În zilele cu temperaturi scăzute, e inevitabil să nu simți frig. Dar cum te poți încălzi? Nu e suficient să porți doar haine groase, acestea trebuie îmbrăcate într-un anumit mod. Ca să ne fie cald, e indicat să bem ceai cald, să folosim condimente, dar și să evităm consumul de alcool.
Îmbracă-te în straturi
Oricât de gros ar fi puloverul pe care l-ai îmbrăcat, dacă nu îți iei un maiou sau un tricou pe sub el, tot îți va fi frig. Obișnuiește-te, așadar, să porți mai multe straturi de haine.
Ideal ar fi ca primul strat să fie întotdeauna dintr-un material care nu afectează sănătatea pielii, precum bumbacul (poate fi un maiou ori un tricou), iar ultimul strat să fie impermeabil - de exemplu, o jachetă prin care nu pătrunde apa, care să nu permită umidității să intre în restul hainelor și să accentueze astfel senzația de frig.
Hainele pe care le porți ar trebui să fie lejere, nu mulate. Atunci când porți o geacă puțin mai largă, se creează o pernă de aer care îți protejează corpul de frigul de afară. Dacă alegi jachetele mulate și pantalonii skinny, ți se va face frig mai repede. Dacă porți pantaloni strâmți, e bine ca aceștia să fie vătuiți, pentru a-ți ține de cald.
Ține umezeala departe
Atunci când pielea ți se udă, temperatura corpului scade cu mult mai repede decât în mod normal. Așadar, fă tot posibilul pentru a-ți menține hainele și pielea cât mai uscate. Și în acest caz, să ai mai multe straturi de haine este mai util, deoarece le poți îndepărta pe cele umede. Dacă plouă sau ninge, nu ieși din casă fără umbrelă sau pelerină de ploaie și încălțări impermeabile, precum și mănuși rezistente la apă.
Acoperă-ți gâtul și pieptul cu un fular
Mai ales dacă haina ta de iarnă nu îți acoperă bine zona gâtului, e recomandat să porți o eșarfă groasă sau un fular dintr-o lână moale, pe care să îl prinzi cu un nod supradimensionat în zona gâtului, astfel încât vântului să îi fie imposibil să pătrundă în interiorul hainelor.
Bea ceva cald
O cafea, o ciocolată caldă sau un ceai nu numai că îți oferă o senzație de încălzire pe interior atunci când le bei, însă îți vor încălzi și mâinile - mai ales femeile au foarte des mâini reci în timpul iernii. Tot în acest context, e bine să mănânci o masă caldă la prânz, dar și seara, pentru a te încălzi - o supă sau o tocăniță cu multe legume, o plăcintă caldă etc.
Mănâncă preparate mai grase
Se știe că atunci când temperaturile sunt foarte scăzute, e bine să mâncăm puțin mai gras. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să consumăm o cantitate mare de grăsimi animale sau grăsimi trans. Dacă urmează să petreci mult timp în frig, mănâncă un preparat mai gras, care e mai greu de digerat, deoarece corpul se va încălzi atunci când are loc digestia, dar alege ingrediente sănătoase.
De exemplu, îți poți prepara un sandviș din două felii de pâine integrală în care pui file de hering și felii de avocado, stropite cu zeamă de lămâie. Sau, poți mânca un sandviș cu mozzarella, dovlecel ori vânătă la grătar și sos pesto.
Folosește-ți respirația pentru a te încălzi
Poți testa câteva tehnici de respirație care folosesc mai multe grupe musculare, generând astfel căldură. De exemplu, inhalează treptat aerul, apoi, când expiri, încordează-ți mușchii abdominali, dar și pe cei din zona pelviană. Repetă acest exercițiu de respirație timp de câteva minute și vei observa cum corpul începe să ți se încălzească.
Un alt exercițiu de respirație provine din yoga și poartă denumirea de respirația ujjayi. Pentru a folosi această respirație, încordează-ți ceafa atunci când inspiri pe nas, apoi expiră pe gură, relaxându-ți ceafa și gâtul. Repetă acest exercițiu până când simți că te încălzești.
Folosește condimente
Ghimbirul, ardeiul iute și piperul cayenne stimulează circulația sangvină, contribuind astfel la încălzirea corpului. Consumă aceste condimente în ceaiuri ori în preparate culinare pe care le poți mânca pe parcursul zilei (presărate peste supe, salate sau tocănițe).
Evită consumul de alcool
Alcoolul poate crea o falsă impresie de încălzire a corpului, de aceea, multe persoane preferă să bea, de exemplu, vin fiert, atunci când trebuie să stea mai mult în frig. De fapt, în acest fel, deși pe moment se pot încălzi, ulterior, temperatura corpului scade mai repede. Evită, deci, în zilele răcoroase, să consumi alcool dacă vei petrece timp afară, în frig și adu-ți cu tine, mai degrabă, un termos cu ceai fierbinte.
Fă-ți o baie caldă
Dacă ajungi acasă după multe ore petrecute în frig și încă simți că tremuri, o baie caldă îți va crește rapid temperatura corpului. Pentru ca temperatura să se mențină și după ce ieși din baie, asigură-te că te îmbraci bine, pune-ți și un halat pe tine și nu uita de șosete groase și de papucii de casă. În acest fel, vei reuși să menții senzația de căldură pe o perioadă mai lungă de timp.
