„2024 va fi anul în care va fi lansat procesul de negociere și de pregătire a momentului de aderare la Uniunea Europeană”. Declarația a fost făcută joi, 1 februarie, de la tribuna Parlamentului de speakerul Igor Grosu. Politicianul a ținut un discurs cu ocazia începerii sesiunii ordinare de primăvară.
Astfel, Grosu a vorbit despre acțiunile care trebuie realizate și despre planurile de viitor.
Sesiunea ordinară a început cu onorarea drapelului și intonarea imnului de stat.
„În această lună va fi lansat procesul de evaluare a corespunderii legislației R. Moldova cu cea a UE
Sunt sigur că lumea toată lumea a venit cu energie și dedicație. Dacă anul 2023 a fost un an istoric, în care am obținut decizia de deschidere a negocierilor de aderare la UE, anul 2024 va fi anul în care va trebui lansat procesul de negociere și de pregătire a momentului de aderare. Aceste lucruri le facem pentru a ancora R. Moldova într-un spațiu al păcii, al prosperității și democrației. Pentru acest lucru avem nevoie de o bună organizare, energie și stabilirea unei viteze de grăbi aceste procese.
Chiar în această lună va fi lansat procesul propriu zis de evaluare a corespunderii legislației R. Moldova la legislația europeană. Tot în acest an, mai exact la toamnă va trebui să organizăm un exercițiu politic foarte important. Pregătirile acestui exercițiu vor trebui lansate în această sesiune. Moldova va răspunde odată și pentru totdeauna din care parte a lumii vrea să facă parte”, a declarat Grosu în fața deputaților.
La prima ședință din noua sesiune au venit tocmai 95 de aleși, un record pentru ultima perioadă, când opoziția a boicotat la greu ședințele.
Potrivit Regulamentului Parlamentului, legislativul se întrunește în două sesiuni ordinare pe an.
Sesiunea de primăvară începe în luna februarie și nu poate depăși sfârșitul lunii iulie. Iar sesiunea de toamnă începe în luna septembrie și nu poate depăși sfârșitul lunii decembrie.
În noiembrie 2023, Comisia Europeană a emis o recomandare de deschidere a negocierilor de aderare cu Republica Moldova. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu R. Moldova și au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante prevăzute în raportul Comisiei.