Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 397 de la începutul invaziei la scară largă decretate de președintele rus Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin are toate metodele și mijloacele necesare ca să pună stăpânire pe Republica Moldova, spune fostul ofițer CIA James L. Olson într-un interviu acordat publicației Adevărul. Ex-agentul crede că singurul lucru care împiedică Rusia să avanseze militar în Moldova este faptul că ucraineni nu cedează, iar Republica Moldova își poate păstra integritatea și pacea doar într-un singur fel: unindu-se cât mai repede cu România.
Orașul Vuhledar din estul Ucrainei a fost șters de pe suprafața pământului, susține un comandat militar ucrainean. Vicepreședintele Bulgariei, Ilijana Iotova, a îndemnat duminică la negocieri între Rusia şi Ucraina, după anunțul preşedintelui rus Vladimir Putin că Rusia va desfășura în Belarus arme nucleare tactice, ca reacție în urma deciziei Marii Britanii de a oferi Ucrainei muniții cu uraniu sărăcit. Rusia nu a staționat, pentru moment, nicio rachetă nucleară în Belarus, anunță Casa Albă, relatează CNN. Șeful diplomației europene Josep Borrell a anunțat că UE este pregătită să adopte noi sancțiuni împotriva Belarusului dacă această ţară acceptă desfășurarea unor arme nucleare rusești pe teritoriul său. Totodată, Rusia dispune de arme moderne, unice, capabile să distrugă orice inamic, inclusiv Statele Unite ale Americii, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, într-un interviu acordat oficiosului Rossiiskaia Gazeta.
UPDATE 18 tancuri Leopard 2 promise de Germania Kievului au ajuns în Ucraina, scrie Spiegel, citând surse, potrivit BBC. De asemenea, circa 40 de vehicule de luptă de infanterie Marder au fost livrate țării. Transferul de tancuri a fost anunțat la sfârșitul lunii ianuarie. Acordul Berlinului, după mai multe luni de discuții, a deschis posibilitatea livrării de tancuri germane nu doar din Germania, ci și din alte țări în care acestea sunt în serviciu. Tancurile Leopard sunt fabricate în Germania și vin cu condiția ca guvernul de la Berlin să autorizeze orice reexport al tancurilor sale de către alte țări, potrivit G4media.
UPDATE Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pe probleme de Politică externă, a declarat că Uniunea Europeană va reacţiona dacă Rusia va desfăşura armele sale nucleare tactice în Belarus, aşa cum a anunţat anterior Moscova, potrivit postului de presă European Pravda, potrivit Mediafax.
UPDATE Șeful companiei militare private Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, a efectuat o nouă vizită pe frontul din interiorul orașului Bahmut, situat în estul țării, potrivit unei înregistrări video geolocalizate de CNN. Videoclipul a fost încărcat luni și a fost filmat de jurnalistul rus Alexander Simonov. Nu se știe exact când a fost filmat, potrivit G4media.
UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Cei doi au discutat despre războiul din Ucraina, despre situația Republicii Moldova, dar și despre aderarea României la Schengen. Republica Moldova „are nevoie de tot sprijinul din partea Uniunii Europene și mă bucur că Președintele Consiliului European împărtășește această viziune.” „La nivelul Consiliului European, la reuniunea de săptămâna trecută, am mandatat Comisia Europeană să prezinte un pachet de sprijin pentru Republica Moldova înainte de următoarea noastră întâlnire din iunie. Totodată, Uniunea Europeană pregătește o misiune civilă care să ofere sprijin concret în combaterea amenințărilor hibride. Continuăm, de asemenea, să promovăm propunerea noastră de a avea un regim de sancțiuni dedicat situației din Republica Moldova, ca răspuns la acțiunile destabilizatoare ale Federației Ruse”, a spus Klaus Iohannis, potrivit Digi24.
