Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, era pe lista pasagerilor unui avion privat care s-a prăbușit miercuri în Tver, la nord de Moscova, a informat agenția de presă TASS, citând Rosaviatsia, autoritatea aviației ruse, relatează Reuters. O delegație de la Chișinău, în frunte cu premierul Dorin Recean, a vizitat Kievul, în timp ce a fost declarată alertă aeriană în țara vecină, iar trei vămi cu Republica Moldova au fost închise. Trupele ruse staționate pe coasta de est a Mării Azov au atacat regiunea Odesa, în noaptea de marți spre miercuri, cu drone kamikaze, potrivit oficialilor ucraineni. Pe de altă parte, trei drone au încercat, marți noapte, să atace orașul Moscova, o clădire în construcție din districtul central al capitalei Rusiei fiind lovită, a anunțat ministerul rus al Apărării. Atacul vine după șase nopți consecutive de atacuri aeriene asupra regiunii capitalei Rusiei, potrivit The Guardian. Între timp, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, afirmă că Rusia ar putea anexa regiunile separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia.
Pe front, militarii ucraineni au intrat în satul Robotine din regiunea Zaporojie și au început să organizeze evacuarea populației. Satul este considerat un punct strategic din sud-estul țării. Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a apreciat că ucrainenii au dreptul să atace ținte din teritoriul Rusiei. Totodată, supranumit ”Generalul Armaghedon” sau ”Măcelarul din Siria”, Serghei Surovikin, a fost demis de la comanda forțelor aerospațiale ale Rusiei, iar în presă au apărut informații despre o discuție secretă purtată de Elon Musk cu Vladimir Putin.
UPDATE Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a murit miercuri după ce avionul în care se afla s-a prăbușit, la doar două luni după ce a condus o rebeliune armată împotriva liderului armatei ruse în perioada 23-24 iunie, despre care președintele Vladimir Putin a spus că ar fi putut duce Rusia în război civil. Trimis în exil, în urma unui acord cu Kremlinul de a renunța la un dosar deschis pe numele său, el a apărut acum două zile într-un clip video, care avea să fie și ultimul, în care promitea să facă Rusia „și mai mare”, scrie HotNews.
UPDATE Moartea liderului mercenarilor Wagner a fost confirmată oficial de autoritatea aeronautică rusă. RosAviația a publicat întreaga listă a celor decedați, iar printre cele 10 victime (7 pasageri și 3 membri ai echipajului) se numără și adjunctul lui Prigojin, Dmitri Utkin. Zborul aeronavei Embraer - 135 (EBM-135BJ) a fost efectuat pe baza unui permis de utilizare a spațiului aerian, eliberat în conformitate cu procedura stabilită, se arată în anunț.
UPDATE „Prigojin și Utkin au fost uciși. Informația este confirmată de toți comandanții executivi, cei din rândurile doi-trei ai grupării Wagner, fără îndoială totul a fost planificat. Este păcat că toată puterea serviciilor speciale și a Federației Ruse nu este îndreptată împotriva dușmanilor Rusiei, ci ca de obicei, îi distruge pe cei care încearcă să schimbe ceva în bine. Evgeni Prigojin Victorovici și-a dorit sincer ca Rusia să câștige acest război, dar a fost ucis în mod josnic”, a transmis canalul oficial de Telegram al grupului Wagner, scrie Antena3.
UPDATE În clădirea ”Wagner Centre”, sediul central al luptătorilor Wagner, sunt aprinse luminile în formă de cruce, anunță locuitorii din Sankt Petersburg.
UPDATE Noi imagini de la locul prăbușirii avionului în care fondatorul Wagner a murit arată bucăți din avion care par să fi fost lovite de muniții precum cele lansate de rachetele antiaeriene, potrivit unor fotografii publicate pe Twitter de consilierul Ministrului de Interne al Ucrainei.
