Apa din aproape toate fântânile din țară nu este bună de băut. Asta arată un studiu realizat, recent, de Agenția Națională pentru Sănătate Publică. În urma expertizelor, specialiștii au depistat un buchet întreg de bacterii și substanțe nocive, care sunt incompatibile cu organismul uman. În timp ce medicii bat alarma, mulți moldoveni spun că nu au alternative. Statisticile arată că peste 40 la sută din localitățile din țară nu sunt conectate la un apeduct.
”- Spuneți că apa este bună?
- Da, e foarte bună apa.”
Localnicii din satul Scumpia, raionul Fălești, nu au un apeduct centralizat, așa că aproape la fiecare colț de stradă este câte o fântână. Deși, nu-și aduc aminte când ultima dată s-au făcut expertize privind calitatea apei, oamenii sunt convinși că aceasta este bună de băut.
„ - Noi și toată mahalaua consumăm apă de aici. Fântână aceasta este făcută din străbuni și apa este foarte bună. În tot anul o curățăm, anume de ziua când se curăță fântânile, pentru că este o sărbătoare.
- Dar apa este curată?
- Este bună de băut?.
- - Da, foarte curată, chiar și cei care vin de la Bălți, se opresc aici și iau apă.”
- Totuși, sătenii recunosc faptul că nu toate fântânile din localitate au apă potabilă.
- ”Sigur că apa nu este bună.”
„ - Mulți folosesc numai pentru animale, pentru păsări și toată mahalaua știe că apa nu este bună de spălat, nu este bună de o zeamă oarecare și o folosesc numai pentru păsări, pentru vite.
- Și cumpără apă de băut?
- Nu, aduc de la altă fântână.”
Este apă la Gheorghe Chimac, aceea este bună numai de fasole.”
Rezultatele probelor de laborator au demonstrat că, 75% din fântânile care au fost supuse verificărilor nu corespund normelor sanitare.
Expertizele realizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică arată că majoritatea fântânilor din țara noastră au un conținut sporit de nitrați, fier, fluor, precum și de bacterii.
Motive sunt multe...
„Fântânile în marea majoritate a localităților din țară, nu sunt amenajate conform cerințelor regulamentelor sanitare. De cele mai multe ori, nu se respectă perimetrul de regim sever în jurul fântânilor cu apă. O altă cauză ar fi că încă în perioada sovietică, în agricultură, la general în sate, se aplicau pe larg utilizarea fertilizanților, care au contaminat sursele cu apă subterane, inclusiv apele freatice, care alimentează fântânile de mină.”, medic specialist ANSP, Liliana Carp.
Pentru ca fântânile din localitățile rurale să se mențină într-o stare agreabilă, acestea trebuie curățate de două ori pe an.
„Nu prea se respectă, responsabili de această procedură sunt autoritățile publice locale, adică primăriile, deoarece fântânile publice de mină de află în gestiunea primarilor, însă din păcate, această procedură nu prea este respectată de primarii din localitățile rurale.”, medic specialist ANSP, Liliana Carp.
Specialiștii atenționează populația despre riscurile la care se expun, atunci când consumă apă necalitativă. Apa contaminată favorizează apariția bolilor, precum fluoroza, intoxicația cu nitrați, dar și alte afecțiuni gastro-intestinale.