Ziua muncesc, iar seara învață limba română. Vorbim despre cele peste patru mii de persoane, care s-au înscris la cursurile gratuite organizate de autorități. Deși mulți dintre ei s-au născut și au trăit toată viața în Republica Moldova, abia acum învață să rostească „bună ziua” sau „mulțumesc”. Spun că nu e chiar floare la ureche să înveți româna, dar sunt croiți să meargă până la urmă, pentru a putea vorbi fluent limba lui Eminescu.
Au vârste diferite, ocupații și pasiuni, însă, îi unește același scop, să învețe limba română. La Liceul Teoretic „Mihail Koțiubinski” din capitală, 20 de persoane se întâlnesc de trei ori pe săptămână pentru a învăța limba de stat. Și pentru că ziua sunt la serviciu, cursurile au loc seara. Participanții petrec aproape două ore studiind, timp în care citesc, traduc și formează dialoguri în limba română.
„Eu învăț limba română, pentru lucru și pentru a comunica cu oamenii”.
Nina Mustafina este din Republica Moldova, iar de 38 de ani locuiește în Chișinău. Femeia spune că circumstanțele vieții s-au aranjat în așa fel, încât nu a reușit să învețe limba română mai devreme. Acum, însă este decisă să facă acest lucru, întrucât, vrea să comunice liber cu toți. Femeia spune că limba română nu este deloc ușoară, însă depune tot efortul.
„Foarte greu, dar eu mă strădui”.
În aceeași grupă cu Nina Mustafina învață și Vitalie Jugaru.
„Eu trăiesc în țara în care toți oamenii cunosc limba română și în care trebuie să știi limba română, limba de stat. Trebuie să conversez cu alți oameni pe limba noastră natală”.
Iar Ala Popa, deși cunoaște limba română la nivel conversațional, vrea să o vorbească și corect.
„Am învățat până acum limba română, așa.. fugitiv, știu multe cuvinte, multe înțeleg, dar gramatica cam șchiopătează și vreau să știu cum se conjugă verbele și mai multe din domeniul gramaticii”.
Printre cursanți am întâlnit și persoane din alte țări.
„Am învățat cuvintele de politețe, dar încerc să învăț limba română, pentru că mi-am găsit un job, în această țară, folosesc Google traducere, însă vrea să înțeleg singură”.
„Soțul meu este moldovean. Vreau să comunic cu colegii”.
Galina Vărzaru este directoare și profesoară de limbă română la Liceul Teoretic „Mihail Koțiubinski”. Deși are un program foarte aglomerat pe parcursul zilei, femeia spune că vine cu mare drag la cursurile de seară, întrucât și pentru ea este o nouă provocare să predea adulților.
„Dacă e să vorbesc despre grupa care este acum în auditoriu, din ai mei 30 de ani de activitate în calitate de profesor, sunt cei mai ascultători învățăcei. Sunt cei care absorb fiecare cuvânt, sunt cei care se străduie, muncesc, comunică la nivelul la care dispun dumnealor”.
Sârguincioși și motivați, cursanții depun tot efortul să obțină rezultate frumoase, iar pentru că finalul încununează opera, la sfârșitul cursului, participanții vor susține un examen și vor primi o diplomă.
„Toate temele pentru acasă, pe care le dăm, nu e întrebare, pot nu pot, se străduie foarte mult. Eu de fapt, sunt conștientă că lumea are serviciu, lumea este ocupată, dar întotdeauna se străduie, se pregătesc, vorbesc. Eu consider că au motivație destul de bună”.
Programul de învățare a limbii române a fost inițiat de Ministerul Educației și este absolut gratuit. Prima etapă a cursurilor a început în luna iunie și s-a desfășurat până pe 17 septembrie. Atunci, de instruire au beneficiat peste 2500 de persoane, de pe întreg teritoriul țării. Acum,în cea dea două etapă sunt înscrise 4000 de persoane.