UPDATE Christopher Steele, fost ofițer al serviciilor de informații britanice (MI6), susține că aflat cu câteva săptămâni în urmă că se intenționează lichidarea lui Evgheni Prigojin, însă nu de către Vladimir Putin, ci de către un membru al elitei ruse, o persoană importantă din "mediul de afaceri" al Rusiei. Același lucru l-a declarat și William Burns, șeful CIA, care a prezis luna trecută că șeful mercenarilor Wagner va simți pe propria-i piele mânia lui Putin după lovitura de stat eșuată, spunând despre liderul de la Kremlin că este "apostolul suprem al răzbunării", scrie Digi24.
UPDATE Mercenarii Wagner au confirmat că Evgheni Prigojin și Dmitri Utkin sunt morți, potrivit oficialului pus de ruși în regiunea Zaporojie, Vladimir Rogov. De asemenea, televiziunea rusă Rossia-24 a anunțat oficial moartea șefului Wagner, dar a precizat la scurt timp că doar a citat informația de la Rosaviația.
UPDATE Canalul Telegram VChK-OGPU susține că la bordul avionului care s-a prăbușit în regiunea Tver se afla Dmitri Utkin, „mâna dreaptă” a lui Evgheni Prigojin, și comandant al mercenarilor Wagner.
UPDATE Şeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a murit într-un accident de avion în Rusia, alte nouă persoane aflate la bord fiind de asemenea decedate, informează BBC.
UPDATE Eliminarea demonstrativă al lui Prigojin, la două luni după tentativa de lovitură de stat, este un semnal din partea lui Putin către elitele rusești înaintea alegerilor din 2024, afirmă șeful biroului prezidențial ucrainean, Mihailo Podoliak.
UPDATE Președintele american Joe Biden a fost informat despre avionul prăbușit în Rusia, la bordul căruia s-ar fi aflat liderul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a transmis Casa Albă. O purtătoare de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a declarat că „nimeni nu ar trebui să fie surprins” dacă informațiile potrivit cărora Prigojin se afla la bordul aeronavei prăbușite, conform CNN. „Am văzut informațiile. Dacă se confirmă, nu ar trebui să fie nimeni surprins. Războiul dezastruos din Ucraina a făcut ca o armată privată să mărșăluiască spre Moscova, iar acum - după câte se pare - la asta”, a declarat purtătoarea de cuvânt Adrienne Watson.
UPDATE În timp ce informaţia cu privire la prăbuşirea avionului liderului grupului Wagner face înconjurul lumii, Vladimir Putin şi-a făcut apariţia la un concert. Vladimir Putin se pare că se află la evenimentul dedicat împlinirii a 80 de ani de la victoria trupelor sovietice în bătălia de la Kursk. Liderul rus a apărut pe scene zâmbind şi nu făcut vreo referire la accident, scrie Mediafax.
UPDATE Opt cadavre au fost găsite în locul prăbușirii avionului în care s-ar fi aflat Evghenii Prigojin. Presa rusă notează că apropiații șefului Wagner nu reușesc să îl contacteze telefonic. Pe de altă parte, un al doilea avion care ar aparține la fel liderului mercenarilor Wagner a aterizat la Moscova.
UPDATE Versiunea unui atentat terorist la bordul avionului în care s-ar fi aflat Evghenii Prigojin este luată în calcul de anchetatorii ruși. Martorii oculari susțin că o explozie uriașă a avut loc în timp ce aeronava era în zbor.
UPDATE Grupul Wagner, decapitat. Și Dmitri Utkin, fost GRU și comandant Wagner, era în avionul prăbușit. Potrivit Jerusalim Post, care citează Agenția Federală de Transport Aerian din Rusia, și Dmitri Utkin, comandant de rang înalt și fondator al Grupului Wagner, a fost ucis în accident, scrie NewsWeek.
UPDATE Anchetatorii au deschis un dosar penal pentru încălcarea regulilor de siguranță a traficului și operarea transportului aerian după prăbușirea avionului din regiunea Tver, la bordul căruia, potrivit Agenției Federale de Transport Aerian, se afla şi Evgheni Prigojin, a anunţat o sursă din cadrul serviciului de presă al Comitetului de Investigaţii al Rusiei, anunță Rador.
