Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 972: Scenariul negru, atac mortal, pilot ucis și supărarea Kievului. SUA: Rusia nu a reușit în Moldova

Astăzi are loc echinocțiul de toamnă - ziua e egală cu noaptea. Cum ne influențează și tradițiile din lume

missing
23 septembrie 2023, ora 10:51

Pe 23 septembrie are loc echinocțiul de toamnă, când ziua este egală cu noaptea. Începând cu ziua de mâine noaptea va fi mai lungă decât ziua solară și zilnic perioada nocturnă va creste cu circa 4 minute până în 22 decembrie, când este solstițiul de iarnă. 

Echinocțiul de toamnă 2023 reprezintă începutul toamnei din punct de vedere astronomic. Echinocțiul de toamnă este un moment important din punct de vedere astronomic și poate avea o influență asupra celor mai sensibili dintre noi. Descoperă când este echinocțiul de toamnă 2023 și ce tradiții sunt legate de această zi, notează Libertatea.

Ce este echinocțiul de toamnă 

Echinocțiul de toamnă 2023 este, ca în fiecare an, un eveniment astronomic special. Echinocțiul este momentul în care ziua și noaptea au aceeași durată pe întreaga planetă. Asta înseamnă că, în această zi, timpul în care soarele este deasupra orizontului este aproximativ egal cu timpul în care soarele este sub orizont. Echinocțiul marchează trecerea de la sezonul cald la cel rece sau invers, în funcție de locația Pământului în jurul Soarelui. În timpul rotirii sale în jurul Soarelui, Pământul are o „axă”, care este ca o linie imaginară ce trece prin polii săi (polul nord și polul sud). 

Axa Pământului este înclinată într-o anumită direcție. În timpul echinocțiului de toamnă, axa Pământului este poziționată într-un fel special. Axa nu este nici înclinată către soare, nici departe de el – este orientată în mod orizontal. Aceasta înseamnă că razele de soare lovesc Pământul într-un mod care face ca lumina să fie distribuită în mod uniform pe toată suprafața Pământului. 

Acest lucru face ca ziua și noaptea să fie aproximativ de aceeași durată peste tot pe planetă. Așadar, echinocțiul de toamnă este momentul în care axa Pământului este orientată orizontal în raport cu Soarele, ceea ce duce la egalitatea între zi și noapte pe întreaga planetă. Acesta marchează trecerea către sezonul de toamnă și este un moment special în calendarul astronomic.

Când va fi echinocțiul de toamnă în următorii ani Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, echinocțiul de toamnă va avea loc la următoarele date: Echinocțiul de toamnă 2023 – 23septembrie 09:50 Echinocțiul de toamnă 2024 – 22septembrie 15:44 Echinocțiul de toamnă 2025 – 22septembrie 21:19 Echinocțiul de toamnă 2026 – 23septembrie 03:05 Echinocțiul de toamnă 2027 – 23septembrie 09:02 Echinocțiul de toamnă 2028 – 22septembrie 14:45

Cum ne influențează echinocțiul de toamnă 2023 

Odată cu venirea toamnei, poate apărea, în anumite cazuri, astenia de toamnă, care se manifestă prin stare de oboseală și lipsă de energie. Psihologii consideră că venirea toamnei este cea care contribuie la această stare, care ar putea ține până la câteva săptămâni. Medicii specialiști nu au identificat cauza exactă a asteniei de toamnă. Cu toate acestea, se presupune că ar avea legătură cu aportul scazut de lumină naturală. Echinocțiul de toamnă poate fi perceput ca un moment de resetare sau de tranziție în viața noastră. Pentru mulți oameni, toamna înseamnă revenirea la rutina după vacanțe de vară. 

Acest proces de ajustare la o nouă rutină poate avea un impact asupra stării emoționale și poate provoca stres sau anxietate. Echinocțiul de toamnă marchează tranziția de la sezonul cald la cel mai rece. Această schimbare în natură poate influența emoțiile noastre și poate provoca uneori sentimente de melancolie sau nostalgie pentru timpurile mai calde și zilele mai lungi de vară. Odată cu echinocţiul de toamnă 2023, energia universală a planetei se schimbă. Balanţa aduce cu ea un alt tip de energie, ideal pentru manifestare şi gândire sau pentru meditaţie. Este o energie de factură pozitivă. Zilele de toamnă care vor curge până la instalarea iernii astronomice reprezintă momentul oportun pentru a aduce echilibrul în toate aspectele vieții noastre. Toamna este un timp al destinderii, dar şi al deciziei şi al angajamentului.

Ce tradiții au loc în lume de echinocțiul de toamnă 

Echinocțiul de toamnă este un moment important în calendarul astronomic și este marcat în diferite moduri în întreaga lume. Iată câteva dintre tradițiile asociate cu acest eveniment: 

Ziua Recoltei: În multe culturi, echinocțiul de toamnă marchează momentul recoltării și adunării recoltei. Ziua Recoltei sau Ziua Recunoștinței este o sărbătoare în care oamenii își exprimă recunoștința pentru recolta bogată și se bucură de mâncăruri speciale pregătite din produsele recoltate. De exemplu, Ziua Recunoștinței în Statele Unite are loc în luna noiembrie și este caracterizată de mese copioase de familie și de reflectarea asupra lucrurilor pentru care oamenii sunt recunoscători. 

Anul Nou Evreiesc: Echinocțiul de toamnă este asociat cu multe sărbători religioase și spirituale. De exemplu, sărbătoarea evreiască de Rosh Hashanah, care marchează Anul Nou Evreiesc, are loc în jurul acestei perioade și este un timp de reflecție și rugăciune. De asemenea, Festivalul Chuseok în Coreea de Sud și Festivalul de Toamnă în China sunt sărbători importante care marchează echinocțiul de toamnă prin ceremonii tradiționale, dansuri și mâncăruri speciale. 

Festivaluri de echinocțiu: În Marea Britanie, E quinox festival este un eveniment anual care celebrează echinocțiul de toamnă. Festivalul adună oamenii pasionați de spiritualitate, arte, muzică și dans pentru a sărbători schimbarea sezonului. 

Día de los Muertos (Ziua Morților): În Mexic și în alte culturi latino-americane, Día de los Muertos este o sărbătoare care are loc pe 1-2 noiembrie și onorează memoria celor decedați. Oamenii creează altare speciale numite „ofrendas” pentru a comemora persoanele dragi și se angajează în activități festive, precum parade și evenimente artistice. 

Festivalul Pongal: În India, în special în statul Tamil Nadu, echinocțiul de toamnă este marcat prin Festivalul Pongal. Aceasta este o sărbătoare agricolă care celebrează recolta de orez și este asociată cu mâncăruri speciale și ceremonii de recunoștință.

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

Ora de iarnă 2024: Când se schimbă ora în Moldova. Sfaturi eficiente pentru a preveni efectele negative
Ora de iarnă 2024: Când se schimbă ora în Moldova. Sfaturi eficiente pentru a preveni efectele negative
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
Reacția Casei Albe după alegerile din Moldova: Rusia „a lucrat energic” pentru subminarea votului
Reacția Casei Albe după alegerile din Moldova: Rusia „a lucrat energic” pentru subminarea votului
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
/VIDEO/ Alegeri prezidențiale 2024: Condițiile în care ar putea avea loc dezbaterea Maia Sandu vs. Alexandr Stoianoglo
/VIDEO/ Alegeri prezidențiale 2024: Condițiile în care ar putea avea loc dezbaterea Maia Sandu vs. Alexandr Stoianoglo

/VIDEO/ O tânără a murit după ce a căzut de pe o trotinetă. Îndemnul celor care folosesc transportul alternativ

missing
22 octombrie 2024, ora 21:58

O femeie de 32 de ani a decedat la spital după ce a căzut de pe o trotineră electrică. În timp ce oamenii legii anchetează cazul, cei care folosesc transportul de alternativă cer infrastructură de la autoritățile capitalei. 

Accidentul s-a produs la data de 27 septembrie în jurul orei șapte dimineața, în sectorul Buiucani al capitalei. 

„Potrivit poliției, totul s-a întâmplat la intersecția străzilor Liviu Deleanu și Alba Iulia, unde ne aflam și noi. După cum se poate observa, trotuarul este proaspăt reparat, fără borduri sau denivelări, fiind separat atât pentru pietoni, cât și pentru transportul alternativ. Nu este clar cum s-a întâmplat ca tânăra de 32 de ani să piardă controlul trotinetei, cauza fiind investigată acum de polițiști”.

