Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1015: Dorința lui Putin, risc în România și refuz de negocieri! Consilierii lui Trump au 3 planuri de pace

Război în Ucraina, ziua 397: Avertizare pentru Moldova, vizita lui Zelenski și oraș dispărut. Oligarhi: „Putin a îngropat Rusia”

missing
27 martie 2023, ora 18:01

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 397 de la începutul invaziei la scară largă decretate de președintele rus Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin are toate metodele și mijloacele necesare ca să pună stăpânire pe Republica Moldova, spune fostul ofițer CIA James L. Olson într-un interviu acordat publicației Adevărul. Ex-agentul crede că singurul lucru care împiedică Rusia să avanseze militar în Moldova este faptul că ucraineni nu cedează, iar Republica Moldova își poate păstra integritatea și pacea doar într-un singur fel: unindu-se cât mai repede cu România.

Orașul Vuhledar din estul Ucrainei a fost șters de pe suprafața pământului, susține un comandat militar ucrainean. Vicepreședintele Bulgariei, Ilijana Iotova, a îndemnat duminică la negocieri între Rusia şi Ucraina, după anunțul preşedintelui rus Vladimir Putin că Rusia va desfășura în Belarus arme nucleare tactice, ca reacție în urma deciziei Marii Britanii de a oferi Ucrainei muniții cu uraniu sărăcit. Rusia nu a staționat, pentru moment, nicio rachetă nucleară în Belarus, anunță Casa Albă, relatează CNN. Șeful diplomației europene Josep Borrell a anunțat că UE este pregătită să adopte noi sancțiuni împotriva Belarusului dacă această ţară acceptă desfășurarea unor arme nucleare rusești pe teritoriul său. Totodată, Rusia dispune de arme moderne, unice, capabile să distrugă orice inamic, inclusiv Statele Unite ale Americii, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, într-un interviu acordat oficiosului Rossiiskaia Gazeta.

UPDATE 18 tancuri Leopard 2 promise de Germania Kievului au ajuns în Ucraina, scrie Spiegel, citând surse, potrivit BBC. De asemenea, circa 40 de vehicule de luptă de infanterie Marder au fost livrate țării. Transferul de tancuri a fost anunțat la sfârșitul lunii ianuarie. Acordul Berlinului, după mai multe luni de discuții, a deschis posibilitatea livrării de tancuri germane nu doar din Germania, ci și din alte țări în care acestea sunt în serviciu. Tancurile Leopard sunt fabricate în Germania și vin cu condiția ca guvernul de la Berlin să autorizeze orice reexport al tancurilor sale de către alte țări, potrivit G4media.

UPDATE Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pe probleme de Politică externă, a declarat că Uniunea Europeană va reacţiona dacă Rusia va desfăşura armele sale nucleare tactice în Belarus, aşa cum a anunţat anterior Moscova, potrivit postului de presă European Pravda, potrivit Mediafax.

UPDATE Șeful companiei militare private Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, a efectuat o nouă vizită pe frontul din interiorul orașului Bahmut, situat în estul țării, potrivit unei înregistrări video geolocalizate de CNN. Videoclipul a fost încărcat luni și a fost filmat de jurnalistul rus Alexander Simonov. Nu se știe exact când a fost filmat, potrivit G4media.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Cei doi au discutat despre războiul din Ucraina, despre situația Republicii Moldova, dar și despre aderarea României la Schengen. Republica Moldova „are nevoie de tot sprijinul din partea Uniunii Europene și mă bucur că Președintele Consiliului European împărtășește această viziune.” „La nivelul Consiliului European, la reuniunea de săptămâna trecută, am mandatat Comisia Europeană să prezinte un pachet de sprijin pentru Republica Moldova înainte de următoarea noastră întâlnire din iunie. Totodată, Uniunea Europeană pregătește o misiune civilă care să ofere sprijin concret în combaterea amenințărilor hibride. Continuăm, de asemenea, să promovăm propunerea noastră de a avea un regim de sancțiuni dedicat situației din Republica Moldova, ca răspuns la acțiunile destabilizatoare ale Federației Ruse”, a spus Klaus Iohannis, potrivit Digi24.

UPDATE Strategul militar britanic Sean Bell, fost vicemareșal al Royal Air Force, publică o analiză găzduită de Sky News în care arată că, deși premisele și amplasarea forțelor pe frontul din Ucraina se schimbă acum de la o zi la alta, este încă foarte greu de imaginat un final al războiului. Contraofensiva ucraineană de primăvară, arată Bell, ar putea fi ultimul capitol al conflictului, tocmai pentru că mulți cred despre acest război că “Ucraina nu-l poate câștiga, iar Rusia nu-l poate pierde”, așadar prelungirea sa ar fi o capcană, potrivit Biziday.

UPDATE Rusia transformă Avdiivka într-o „locaţie de film post-apocaliptic”, intensificând bombardamentele şi forţând închiderea aproape completă a oraşului de graniţă, a declarat duminică înaltul oficial local. Aproximativ 2.000 de civili au rămas în Avdiivka, un oraş din regiunea Doneţk, la aproximativ 90 de kilometri (56 de mile) sud-vest de oraşul asediat Bahmut, potrivit oficialilor. Oraşul avea o populaţie, înainte de război, de peste 30.000 de locuitori. „Îmi pare rău să spun, dar Avdiivka devine din ce în ce mai mult ca un loc din filmele post-apocaliptice”, a spus şeful administraţiei militare a oraşului, Vitali Barabaş, pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Evacuarea lucrătorilor din serviciul public rămaşi în oraş a început şi semnalul la telefonul mobil va fi întrerupt în curând, „pentru că în oraş sunt informatori ai ocupanţilor ruşi”, a adăugat Barabaş. Armata ucraineană a avertizat săptămâna trecută că oraşul ar putea deveni un „al doilea Bahmut”, unde luptele intense de luni de zile au transformat oraşul în ruine. Duminică, bombardamentele ruseşti au vizat doi zgârie-nori din Avdiivka, care se află la doar 10 km de periferia nordică a oraşului Doneţk, aflat sub controlul Moscovei din 2014, potrivit Mediafax. 

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vizitează regiunea Zaporojie, parțial ocupată de Rusia, relatează CNN. „Sunt onorat să mă aflu astăzi aici, alături de militarii noștri”, a declarat acesta în timp ce a postat o fotografie pe Telegram, anunțând vizita în Zaporojie. „Sunt recunoscător fiecăruia dintre războinicii noștri pentru că apără Ucraina, suveranitatea noastră, orașele noastre și copiii noștri”, a adăugat el. „Vom învinge cu siguranță”. „Am vizitat postul de comandă al grupului operativ de trupe «Zaporojie». Am prezentat ordine și medalii angajaților serviciului de securitate al Ucrainei, gărzii naționale, poliției naționale, serviciului de pază a frontierei de stat și serviciului de urgență de stat al Ucrainei. Vă mulțumesc pentru că ați protejat statul nostru, casele noastre, integritatea teritorială și viața în Ucraina. Vă doresc multă sănătate. Vă doresc o mare victorie și cu siguranță se va realiza”, a mai scris Zelenski, potrivit G4media.

UPDATE Guvernul federal german a lansat o platformă prin care își propune să susțină și să consolideze angajamentul Germaniei față de refacerea Ucrainei și să unească actorii statali și nestatali în acest proces. Lansarea oficială a platformei a avut loc luni, la Ministerul Dezvoltării Economice al Germaniei – relatează corespondentul agenţiei ucrainene Ukrinform, potrivit Rador.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) susține că a neutralizat o rețea de agenți ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care ar fi ajutat la vizarea pozițiilor din estul Ucrainei, relatează Sky News. Grupul era format din opt rezidenți din regiunile Donețk și Harkov, inclusiv un asistent al unui membru interimar al parlamentului ucrainean, potrivit SBU. Rețeaua de agenți ar fi fost formată de doi ofițeri FSB înainte de începerea invaziei, a scris SBU, notează G4media.

UPDATE Decizia liderului de la Kremlin de a amplasa arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului reprezintă o desconsiderare a înțelegerii încheiate cu președintele Chinei privind armele nucleare. Liderul rus a decis staționarea armelor nucleare tactice pe teritoriul Belarusului, la scurt timp după ce ei au convenit că nu vor desfășura capacități nucleare de atac în afara teritoriilor naționale. În acest fel, Vladimir Putin a arătat că a desconsiderat înțelegerea încheiată cu președintele Chinei, este de părere fostul ambasador al Statelor Unite în Rusia, Michael McFaul.

UPDATE Un grup de militari ucraineni şi-a încheiat instruirea în Regatul Unit pentru a manevra cele 14 tancuri Challenger 2 promise de Londra Kievului în faţa invaziei ruseşti, deschizând calea apropiatei livrări a acestor echipamente, potrivit AFP.

UPDATE „Grupuri de inițiativă” au început luni să sondeze opinia publică din Volgograd cu privire la revenirea la vechiul nume al orașului: Stalingrad, relatează TASS.

UPDATE Pe 26 martie, armata ucraineană l-a lichidat pe comandantul batalionului 1 al regimentului 247 de asalt aeropurtat al Federației Ruse, colonelul Dmitri Lisițki, scrie site-ul revistei Novoe Vremia. Portalul rus de știri news.ru, care are aproape 13 milioane de vizitatori unic lunar, scrie însă că ofițerul s-a sinucis în apartamentul lui din Stavropol, notează Libertatea.

UPDATE Novaya Gazeta Europe şi mass-media ucraineană au scos pe piață o conversație telefonică între miliardarul rus Farkhad Ahmedov şi producătorul muzical Iosif Prigojin în care se spune că „Putin a îngropat Rusia”. În timpul conversației, care ar fi avut loc în urmă cu două luni, interlocutorii evaluează conducerea rusă, împărtășesc viziunea perspectivelor sumbre pentru Rusia, manifestă teamă de sancțiuni şi nemulțumire acută faţă de ceea ce se întâmplă în legătură cu agresiunea împotriva Ucrainei, notează Mediafax. Producătorul neagă: au folosit inteligența artificială pentru a-mi recrea vocea. Însă surse ale FSB, serviciile ruse de informaţii, confirmă că audio-ul este autentic.

UPDATE  Contrar obiceiului încetățenit, Putin l-a derutat pe un oficial rus chemat la Kremlin să dea raportul. Liderul autocrat i-a indicat cu un gest discret funcționarului să se apropie.Bărbatul și-a luat singur scaunul și s-a mutat mai aproape cu câțiva metri, inițial. Președintele rus i-a făcut semn să se apropie și mai mult, ulterior, așa că oficialul a luat din nou scaunul într-o mână și mapa în cealaltă și s-a deplasat până când a primit semn că este de ajuns, notează Ziare.com.

UPDATE Șeful departamentului pentru cooperare economică din Ministerul rus de externe, Dmitri Birichevsky, spune că nu este exclus ca Moscova să ceară despăgubiri pentru pagubele provocate de exploziile din toamna anului trecut la gazoductele Nord Stream, relatează agenția rusă de presă RIA Novosti, citată de Reuters, potrivit Libertatea.

UPDATE Rusia a pierdut 171.160 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului, un număr care include 610 de victime ale forţelor ruse în ultimele 24 de ore, indică Forţele Armate ale Ucrainei. Potrivit unui raport publicat de Statul Major ucrainean, Rusia a pierdut şi 3.595 de tancuri, 6.953 de vehicule blindate de luptă, 2.638 de sisteme de artilerie, 523 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 277 de sisteme de apărare aeriană, 305 avioane, 291 elicoptere, 216 drone, 216 elicoptere. şi 18 bărci. Autorităţile de la Kiev nu publică date oficiale despre victimele militare, iar presa occidentală nu a putut verifica aceste cifre, notează Mediafax.

UPDATE Maşina şefului poliţiei din Mariupol, Mihail Moskvin, a fost aruncată în aer în această dimineaţă: vestea tentativei de asasinat a fost raportată de Tass, care citează un oficial al autorităţilor pro-ruse, potrivit căruia ţinta atacului „este în viaţă şi totul este bine”. Maşina ar fi explodat la câţiva metri distanţă de poliţist, potrivit Mediafax.

UPDATE Comandantul Forțelor Terestre ucrainene, general-colonelul Oleksandr Sirski, s-a întors în orașul Bahmut. Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, generalul a luat decizii "menite să consolideze capacitățile de descurajare și de înfrângere a inamicului și să rezolve problemele care împiedică îndeplinirea eficientă a misiunilor de luptă", potrivit Antena3.