UPDATE Strategul militar britanic Sean Bell, fost vicemareșal al Royal Air Force, publică o analiză găzduită de Sky News în care arată că, deși premisele și amplasarea forțelor pe frontul din Ucraina se schimbă acum de la o zi la alta, este încă foarte greu de imaginat un final al războiului. Contraofensiva ucraineană de primăvară, arată Bell, ar putea fi ultimul capitol al conflictului, tocmai pentru că mulți cred despre acest război că “Ucraina nu-l poate câștiga, iar Rusia nu-l poate pierde”, așadar prelungirea sa ar fi o capcană, potrivit Biziday.
UPDATE Rusia transformă Avdiivka într-o „locaţie de film post-apocaliptic”, intensificând bombardamentele şi forţând închiderea aproape completă a oraşului de graniţă, a declarat duminică înaltul oficial local. Aproximativ 2.000 de civili au rămas în Avdiivka, un oraş din regiunea Doneţk, la aproximativ 90 de kilometri (56 de mile) sud-vest de oraşul asediat Bahmut, potrivit oficialilor. Oraşul avea o populaţie, înainte de război, de peste 30.000 de locuitori. „Îmi pare rău să spun, dar Avdiivka devine din ce în ce mai mult ca un loc din filmele post-apocaliptice”, a spus şeful administraţiei militare a oraşului, Vitali Barabaş, pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Evacuarea lucrătorilor din serviciul public rămaşi în oraş a început şi semnalul la telefonul mobil va fi întrerupt în curând, „pentru că în oraş sunt informatori ai ocupanţilor ruşi”, a adăugat Barabaş. Armata ucraineană a avertizat săptămâna trecută că oraşul ar putea deveni un „al doilea Bahmut”, unde luptele intense de luni de zile au transformat oraşul în ruine. Duminică, bombardamentele ruseşti au vizat doi zgârie-nori din Avdiivka, care se află la doar 10 km de periferia nordică a oraşului Doneţk, aflat sub controlul Moscovei din 2014, potrivit Mediafax.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vizitează regiunea Zaporojie, parțial ocupată de Rusia, relatează CNN. „Sunt onorat să mă aflu astăzi aici, alături de militarii noștri”, a declarat acesta în timp ce a postat o fotografie pe Telegram, anunțând vizita în Zaporojie. „Sunt recunoscător fiecăruia dintre războinicii noștri pentru că apără Ucraina, suveranitatea noastră, orașele noastre și copiii noștri”, a adăugat el. „Vom învinge cu siguranță”. „Am vizitat postul de comandă al grupului operativ de trupe «Zaporojie». Am prezentat ordine și medalii angajaților serviciului de securitate al Ucrainei, gărzii naționale, poliției naționale, serviciului de pază a frontierei de stat și serviciului de urgență de stat al Ucrainei. Vă mulțumesc pentru că ați protejat statul nostru, casele noastre, integritatea teritorială și viața în Ucraina. Vă doresc multă sănătate. Vă doresc o mare victorie și cu siguranță se va realiza”, a mai scris Zelenski, potrivit G4media.
UPDATE Guvernul federal german a lansat o platformă prin care își propune să susțină și să consolideze angajamentul Germaniei față de refacerea Ucrainei și să unească actorii statali și nestatali în acest proces. Lansarea oficială a platformei a avut loc luni, la Ministerul Dezvoltării Economice al Germaniei – relatează corespondentul agenţiei ucrainene Ukrinform, potrivit Rador.
UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) susține că a neutralizat o rețea de agenți ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care ar fi ajutat la vizarea pozițiilor din estul Ucrainei, relatează Sky News. Grupul era format din opt rezidenți din regiunile Donețk și Harkov, inclusiv un asistent al unui membru interimar al parlamentului ucrainean, potrivit SBU. Rețeaua de agenți ar fi fost formată de doi ofițeri FSB înainte de începerea invaziei, a scris SBU, notează G4media.
UPDATE Decizia liderului de la Kremlin de a amplasa arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului reprezintă o desconsiderare a înțelegerii încheiate cu președintele Chinei privind armele nucleare. Liderul rus a decis staționarea armelor nucleare tactice pe teritoriul Belarusului, la scurt timp după ce ei au convenit că nu vor desfășura capacități nucleare de atac în afara teritoriilor naționale. În acest fel, Vladimir Putin a arătat că a desconsiderat înțelegerea încheiată cu președintele Chinei, este de părere fostul ambasador al Statelor Unite în Rusia, Michael McFaul.
UPDATE Un grup de militari ucraineni şi-a încheiat instruirea în Regatul Unit pentru a manevra cele 14 tancuri Challenger 2 promise de Londra Kievului în faţa invaziei ruseşti, deschizând calea apropiatei livrări a acestor echipamente, potrivit AFP.
UPDATE „Grupuri de inițiativă” au început luni să sondeze opinia publică din Volgograd cu privire la revenirea la vechiul nume al orașului: Stalingrad, relatează TASS.
UPDATE Pe 26 martie, armata ucraineană l-a lichidat pe comandantul batalionului 1 al regimentului 247 de asalt aeropurtat al Federației Ruse, colonelul Dmitri Lisițki, scrie site-ul revistei Novoe Vremia. Portalul rus de știri news.ru, care are aproape 13 milioane de vizitatori unic lunar, scrie însă că ofițerul s-a sinucis în apartamentul lui din Stavropol, notează Libertatea.
UPDATE Novaya Gazeta Europe şi mass-media ucraineană au scos pe piață o conversație telefonică între miliardarul rus Farkhad Ahmedov şi producătorul muzical Iosif Prigojin în care se spune că „Putin a îngropat Rusia”. În timpul conversației, care ar fi avut loc în urmă cu două luni, interlocutorii evaluează conducerea rusă, împărtășesc viziunea perspectivelor sumbre pentru Rusia, manifestă teamă de sancțiuni şi nemulțumire acută faţă de ceea ce se întâmplă în legătură cu agresiunea împotriva Ucrainei, notează Mediafax. Producătorul neagă: au folosit inteligența artificială pentru a-mi recrea vocea. Însă surse ale FSB, serviciile ruse de informaţii, confirmă că audio-ul este autentic.
UPDATE Contrar obiceiului încetățenit, Putin l-a derutat pe un oficial rus chemat la Kremlin să dea raportul. Liderul autocrat i-a indicat cu un gest discret funcționarului să se apropie.Bărbatul și-a luat singur scaunul și s-a mutat mai aproape cu câțiva metri, inițial. Președintele rus i-a făcut semn să se apropie și mai mult, ulterior, așa că oficialul a luat din nou scaunul într-o mână și mapa în cealaltă și s-a deplasat până când a primit semn că este de ajuns, notează Ziare.com.
UPDATE Șeful departamentului pentru cooperare economică din Ministerul rus de externe, Dmitri Birichevsky, spune că nu este exclus ca Moscova să ceară despăgubiri pentru pagubele provocate de exploziile din toamna anului trecut la gazoductele Nord Stream, relatează agenția rusă de presă RIA Novosti, citată de Reuters, potrivit Libertatea.
UPDATE Rusia a pierdut 171.160 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului, un număr care include 610 de victime ale forţelor ruse în ultimele 24 de ore, indică Forţele Armate ale Ucrainei. Potrivit unui raport publicat de Statul Major ucrainean, Rusia a pierdut şi 3.595 de tancuri, 6.953 de vehicule blindate de luptă, 2.638 de sisteme de artilerie, 523 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 277 de sisteme de apărare aeriană, 305 avioane, 291 elicoptere, 216 drone, 216 elicoptere. şi 18 bărci. Autorităţile de la Kiev nu publică date oficiale despre victimele militare, iar presa occidentală nu a putut verifica aceste cifre, notează Mediafax.
UPDATE Maşina şefului poliţiei din Mariupol, Mihail Moskvin, a fost aruncată în aer în această dimineaţă: vestea tentativei de asasinat a fost raportată de Tass, care citează un oficial al autorităţilor pro-ruse, potrivit căruia ţinta atacului „este în viaţă şi totul este bine”. Maşina ar fi explodat la câţiva metri distanţă de poliţist, potrivit Mediafax.
UPDATE Comandantul Forțelor Terestre ucrainene, general-colonelul Oleksandr Sirski, s-a întors în orașul Bahmut. Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, generalul a luat decizii "menite să consolideze capacitățile de descurajare și de înfrângere a inamicului și să rezolve problemele care împiedică îndeplinirea eficientă a misiunilor de luptă", potrivit Antena3.
UPDATE Preşedintele Rusiei a arătat că lucrările pentru depozitele necesare stocării armelor în Belarus vor fi gata până la 1 iulie. Acesta a spus că Rusia nu va transfera controlul asupra armelor nucleare tactice către Belarus şi că nu va încălca obligaţiile sale de neproliferare nucleară. Putin a explicat că desfășurarea armelor vine ca răspuns la o solicitare făcută în urmă cu mult timp de Alexandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului.
UPDATE „Aproximativ 1,5 milioane de adolescenţi ucraineni sunt expuşi riscului de depresie, anxietate şi alte probleme psihologice”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul său video obişnuit adresat naţiunii, difuzat aseară. „Războiul distruge copilăria copiilor ucraineni”, a spus Zelenski, subliniind că „mii de şcoli din Ucraina au fost avariate sau complet distruse”. Preşedintele ucrainean a amintit apoi că „aproape 2,7 milioane de şcolari sunt obligaţi să studieze online sau într-un format mixt”, potrivit Mediafax.
UPDATE Jurnalistul Radu Tudor notează faptul că Patriarhul Daniel ”s-a rugat pentru sănătatea Patriarhului Kiril al Rusiei”. În replică, cei de la Patriarhie explică faptul că sunt niște rânduieli bisericești, iar la slujbe de acest tip sunt pomeniți toți Întîi Stătătorii bisericilor ortodoxe surori și că nu a fost vorba de nici o rugăciune specială pentru patriarhul rus, notează Știripesurse.
UPDATE Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, un apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat că ţările NATO sunt parte a conflictului din Ucraina. „Au făcut din Ucraina o mare tabără militară. Ele trimit arme şi muniţii trupelor ucrainene, le furnizează informaţii, inclusiv cu ajutorul unei constelaţii de sateliţi şi a unui număr semnificativ de vehicule aeriene fără pilot”, spune el, potrivit Gândul.
UPDATE Guvernatorul regiunii ucrainene Doneţk, Pavlo Kirilenko, a raportat că un hotel şi clădirea tribunalului din Avdiivka au fost avariate, duminică, în atacuri lansate de trupele de invazie ale Federaţiei Ruse. Oficialul a precizat că ruşii au bombardat şi la periferia oraşului Kuraove, precum şi în comunitatea Oceretine, însă nu au fost raportate victime, potrivit Rador.
UPDATE O explozie puternică a avut loc în orașul portuar ocupat Mariupol. Deflagrația a fost semnalată în cursul dimineții de luni în districtul Primorski, situat în zona centrală a orașului. Potrivit informațiilor din surse locale ucrainene, a explodat o mașină a unui comandant al forțelor de ocupație. "Rezistența a lovit în orașul ocupat, aruncând în aer mașina unuia dintre cei mai importanți ofițeri. Vor urma mai multe detalii", a declarat Vadim Boicenko, primarul din Mariupol, care se află în exil de la începerea invaziei, potrivit Antena3.
UPDATE Lituania va solicita noi sancțiuni ca răspuns la planul Rusiei de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus, a declarat duminică ministrul său de externe, anunță Sky News. „Împreună cu partenerii săi euro-atlantici, Lituania va decide cum să reacționeze la aceste planuri militariste ale regimurilor rus și belarus. Ca una dintre măsurile de răspuns, Lituania va solicita adoptarea de noi sancțiuni”, a precizat ministerul de Externe al Lituaniei într-un comunicat de presă, potrivit G4media.
UPDATE Fondatorul și proprietarul companiei de securitate Wagner Group, oligarhul rus Evgheni Prigojin, ar fi accelerat retragerea oamenilor săi din Ucraina, după ce Forțele Armate Ruse au amânat transportul de muniție și de mai multe trupe pe fronturile pe care luptă în Ucraina, anunță 20minutos.es, citat de Rador.
Nemulțumirea lui Prigojin, fost aliat al președintelui rus Vladimir Putin, este mai veche, după ce organizației sale de mercenari i s-a interzis recrutarea din închisorile rusești, așa cum făcea până acum.
UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) afirmă că nici măcar o serie de contracarări ucrainene de succes nu ar putea fi suficientă pentru a-l forța pe președintele rus Vladimir Putin să negocieze încheierea conflictului. Într-o actualizare, ISW spune că Putin rămâne angajat să ducă la îndeplinire campania militară în efortul de a "căuta o victorie completă în Ucraina", notează NewsWeek.
UPDATE Autoritățile ruse promit bonusuri în bani și alte beneficii, recrutorii dau telefoane bărbaților eligibili, iar birourile de înrolare colaborează cu universitățile și agențiile de servicii sociale pentru a atrage studenții și șomerii. Rusia caută noi recruți pentru războiul din Ucraina, relatează SkyNews, potrivit G4media.
UPDATE Rusia intenționează să finalizeze până la începutul anului 2024 construcția infrastructurii de coastă în Oceanul Pacific pentru andocarea submarinelor nucleare care vor transporta super-torpilele Poseidon, a informat luni agenţia de presă TASS.
UPDATE „Republica Moldova este o țară cu risc extrem. Dacă războiul nu se termină printr-o înlăturare a lui Putin, acesta se poate ușor extinde. Cunoaștem ambițiile regionale ale lui Putin. Își dorea să consolideze controlul asupra estului Ucrainei, să pună mâna pe toată coasta ucraineană a Mării Negre și să preia controlul asupra Moldovei. Pentru că Moldova e o țintă. Putin vrea Moldova, are o puternică bază de operații în Transnistria. Putin ar putea folosi Transnistria ca să atace militar Moldova. Putin încearcă, prin serviciile sale de informații, să o elimine pe Maia Sandu. Și gândiți-vă ce s-ar putea întâmpla dacă va face asta. Putin are deja un „președinte-marionetă” în Belarus, pe Lukașenko”, a declarat James L. Olson.
UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat de 20 de ori teritoriul regiunii. Potrivit unui comunicat remis luni dimineaţă, ruşii au lansat 97 de obuze asupra acestei regiuni din sudul Ucrainei. Cinci persoane au fost rănite în timpul bombardamentelor, potrivit Rador.
UPDATE Şapte copii trăiesc în continuare în oraşul Avdiivka din regiunea Doneţk, a anunţat Vitalii Barabash, şeful administraţiei militare locale, potrivit kyivindependent.com.
UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, duminică, într-un nou discurs, că este important ca acum la fel ca în urmă cu un an, ucrainenii să îi susţină pe apărătorii ţării şi că lumea trebuie “să audă la fel de intens” că agresiunea Rusiei continuă, potrivit Ziare.com.
UPDATE Berlinul denunță duminică o „nouă tentativă de intimidare nucleară” a Rusiei, după anunțul președintelui Vladimir Putin că Rusia va transfera arme nucleare „tactice” în Belarus, relatează AFP.
UPDATE O flotă clandestină formată din vechi petroliere rusești prezintă un risc de dezastru ecologic, scrie Bloomberg.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că Washingonul nu vede indicii ale amplasării de arme nucleare în Republica Belarus. Pentagonul a mai declarat anterior că nu este în posesia de date potrivit cărora partea rusă intenționează să recurgă la arma nucleară. În acest sens, SUA nu intenționează să schimbe configurația propriilor forțe nucleare, potrivit Rador.
UPDATE În plin război, turismul medical supraviețuiește în Ucraina. Un britanic a mers la un stomatolog din Kiev ca să își scoată un dinte infectat. El a spus că nu a putut să își facă programare în sistemul de stat din Marea Britanie, iar la privat l-ar fi costat 1.000 de lire.
UPDATE Selecţionata masculină a Rusiei a susţinut duminică, la Sankt Petersburg, primul meci pe teren propriu din noiembrie 2021, un amical cu Irak, după ce a fost exclusă din competiţiile internaţionale din cauza invaziei Moscovei în Ucraina. Ruşii s-au impus cu 2-0 cu golurile lui Miranchuk şi Pinyaev, notează Mediafax.
UPDATE Țările lumii trebuie să elaboreze și să adopte o convenție internațională privind protecția conductelor subacvatice, stabilind în ea „zone de responsabilitate” ale statelor. Această opinie a fost exprimată de vicepreședintele Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov, în ajunul examinării de către Consiliul de Securitate al ONU a unui proiect de rezoluție privind efectuarea unei anchete internaționale privind diversiunile comise la conductele „Nord Stream-1” și „Nord Stream-2”, scrie Rador.
UPDATE Un grup de manifestanţi pro-ucraineni au mărşăluit duminică spre sediul Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) din Lausanne, îndemnându-l să îşi reconsidere poziţia faţă de Rusia şi Belarus, potrivit Mediafax.
UPDATE Poziția Sofiei în ceea ce privește războiul din Ucraina, dotarea armatei și achiziția de noi arme ridică multe semne de întrebare, dar și îngrijorări cu privire la capacitatea celor aflați în prezent la putere la Sofia de a înțelege gravitatea, profunzimea și riscurile pe care le presupune schimbarea geopoliticii, scrie agenția bulgară Mediapool.
UPDATE O dronă operată de Ucraina a provocat o explozie în centrul unui oraș rusesc, aflat la circa 220 km de Moscova, rănind trei persoane și cauzând pagube la trei clădiri rezidențiale, a relatat agenția de presă TASS, citând surse din cadrul autorităților, potrivit Reuters.
UPDATE Orașul Vuhledar din estul Ucrainei a fost "complet ras de pe suprafaţa pământului", în timp ce în zonă continuă bombardamentele intense ale forțelor ruse, a declarat duminică, la televiziunea națională, Nazarii Kişak, comandantul unității de mitraliere din cadrul brigăzii separate ucrainene mecanizate 72, anunță CNN, potrivit Rador.
UPDATE Actorul Orlando Bloom, cunoscut pentru rolurile sale din „Stăpânul inelelor” și „Pirații din Caraibe”, a vizitat Ucraina, sâmbătă. Bloom a petrecut timp la Centrul pentru copii Spilno din Kiev, sprijinit de UNICEF, scrie presa internațională. Aceasta a fost a doua vizită a lui Bloom în această țară din 2016, când a călătorit în estul Ucrainei, vizitând Sviatohirsk, Sloviansk, Kramatorsk și Mariupol, potrivit AlephNews.
UPDATE Președintele Ucrainei a avut o întâlnire cu actorul ambasador al bunăvoinței Orlando Bloom și cu echipa UNICEF „M-am întâlnit cu ambasadorul bunăvoinței al UNICEF Orlando Bloom și cu echipa UNICEF, o organizație angajată în sprijinul umanitar și protecția copiilor. Am discutat problema reconstrucției țării noastre, a infrastructurii noastre școlare. Le sunt recunoscător pentru tot sprijinul acordat”, a spus Zelenski, potrivit Realitatea.