Tânăra a ajuns la spital în stare gravă. Au urmat 20 de zile în care medicii au luptat pentru viața ei. Joi, însă, lucrurile au ieșit de sub control. Femeia a murit pe patul de spital, iar oamenii legii au deschis un proces penal pentru a stabili toate circumstanțele. 

Între timp, activiștii susțin că cei care aleg să meargă cu transportul alternativ ar fi în siguranță dacă ar avea infrastructura potrivită.

„Atât timp cât această infrastructură nu există utilizatorii acestui transport sunt nevoiți să utilizeze carosabilul care este foarte periculos sau trotuarul care tot nu este okay de a fi utilizat și a fi partajat cu pietonii. Autoritățile municipale fac în continuare piste pentru cicliști din contul trotuarelor ceea ce este foarte greșit. Eu când circul cu bicileta pe un astfel de trotuar partajat între bicicliști și pietoni mă simt ca la bouling. Cea mai bună soluție o avem pe strada 31 august unde o bandă întreagă a fost dată pentru biciclete în ambele direcții, iar în acele momente noi ne simțim foarte siguri”.

Săptămâna trecută, activiștii de la Alianța Bicicliștilor din Chișinău s-au plâns autorităților locale că sunt amendați de polițiști atunci când sunt prinși cu trotineta pe trotuar. Aceștia susțin că sancțiunile descurajează oamenii să opteze pentru transportul alternativ. 

„Poate este nevoie de limitat și mai mult viteza, pentur că există această posibilitate tehnică de a limita și mai mult viteza cu care aceste trotinete se pot deplasa. De a pune un moratoriu pe punctul care interzice circulația pe trotuar și totuși să se permită circulația pe trotuar. Să fie amenajate piste temporare, proiecte pilot pentru a se putea deplasa transportul alternativ”.

Activiștii spun că urmează să aibă o rundă de consultări atât cu autoritățile locale cât și oamenii legii la acest subiect. Potrivit Inspectoratului Național de Securitate publică, de la începutul anului s-au înregistrat 62 de accidente cu implicarea trotinetelor electrice, dintre care 48 în Chiținău. Majoritatea s-au soldat cu răniți, unii ajungând în stare gravă la spital. 

Care sunt prognozele referendumului de duminică? Este sau nu umbrit acesta de alegerile prezidențiale? Care este miza, dar și scenariile ce ar putea avea loc după vot – analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Nicu Popescu, președintele Asociației Cetățeni pentru Europa /Iulian Groza, președinte IPRE.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. În ultimele săptămâni am devenit martori ai unei implicări agresive a unor preoți și episcopi în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Cel mai vizibil dintre toți este Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. Desigur, nu este pentru prima dată când Episcopul Marchel sau alte fețe bisericești promovează discurs politic în slujbele religioase, inclusiv discurs de ură. Nici nu e premieră că susțin anumiți politicieni în alegeri.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
De unde vin milioanele pentru destabilizări și cine își va asuma consecințele? De ce unor politicieni le este frică de integrarea în Uniunea Europeană? /Vom mai avea surprize până la alegeri? Cine ar putea fi exclus din cursa prezidențială? Cine sunt candidații care au ajuns în vizorul poliției și procurorilor?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.

/INFOGRAFIC/ Referendum 2024: Răsturnare de situație! Cum au votat moldovenii, potrivit rezultatelor finale
/INFOGRAFIC/ Referendum 2024: Răsturnare de situație! Cum au votat moldovenii, potrivit rezultatelor finale
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/VIDEO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale 2024: Primele rezultate! Sandu și Stoianoglo se vor confrunta în turul II
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale 2024: Primele rezultate! Sandu și Stoianoglo se vor confrunta în turul II
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
Declarație TV8: Vom ignora dezbaterile electorale moderate de Gheorghe Gonța
/ULTIMA ORĂ/ Primele declarații ale Maiei Sandu după prezidențiale și referendum: „Dimensiunea fraudei este fără precedent”
/ULTIMA ORĂ/ Primele declarații ale Maiei Sandu după prezidențiale și referendum: „Dimensiunea fraudei este fără precedent”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.