Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 932: Răspuns urgent, crime de război și avion doborât! Consilierul lui Putin amenință nuclear

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 615: Atacuri masive și peste 100 de explozii! Zelenski ironizează Rusia, iar SUA îi răspund lui Putin

31 octombrie 2023, ora 18:10

Volodimir Zelenski a declarat că tulburările antievreiești din Daghestan arată că fundația morală a Rusiei a fost atât de contaminată de ură încât nu mai este capabilă să obțină o victorie „strategică". Președintele ucrainean a spus că luarea cu asalt duminică a unui aeroport din sudul Rusiei de către protestatari care căutau pasageri evrei a fost al doilea moment din acest an, după revolta Wagner, când Moscova a pierdut controlul asupra evenimentelor. Între timp, pe rețele au apărut imagini cu distrugerile de la aeroport. Autoritățile locale estimează pagubele la 3 milioane de dolari.

SUA au respins ca "absurde" afirmaţiile Rusiei potrivit cărora o revoltă antiisraeliană care a avut loc duminică pe un aeroport din Daghestan a fost organizată de Ucraina şi de Occident, relatează BBC. „Occidentul nu a avut nimic de-a face cu asta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, referindu-se la acuzațiile liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, potrivit căruia revolta mulțimii antiisraeliene de duminică, de pe aeroportul din capitala regiunii ruse Daghestan, a fost rezultatul unei „influențe externe”. „Clasica retorică a Rusiei, când ceva merge prost în țara ta, dai vina pe altcineva. Occidentul nu a avut nimic de-a face cu asta. Aceasta este doar ură, intoleranță și intimidare, pur și simplu”, a declarat Kirby.

UPDATE Președintele SUA, Joe Biden, și soția sa au organizat luni, la Casa Albă, o petrecere de Halloween.Printre cei prezenți s-a aflat și secretarul de stat american, Antony Blinken, soția sa, Evan Ryan, și cei doi copii ai lor.Presa a remarcat că cei mici erau îmbrăcați în simboluri ucrainene. Fetița lui Blinken purta o rochie albastră și o eșarfă galbenă - culorile drapelului ucrainean, iar băiatul său a fost îmbrăcat într-un pulover și pantaloni kaki ca cele purtate de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.Micuții l-au abordat pe liderul de la Casa Albă cu tradiționalul ”trick or treat” (”ne dați ori nu ne dați”). După ce l-au colindat pe liderul SUA, au primit de la el cadouri, scrie Ziare.com.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin şi oficiali de rang înalt din guvern şi din domeniul de securitate au discutat luni despre măsuri de consolidare pentru a contracara interferențele externe după o revoltă în weekend din Daghestan care i-a vizat pe pasagerii unei companii aeriene din Israel, a transmis Kremlinul, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Magnatul rus Aleksei Kuzmicev, fost acționar al băncii rusești Alfa Bank, a fost reţinut în Franţa în legătură cu presupuse fapte de evaziune fiscală şi spălare de bani şi pentru încălcarea sancţiunilor internaţionale, a anunţat marţi Parchetul financiar francez. Kuzmicev este unul dintre oamenii foarte influenţi din Rusia, care în trecut a sponsorizat un proiect caritabil condus de fiica cea mare a lui Putin.

UPDATE Volodimir Zelenski se simte trădat de aliații lui occidentali, care l-au lăsat cu mijloace doar pentru a supraviețui războiului lansat de Rusia, nu pentru a-l câștiga, a declarat o persoană din cercul președintelui ucrainean pentru revista TIME. 

UPDATE Carlsberg a rupt toate legăturile cu afacerile sale din Rusia și refuză să încheie un acord cu guvernul rus care ar face ca confiscarea activelor să pară legitimă, a declarat marți noul director general al producătorului de bere, potrivit Reuters.

UPDATE Pe măsură ce se apropie iarna, observatorii se uită la evoluția contraofensivei în trei direcții a Ucrainei, care continuă să se miște foarte încet, scrie The Kyiv Independent, într-o analiză despre contraofensiva ucraineană. Forțele ucrainene încă nu au spart pe deplin liniile defensive ale Rusiei și nu reușesc să înainteze spre orașe-cheie: Tokmak, Berdiansk și Vasilivka. Tempo-ul lor este puternic limitat de câmpurile de mine, loviturile aeriene, lipsa de echipamente specializate, epuizarea trupelor și semnalele incerte de la Washington. Mulți analiști se întreabă dacă operațiunea și-a atins limitele. Kyiv Independent a vorbit cu aceștia despre evoluția pe front a armatei ucrainene. Foarte probabil ca progresele ucrainene, în special în sud, să rămână foarte lente și izolate pentru o perioadă. Atenția ambelor părți se va muta spre est, spre Avdiivka și, într-o măsură mai mică, spre Kupiansk, în timp ce brigăzile de asalt ucrainene se odihnesc și așteaptă armamentul de care au nevoie. O sursă din serviciile de informații militare a declarat pentru Kyiv Independent că Ucraina așteaptă în special avioanele pe care aliații occidentali le-au promis. „Pentru că atunci va fi un război total diferit”, a spus sursa, sub rezerva anonimatului. Asta nu înseamnă neapărat că forțele din sud-est sunt epuizate. Încă fac progrese lângă Robotyne, în ciuda tuturor lucrurilor care îi țin pe loc, notează Digi24.

UPDATE O familie întreagă formată din nouă persoane, între care doi copii mici, a fost găsită împușcată mortal într-o casă din orașul Volnovaha, ocupat de ruși. Oficialii ucraineni cred că soldații ruși au ucis întreaga familie Kapkaneț în 27 octombrie pentru că oamenii au refuzat să le dea casa, scrie BBC.

UPDATE Șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, un apropiat al lui Vladimir Putin, a permis trupelor sale „împușcarea în frunte” a protestatarilor care îndrăznesc să iasă la mitingurile care ar putea avea loc în republică, pe fondul protestelor din Daghestan, potrivit presei de stat din Rusia, RIA Novosti, cu referire la declarația lui Kadîrov la miting. Potrivit lui Kadîrov, liderii ar trebui să fie reținuți imediat, dar „există și o altă opțiune”: „Trageți trei focuri de avertisment în aer și după aceea, dacă persoana nu îndeplinește cerința legii, trageți al patrulea foc în frunte. Nu va mai ieși niciunul. Acesta este ordinul meu”, notează Gândul. În spiritul propagandei rusești, el a spus că este imposibil să se joace cu dușmanii Rusiei și să se agite situația din interior, inclusiv prin organizarea de mitinguri și chemarea la violență.

UPDATE În atacurile de lângă Avdiivka, rușii folosesc unități de infanterie "Sturm-Z", neprotejate, drept pentru care pierderile sunt colosale. Aproximativ 70% din personalul trimis pe front a fost nimicit în doar câteva zile, spun experții de la Institutul pentru Studiul Războiului, potrivit NewsWeek.

UPDATE Forțele ucrainene au avansat la nord-est de Kurdiumivka, situată la 10 kilometri sud-vest de Bahmut în Donețk Obalst, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă actualizare din 30 octombrie, potrivit Știripesurse.

UPDATE Forțele rusești au atacat luni cinci comunități din regiunea ucraineană Sumî, în nord-estul Ucrainei, provocând peste 100 de explozii, a raportat administrația militară regională, notează HotNews. În vestul regiunii Hmelnîțkîi, apărarea antiaeriană ucraineană a fost activă azi-noapte, a declarat Serhii Tiurin, prim-adjunct al șefului administrației militare regionale. Potrivit lui Tiurin, nu s-au înregistrat victime sau daune de infrastructură. Forțele aeriene avertizaseră anterior asupra unor posibile atacuri cu drone în regiunea Hmelnîțkîi. 

UPDATE Primele avioane de luptă F-16 (de fabricație americană) pe care Olanda le donează Ucrainei vor ajunge la centrul de antrenament din România în termen de două săptămâni, a declarat luni premierul olandez în exercițiu Mark Rutte.

UPDATE Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat luni că este încrezător că Camera Reprezentanților din SUA, aflată de săptămâni întregi în frământări legate de funcția de președinte al Camerei, va susține o cerere de fonduri suplimentare pentru armata ucraineană. „Principalul lucru este rezultatul - sunt suficiente voturi sau nu? Iar în acest moment avem toate motivele să credem că există voturi în Camera Reprezentanților a SUA pentru proiectul de lege care oferă Ucrainei sprijin suplimentar", a declarat Kuleba pentru televiziunea națională ucraineană,  notează HotNews.

UPDATE Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a intensificat presiunile asupra băncilor din zona euro pentru ca acestea să îşi reducă expunerea pe Rusia, a declarat preşedintele Consiliului de supraveghere de la BCE, Andrea Enria.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 614: Rusia critică Moldova, filmare TV8 la Odesa și atac în Crimeea! Putin iarăși dă vina pe SUA și Kiev
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 613: Măcel la Avdiivka, discuții secrete și apel din Belarus! Zelenski vrea model global de soluționare
Copil de 4 ani, lovit de automobil, pe o zebră din Chișinău. Ce spune poliția
Copil de 4 ani, lovit de automobil, pe o zebră din Chișinău. Ce spune poliția
/PROMO/ Ex-președintele Nicolae Timofti - invitatul special al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/PROMO/ Ex-președintele Nicolae Timofti - invitatul special al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Seceta de anul acesta, urmată de scumpiri la produsele agricole? Cea mai complicată situație, legată de recolta de sfeclă de zahăr
Seceta de anul acesta, urmată de scumpiri la produsele agricole? Cea mai complicată situație, legată de recolta de sfeclă de zahăr
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/VIDEO/ Îndemn la ajutor. Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” are nevoie de renovare
/VIDEO/ Îndemn la ajutor. Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” are nevoie de renovare

/VIDEO/ Incendiu masiv pe insula Creta: Peste 15.000 de oameni au fost evacuați

missing
12 septembrie 2024, ora 13:30

Un incendiu masiv a izbucnit miercuri în apropierea orașului Platanias din partea de vest a insulei grecești Creta, determinând autoritățile să evacueze sute de turiști din două hoteluri mari din zonă, potrivit unui purtător de cuvânt al pompierilor, transmite adevărul.ro.

Incendiul a izbucnit într-un stufăriș aflat între plajă și hoteluri și s-a extins rapid, alimentat de vântul puternic. Autoritățile au fost nevoite să evacueze întreaga parte vestică a Platanias, un oraș cu aproximativ 15.000 de locuitori care atrage mii de turiști în fiecare vară. 

Mai mult de 90 de pompieri, sprijiniți de 30 de camioane și trei elicoptere cisternă, au intervenit pentru a limita flăcările. 

Purtătorul de cuvânt a declarat că până la sfârșitul după-amiezii de miercuri, incendiul a fost limitat la un „perimetru stabil”, dar nu era încă sub control. 

Sute de turiști, care își cărau valizele, și-au părăsit hotelurile după-amiază, în mijlocul unui fum dens și al unei atmosfere sufocante.

Deși temperaturile actuale sunt relativ normale pentru sezon, două valuri de căldură extremă în iunie și iulie, cu temperaturi de peste 44 de grade Celsius în unele zone, au uscat vegetația, contribuind la izbucnirea și extinderea incendiilor.

Un alt incendiu a izbucnit în peninsula Muntele Athos din Chalkidiki, în nordul Greciei, fiind combătut de zeci de pompieri.

În august, un incendiu masiv a devastat mai mult de 10.000 de hectare în zona Atenei, omorând o femeie și distrugând sute de case, întreprinderi și vehicule. 

Peste 2.000 de incendii de vegetație au izbucnit în toată Grecia în această vară, care, potrivit autorităților, prezintă cel mai ridicat risc de incendiu din ultimele două decenii, pe fondul temperaturilor neobișnuit de ridicate legate de schimbările climatice. 

Cu toate acestea, cele mai multe incendii au fost stăpânite înainte de a provoca pagube mari sau decese, așa cum s-a întâmplat în timpul verilor anterioare.

Grecia a cunoscut o iarnă blândă și uscată, urmată de o primăvară uscată și fierbinte, care a lăsat vegetația din întreaga țară uscată, permițând flăcărilor să se răspândească rapid.

Pentru a face față acestei amenințări, guvernul a investit în mai multe mijloace de stingere a incendiilor, inclusiv avioane care lansează apă și drone de avertizare timpurie.

Serviciul de pompieri a declarat joi după-amiază că, în total, 35 de incendii de vegetație au izbucnit în întreaga țară în ultimele 24 de ore.

Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Flăcări într-un apartament din Chișinău: Sunt doi morți și un rănit. Pompierii au intervenit în forță
/VIDEO/ Flăcări într-un apartament din Chișinău: Sunt doi morți și un rănit. Pompierii au intervenit în forță
/PROMO/ Ex-președintele Nicolae Timofti - invitatul special al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/PROMO/ Ex-președintele Nicolae Timofti - invitatul special al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
„Au întrunit criteriile de eligibilitate”. Toți cei patru candidați la șefia PCCOCS, admiși la proba interviului
„Au întrunit criteriile de eligibilitate”. Toți cei patru candidați la șefia PCCOCS, admiși la proba interviului
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Natalia Ghețu: „UE înseamnă șansa de a trăi în pace, înseamnă oportunități și dezvoltare”
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Natalia Ghețu: „UE înseamnă șansa de a trăi în pace, înseamnă oportunități și dezvoltare”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.