Legea care prevede introducerea sintagmei limba română în toate documentele oficiale oficiale a fost publicată în numărul de vineri, 24 martie, al Monitorului Oficial.
Astfel, actul normativ care presupune înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”, a intrat deja în vigoare.
Proiectul de lege a fost votat la ședința Legislativului din 16 martie. Vor fi înlocuite, de asemenea, și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.
Documentul a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”.
Printre prevederile proiectului mai figurează considerarea desuetudinii textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție.
De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.
Totodată, Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, va fi numită „Limba română”.
Legea cu pricina a fost promulgată în data de 22 martie de președinta țării, Maia Sandu.
Decizia de a înlocui sintagma „limba moldovenească” cu „limba română” a fost salutată de oficialii de la București, dar și de Academia Română. În schimb, a fost criticată extrem de dur de Moscova.