Federația Rusă și-a slăbit în influența în problema reglementării conflictului transnistrean. În prezent, Kremlinul dispune de o gamă extrem de limitată de mijloace de influență asupra Republicii Moldova. Astfel, Chișinăul a reușit să își consolideze pozițiile în procesul de negocieri.
Declarațiile au fost făcute de politologul Anatol Țăranu în cadrul ediției de miercuri, 17 ianuarie, a emisiunii „Alternativa” de la TV8. În opinia politologului, Republica Moldova și-a întărit pozițiile privind conflictul transnistrean după februarie 2022, când a început războiul în Ucraina.
„În urma pierderilor grave la nivel internațional, Rusia s-a trezit practic izolată. A început să piardă teren inclusiv în procesul de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean. Punctul forte al Rusiei a fost întotdeauna formatul 5+2. Uniunea Europeană și SUA doar au asistat la negocieri, iar adevăratele pârghii de influență au fost întotdeauna în Rusia”, a menționat Țăranu.
Aceasta situație a fost favorabilă Chișinăului, care și-a consolidat pozițiile în raport cu conflictul de la Nistru, este de părere Anatol Țăranu.
„Rusia a jucat întotdeauna în favoarea Transnistriei. Mai exact, Tiraspol era legat de interesele ruse. Acum, situația s-a schimbat dramatic, inclusiv locul Moldovei în acest proces de negocieri. Tiraspol a fost primul care a simțit asta, mă refer la regimul separatist”, a explicat politologul.
Săptămâna aceasta, negociatorii de la Chișinău și Tiraspol au avut o întrevedere în formatul 1+1. Discuția a avut loc la sediul OSCE de la Tiraspol. Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian a discutat cu reprezentantul Tiraspolului inclusiv despre noul Cod Vamal care obligă toți agenții economici din regiunea transnistreană să achite taxe vamale la bugetul de stat Republicii Moldova.