UPDATE Soarta Evgheni Prigojin, despre care s-a spus că ar fi decedat în urma prăbușirii avionului în care se afla, rămâne incertă. Potrivit unui comunicat criptic al Wagner, Prigojin s-ar afla într-un alt avion care survolează acum Moscova, notează Gândul.
UPDATE Un avion cu 10 persoane s-a prăbușit în regiunea rusă Tverskoi. Mai multe canale de Telegram rusești scriu că avionul ar aparține lui Evghenii Prigojin. Liderul mercenarilor figurează și el în lista celor 10 pasager decedați, dar nu există o confirmare oficială.
UPDATE Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit, astăzi, în districtul Bologovsky din regiunea Tver din Rusia. Rozaviatsia susține că la bord se afla liderul PMK "Wagner”, Evgheni Prigojin. BBC confirmă informația.
UPDATE Serbia s-a alăturat miercuri unei platforme conduse de Ucraina privind reintegrarea Crimeei, semnalând o îndepărtare de Rusia, un aliat istoric şi singurul său furnizor de gaze naturale, potrivit Reuters.
UPDATE Şefa diplomaţiei române a avut o intervenţie online, în cadrul celui de-al treilea Summit al Platformei Internaţionale Crimeea, unde a declarat că „Crimeea este Ucraina!”.
UPDATE Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal informează că, din motive de securitate, de la ora 16:55 și-au întrerupt programul de lucru PTF Unguri-Bronița, PTF Otaci-Moghileov Podolsk și PTF Vălcineț-Moghileov Podolsk (fero). Autoritățile de competență ucrainene nu permit trecerea frontierei de stat în contextul riscurilor de atac aerian din partea Federației Ruse asupra Ucrainei. Cele trei vămi și-au reluat activitatea după aproximativ o oră.
UPDATE Prețul grâului a crescut, miercuri, după ce Rusia a atacat din nou cu drone regiunea Odesa, din sudul Ucrainei, transmite Bloomberg.
UPDATE "Oricine se întoarce de pe front e considerat erou de război", îşi exprimă regretul o femeie care este convinsă că soldatul Demian Kevorkian a asasinat-o pe fiica ei de 19 ani în luna august. Printr-o petiţie, mama încearcă să obţină dreptate pentru fiica ei cerând ca membrul grupului Wagner, recrutat anul trecut în închisoare, să fie condamnat pe viaţă. Intervievată de BBC, rusoaica nu-şi face totuşi iluzii: "Nu sunt proastă, ştiu că nu o vor face", relatează La Libre Belgique citat de Rador.
UPDATE Companiile de asigurări care se ocupă de navele care fac escală în porturile de la Marea Neagră au notificat navlositorii, cu privire la mărirea primelor de asigurare, din cauza „riscul de război”, informează presa externă, citând patru comercianți. Potrivit interlocutorilor, prima a crescut de la aproximativ 1% din valoarea mărfii, la 1,2 - 1,25%. Aceasta înseamnă că costul trimiterii unui tanc cu petrol rusesc în India va crește cu 200.000 de dolari, notează NewsWeek.
UPDATE Președintele Vladimir Putin a ținut miercuri un nou discurs la summit-ul BRICS, folosindu-se de prilej pentru a justifica războiul Rusiei în Ucraina, relatează Reuters.
UPDATE Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, vrea să răscumpere de la investitorii străini 25% din acţiunile sale, folosind fondurile acumulate în conturile sale de la băncile din străinătate, relatează Bloomberg.
UPDATE O serie de persoane dure din conducerea forțelor de securitate ruse doresc ca președintele Vladimir Putin să-l demită pe ministrul Apărării Serghei Șoigu și pe șeful Statului Major General Valeri Gherasimov, precum și să intensifice ostilitățile în Ucraina, prin mobilizare generală și introducerea legii marțiale, scrie Bloomberg, citând cinci surse din rândul elitelor ruse, notează Ziare.com.
