Două persoane au avut nevoie de ajutor, după ce au căzut sub gheața subțire a lacului Valea Morilor din Capitală. Salvatorii au intervenit de urgență și au reușit în termen util să scoată victimele din apă. Din fericire, totul a fost o simulare a salvatorilor pentru a arăta pericolele la care se expun cei care se aventurează să facă o plimbare pe gheață, dar și măsurile ce trebuie întreprinse pentru cei care ajung în apă.
Potrivit scenariului, doi bărbați au neglijat îndemnurile salvatorilor și sau încumetat să meargă pe gheața lacului de la Valea Morilor, chiar dacă aceasta era prea subțire. La un moment dat, aceștia s-au prăbușit în apă.
„- Atenție, gheața e fragilă, întoarceți-vă la mal.
- Ce e cu tine?
- Ieșirea pe gheață este strict interzisă. Alarma, alarma”.
După ce victimele au fost aduse la mal, acestea au fost acoperite cu o pătură groasă și cu o folie izotermă.
„Dacă nu avem folie izotermică sau pătură, dacă suntem mai multe persoane îl ducem într-un spațiu mai cald. Dacă fizic nu reușim, scoatem o haină de a noastră, înlăturăm o haină de a lui udă și îi dăm pe a noastră. Deși mulți spun că persoana ca să se încălzească trebuie să îi oferim alcool, este greșit, categoric interzis. Așteptăm ambulanța, chiar dacă persoana zice că se simte bine, oricum nu îi permitem să plece”.
„Chiar daca cifrele sunt în scădere de la an la an, totuși în 2023, 11 persoane au decedat după ce s-au aventurat pe gheața subțire a lacurilor și au căzut în apă. Trebuie să știți că pentru siguranța dumneavoastră, dacă vreți să mergeți la pescuit de exemplu, gheața nu trebuie să aibă o grosime mai mică de zece centimetri. Iar dacă vreți să vă plimbați cu sania, să patinați sau să traversați un lac în grupuri, grosimea gheții nu trebuie să fie mai mică de 15 centimetri”.
De la începutul acestui an, două persoane au căzut sub gheața lacului Valea Morilor.
„Erau doi pescari care au căzut sub gheață, gheața era fragilă. Colegii au intervenit prompt, ei nu au stat în apă mai mult de 40 de secunde”.
„Avem copiii care cad sub incidența grupului de risc și pescarii la copcă. Statistica și analiza indică că în medie în ultimii cinci ani avem circa opt incidente soldate cu decese în rândul pescarilor”.
Salvatorii au venit cu mai multe recomandări pentru pescari, copii și părinți.
„Pescarul trebuie să fie echipat cu vesta de salvare, numaidecât să aibă fluier cu care o să ceară ajutor, o funie legată cu o greutate în cazul în care se prăbușește sub gheață să o poată arunca salvatorilor ca să îl poată extrage la mal. Venim cu recomandări și pentru părinți TAIAT să îi echipeze cu vestă de salvare și să știe primele măsuri de acordare a ajutorului și să sune de urgență la 112”.
Salvatorii au și recomandări mai pragmatice.
„Dacă a căzut o persoană în apă și cineva vrea să îl ajute, dacă el nu e convins în forța lui că o să îl poată salva, atunci mai bine să nu încerce ca situația să nu fie fatală și în loc de o persoană să se înece două”.
La exercițiul de simulare au fost invitați să asiste și mai mulți elevi de la unele licee din Capitală.
„De la o vârstă fragedă ar trebui să învățăm despre pericole, ar trebui să vedem consecințele și ar trebui să știm și cum să ne protejăm”.
„Este foarte important să ținem cont de recomandările specialiștilor. Prin aceste demonstrații ni s-a arătat cum corect trebuie să procedăm și cum e corect să scoatem o persoană de sub gheață. Temperatura nu este atât de scăzută ca gheața să fie suficient de groasă ca noi să ne aventurăm pe ea”.
Salvatorii vor organiza în următoarea perioadă simulări și mai multe activități de prevenire a pericolelor mersului pe gheață în mai multe localități din țară. În acest sens au fost create 40 de echipe mobile. Astăzi gheața era subțire, de doar patru-centimetri în nordul țării și de doar doi-trei centimetri în partea de centru și se va menține la fel și în următoarele zile.