/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 649: Apostolii războiului, embargou Moldovei și alertă din SUA! NATO: Să ne pregătim pentru vești proaste

Astăzi are loc echinocțiul de toamnă - ziua e egală cu noaptea. Cum ne influențează și tradițiile din lume

23 septembrie 2023, ora 10:51

Pe 23 septembrie are loc echinocțiul de toamnă, când ziua este egală cu noaptea. Începând cu ziua de mâine noaptea va fi mai lungă decât ziua solară și zilnic perioada nocturnă va creste cu circa 4 minute până în 22 decembrie, când este solstițiul de iarnă. 

Echinocțiul de toamnă 2023 reprezintă începutul toamnei din punct de vedere astronomic. Echinocțiul de toamnă este un moment important din punct de vedere astronomic și poate avea o influență asupra celor mai sensibili dintre noi. Descoperă când este echinocțiul de toamnă 2023 și ce tradiții sunt legate de această zi, notează Libertatea.

Ce este echinocțiul de toamnă 

Echinocțiul de toamnă 2023 este, ca în fiecare an, un eveniment astronomic special. Echinocțiul este momentul în care ziua și noaptea au aceeași durată pe întreaga planetă. Asta înseamnă că, în această zi, timpul în care soarele este deasupra orizontului este aproximativ egal cu timpul în care soarele este sub orizont. Echinocțiul marchează trecerea de la sezonul cald la cel rece sau invers, în funcție de locația Pământului în jurul Soarelui. În timpul rotirii sale în jurul Soarelui, Pământul are o „axă”, care este ca o linie imaginară ce trece prin polii săi (polul nord și polul sud). 

Axa Pământului este înclinată într-o anumită direcție. În timpul echinocțiului de toamnă, axa Pământului este poziționată într-un fel special. Axa nu este nici înclinată către soare, nici departe de el – este orientată în mod orizontal. Aceasta înseamnă că razele de soare lovesc Pământul într-un mod care face ca lumina să fie distribuită în mod uniform pe toată suprafața Pământului. 

Acest lucru face ca ziua și noaptea să fie aproximativ de aceeași durată peste tot pe planetă. Așadar, echinocțiul de toamnă este momentul în care axa Pământului este orientată orizontal în raport cu Soarele, ceea ce duce la egalitatea între zi și noapte pe întreaga planetă. Acesta marchează trecerea către sezonul de toamnă și este un moment special în calendarul astronomic.

Când va fi echinocțiul de toamnă în următorii ani Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, echinocțiul de toamnă va avea loc la următoarele date: Echinocțiul de toamnă 2023 – 23septembrie 09:50 Echinocțiul de toamnă 2024 – 22septembrie 15:44 Echinocțiul de toamnă 2025 – 22septembrie 21:19 Echinocțiul de toamnă 2026 – 23septembrie 03:05 Echinocțiul de toamnă 2027 – 23septembrie 09:02 Echinocțiul de toamnă 2028 – 22septembrie 14:45

Cum ne influențează echinocțiul de toamnă 2023 

Odată cu venirea toamnei, poate apărea, în anumite cazuri, astenia de toamnă, care se manifestă prin stare de oboseală și lipsă de energie. Psihologii consideră că venirea toamnei este cea care contribuie la această stare, care ar putea ține până la câteva săptămâni. Medicii specialiști nu au identificat cauza exactă a asteniei de toamnă. Cu toate acestea, se presupune că ar avea legătură cu aportul scazut de lumină naturală. Echinocțiul de toamnă poate fi perceput ca un moment de resetare sau de tranziție în viața noastră. Pentru mulți oameni, toamna înseamnă revenirea la rutina după vacanțe de vară. 

Acest proces de ajustare la o nouă rutină poate avea un impact asupra stării emoționale și poate provoca stres sau anxietate. Echinocțiul de toamnă marchează tranziția de la sezonul cald la cel mai rece. Această schimbare în natură poate influența emoțiile noastre și poate provoca uneori sentimente de melancolie sau nostalgie pentru timpurile mai calde și zilele mai lungi de vară. Odată cu echinocţiul de toamnă 2023, energia universală a planetei se schimbă. Balanţa aduce cu ea un alt tip de energie, ideal pentru manifestare şi gândire sau pentru meditaţie. Este o energie de factură pozitivă. Zilele de toamnă care vor curge până la instalarea iernii astronomice reprezintă momentul oportun pentru a aduce echilibrul în toate aspectele vieții noastre. Toamna este un timp al destinderii, dar şi al deciziei şi al angajamentului.

