Statele Unite au efectuat un nou atac împotriva forțelor Houthi din Yemen, după ce administrația președintelui Joe Biden a promis că va proteja transportul maritim în Marea Roșie, scrie HotNews. Ultima lovitură, despre care SUA au declarat că a vizat o instalație radar, a avut loc la o zi după zeci de lovituri americane și britanice asupra structurilor Houthi, grupare susținută de Iran.
Distrugătorul Carney a folosit rachete Tomahawk în atacul care a avut loc sâmbătă dimineața devreme „pentru a degrada capacitatea Houthi de a ataca navele maritime, inclusiv navele comerciale”, a anunțat Comandamentul Central al SUA.
Canalul de televiziune Al-Masirah al mișcării Houthi a relatat că Statele Unite și Marea Britanie au vizat cu raiduri aeriene capitala yemenită Sanaa.
Biden: Vom răspunde dacă Houthi vor „continua acest comportament scandalos”
Intensificând îngrijorările legate de extinderea conflictului regional, avioane de război, nave și submarine americane și britanice au lansat în noaptea de joi spre vineri rachete împotriva unor ținte din Yemen controlate de gruparea care și-a prezentat campania maritimă ca un sprijin pentru palestinienii din Fâșia Gaza.
Chiar dacă liderii Houthi au jurat să riposteze, Biden a avertizat vineri că ar putea ordona mai multe lovituri dacă aceștia nu își încetează atacurile asupra navelor comerciale și militare pe una dintre cele mai importante căi navigabile din lume din punct de vedere economic.
„Ne vom asigura că vom răspunde dacă Houthi vor continua acest comportament scandalos”, a declarat vineri Biden în timpul unei opriri în Pennsylvania.
Ce au lovit americanii și britanicii
Martorii au confirmat explozii la începutul zilei de vineri la baze militare din apropierea aeroporturilor din capitala Sanaa și din cel de-al treilea oraș yemenit, Taiz, la o bază navală din principalul port yemenit de la Marea Roșie, Hodeidah, și la obiective militare din guvernoratul de coastă Hajjah.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a informat că loviturile inițiale au vizat capacitățile Houthi de a depozita, lansa și ghida rachete sau drone, pe care grupul le-a folosit în ultimele luni pentru a ataca și amenința transportul maritim din Marea Roșie.
Pentagonul a transmis că atacul americano-britanic a redus capacitatea Houthi de a lansa noi atacuri. Armata americană a precizat că au fost lovite 60 de ținte în 28 de locații.
Gruparea Houthi a tras o rachetă anti-navă ca represalii
Rebelii Houthi au lansat o rachetă anti-navă „ca represalii” la loviturile americane și britanice asupra pozițiilor rebelilor din Yemen, a declarat vineri un general american
„Știm că au tras cel puțin o rachetă ca represalii”, a declarat reporterilor generalul Douglas Sims, din cadrul Statului Major Interarme al SUA, adăugând că racheta nu a lovit nicio navă. Oficialul american a declarat că se așteaptă la „încercări de represalii” din partea rebelilor yemeniți care au adoptat o „retorică destul de virulentă”.
Centrul britanic de informații Maritime Trade Operations din Marea Britanie a spus că a primit informații despre o rachetă care a aterizat în mare la aproximativ 500 de metri de o navă, la aproximativ 90 de mile nautice la sud-est de portul yemenit Aden.
Firma de securitate maritimă Ambrey a identificat nava ca fiind un petrolier sub pavilion Panama care transporta petrol rusesc.
Proteste masive în Yemen
Houthi, care controlează Sanaa și o mare parte din vestul și nordul Yemenului, au declarat că cinci luptători au fost uciși, dar au promis că vor continua atacurile lor asupra transportului maritim regional.
Imaginile filmate cu drona de televiziunea Al-Masirah a Houthis au arătat sute de mii de oameni din Sanaa scandând sloganuri contra Israelului și SUA.
„Loviturile voastre asupra Yemenului sunt terorism. Statele Unite sunt diavolul", a declarat Mohammed Ali al-Houthi, membru al Consiliului Politic Suprem Houthi.
Biden, a cărui administrație a scos Houthi de pe lista Departamentului de Stat cu „organizații teroriste străine" în 2021, a fost întrebat de jurnaliști dacă simte că termenul „terorist" descrie mișcarea acum. „Cred că așa sunt”, a răspuns el.