UPDATE Preşedintele Rusiei a arătat că lucrările pentru depozitele necesare stocării armelor în Belarus vor fi gata până la 1 iulie. Acesta a spus că Rusia nu va transfera controlul asupra armelor nucleare tactice către Belarus şi că nu va încălca obligaţiile sale de neproliferare nucleară. Putin a explicat că desfășurarea armelor vine ca răspuns la o solicitare făcută în urmă cu mult timp de Alexandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului.

UPDATE „Aproximativ 1,5 milioane de adolescenţi ucraineni sunt expuşi riscului de depresie, anxietate şi alte probleme psihologice”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul său video obişnuit adresat naţiunii, difuzat aseară. „Războiul distruge copilăria copiilor ucraineni”, a spus Zelenski, subliniind că „mii de şcoli din Ucraina au fost avariate sau complet distruse”. Preşedintele ucrainean a amintit apoi că „aproape 2,7 milioane de şcolari sunt obligaţi să studieze online sau într-un format mixt”, potrivit Mediafax.

UPDATE Jurnalistul Radu Tudor notează faptul că Patriarhul Daniel ”s-a rugat pentru sănătatea Patriarhului Kiril al Rusiei”. În replică, cei de la Patriarhie explică faptul că sunt niște rânduieli bisericești, iar la slujbe de acest tip sunt pomeniți toți Întîi Stătătorii bisericilor ortodoxe surori și că nu a fost vorba de nici o rugăciune specială pentru patriarhul rus, notează Știripesurse.

UPDATE Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, un apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat că ţările NATO sunt parte a conflictului din Ucraina. „Au făcut din Ucraina o mare tabără militară. Ele trimit arme şi muniţii trupelor ucrainene, le furnizează informaţii, inclusiv cu ajutorul unei constelaţii de sateliţi şi a unui număr semnificativ de vehicule aeriene fără pilot”, spune el, potrivit Gândul.

UPDATE Guvernatorul regiunii ucrainene Doneţk, Pavlo Kirilenko, a raportat că un hotel şi clădirea tribunalului din Avdiivka au fost avariate, duminică, în atacuri lansate de trupele de invazie ale Federaţiei Ruse. Oficialul a precizat că ruşii au bombardat şi la periferia oraşului Kuraove, precum şi în comunitatea Oceretine, însă nu au fost raportate victime, potrivit Rador.

UPDATE O explozie puternică a avut loc în orașul portuar ocupat Mariupol. Deflagrația a fost semnalată în cursul dimineții de luni în districtul Primorski, situat în zona centrală a orașului. Potrivit informațiilor din surse locale ucrainene, a explodat o mașină a unui comandant al forțelor de ocupație. "Rezistența a lovit în orașul ocupat, aruncând în aer mașina unuia dintre cei mai importanți ofițeri. Vor urma mai multe detalii", a declarat Vadim Boicenko, primarul din Mariupol, care se află în exil de la începerea invaziei, potrivit Antena3.

UPDATE Lituania va solicita noi sancțiuni ca răspuns la planul Rusiei de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus, a declarat duminică ministrul său de externe, anunță Sky News. „Împreună cu partenerii săi euro-atlantici, Lituania va decide cum să reacționeze la aceste planuri militariste ale regimurilor rus și belarus. Ca una dintre măsurile de răspuns, Lituania va solicita adoptarea de noi sancțiuni”, a precizat ministerul de Externe al Lituaniei într-un comunicat de presă, potrivit G4media.

UPDATE Fondatorul și proprietarul companiei de securitate Wagner Group, oligarhul rus Evgheni Prigojin, ar fi accelerat retragerea oamenilor săi din Ucraina, după ce Forțele Armate Ruse au amânat transportul de muniție și de mai multe trupe pe fronturile pe care luptă în Ucraina, anunță 20minutos.es, citat de Rador.
Nemulțumirea lui Prigojin, fost aliat al președintelui rus Vladimir Putin, este mai veche, după ce organizației sale de mercenari i s-a interzis recrutarea din închisorile rusești, așa cum făcea până acum.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) afirmă că nici măcar o serie de contracarări ucrainene de succes nu ar putea fi suficientă pentru a-l forța pe președintele rus Vladimir Putin să negocieze încheierea conflictului. Într-o actualizare, ISW spune că Putin rămâne angajat să ducă la îndeplinire campania militară în efortul de a "căuta o victorie completă în Ucraina", notează NewsWeek.

UPDATE Autoritățile ruse promit bonusuri în bani și alte beneficii, recrutorii dau telefoane bărbaților eligibili, iar birourile de înrolare colaborează cu universitățile și agențiile de servicii sociale pentru a atrage studenții și șomerii. Rusia caută noi recruți pentru războiul din Ucraina, relatează SkyNews, potrivit G4media.

UPDATE Rusia intenționează să finalizeze până la începutul anului 2024 construcția infrastructurii de coastă în Oceanul Pacific pentru andocarea submarinelor nucleare care vor transporta super-torpilele Poseidon, a informat luni agenţia de presă TASS.

UPDATE „Republica Moldova este o țară cu risc extrem. Dacă războiul nu se termină printr-o înlăturare a lui Putin, acesta se poate ușor extinde. Cunoaștem ambițiile regionale ale lui Putin. Își dorea să consolideze controlul asupra estului Ucrainei, să pună mâna pe toată coasta ucraineană a Mării Negre și să preia controlul asupra Moldovei. Pentru că Moldova e o țintă. Putin vrea Moldova, are o puternică bază de operații în Transnistria. Putin ar putea folosi Transnistria ca să atace militar Moldova. Putin încearcă, prin serviciile sale de informații, să o elimine pe Maia Sandu. Și gândiți-vă ce s-ar putea întâmpla dacă va face asta. Putin are deja un „președinte-marionetă” în Belarus, pe Lukașenko”, a declarat James L. Olson.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat de 20 de ori teritoriul regiunii. Potrivit unui comunicat remis luni dimineaţă, ruşii au lansat 97 de obuze asupra acestei regiuni din sudul Ucrainei. Cinci persoane au fost rănite în timpul bombardamentelor, potrivit Rador.

UPDATE Şapte copii trăiesc în continuare în oraşul Avdiivka din regiunea Doneţk, a anunţat Vitalii Barabash, şeful administraţiei militare locale, potrivit kyivindependent.com.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, duminică, într-un nou discurs, că este important ca acum la fel ca în urmă cu un an, ucrainenii să îi susţină pe apărătorii ţării şi că lumea trebuie “să audă la fel de intens” că agresiunea Rusiei continuă, potrivit Ziare.com.

UPDATE Berlinul denunță duminică o „nouă tentativă de intimidare nucleară” a Rusiei, după anunțul președintelui Vladimir Putin că Rusia va transfera arme nucleare „tactice” în Belarus, relatează AFP.

UPDATE O flotă clandestină formată din vechi petroliere rusești prezintă un risc de dezastru ecologic, scrie Bloomberg.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că Washingonul nu vede indicii ale amplasării de arme nucleare în Republica Belarus. Pentagonul a mai declarat anterior că nu este în posesia de date potrivit cărora partea rusă intenționează să recurgă la arma nucleară. În acest sens, SUA nu intenționează să schimbe configurația propriilor forțe nucleare, potrivit Rador.

UPDATE În plin război, turismul medical supraviețuiește în Ucraina. Un britanic a mers la un stomatolog din Kiev ca să își scoată un dinte infectat. El a spus că nu a putut să își facă programare în sistemul de stat din Marea Britanie, iar la privat l-ar fi costat 1.000 de lire.

UPDATE Selecţionata masculină a Rusiei a susţinut duminică, la Sankt Petersburg, primul meci pe teren propriu din noiembrie 2021, un amical cu Irak, după ce a fost exclusă din competiţiile internaţionale din cauza invaziei Moscovei în Ucraina. Ruşii s-au impus cu 2-0 cu golurile lui Miranchuk şi Pinyaev, notează Mediafax.

UPDATE Țările lumii trebuie să elaboreze și să adopte o convenție internațională privind protecția conductelor subacvatice, stabilind în ea „zone de responsabilitate” ale statelor. Această opinie a fost exprimată de vicepreședintele Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov, în ajunul examinării de către Consiliul de Securitate al ONU a unui proiect de rezoluție privind efectuarea unei anchete internaționale privind diversiunile comise la conductele „Nord Stream-1” și „Nord Stream-2”, scrie Rador.

UPDATE Un grup de manifestanţi pro-ucraineni au mărşăluit duminică spre sediul Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) din Lausanne, îndemnându-l să îşi reconsidere poziţia faţă de Rusia şi Belarus, potrivit Mediafax.

UPDATE Poziția Sofiei în ceea ce privește războiul din Ucraina, dotarea armatei și achiziția de noi arme ridică multe semne de întrebare, dar și îngrijorări cu privire la capacitatea celor aflați în prezent la putere la Sofia de a înțelege gravitatea, profunzimea și riscurile pe care le presupune schimbarea geopoliticii, scrie agenția bulgară Mediapool.

UPDATE O dronă operată de Ucraina a provocat o explozie în centrul unui oraș rusesc, aflat la circa 220 km de Moscova, rănind trei persoane și cauzând pagube la trei clădiri rezidențiale, a relatat agenția de presă TASS, citând surse din cadrul autorităților, potrivit Reuters.

UPDATE Orașul Vuhledar din estul Ucrainei a fost "complet ras de pe suprafaţa pământului", în timp ce în zonă continuă bombardamentele intense ale forțelor ruse, a declarat duminică, la televiziunea națională, Nazarii Kişak, comandantul unității de mitraliere din cadrul brigăzii separate ucrainene mecanizate 72, anunță CNN, potrivit Rador.

UPDATE Actorul Orlando Bloom, cunoscut pentru rolurile sale din „Stăpânul inelelor” și „Pirații din Caraibe”, a vizitat Ucraina, sâmbătă. Bloom a petrecut timp la Centrul pentru copii Spilno din Kiev, sprijinit de UNICEF, scrie presa internațională. Aceasta a fost a doua vizită a lui Bloom în această țară din 2016, când a călătorit în estul Ucrainei, vizitând Sviatohirsk, Sloviansk, Kramatorsk și Mariupol, potrivit AlephNews.

UPDATE Președintele Ucrainei a avut o întâlnire cu actorul ambasador al bunăvoinței Orlando Bloom și cu echipa UNICEF „M-am întâlnit cu ambasadorul bunăvoinței al UNICEF Orlando Bloom și cu echipa UNICEF, o organizație angajată în sprijinul umanitar și protecția copiilor. Am discutat problema reconstrucției țării noastre, a infrastructurii noastre școlare. Le sunt recunoscător pentru tot sprijinul acordat”, a spus Zelenski, potrivit Realitatea.

Război în Ucraina, ziua 396: Rusia va amplasa arme nucleare în Belarus. NATO critică planul, iar Kievul cere reuniune ONU urgentă
Război în Ucraina, ziua 395: Zelenski explică de ce întârzie contraofensiva, iar Erdogan a avut o cerință către Putin la telefon

Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.

Cruce roșie în calendar: Creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în biserică. Ce să nu faci astăzi
Cruce roșie în calendar: Creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în biserică. Ce să nu faci astăzi
/VIDEO/ Chișinăul nu va oferi regiunii transnistrene gaz la preț preferențial, dacă Gazprom închide robinetul. „Nu facem diferență”
/VIDEO/ Chișinăul nu va oferi regiunii transnistrene gaz la preț preferențial, dacă Gazprom închide robinetul. „Nu facem diferență”
O multiplă campioană olimpică şi mondială din România a murit la 70 de ani
O multiplă campioană olimpică şi mondială din România a murit la 70 de ani
/VIDEO/ Criza gazelor naturale din Moldova între realități și speculații: Cine are de câștigat din incertitudine
/VIDEO/ Criza gazelor naturale din Moldova între realități și speculații: Cine are de câștigat din incertitudine
Salarii și pensii mai mari: Ce prevede proiectul Legii bugetului de stat pentru 2025, aprobat de Guvern
Salarii și pensii mai mari: Ce prevede proiectul Legii bugetului de stat pentru 2025, aprobat de Guvern

Georgescu, prima reacție după desecretizarea documentelor din CSAT: „Este o disperare masivă a sistemului”

missing
04 decembrie 2024, ora 23:24

Călin Georgescu, candidat independent la președinție, a afirmat că documentele desecretizate de către președintele Klaus Iohannis cu privire la modul în care i s-a promovat candidatura pe rețelele sociale, arătă că „sistemul” este în panică. Același lucru l-a spus și despre acordul dintre PSD, USR, PNL și UDMR privind o guvernare comună.

„Desecretizarea ar fi trebuit să fie la câți bani s-au cheltuit pe deplasările, de fapt excursiile, domnului Iohannis. Este pentru prima oară când CSAT este convocat pentru un candidat. Este o disperare masivă a sistemului. Dreptatea lui Dumnezeu nu coincide cu dreptatea oamenilor, ei asta nu înțeleg (…) Faptul că sistemul este în această panică ne ajută”, a afirmat Călin Georgescu, la Realitatea TV, după ce a fost invitat să comenteze conținutul documentelor desecretizate, scrie hotnews

Georgescu a spus că nu cunoaște persoanele care apar în documente ca promotori în social media ai candidaturii sale, dar nu a intrat în detalii legate de conținutul informărilor serviciilor de informații.

De asemenea, el a respins afirmațiile omului de afaceri Dan Șucu ce a estimat la 50 de milioane de euro costurile unei promovări pe rețelele sociale de tipul celeia de care a beneficiat Georgescu. „Probabil că lucrează și în servicii. De unde poate să aibă aceste informații? Ei au inventat orice”, a comentat Georgescu, fără să se refere însă la costurile pe care le-a avut campania sa.

El s-a referit și la rezoluția PSD-USR-PNL-UDMR privind o guvernare comună, despre care a spus că arată disperare. „Sistemul este într-o disperare totală. Partidele s-au unit rapid pentru a se încadra în ceea ce sistemul consideră un pericol, anume că poporul poate să câștige”, a comentat Călin Georgescu.

„Aici este spaima lor uriașă, ca poporul român să înlocuiască partidele politice”, a adăugat candidatul. Întrebat dacă ea în calcul eliminarea partidelor, Georgescu a spus: „Poporul român m-a votat și pe mine, dar a votat și partidele politice. Aceste aspecte trebuie prinse într-o stare de stabilitate și în acest context constituțional se poate discuta.”

El a spus că viitorul guvern va trebui să țină seama de programul său politic, pe baza căruia va fi ales. „Partidele se vor ralia, se vor supune dorințelor poporului român”, a adăugat Georgescu.

Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoc și surpriză la alegerile din România. Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe locul doi s-a clasat Elena Lasconi, care a fost și în topul preferințelor alegătorilor din Republica Moldova. /La 5 ani de când a fugit din țară, ANI a constatat nereguli in averea lui Ilan Șor. Acesta nu ar fi declarat peste 10 milioane de lei pe vremea când era primar și deputat. /Un marș de solidaritate față de femeile din țara noastră, supuse violenței a fost organizat astăzi în capitală. De la an la an, statisticele devin tot mai îngrijorătoare, afirmă ONG-urile.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.

/INFOGRAFIC/ Rezultate finale alegeri parlamentare în România: Care partide ajung în Senat și Camera Deputaților
/INFOGRAFIC/ Rezultate finale alegeri parlamentare în România: Care partide ajung în Senat și Camera Deputaților
/VIDEO/ Chișinăul nu va oferi regiunii transnistrene gaz la preț preferențial, dacă Gazprom închide robinetul. „Nu facem diferență”
/VIDEO/ Chișinăul nu va oferi regiunii transnistrene gaz la preț preferențial, dacă Gazprom închide robinetul. „Nu facem diferență”
/VIDEO/ Grav accident la Galați: Trei moldoveni au murit. Primele imagini
/VIDEO/ Grav accident la Galați: Trei moldoveni au murit. Primele imagini
/VIDEO/ Criza gazelor naturale din Moldova între realități și speculații: Cine are de câștigat din incertitudine
/VIDEO/ Criza gazelor naturale din Moldova între realități și speculații: Cine are de câștigat din incertitudine
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1009: Alertă în Moldova și atac masiv în Ucraina! Rusia lasă țara vecină în beznă și amenință Vestul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1009: Alertă în Moldova și atac masiv în Ucraina! Rusia lasă țara vecină în beznă și amenință Vestul

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.