UPDATE Bombardamentele ruse repetate asupra porturilor maritime şi fluviale ale Ucrainei au distrus 270.000 de tone de cereale într-o lună, a declarat miercuri ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, scrie Digi24.
UPDATE „Ne este foarte greu. Minele sunt amplasate dens, mii de mine. Cel mai important lucru este tendința, iar tendința raportată zilnic de militari este următoarea: mergem și înaintăm permanent. Da, câte puțin, dar direcția este corectă”, a comentat liderul de la Kiev Volodimir Zelenski, fiind întrebat de un jurnalist despre rezultatele contraofensivei.
UPDATE Contraofensiva ucraineană nu reuşeşte să spargă apărarea rusă fortificată în principal din cauză că mulţi militari, inclusiv unele dintre cele mai bune unităţi de luptă sunt desfăşurate în mod greşit - sunt prea dispersate şi este necesar să se concentreze pe frontul contraofensivei în sudul Ucrainei, potrivit unor strategi americani -, critică oficiali americani şi occidentali, relatează The New York Times, potrivit News.ro.
UPDATE Exporturile de cereale ale Ucrainei s-au situat la 3,83 milioane tone metrice în sezonul iulie 2023-iunie 2024, arată datele publicate miercuri de Ministerul Agriculturii de la Kiev, transmite Reuters.
UPDATE Un deputat regional ucrainean din regiunea Ternopil, în vestul ţării, a fost reţinut de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) sub acuzaţia de luare de mită de până la 6.000 de dolari (mai mult de 5.500 de euro) în schimbul folosirii influenţei sale pentru ca unii militari să nu fie trimişi pe front, transmite miercuri EFE.
UPDATE Forțele de ocupație ruse încearcă să-și consolideze a doua și a treia linie de apărare în teritoriile de sud ale Ucrainei ocupate temporar, spune Natalia Humeniuk, șefa centrului de presă al Comandamentului Operațional „Sud”.
UPDATE În stilul rețelei teroriste Statul Islamic, un serviciu secret din Rusia a recrutat online agenți pentru a dirija operațiuni de la distanță, vizând mai ales sabotarea transporturilor de armament, dezvăluie „The Washington Post”.
UPDATE Rusia susține că a anunțat marți seară că a trimis două avioane pentru a intercepta două drone deasupra Mării Negre, un MQ-9 Reaper și un Bayraktar TB2, fără să precizeze cui aparțin aceste aparate de zbor, informează AFP, scrie Agerpres.
UPDATE Generalul de brigadă Pat Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului, a subliniat că SUA sunt gata să faciliteze antrenamentul piloților ucraineni pe avioane F-16. Această instruire ar putea avea loc pe sol american, în funcție de necesitățile din Europa, scrie Realitatea.
UPDATE Federația rusă afirmă că a distrus două nave militare ale Ucrainei în Marea Neagră, situația fiind cea mai recentă ciocnire maritimă de când a decis să nu reînnoiască acordul privind exportul de cereale ucrainene încheiat sub egida ONU și a Turciei, notează Adevărul.
UPDATE Serviciul militar de informații al Ucrainei a publicat miercuri o înregistrare care arată momentul distrugerii în Crimeea a unui sistem antiaerian modern S-400, cu rază lungă de acțiune, practic „echivalentul” rusesc al sistemului american Patriot, scrie Digi24.
UPDATE După începerea războiului Rusiei din Ucraina, impunerea de sancțiuni occidentale Kremlinului și pierderea pieței de energie din Europa, Putin a căutat să-și redirecționeză afacerile spre alte țări. Astfel, Moscova a ”inundat” China cu petrol, fiind în luna iulie 2023, cel mai mare furnizor de țiței al Beijingului. La rândul său, China a vândut Rusiei de 6 ori mai multe mașini, în primele 7 luni ale anului, notează Ziare.com.
UPDATE O întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, ar putea avea loc în Rusia, a informat televiziunea turcă NTV, citând surse. Între timp, o sursă din Ankara a declarat, luni, pentru TASS, că venirea lui Putin în Turcia este „improbabilă”, scrie Adevărul.
UPDATE „În această săptămână, când Republica Moldova și Ucraina își marchează Ziua Independenței, am vorbit despre cât de importante sunt pacea și libertatea pentru țările noastre. În pofida situației regionale dramatice, ambele țări fac reforme complicate și pași concreți ca să accelereze inițierea negocierilor de aderare la UE”, a subliniat Președinta Maia Sandu, după o întâlnire în Grecia cu liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski. Oficialii au vorbit despre tranzitul de grâne ucrainene pe teritoriul nostru, despre ultimele evoluții de pe front și despre parcursul nostru european. La fel, președinta a vorbit cu omologul său de la Kiev și despre cel de-al treilea Summit al Platformei Crimeea la nivel de șefi de stat și de guvern, care va avea loc miercuri, 23 august. Republica Moldova va fi reprezentată la acest eveniment internațional de Prim-ministrul Dorin Recean. „Moldova se bucură astăzi de pace datorită curajului poporului ucrainean. Moldova este alături de Ucraina, alături de ucrainenii care luptă pentru a-și apăra pământul și dreptul de a-și decide propriul viitor”, a mai spus șefa statului.
UPDATE Încă un atac rusesc la granița României. Au fost explozii în portul Izmail, de pe Dunăre. Sirenele au sunat în oraș cu două ore înainte de atac și au putut fi auzite și de pe malul românesc al fluviului. Tulcea se află la doar 20 de kilometri de Izmail. Rusia bombardează porturile ucrainene după ce a blocat acordurile care permiteau exportul cerealelor prin Marea Neagră, notează Digi24.
UPDATE Putin a fost împins la războiul împotriva Ucrainei de retragerea SUA din Afganistan, transmite un fost șef al CIA, general în retragere al armatei americane David Petraeus. Răspunsul inadecvat al lumii la unele dintre evenimentele care au avut loc în ajunul invaziei Rusiei în Ucraina a împins Kremlinul la un astfel de pas, mai spune Petraeus. Declarațiile sale au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Canal 24, relatează portalul ucrainean zn.ua, notează Știripesurse.
UPDATE Rusia a numit un nou șef interimar al forţelor sale aerospațiale pentru a-l înlocui pe generalul Serghei Surovikin, care a dispărut din prim-plan după o scurtă revoltă a mercenarilor Wagner scrie Reuters. "Fostul şef al Forţelor Aeriene şi Spațiale Ruse, Serghei Surovikin, a fost eliberat din funcție, în timp ce generalul-colonel Viktor Afzalov, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, acționează temporar în calitate de comandant șef al Forţelor Aeriene", a declarat o sursă anonimă pentru RIA. Surovikin şi-a câștigat porecla de "Generalul Armaghedon" în timpul intervenției militare a Rusiei în Siria, notează Agerpres.
UPDATE Statele Unite nu încurajează şi nu autorizează atacurile în interiorul Rusiei, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, după ce autorităţile ruse au declarat că au doborât drone care au încercat să atace Moscova miercuri dimineaţa, relatează Reuters.
UPDATE Dictatorul rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit cu marionetele instalate la conducerea regiunilor ucrainene ocupate Lugansk şi Zaporojie, a căror anexare este revendicată de Rusia, pentru a discuta despre „alegerile regionale şi începutul anului şcolar”, a anunţat Kremlinul în noaptea de marţi pentru miercuri, notează Digi24.
