UPDATE La o ședință de informare după închiderea secțiilor de votare, președinta CEC, Iana Kovalenko, a declarat că biroul electoral al secției de votare a respins plângerea, deoarece „termenul limită pentru contestarea dacă trebuie sau nu inclusă în listele electorale a expirat”, scrie nokta.
Potrivit lui Kovalenko, o altă plângere a fost înregistrată la aceeași secție de votare.
„Alegătorul a observat că în gospodăria lui erau înregistrați străini. Această plângere a fost, de asemenea, respinsă din cauza termenelor nerespectate, deoarece astfel de plângeri sunt depuse cel târziu cu o zi înainte de ziua alegerilor”, a spus Kovalenko.
Până la ora 15:00, la alegerile pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia, a fost înregistrată o singură încălcare a Codului Electoral. Președinta Comisiei Electorale Centrale din regiune, Iana Kovalenko, a declarat pentru nokta că pe listele principale au fost incluse două persoane decedate.
S-a întâmplat la secția de votare nr. 11 din Comrat.
Cererea depusă la CEC este în curs de examinare, decizia urmând a fi anunțată ulterior.
Peste 90 de mii de găgăuzi sunt chemați la urne pentru a-și alege bașcanul - capul puterii executive a regiunii autonome găgăuze. 65 de secții de votare au fost deschise la ora 07:00 și se vor închide la 21:00.
Pentru acest scrutin s-au înregistrat în cursă opt candidați:
- Deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Nicolai Dudoglo;
- Fostul deputat din UTA Găgăuzia, Grigorii Uzun;
- Fostul guvernator al UTA Găgăuzia, Mihail Formuzal;
- Deputatul independent al Adunării Populare din Găgăuzia, Victor Petrov;
- Ambasadorul Republicii Moldova în Turcia, Dumitru Croitor;
- Fostul deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, Serghei Cernev;
- Candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul;
- Candidatul independent, Serghei Cimpoieș.
Șase dintre ei sunt independenți, iar alții doi - sprijiniți de formațiuni politice. Majoritatea candidaților au în spate o anumită experiență politică, fiind anterior deputați în Parlamentul de la Chișinău, miniștri, ambasadori, bașcani și deputați în Adunarea Populară locală sau primari.
Bașcanul este ales prin vot direct o dată la patru ani. Acesta devine automat membru al Guvernului.
Pentru ca alegerile să fie considerate valabile, la urne trebuie să se prezinte nu mai puțin de 50% din alegătorii înscriși pe liste.