O explozie a avut loc sâmbătă dimineață în districtul Shevchenkivskyi al capitalei Kiev. Autoritățile din Ucraina au transmis că o persoană a fost ucisă în atacul rusesc. Vineri, un atac cu drone ucrainene a provocat vineri un incendiu la un sit industrial din Liudinovo, oraș din vestul Rusiei. Noaptea trecută, Rusia a intensificat atacurile asupra Ucrainei și a lansat două rachete balistice Iskander-M și un total de 50 de drone, conform Forțelor Aeriene ale Ucrainei. Apărarea aeriană ucraineană a reușit să distrugă 33 dintre drone în 11 regiuni ale țării și a avut o mobilizare eficientă în fața valului de atacuri.
Tabloul acțiunilor militare din Ucraina nu s-a schimbat fundamental în noul an. Armata rusă continuă să dețină inițiativa și atacă aproape de-a lungul întregii linii a frontului. Avansul său lent, dar constant, creează aparența succesului, iar rapoartele privind capturarea unei alte zone populate sosesc în mod regulat. Trupele ucrainene se retrag în regiunea Donețk, dar frontul nu se prăbușește, controlul este menținut, armata este aprovizionată, iar orașele mari nu sunt în pericol de a fi capturate, scrie BBC.
UPDATE Trei dintr-o lovitură! Un atac cu rachete Storm Shadow, lansat de Forțele Armate ale Ucrainei la sfârșitul anului 2024, a lovit orașul Lgov din regiunea Kursk, provocând pierderi grele în rândul armatei ruse și afectând populația civilă. Cel puțin trei ofițeri de rang înalt și-au pierdut viața, iar alte zeci de persoane au fost rănite, scrie meduza.io, citat de Libertatea.
UPDATE Mulţi ucraineni privesc cu scepticism promisiunile preşedintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, de a încheia rapid un acord de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care durează de aproape trei ani, relatează Reuters.
UPDATE Dronele ucrainene au atacat un depozit de petrol din regiunea rusă Tula în cursul nopții, a declarat pentru Kyiv Independent o sursă din cadrul serviciilor de informații militare ucrainene (GUR). Potrivit sursei citate de publicația ucraineană, dronele, operate de GUR, au lovit depozitul de petrol de cel puțin 10 ori în acest atac, scrie HotNews.
UPDATE Războiul din Ucraina s-a extins la nivel european pe plan informațional și hibrid. Rușii se folosesc de canalele de Telegram pentru a recruta și instrui sabotori și spioni pe tot teritoriul Europei, notează Meduza care citează o investigație Novaya Gazeta Europe. În ultimele șase luni, mai multe canale Telegram pro-război le-au cerut locuitorilor de limbă rusă din Europa să spioneze site-urile militare ale NATO și să raporteze informațiile printr-un bot special. Recruții sunt instruiți să fotografieze bazele militare și să cumpere hărți locale, ghiduri și carduri SIM pentru a le trimite în Rusia, relatează Meduza și Novaia Gazeta.
UPDATE General-maiorul Christian Freuding, şef al grupului operativ militar al Germaniei privind asistenţa pentru Ucraina, a avertizat că Rusia acumulează forţe care depăşesc cerinţele conflictului actual în Ucraina, potrivit dpa. "Observăm că forţele armate ruse nu numai că sunt capabile să compenseze singure pierderile enorme de personal şi de materiale, precum şi cu sprijinul partenerilor lor, ci şi se reînarmează cu succes", a declarat el pentru ediţia de duminică a ziarului Die Welt. Nu este cert dacă Rusia va lansa un atac împotriva statelor NATO în următorii ani, "dar Moscova creează în mod clar condiţiile pentru aceasta", a avertizat el.
UPDATE Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a pus în libertate sâmbătă 23 de deținuți politici, au relatat media de stat, aceasta fiind ultima grațiere masivă înaintea scrutinului prezidențial din 26 ianuarie din Belarus, transmite France Presse.
UPDATE Omul de afaceri Vadim Novynskyi, fost deputat, a fost acuzat, în contumacie, de înaltă trădare și incitare la ură religioasă de către ofițerii ucraineni din domeniul aplicării legii, a anunțat sâmbătă Biroul Statal de Investigații (SBI) din Ucraina, potrivit The Kyiv Independent. SBI nu a menționat numele suspectului, însă descrierea acestuia și mesajul video transmis de procurorii Biroului arată clar că este vorba despre Novynskyi, scrie HotNews.
UPDATE Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, s-a declarat sâmbătă deschis ideii trimiterii de soldaţi germani în Ucraina dacă o zonă demilitarizată ar fi instituită pentru a garanta respectarea unei ipotetice încetări a focului cu Rusia, relatează AFP, preluată de Agerpres.
UPDATE Premierul polonez Donald Tusk a declarat că şi-ar dori un „Breturn” în locul Brexit, după ce a discutat vineri despre cooperarea dintre Regatul Unit şi UE în cadrul întrevederii cu prim-ministrul britanic Keir Starmer în timpul vizitei acestuia la Varşovia, potrivit dpa, transmite Agerpres.
UPDATE Capturarea a doi militari nord-coreeni săptămâna trecută a fost un moment extraordinar în războiul sângeros al Rusiei împotriva Ucrainei. Kremlinul a luat măsuri complexe pentru a ascunde prezența a 12.000 de soldați de elită trimiși în toamnă de Phenian în Rusia. În taberele din Extremul Orient, aceștia au primit echipament rusesc: uniforme, puști și documente militare false, notează The Observer.
UPDATE O clădire nerezidențială din districtul Shevchenkivskyi al capitalei Kiev a luat foc în urma unei explozii, potrivit Ukrinform. Șeful administrației militare municipale, Tymur Tkachenko, a declarat că o persoană a fost ucisă în atac. De asemenea, în cartierul Shevchenkivskyi, geamurile unui bloc de apartamente au fost sparte și a fost văzut fum ieșind din acesta. Stația de metrou Lukianivska a fost și ea afectată de explozie. În prezent, aceasta este închisă pentru pasageri. Trenurile continuă fără a opri în stație, potrivit unui anunț făcut de primarul Kievului pe Telegram.
UPDATE Un atac cu drone ucrainene a provocat vineri un incendiu la un sit industrial din Liudinovo, oraș din vestul Rusiei aflat la 170 de kilometri de frontieră, au anunțat autoritățile, citate de AFP. „În urma unui atac cu drone la Liudinovo, a izbucnit un incendiu în vecinătatea unei întreprinderi industriale”, a afirmat guvernatorul regiunii ruse Kaluga, Vladislav Șapșa, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare Telegram, potrivit Agerpres. Înregistrări video neverificate publicate pe rețelele de socializare ruse arată un incendiu masiv la ceea ce se presupune a fi un depozit de petrol din zonă.
UPDATE Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a declarat că nu există niciun motiv pentru a renunța la sancțiunile împotriva Rusiei. În același timp, Ungaria întârzie prelungirea sancțiunilor în așteptarea instalării lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA și a unei opinii din partea acestuia cu privire la ce trebuie făcut mai departe.
UPDATE Președintele Vladimir Putin și omologul său Iranian, Masoud Pezeshkian, au semnat, la Kremlin, un acord de partneriat strategic ce întărește în special „cooperarea militară”. Alianța Rusia – Iran se dorește a fi o contrapondere la orice „dictat” din partea Occidentului, relatează AFP. Supuse unor grele sancțiuni internaționale care le afectează economiile, Rusia și Iranul au înregistrat o apropiere accelerată în ultimii ani. Totuși, cele două țări au înregistrat, în decembrie, un eșec comun și o pierdere a influenței în Siria, odată cu fuga din țară a aliatului lor, președintele Bashar al-Assad.