Guvernul a aprobat alocarea sumei de un milion de lei Agenției Rezerve Materiale pentru cheltuielile serviciilor legate de ajutorul umanitar sub formă de motorină, oferit de România. Este vorba de cele patru mii de tone de combustibilul, care au fost oferite de București în iulie 2023.
Prin urmare, Agenția Rezerve Materiale va cheltui suma de bani pentru serviciile de broker vamal; serviciile de recepționare; de evaluare a cantității și calității, de depozitare, păstrare, descărcare, încărcare și eliberare a produsului energetic motorină.
Totodată, banii vor fi folosiți și pentru serviciile de transbordare a vagoanelor-cisterne cu motorină în punctul feroviar de trecere a frontierei de stat și de lucrări de manevrare a acestora pe calea ferată a Republicii Moldova până la punctul de destinație și lucrările de descărcare a motorinei din vagoanele-cisterne și pomparea ei în rezervorul de primire.
În proiect mai este menționat că Agenția Rezerve Materiale a demarat la 18 septembrie 2023 și repetat la 4 octombrie 2023, procedura de achiziție publică a serviciilor de recepționare, depozitare și păstrare a produsului energetic motorină, care însă nu au avut loc, din motivul lipsei de ofertanți.
„Consecutiv, în conformitate cu prevederile Legii cu privire la achizițiile publice, s-au inițiat trei proceduri de negocieri directe, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, două dintre care au eșuat din cauza lipsei de ofertanți, finalizarea fără succes a celei de-a treia proceduri fiind determinată de finele anului calendaristic. Desfășurarea unei noi proceduri de achiziție a serviciilor de recepționare, depozitare și păstrare a motorinei în anul 2024 necesită alocarea mijloacelor financiare corespunzătoare celor nevalorificate în anul 2023”, se mai arată în proiect.
În iulie 2023, Guvernul de la București a aprobat decizia prin care s-a angajat să ofere fermierilor moldoveni patru mii de tone de motorină, ceea ce însemna că de jumătate de an România este gata să ne livreze combustibilul, doar că există probleme la capitolul recepționare ajutorului umanitar.
Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a recepționat peste o mie 500 de cereri cu privire la solicitarea ajutorului umanitar extern acordat de către România, destinat sprijinirii agricultorilor.
Menționăm că, eligibili pentru obținerea ajutorului umanitar sunt fermierii micro și mici, precum și instituțiile publice care dispun și exploatează teren arabil de până la 1.500 de hectare, care au fost însămânțate cu culturi fitotehnice pentru recolta anului 2022 și au fost afectați de secetă.