Ce tradiții au loc în lume de echinocțiul de toamnă 

Echinocțiul de toamnă este un moment important în calendarul astronomic și este marcat în diferite moduri în întreaga lume. Iată câteva dintre tradițiile asociate cu acest eveniment: 

Ziua Recoltei: În multe culturi, echinocțiul de toamnă marchează momentul recoltării și adunării recoltei. Ziua Recoltei sau Ziua Recunoștinței este o sărbătoare în care oamenii își exprimă recunoștința pentru recolta bogată și se bucură de mâncăruri speciale pregătite din produsele recoltate. De exemplu, Ziua Recunoștinței în Statele Unite are loc în luna noiembrie și este caracterizată de mese copioase de familie și de reflectarea asupra lucrurilor pentru care oamenii sunt recunoscători. 

Anul Nou Evreiesc: Echinocțiul de toamnă este asociat cu multe sărbători religioase și spirituale. De exemplu, sărbătoarea evreiască de Rosh Hashanah, care marchează Anul Nou Evreiesc, are loc în jurul acestei perioade și este un timp de reflecție și rugăciune. De asemenea, Festivalul Chuseok în Coreea de Sud și Festivalul de Toamnă în China sunt sărbători importante care marchează echinocțiul de toamnă prin ceremonii tradiționale, dansuri și mâncăruri speciale. 

Festivaluri de echinocțiu: În Marea Britanie, E quinox festival este un eveniment anual care celebrează echinocțiul de toamnă. Festivalul adună oamenii pasionați de spiritualitate, arte, muzică și dans pentru a sărbători schimbarea sezonului. 

Día de los Muertos (Ziua Morților): În Mexic și în alte culturi latino-americane, Día de los Muertos este o sărbătoare care are loc pe 1-2 noiembrie și onorează memoria celor decedați. Oamenii creează altare speciale numite „ofrendas” pentru a comemora persoanele dragi și se angajează în activități festive, precum parade și evenimente artistice. 

Festivalul Pongal: În India, în special în statul Tamil Nadu, echinocțiul de toamnă este marcat prin Festivalul Pongal. Aceasta este o sărbătoare agricolă care celebrează recolta de orez și este asociată cu mâncăruri speciale și ceremonii de recunoștință.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova
/FOTO/ Mămică pentru prima oară: Interpreta Dianna Rotaru a născut. Cum a făcut marele anunț
/FOTO/ Mămică pentru prima oară: Interpreta Dianna Rotaru a născut. Cum a făcut marele anunț
Creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în biserică: Ce nu ar trebui să faci astăzi
Creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în biserică: Ce nu ar trebui să faci astăzi
/VIDEO/ Actorul din „Singur acasă” a primit o stea pe Walk of Fame de la Hollywood. Macaulay Culkin a izbucnit în lacrimi
/VIDEO/ Actorul din „Singur acasă” a primit o stea pe Walk of Fame de la Hollywood. Macaulay Culkin a izbucnit în lacrimi
Un transportator de colete pe ruta Moscova-Chișinău, cercetat pentru trafic de influență. Detalii de la CNA
Un transportator de colete pe ruta Moscova-Chișinău, cercetat pentru trafic de influență. Detalii de la CNA

/VIDEO/ Brazii, gata de sărbătoare: Pomii de Crăciun au invadat magazinele și piețele din țară, iar la fabrici se muncește de zor

04 decembrie 2023, ora 23:52

Verzi, pufoși, naturali sau artificiali - pomii de Crăciun au invadat magazinele și piețele din țară. Comercianții spun că s-au înarmat cu brazi pentru toate gusturile și buzunarele, doar că, deocamdată, nu se laudă cu vânzări prea mari. La rândul lor, cumpărătorii cred că încă e prea devreme pentru a împodobi bradul, în timp ce alții se gândesc să scoată și în acest an pomul de Crăciun din debara, deoarece unul nou îi costă prea mult. 

„- Mai aveți mult de lucru? - Da este foarte mult de lucru. - Zilnic, aproximativ, câți faceți? - 20, 30”. 

La fabricile de brazi artificiali se muncește acum de zor. Toți sunt puși pe treabă pentru a scoate pe piață în următoarele zile cât mai mulți pomi de Crăciun. Muncitorii de aici confecționează brazi nu doar iarna, astfel că anual reușesc să vândă peste 50 de mii de unități. 

Doar că acum ritmul e mult mai intens. O parte din brazii artificiali sunt pentru export, dar cei mai mulți ajung în magazinele din țară. Diana Ojovanu muncește de cinci ani în această fabrică și spune că drumul pomilor de Crăciun este destul de lung. Până ajung să aducă atmosfera de sărbătoare în casele oamenilor, aceștia trec prin multe etape. 

