Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, și-a depus demisia din funcție. Anunțul a fost făcut de către șeful diplomației într-o conferință de presă.
Potrivit lui Nicu Popescu, motivul plecării ar fi faptul că are „nevoie de o pauză, dar vă asigur că voi continua să contribui la eforturile continue a președintei Maia Sandu și a echipei de guvernare de a aduce Republica Moldova în Uniunea European”.
„Acum doi - trei ani, aceste obiective păreau de neimaginat, dar prin efort comun, am reușit să ridicăm Moldova din cea mai rușinoasă perioadă în istoria diplomației noastre, perioadă în care diplomația s-a aflat în slujba oligarhilor, am reușit să aducem țara noastră în cea mai dinamică și apreciată fază a serviciului diplomatic și a prezenței Republicii Moldova pe harta internațională”, a susținut Nicu Popescu.
„Cu siguranță, mai avem mult de lucru, dar sunt sigur că sub conducerea președintei Maia Sandu obiectivele vor fi realizate cu succes și în continuare vom fi mândri de țara noastră. Voi continua să fiu alături de președinta Maia Sandu, de echipa de guvernare, indiferent de poziția în care mă voi afla”, a conchis Popescu.
Potrivit surselor TV8, Nicu Popescu urmează să fie numit în funcția de negociator-șef al Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar în funcția de ministru de Externe să fie înlocuit de către deputatul PAS, Mihai Popșoi.
„Anumite anunțuri se vor face ulterior. În cazul meu, adevărul este că mă voi afla mai mult în rețeaua de aeroporturi din întreaga Europă”, a răspuns Nicu Popescu, întrebat ce funcție va ocupa după anunțarea demisiei.
Nicu Popescu este un politolog și diplomat din Republica Moldova care a deținut funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova în Guvernul Dorin Recean. A fost ministru de externe și în guvernele Maia Sandu (2019) și Natalia Gavrilița (2022–2023).
Popescu este licențiat în Științe Politice, Relații Internaționale, Universitatea de Stat de Relații Internaționale din Moscova, Rusia. Acesta deține un master în Relații Internaționale și Studii Europene, CEU, Budapesta, Ungaria și este doctor în Științe Politice, Departamentul Relații Internaționale și Studii Europene, Universitatea Central Europeană (CEU), Budapesta, Ungaria.
De asemenea, Nicu Popescu a activat la Consiliul European pentru Relații Externe, Biroul din Paris. Popescu a activat și în calitate de consilier pe probleme de politică externă și integrare europeană în Guvernul Filat. Este autor al mai multor publicații și cercetări care vizează politica externă și țările aflate în zone de conflict.
În ultimul an (2022-2023), Popescu a reușit să relanseze relațiile bilaterale cu România la un nou nivel, astfel încât datorită inclusiv sprijinul diplomatic al țării vecine, la Chișinău au fost lansate noi proiecte europene. Printre acestea sunt Misiunea de Parteneriat a UE, Instrumentul European pentru Pace care contribuie la consolidarea capacităților armatei naționale a Republicii Moldova.
Prin eforturi diplomatice comune cu fostul său omolog român, Bogdan Aurescu, s-a reușit eliminarea tarifelor la roaming între Republica Moldova și România. Ulterior, datorită negocierilor diplomatice cu UE s-a decis eliminarea treptată a tarifelor de roaming cu UE, începând cu 1 ianuarie 2024.
Nicu Popescu a contribuit activ la organizarea celei de-a doua ediții a Summit-ului Comunității Politice Europene, care a avut loc în Moldova, la 1 iunie 2023 și cel mai important, a condus țara către deschiderea negocierilor de aderare.