Șefa diplomației române, Luminița Odobescu, pledează pentru un calendar predictibil al aderării R. Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană. Mai mult, politicianul a afirmat că statele comunitare trebuie să folosească „toate mijloacele” pentru a ajuta Ucraina aflată în război. Declarațiile au fost făcută înainte de participarea la Consiliul Afaceri Externe (CAE), care se desfășoară la Bruxelles.
„Trebuie să implementăm rapid etape foarte importante, pentru un sprijin predictibil acordat Ucrainei, anume să stabilim fondul de sprijin pentru Ucraina, să deblocăm tranşa din Instrumentul european pentru pace, să ajungem la un acord politic la Consiliul European de săptămâna viitoare în ceea ce priveşte Mecanismul pentru Ucraina şi să avem un calendar predictibil al aderării (la UE - n.r.) pentru Ucraina şi Republica Moldova”, a afirmat Odobescu, potrivit Agerpres.
Totodată, ea a arătat că „Ucraina trebuie să rămână o prioritate pe agenda Uniunii Europene”.
„În acest moment crucial este important să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie pentru a continua să sprijinim Ucraina”, a spus şefa diplomaţiei române.
Odobescu a spus că „este important să consolidăm comunicarea strategică a statelor UE, să contracarăm narativele ruse şi să continuăm presiunile asupra Rusiei”.
„Acesta este motivul pentru care România susţine un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei”, a afirmat ministrul român.
Agenda reuniunii de la Bruxelles va include agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și situația din Orientul Mijlociu. .
Discuțiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei au loc în pregătirea reuniunii Consiliului European extraordinar de la 1 februarie 2024. Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, va avea o intervenție prin video-conferință pentru a prezenta situația din teren. În cadrul sesiunii în format UE-27, miniștrii europeni de externe vor aborda sprijinul UE pe termen lung pentru Ucraina.
Agenda reuniunii include, de asemenea, un schimb de opinii cuprinzător privind situația actuală dificilă din Orientul Mijlociu. Vor avea loc atât dezbateri formale în format UE-27, cât și discuții informale, separate, cu participarea mai multor miniștri de externe din regiune.