După ce acum câteva zile erau în centrul atenției și făceau decorul locuințelor, astăzi, pomii de Crăciun pot fi observați pe străzi, prin curțile de bloc sau chiar la tomberoane. Pentru că aceștia pot fi reciclați, locuitorii Capitalei sunt îndemnați să nu arunce direct în containerele pentru deșeuri, ci să-i lase alături.
„După ce au stat la loc de cinste și au adus bucurie în casele oamenilor, după sărbătorile de iarna, pomii de Crăciun sunt scoși afară și aruncați la întâmplare.”
„Momentan nu am decis ce voi face cu el, stă în casă. Cel mai probabil îl voi arunca.”
„Ce să fac cu el, îl voi arunca.”
Cei care au optat pentru brazii artificiali spun că îi vor depozita pentru anul viitor. Aceștia menționează că au ales această variantă pentru a proteja mediul înconjurător.
„La noi pomul este artificial, îl depozităm și în folosim anul viitor.”
„Eu am brad artificial și îl voi depozita.”
„Avem artificial și îl păstrăm pentru anul viitor.”
Locuitorii Capitalei sunt îndemnați să nu arunce brazii direct în containerele pentru deșeuri, ci să-i lase în apropierea acestora. Toți pomii de Crăciun, care au ajuns în casele chișinăuienilor vor fi reutilizați de cei de la Spații Verzi pentru fertilizarea solului.
„Acești brazi vor fi colectați în mod centralizat și duși la o platformă de tocare. Ulterior, după tocare, în urma unui proces care durează, vor fi transformați în compost, un compost care va fi transformat în timp, în humus, iar acest humus va fi folosit ca material de îngrășământ pentru alte spații verzi.„
Reprezentanții Agenției de mediu îi îndeamnă pe toți cei care planifică să arunce bradul la gunoi, să-l folosească în alte scopuri. Aceștia au oferit și o serie de sfaturi pentru reciclarea coniferelor.
„Brazii procurați în ghiveciuri și întreținuți în condiții adecvate pot fi plantați într-o pădure, într-o grădină pentru a produce oxigen, sau să îi returneze vânzătorului. De asemenea, bradul poate fi folosit și ca lemn de foc, cu condiția ca acesta să fie bine uscat și să fie ars în spații deschise, nu în încăperi”.
De asemenea, trunchiul bradului poate fi tăiat rondele pentru a construi o potecă în grădină, pot fi confecționate suporturi pentru veselă sau diverse accesorii. Lemnul coniferelor mai poate fi utilizat la confecționarea căsuțelor pentru păsări, iar crenguțele de brad pot înlocui odorizantele de cameră. Din acele de brad se pot prepara ceaiuri și siropuri cu scop terapeutic. Anul trecut, Asociația de gospodărire a spațiilor verzi au adunat și reciclat circa 1000 de brazi.