UPDATE Situația de pe linia de front rămâne acum stabilă, a declarat președintele rus Vladimir Putin la o întâlnire cu șeful interimar al Republicii Populare Lugansk, Leonid Pasecinik. "Uneori mă uit la ceea ce face cealaltă parte și am impresia că aceștia nu sunt deloc oamenii lor - cei pe care îi împing înainte în câmpurile minate, sub loviturile noastre de artilerie. Ei se comportă ca și cum nu ar fi deloc cetățenii lor. Este uimitor", a fost surprins șeful statului rus. "Dar acestea sunt treaba lor și problemele lor", a spus Putin, relatează TASS, potrivit Știripesurse.
UPDATE Dmitri Medvedev, fostul președinte rus, a afirmat că Rusia ar putea anexa regiunea separatiste georgiene, Osetia de Sud şi Abhazia. Anexarea regiunilor separatiste, „foarte posibilă”. „Este chiar foarte posibil să fie pusă în aplicare (n.r. anexarea) dacă există motive întemeiate pentru asta”, a spus Medvedev într-un articol al unui ziar rus, informează Hotnews.
UPDATE Militarii ruși au atacat și orașele Nikopol din regiunea Nipru și Herson din regiunea cu același nume. Șeful administrației militare din Herson a transmis că șase persoane au fost rănite, notează Biziday.
UPDATE Un depozit de cereale și un complex de marfă în apropierea Dunării au fost lovite și avariate în urma unui atac cu drone în timpul nopții în regiunea Odesa, afirmă consiliul municipal pe Telegram, notează Bloomberg, fără a se preciza exact despre ce port este vorba. Nouă drone au fost doborâte, afirmă oficialul ucrainean. Ucraina folosește porturile dunărene pentru a exporta cereale după ce Rusia a reziliat acordul privind coridorul de export din porturile de la Marea Neagră, potrivit G4media.
UPDATE Situația de securitate regională, în contextul războiului brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei, și subiectele actuale de pe agenda bilaterală au fost discutate la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu omologul său ucrainean, Denis Șmîhal, potrivit unui comunicat al Guvernului. Șeful Executivului de la Chișinău a reiterat sprijinul Republicii Moldova pentru reintegrarea teritorială a Ucrainei, menționând că țara noastră va contribui în continuare la implementarea inițiativei „Coridoarele solidarității”. Oficialii au mai discutat despre procesul de realizare a agendei europene și progresele înregistrate de cele două țări în implementarea recomandărilor Comisiei Europene. „Ca buni vecini, înaintăm cu pași hotărâți în calea ireversibilă de aderare la UE, demonstrând, astfel, voința noastră comună de a construi societăți moderne, prospere și democratice în cadrul familiei europene”, a conchis prim-ministrul Dorin Recean.
UPDATE Supranumit ”Generalul Armaghedon” sau ”Măcelarul din Siria”, Serghei Surovikin a fost demis de la comanda forțelor aerospațiale ale Rusiei. După revolta de weekend a mercenarilor Wagner, Serghei Surovikin a fost acuzat că ar fi știut de planurile lui Evgheni Prigojin, liderul grupării de mercenari care s-a deplasat, în marș, către Moscova. Potrivit Politico, încă de la începutul lunii august au circulat informații din care a reieșit că Serghei Surovikin a fost plasat în arest la domiciliu, deși varianta oficială este aceea că se află în ”concediu pe termen scurt”, potrivit Gândul.
UPDATE Elon Musk s-a gândit să retragă sistemul Starlink din Ucraina pentru că se temea să nu fie perceput ca promotor al războiului în Rusia, declară un fost oficial al Pentagonului, care face referire şi la o convorbire dintre Elon Musk şi Vladimir Putin. Miliardarul și-a exprimat îngrijorarea după ce forțele ucrainene au raportat întreruperi ale rețelei în apropierea liniilor de front care le separă de ocupanții ruși, scrie The Telegraph. În octombrie 2022, Musk a negat că ar fi vorbit cu Putin. Într-o postare pe Twitter, platforma de socializare pe care are denumit-o de atunci X, miliardarul a scris că a vorbit cu președintele rus o singură dată, cu aproximativ 18 luni în urmă, despre spațiu, potrivit Antena3.
