Reconstrucția și redresarea Ucrainei se ridică la 411 miliarde de dolari (383 de miliarde de euro), se arată într o evaluare comună a Guvernului de la Kiev, Grupului Băncii Mondiale, Comisiei Europene și Națiunilor Unite. Conform unui comunicat al executivului european, estimarea acoperă perioada cuprinsă între 24 februarie 2022-24 februarie 2023, adică un an de când Rusia și-a invadat vecinul, scrie Calea Europeană.
Costul reconstrucției și al redresării se va întinde pe o perioadă de 10 ani și combină fondurile publice și private. Suma este echivalentă cu de 2,6 ori produsul intern brut al Ucrainei estimat pentru 2022.
Această a doua evaluare rapidă a pagubelor și nevoilor (RDNA2) oferă o analiză cuprinzătoare a impactului războiului în 20 de sectoare diferite.
„Efectuarea celei de-a doua evaluări rapide a pagubelor și a necesităților este un element important în strategia de reconstrucție a Ucrainei. Suntem recunoscători Băncii Mondiale pentru o analiză actualizată și amănunțită, care va deveni un instrument important pentru noi și pentru partenerii noștri în implementarea proiectelor de redresare – redresare care a început deja.
Infrastructura energetică, locuințele, infrastructura critică, economia și deminarea umanitară sunt cele cinci priorități ale noastre pentru acest an. O parte din lucrările de reconstrucție au fost deja efectuate și le sunt recunoscător partenerilor noștri din UE, SUA și Banca Mondială. Valoarea pagubelor și a nevoilor de recuperare nu include în prezent date privind pierderile de infrastructură, locuințe și întreprinderi din teritoriile ocupate. Când forțele de apărare le vor elibera, ne așteptăm ca datele să fie completate, iar guvernul va începe imediat lucrările de restaurare în aceste teritorii”, a subliniat premierul Ucrainei, Denis Șmigal.
Aceasta cuantifică daunele fizice directe aduse infrastructurii și clădirilor și descrie impactul asupra vieții și mijloacelor de trai ale oamenilor.
RDNA2 include, de asemenea, sumele necesare pentru redresare și reconstrucție și estimează că Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru investiții critice și prioritare în reconstrucție și redresare în 2023.
Cele mai mari nevoi estimate sunt în domeniul transporturilor (22 %), al locuințelor (17 %), al energiei (11 %), al protecției sociale și al mijloacelor de subzistență (10 %), al gestionării riscurilor de explozie (9 %) și al agriculturii (7 %).
Cea mai mare creștere proporțională a pagubelor a fost înregistrată în domeniul energiei, unde pagubele au fost de peste cinci ori mai mari decât în iunie 2022.
Zonele geografice cu cea mai mare creștere a nevoilor sunt regiunile din prima linie a războiului: Donețk, Harkov, Lugansk și Herson.
Totodată, raportul constată că pagubele directe aduse clădirilor și infrastructurii se ridică la peste 135 de miliarde de dolari în următoarele domenii cele mai afectate: locuințe (37%), transporturi (26%), energie (8%), comerț și industrie (8%) și agricultură (6%). Sectoarele energiei, locuințelor și transporturilor au înregistrat cea mai mare creștere a pagubelor directe, de la estimările RDNA1.
Pagubele din agricultură sunt, de asemenea, semnificativ mai mari, reflectând atât o distrugere mai mare a activelor, cât și date mai precise.