În afara statisticii globale. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunțat marți, că numărul adulţilor care consumă tutun la nivel mondial a scăzut în mod constant în ultimii ani. Totuși, Republica Moldova, alături de alte cinci țări nu se încadrează în tendințe, înregistrând o creștere a consumului de tutun, informează AFP, citat de Ziare.com.
În 2022, circa un adult din 5 la nivel mondial fuma sau consuma derivate ale tutunului, faţă de 1 din 3 la începutul mileniului, a precizat OMS într-un nou raport.
Organizaţia analizează tendinţele în ceea ce priveşte prevalenţa fumatului între 2000 şi 2030. Datele arată că 150 de ţări au reuşit să-şi reducă consumul de tutun.
Dar, deşi ratele de fumat sunt în scădere în majoritatea ţărilor, OMS a avertizat că numărul deceselor asociate tutunului va rămâne probabil ridicat în anii următori. Statisticile sale arată că fumatul ucide peste 8 milioane de persoane în fiecare an, inclusiv circa 1,3 milioane de nefumători expuşi la fumatul pasiv.
Raportul subliniază că intervalul de timp dintre punerea în aplicare a unor măsuri stricte împotriva consumului de tutun şi scăderea numărului de decese cauzate de fumat este de aproximativ 30 de ani.
Şi chiar dacă numărul fumătorilor continuă să scadă, OMS estimează că obiectivul de reducere cu 30% a consumului de tutun între 2010 şi 2025 nu va fi atins.
Circa 56 de ţări ar trebui să atingă acest obiectiv, inclusiv Brazilia, care a reuşit deja să reducă consumul de tutun cu 35% din 2010.
Cu toate acestea, 6 ţări au înregistrat o creştere a consumului de tutun din 2010: Congo, Egipt, Indonezia, Iordania, Oman şi Republica Moldova.