„R. Moldova va primi finanțări considerabile de la bugetul UE în anii următori”. Declarația a fost făcută de procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi la Forumul EUROSFAT 2023 „Uniunea Europeană și noi orizonturi”.
În context, Kövesi a subliniat că este necesară armonizarea legislației R. Moldova cu cea a Uniunii Europene în ceea ce privește prevenirea și combaterea corupției și a fraudei, în interesele financiare europene.
„Moldova va primi finanțări considerabile de la bugetul UE în anii următori. Este responsabilitatea noastră comună să urmărim posibilii fraudatori cu cea mai mare determinare și eficiență. Trebuie să detectăm mai bine fraudele care aduc atingere intereselor oficiale ale UE și să facem schimb de informații în calitate de parteneri”, a precizat Laura Codruța Kovesi în cadrul panelului de discuții despre „Democrație, bună guvernare și stat de drept: Reformele necesare pentru a adera la UE, potrivit Știripesurse.
Totodată ministra Justiței din R. Moldova, Veronica Mihailov-Moraru, a vorbit despre măsurile întreprinse pentru consolidarea instituțiilor de drept responsabile de combaterea corupției, cum ar fi: delimitarea clară a competențelor între Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție, fortificarea capacităților PA privind instrumentarea cauzelor de corupție mare, revizuirea cadrul normativ privind măsurile speciale de investigație, revizuirea legislației procesual penale, pentru a facilita urmărirea penală, judecarea și condamnarea în lipsă, dar și a reduce posibilitățile de amânare/suspendare a ședințelor de judecată la nesfârșit, examinarea cauzelor de corupție în mod prioritar etc.
„Lupta împotriva corupției este un angajament al tuturor, inclusiv al procurorilor, judecătorilor, investigatorilor. Ministerul Justiției a oferit toate instrumentele legale necesare, dar este și responsabilitatea instituțiilor de drept cu competențe în combaterea corupției să le aplice corect.
Este extrem de important ca actorii din justiție să fie vigilenți, perseverenți, curajoși, să-și asume aceste responsabilități, pentru a livra rezultate palpabile, așteptate de întreaga societate”, a încheiat ministra Mihailov-Moraru.
EUROSFAT este un forum de dezbateri, o platformă de discuții deschise între factorii de decizie de la nivel european, național și local, reprezentanții societății civile, ai mediului de afaceri și ai mediului academic. Este pentru prima dată când acest forum are loc în Republica Moldova, primele zece ediții desfășurându-se în România.