„Eu, de exemplu, fac crenguța pentru producerea bradului. Noi pregătim crenguța, după asta pleacă la băieți, să formeze bradul deja, să-l strângă”.

După un drum anevoios, coniferele artificiale ajung în magazine, unde bucură ochiul cumpărătorilor, iar celor care vor să-și ia unul acasă, le golesc buzunarele. Prețurile acestora încep de la 200 de lei, pentru unul mic, în timp ce brazii mari pot depăși cu mult suma de 10.000 de lei.

„Dacă nu țineți cu tot dinadinsul să aveți miros de brad în casă, puteți opta pentru un pom de Crăciun artificial. Aceștia arată cu adevărat ca din povești și vă pot servi mulți ani înainte. Doar că o astfel de achiziție vă va bate un pic la buzunar. Cei mai scumpi, cei din categoria 3D, sunt din silicon si seamăna izbitor de mult cu brazii naturali. Prețul lor ajunge și la 11 mii de lei”.

„Avem trei tipuri de brazi. Brazi din peliculă PVC, brazi plastic, PE sau le mai zicem noi, crenguțe 3D și pin artificial. Diferența între silicon 3D și crenguțele simple, 2D PVC este că 3D are o durată de viață mai mare, adică și 10 ani, 15, 20, în dependență de cum este păstrat”.

Printre puținii cumpărători pe care i-am întâlnit astăzi, este și această femeie. Ea spune că-și dorește un brad artificial, pentru că nu le cad acele, ca în cazul celui natural.

„Optăm pentru unul artificial, mai ales că este aceeași atmosferă de Crăciun, iar dacă dorim un pic mai mult miros de brad, mergem în parc sau la munte”.

Totuși, sunt oameni care nu concep sărbătorile de iarnă fără miros de brad în casă. Iar cei care nu vor ca pomii de Crăciun să ajungă la gunoi după sărbători, îi cumpără în ghiveci, pentru ca mai apoi să-i sădească în grădină sau chiar în curtea blocului. Aceștia au fost aduși din pepiniere și sunt deja puși în vânzare. 

„La magazinele din capitală, prețul brazilor, variază în funcție de mărimea și aspectul fiecăruia. Totuși, daca optam pentru un brad în ghiveci, astfel ca după sărbători, să l plantăm în grădină, va trebui să scoatem din buzunar minimum 180 de lei. Atât costă cei mai mici, pentru că prețul celor mai mari, de aproximativ 2 m, ajunge pana la 1800 de lei”. 

Oamenii care trec pe alături îi admiră, dar încă ezită să-și ia unul natural, pentru a avea în casă și miros de brad sau pentru unul din plastic, cu avantajul de a se bucura de el timp de mai mulți ani. 

„Mai mult prefer brazii naturali, deoarece, transmit mirosul, atmosfera de sărbătoare în casă. E bine că cei artificiali nu elimină acele, dar cei naturali, de multe ori sunt o prioritate”. 

„Sigur că e cu miros, pentru copii e fericire, numai că prețurile sunt mari, cu cel artificial, e altceva”.

Comercianții nu sunt îngrijorați că, deocamdată, cumpărătorii nu dau năvală și spun că oamenii încep să cumpere brazi de la mijlocul lunii decembrie, astfel ca aceștia să reziste până la sărbători. 

„Brăduții naturali, necesită și o îngrijire, când spun de îngrijire, mă refer să fie udați regulat, iar după sărbători nu se scot direct afară, pentru că este un stres pentru plantă, de la +20 de grade, să fie scos la -5, -10 grade”.

Oamenii își vor putea alege un pom de Crăciun și la târgurile de brazi, care urmează să fie deschise în toate sectoarele capitalei. 

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
/VIDEO/ O melodie cântată de Ștefan Petrache și Valentin Dînga a devenit coloana sonoră a unui serial din Rusia: Piesa, lansată în 1970
/VIDEO/ O melodie cântată de Ștefan Petrache și Valentin Dînga a devenit coloana sonoră a unui serial din Rusia: Piesa, lansată în 1970
/VIDEO/ „Copiii trăiesc ca-n rai”: Cum arată grădinița din Edineț, schimbată la față, datorită partenerilor de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ „Copiii trăiesc ca-n rai”: Cum arată grădinița din Edineț, schimbată la față, datorită partenerilor de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Adresă fantomă și nicio activitate: Dezvăluiri despre compania anonimă din Bălți, ce ar urma să furnizeze gaz de 10 lei
/VIDEO/ Adresă fantomă și nicio activitate: Dezvăluiri despre compania anonimă din Bălți, ce ar urma să furnizeze gaz de 10 lei
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram