Schimb de replici la CSM, după ce avocatul judecătoarei Svetlana Tizu a cerut recuzarea tuturor membrilor Consiliului. Într-un final, cererea magistratei de retragere a actului administrativ, privind eliberarea sa din funcție, a fost respinsă de Consiliul Superior al Magistraturii.
În debutul ședinței de azi, avocatul Svetlanei Tizu, magistrată la Judecătoria Chișinău, Sediul Centru, a solicitat recuzarea tuturor membrilor CSM, pe motiv de neîncredere și lipsa obiectivității plenului. După ce solicitarea a fost respinsă, avocatul a cerut recuzarea membrului CSM, Ion Guzun, care de asemenea a fost considerată drept inadmisibilă.
Potrivit membrilor CSM, în cazul recuzării nu ar fi avut cine să examineze cererea Svetlanei Tizu, referitor la retragerea unui act administrativ individual defavorabil.
După un schimb de replici dure între avocat și membrii plenului, Consiliul a purces la examinarea cerererii prin care Svetlana Tizu solicita retragerea actului de eliberare din funcție, aprobat de CSM la 24 octombrie 2023, pe motiv că s-ar fi luat în baza unor „presupuse încălcări disciplinare”.
„Examinând argumentele îmi fac concluzia că nu sunt temeiuri de a satisfice cererea doamnei Tizu de retragere a unui act administrativ. Noi considerăm actul nostru legal, hotarârea este publicată. Mai mult decât atât, doamna Tizu a atacat la Curtea Supremă de Jutsiție”, a declarat membra CSM, Tatiana Ciaglic.
De altă parte, apărătorul susține că acuzațiile care i se aduc judecătoarei nu au fost demonstrate, nici măcar nu au fost investigate de Inspecția Judiciară: „Considerăm că în lipsa acestor investigații Plenul a luat o decizie cumva prematură, ar fi luat în vedere niște fapte care ar fi fost demonstrate deja, deci nu s-a asigurat un proces judiciar corect, în baza corora s-ar fi putut asigura toate garanțiile domane judector la un process echitabil.”
Și Svetlana Tizu susține că respectivul act admnistrativ a fost aprobat fără a fi luate în calcul toate circumstanțele:„Declarațiile, inclusiv la care se face referire și în hotărâre, au servit ca obiect al procedurii disciplinare care a fost supusă examinării și care s-a finisat cu o hotărâre în acest sens. Atât timp cât nu s-a constat o careva încălcare (o abatere disciplinară), consider că nici nu urmau a fi făcute careva referiri la declarțiile în cauză, în caz contrar mi se încalcă toate drepturile, cu atât mai mult că în cadrul dosarului penal am avut un cu totul alt statut.”
Totuși, cei 6 membri CSM, prezenți la ședință, au respins cererea cu 6 voturi contra. Președintele interimar CSM, Sergiu Caraman: „Se respinge ca fiind neîntemeiată cererea judecătorului Svetlana Tizu de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, referitor la retragerea unui act administrativ individual defavorabil. Prezenta hotărâre poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 de zile.”
Menționăm, că în cadrul ședinței CSM din 24 octombrie 2023, 11 de judecători au solicitat să fie numiți în funcții până la atingerea plafonului de vârstă. În cazul Svetlanei Tizu, cererea a fost respinsă. Mai mult, CSM a propus președintei Sandu să o elibereze din funcție pe magistrată, care a fost vizată în dosarul „mitei pentru judecători”.
Amintim, că Svetlana Tizu este una dintre cele cinci magistrate, care anterior, au fost achitate de sub învinuirea de corupere pasivă, din motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii. Acestea au fost reținute acum trei ani, pentru corupere pasivă. De asemenea, judecătoarele au primit sentințe de achitare și pe capătul de acuzare privind pronunțarea unei decizii ilegale, din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii.