Patru persoane și-au pierdut viața, miercuri, în urma vijeliilor care au avut loc în România. În total, 53 de localități din 19 județe au fost afectate. Între timp, președintele Klaus Iohannis a transmis că „România trebuie să dezvolte continuu sistemele de avertizare timpurie privind fenomele meteo extreme”, scrie Libertatea.
Trei dintre persoanele care au decedat au fost lovite de fulger în judeţele Botoşani şi Caraş-Severin, în timp ce o femeie în vârstă de 64 de ani a murit după ce un copac a căzut peste mașina în care se afla, pe Transalpina, în judeţul Alba.
De asemenea, un alt incident a avut loc în judeţul Ilfov, unde un copac prăbuşit a lovit un autoturism aflat în mers, soldându-se cu rănirea unei persoane care a fost transportată la spital.
În context, „România trebuie să dezvolte continuu sistemele de avertizare timpurie privind fenomele meteo extreme”, a transmis joi președintele Klaus Iohannis într-un mesaj în care își manifestă sprijinul pentru familiile persoanelor ucise de furtunile din ultimele zile și pentru cele rănite.
„În aceste zile, România și Europa resimt cu intensitate efectele schimbărilor climatice prin furtuni violente, valuri intense de căldură și incendii de vegetație amplificate de temperaturile atipic de ridicate. Suntem martori la fenomene meteo extreme, cu impact major asupra bunăstării, a sănătății și chiar asupra vieții cetățenilor”, a precizat Klaus Iohannis în mesajul publicat pe Facebook. El a îndemnat populația să țină cont de avertizările transmite de meteorologi și a subliniat că este importat să se investească în dezvoltare de sisteme de detecție timpurie.
„Pentru a-i proteja pe oameni, trebuie să dezvoltăm continuu sistemele de avertizare timpurie cu privire la fenomenele meteo extreme. Este deosebit de important să ținem cu toții cont de aceste avertizări meteorologice, pentru a evita tragedii”, a precizat Klaus Iohannis. „Sunt alături de familiile victimelor și de toți cei răniți în urma vijeliilor din ultimele zile”, a încheiat președintele.
Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență din România, 53 de localităţi din 19 de judeţe (AB, AG, BC, BH, BT, BV, CS, CT, CV, HR, HD, MM, MS, NT, OT, SM, SB, SV şi TL) şi municipiul Bucureşti au fost afectate, în cursul zilei de ieri, de manifestarea fenomenelor hidrometeorologice periculoase.
Potrivit bilanuțului, pompierii au intervenit pentru îndepărtarea a „6 stâlpi şi nu mai puţin de 117 copaci căzuţi pe carosabil, autoturisme şi clădiri”.
„Intervenţii prompte au fost efectuate şi pentru evacuarea apei din o anexă, 7 beciuri, două subsoluri de bloc şi două străzi. Ca urmare a acestor evenimente, 9 case, 16 blocuri şi 18 autoturisme au fost avariate”, mai transmite IGSU.