UPDATE Conform primarului Moscovei și Ministerului rus al Apărării, o dronă a fost neutralizată și a lovit în cădere o clădire în construcție aproape de centrul capitalei, iar alte două drone au fost doborâte în districtele Mojaiskii și Himki din regiunea Moscovei. Referitor la drona care a lovit o clădire din Moscova, presa de stat relatează că în urma coliziunii, au fost sparte geamurile și la clădirile din apropiere. Din primele informații, nu sunt victime. Oficialii ruși au descris atacul ca fiind “o altă încercare a regimului de la Kiev de a comite un atac terorist”. Ucraina nu comentează, de obicei, cine se află în spatele atacurilor din interiorul teritoriului rusesc, notează Biziday.
UPDATE Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat că, în noaptea de marți spre miercuri, trei drone de tip aeronave au încercat să atace Moscova, două dintre ele ar fi fost doborâte de forțele de apărare aeriană din regiunea Moscovei, iar a treia a lovit o clădire aflată în construcție din complexul Moscova-City, informează agenția rusă de presă Interfax. „Două dintre UAV-urile care atacau capitala au fost distruse de sistemele de apărare aeriană în aer deasupra teritoriului districtelor Mojaisk și Himki din regiunea Moscovei. A treia dronă a fost suprimată prin război electronic, a pierdut controlul și s-a ciocnit cu o clădire în construcție din orașul Moscova, a spus ministerul”, a transmis ministerul rus al apărării.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat marți că SUA sunt „pregătite să susțină” antrenamentul piloților ucraineni pe avioane de vânătoare F-16 pe teritoriul lor continental, dacă va fi nevoie, relatează CNN. „Suntem pregătiți să sprijinim un efort de pregătire aici, în Statele Unite continentale, dacă se va atinge limita maximă în Europa. Nu am niciun fel de detalii de oferit în acest moment în ceea ce privește bazele în care ar putea avea loc această pregătire, dar, cu siguranță, dacă se va lua decizia de a face acest lucru și vom merge mai departe în acest sens, vom anunța”, a declarat generalul Ryder.
UPDATE Serviciul de informații militare al Ucrainei a raportat că Rusia intenționează să scufunde șase feriboturi în strâmtoarea Kerci. Această acțiune are scopul de a proteja podul Crimeei de potențiale atacuri, potrivit Realitatea.
UPDATE Forțele ruse au lansat, în seara zilei de 22 august, un atac asupra comunității Liman din regiunea estică Donețk. Trei persoane au fost ucise și două rănite în urma bombardamentelor, a anunțat Pavlo Kirilenko, șeful administrației regionale de stat din Donețk, citat de Ukrainska Pravda. „În această seară, rachetele au lovit sate din regiunea Liman: trei persoane au fost ucise și una rănită în Torske, iar un alt civil a fost rănit în Zakitne. Inamicul atacă civilii din regiunea Donețk în fiecare zi, în special în comunitățile de pe linia frontului”, a scris oficialul pe Telegram.
UPDATE Rusia a susţinut marţi că a distrus două nave militare ucrainene în Marea Neagră, cele mai recente ciocniri maritime de când a decis să nu reînnoiască acordul privind exportul de cereale ucrainene încheiat sub egida ONU şi a Turciei, informează AFP.
UPDATE Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a vorbit despre atacurile lansate de forțele Kievului asupra teritoriului rus, afirmând că Ucraina acționează în conformitate cu dreptul internațional, relatează marți agenția de știri turcă Anadolu, citată de The Kyiv Independent. „Rusia a atacat Ucraina și, prin urmare, Ucraina are dreptul, consacrat în Carta ONU, de a-și apăra țara, de a-și apăra poporul”, a declarat Baerbock în timpul unei conferințe de presă comună cu omologul său estonian Margus Tsahkna.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus ucrainenilor, în discursul său zilnic care pare înregistrat într-un tren, că se întoarce acasă din turneul european început sâmbătă cu un nou sprijin politic şi noi acorduri care vor face Ucraina mai puternică.