Președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a asigurat pe Volodimir Zelenski și pe Maia Sandu că nu va „precupeți niciun efort în a sprijini ambițiile și aspirațiile legitime” ale Ucrainei și Republicii Moldova de a deveni membre ale Uniunii Europene, scrie Calea Europeană.
Prezent la Kiev pentru a marca un deceniu de la „Revoluția Demnității”, care a arătat „puterea solidarității și libertății”, precum și „puterea și reziliența poporului” ucrainean, plasând astfel țara pe ”calea europeană”, Charles Michel s-a referit la ambele țări pentru a-și exprima admirația față de ”progresele impresionante” pe care le-au înregistrat.
„Dragă domnule președinte Zelenski, dragă doamnă președinte Sandu, dragă popor al Ucrainei, dragă popor al Moldovei, nu voi precupeți niciun efort în a vă sprijini ambițiile și aspirațiile legitime. Progresele atât ale Ucrainei, cât și ale Moldovei sunt impresionante. Aderarea la UE nu se face peste noapte. Extinderea este și va rămâne un proces bazat pe merit.
Este un proces solicitant. Uneori poate fi frustrant, iar eforturile trebuie să continue, în special în ceea ce privește statul de drept. Chiar și la aniversarea simbolică de astăzi, continuați să faceți progrese în ceea ce privește reformele importante în domeniul anticorupție. Tocmai ați votat astăzi, în Rada, trei legi foarte importante. Vă felicit, deoarece acest lucru arată hotărârea dumneavoastră fermă de a face ceea ce este necesar”, este mesajul transmis de președintele Consiliului European după ce s-a întâlnit cu cei doi lideri.
În viziunea sa, nu doar țările aspirante trebuie să depună eforturi, ci și UE trebuie să se pregătească pentru a primi noi membri.
„Nu este vorba doar de a face UE mai mare, ci și de a deveni mai puternică, mai eficientă și mai în măsură să ne apărăm interesele și să ne promovăm valorile fundamentale. Trebuie să fim pregătiți, de ambele părți, să ne extindem până în 2030. Astăzi, <<Revoluția demnității>> arată puterea valorilor și principiilor europene. În urmă cu zece ani, aderarea la UE părea un vis îndepărtat, iar Ucraina se afla sub o presiune uriașă din partea Rusiei. Poporul dumneavoastră a făcut o alegere clară – suveranitatea. Uniunea Europeană va continua să vă fie alături. Drumul vostru european este călătoria noastră comună”, a conchis Michel.
Pe 17 iunie 2022, Comisia Europeană a luat hotărârea de a le oferi Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate la Uniunea Europeană, pentru ca miercuri, 8 noiembrie, să decidă recomandarea deschiderii negocierilor de aderare.