fiică a concernului rus nu este obligată să cumpere gaze europene, ne-am putea trezi cu stocuri nefolosite. Totuși, Vadim Ceban mai spune că până a trage linia trebuie să avem un răspuns din partea rușilor.
Vadim Ceban a evitat să spună care sunt volumele exacte solicitate de la concernul rus. Până la finele anului, Moldovagaz are semnat un contract cu Energocom, iar după expirarea acestuia, Ceban dă de înțeles că vrea să cumpere volume mai mari de gaze naturale de la Gazprom.
Șeful de la Moldovagaz a mai spus că contractul cu Energocom a fost acceptat cu două condiții: „Prima - când volumele de livrare sunt limitate, scăzute și a doua - prețul de achiziție de la Energocom este mai mic decât de la alt furnizor, în acest caz, Gazprom”.
Într-o postare pe Facebook, membrul Consiliului de administrare al Energocom, Alexandru Slusari, a menționat că tratează ca „diversiune împotriva Republicii Moldova” ceea ce face acum Moldovagaz și Vadim Ceban.
Slusari a mai spus că nici conducerea Ministerului Energiei, nici Energocom nu ar ști că Moldovagaz a solicitat de la Gazprom, pentru anul 2024, livrarea gazului pentru malul drept al Nistrului.
„Vă informez că în paralel Moldovagaz negociază furnizarea gazelor naturale cu Energocom. Cei din filiala Gazpromului cunosc foarte bine că noi avem deja procurate gaze suficiente cel puțin până în ianuarie 2024 inclusiv. Plus Energocom este în toiul cumpărării volumelor suplimentare de gaze, reieșind din solicitarea Moldova Gaz pentru toată perioada rece. La fel, Vadim Ceban știe foarte bine ca prețuri de achiziționare a gazului de la Energocom sunt mult mai mici față de oferta Gazpromului pentru anul 2023.
În aceste circumstanțe benefice cetățenilor și economiei țării noastre, Vadim Ceban acționează ca adevăratul agent de influență a altui stat. Dacă concernul rus ar accepta solicitarea companiei afiliate și va furniza gaze, atunci conform formulei take-or-pay, partea moldavă este obligată sau să consume sau să achite acest gaz. În caz contrar urmează sancțiuni pecuniare drastice”.
Ministrul Energiei nu ne-a răspuns pentru o reacție la subiect. Totuși, potrivit lui Vadim Ceban până astăzi, concernul rus a acceptat doar volumul de 5,7 milioane de metri cubi pe zi, care sunt livrați în stânga Nistrului. Între timp, statul nu are de câștigat nimic pentru că regiunea transnistreană nu achită TVA-ul de 8% pentru consumul din dreapta Nistrului.
Acum aproximativ două săptămâni, Energocom a anunțat că Republica Moldova va cumpăra gaz de la compania grecească DEPA. Firma a oferit cel mai bun preț, ținut în secret de autorități, și a câștigat licitația. Tot atunci, Energocom a precizat că achiziția respectivă va fi acoperită din sursele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care a semnat un Acord de împrumut cu Guvernul Republicii Moldova. Autoritățile ne dau asigurări că pentru a trece cu bine de sezonul rece avem suficiente volume de gaze naturale.