Crește-ți rezistența corpului la frig
Corpul se poate adapta la frig dacă îl antrenezi, spun oamenii de știință. Într-un mic studiu din 2014, care a durat 20 de zile, un grup de bărbați sănătoși a petrecut până la trei ore pe zi în câte o cadă cu apă la temperatură mică (14°C) pentru a se observa cum se adaptează corpul la frig.
La începutul studiului, bărbații s-au confruntat cu tremurat intens, acesta fiind răspunsul inițial al corpului uman la frig. Ritmul cardiac și metabolismul lor s-au accelerat, generând căldură. În același timp, vasele lor de sânge s-au îngustat și s-au retras de pe suprafața pielii, provocând scăderea temperaturii pielii. Practic, sistemele vasculare ale participanților s-au strâns, trăgând sângele către interior, în efortul de a scăpa de frigul de la exterior.
Până în ultima zi a studiului, situația s-a schimbat. Participanții ajunseseră să tremure mai puțin, metabolismul și ritmul cardiac se acceleraseră, ca răspuns la baia cu apă rece, dar vasele de sânge nu se mai îngustau și temperatura pielii nu mai scădea atât de mult.
Per total, participanții au raportat mai puțin disconfort în timpul băilor spre finalul studiului. În același timp, spre final, probele lor de sânge conțineau mai puțini markeri de stres indus de frig - deci corpurile lor se obișnuiseră cu frigul.
Câteva tipuri de ceai pentru a te încălzi și a-ți întări imunitatea
Ghimbir
Vrei sa te încălzești? Fă-ți un ceai dintr-o linguriță de ghimbir ras, adaugă lămâie și o linguriță-două de miere. Ceaiul este foarte energizant și are efect maxim, mai ales dimineața. Mierea îți va da energie, grație conținutului bogat în vitamine și minerale, iar ghimbirul va pune în mișcare sângele și îți va detensiona mușchii.
Cătină
Cătina este foarte bogată în vitamine. Din aceasta cauză, ceaiul de cătină pe timp de iarnă poate înlocui o parte din vitaminele pe care le luăm vara, în special din fructe si legume proaspete. Pe de altă parte, cătina stimulează organismul să se încarce de energie și îl ajută să se adapteze mai ușor la trecerea bruscă de la căldura la frig. Pentru îndulcire, folosește miere, nu zahăr.
Măceșe
Fructele de măceș sunt vasodilatatoare, deci protejează vasele de sânge, dar aduc și un surplus de vitamina C. Ca și ceaiul de cătină, cel de măceșe ajută organismul să se adapteze rapid la schimbările de temperatură și te ține departe de gripe și răceli, crescându-ți imunitatea.
Soc
Se știe că florile de soc au proprietăți diuretice, laxative și antinevralgice, provoacă transpirație abundentă, ajutând astfel la scăderea temperaturii. De aceea, ceaiul de soc este util în tratarea răcelilor, gripelor și bronșitelor, împiedică curgerea nasului și a ochilor. Este recomandat a fi consumat la debutul răcelii.
Cimbru
Cimbrul este un puternic dezinfectant și combate tusea, infecțiile respiratorii, cele intestinale și/sau urinare. Pentru ceai, este indicată o combinație de cimbru, mușețel și soc. Rezultă o infuzie foarte eficientă pentru combaterea gripei, a răcelilor și a bronșitelor.
Coji de fructe
Din cojile de fructe (mere, portocale etc.), lăsate câteva zile la uscat, poți să-ți faci ceaiuri toată iarna. Ceaiurile de coji de fructe sunt nu doar aromatizate, ci și pline de vitamine, iar în combinație cu iasomia, bunăoară, te încălzesc și îți conferă o stare de liniște, de bine. De aceea, un astfel de ceai este indicat a se consuma seara, înainte de culcare.
Echinaceea
Echinaceea, o plantă de-a dreptul miraculoasă, are proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale. Prin urmare, ea poate lupta împotriva oricărui fel de infecție microbiană. Efectele sale antipatogene se datorează unei combinații de elemente constitutive care includ și unele minerale, cum ar fi cupru, potasiu, iod și fier, împreună cu vitaminele A, E si C. În combinație cu mure și coada șoricelului, echinaceea este eficientă și în prevenirea și tratarea cistitei.
Scortișoară
Nu întâmplător, scorțișoara se folosește la vinul fiert. Ea mărește temperatura corpului, te protejează de răceli și te ajută să faci față frigului. Desigur, nu o să bei vin fiert dimineața la prima oră. Dar, poți să presari un pic de praf de scortișoară în cafeaua sau ceaiul de dimineață și vei avea parte de un început de zi mult mai vioi.
Câteva moduri de preparare a unor ceaiuri
Ceaiul de ghimbir
Fierbe 3 rondele de ghimbir proaspăt în 250 de mililitri cu apă. Acoperă şi lasă la fiert 15 minute, după care se strecoară, se lasă puţin la răcit şi se adaugă 1/2 linguriţă cu miere de albine şi zeamă de lămâie (opţional).
Ceaiul negru cu scorţişoară, cuişoare, cardamom şi nucşoară
Se fierbe apă pentru ceai, se lasă pliculeţele de ceai negru la infuzat. După ce ai scos pliculeţele se fierbe ceaiul timp de 5 minute împreună cu puţin cardamom, scorţişoară, ghimbir, nucşoară şi cuişoare. Se strecoară şi se consumă cu puţină miere de albine şi lapte (opţional).
Ceaiul verde
Alege un ceai verde de calitate, de preferat sub formă de frunze pe care să le laşi la infuzat în funcţie de instrucţiunile de pe ambalaj.
Surse: doc.ro, eva.ro, libertatea.ro