Erdogan a făcut un apel pentru adoptarea unor „măsuri urgente” în vederea soluționării conflictului dintre Israel și Hamas, condamnând în repetate rânduri „atacurile inumane” îndreptate împotriva civililor din Gaza. „Suntem convinşi de importanţa evitării oricărei acţiuni susceptibile să compromită şi mai mult securitatea şi stabilitatea regiunii noastre”, a afirmat preşedintele Erdogan în faţa presei, alături de Raisi. Președintele iranian, în cadrul vizitei sale în Turcia, care are loc în contextul intensificării tensiunilor regionale, i-a sugerat liderului turc să întrerupă legăturile cu Israel, pe care Teheranul îl consideră un inamic, în ciuda relațiilor comerciale menținute de Ankara cu această țară.
UPDATE Ministrul israelian de finanţe, Bezalel Smotrich, o figură a extremei drepte, a acuzat joi Qatarul, unul dintre actorii cheie în negocierile cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas, că este "responsabil" pentru atacul din 7 octombrie, informează France Presse. "Qatarul este o ţară care sprijină şi finanţează terorismul", a spus el. Emiratul "este sponsorul Hamas şi în mare măsură responsabil pentru masacrele comise de Hamas asupra cetăţenilor israelieni", a declarat Bezalel Smotrich, care conduce partidul "Sionismul Religios", pe X (fostă Twitter). "Un lucru este clar: Qatarul nu va fi implicat în niciun fel în ceea ce se va întâmpla în Gaza după război", a adăugat el.
UPDATE Israelul a distrus aproape 40% din cele 2.824 de clădiri din Gaza situate la un kilometru de graniță, potrivit unui studiu al Universității Ebraice citat de The Wall Street Journal. Mișcările de demolare par să facă parte dintr-un plan de construire a unei zone tampon de un kilometru (0,6 mile) în interiorul Fâșiei.
UPDATE Încă de când Israelul și-a retras soldații și coloniștii din Fâșia Gaza în 2005, vocile critice îl acuză că a izolat prin blocadă și a sărăcit teritoriul – transformându-l, afirmă ei, într-o „închisoare în aer liber”. Această acuzație a fost de la bun început absurdă. Fâșia Gaza are graniță cu Egiptul. Locuitorii ei au fost tratați adesea de cancer și alte boli letale în spitalele israeliene. Israelul a aprovizionat Fâșia cu grosul electricității ei și alte bunuri esențiale, chiar și după ce Hamas a venit la putere în 2007. Acum, când trupele israeliene scot la iveală tot mai mult din imensul oraș subteran de sub Fâșie, falsitatea acelei acuzații a devenit chiar și mai evidentă.
UPDATE Qatarul s-a declarat "consternat" de declaraţiile prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, care, potrivit unui canal israelian, a apreciat drept "problematic" rolul emiratului ca mediator în actualul război din Fâşia Gaza, informează AFP. "Suntem consternaţi de comentariile atribuite prim-ministrului israelian de diferite instituţii de presă cu privire la rolul de mediere al Qatarului. Dacă aceste comentarii chiar sunt adevărate, ele sunt iresponsabile şi dăunătoare eforturilor de a salva vieţi nevinovate", a declarat pe X purtătorul de cuvânt al diplomaţiei qatareze Majed Al-Ansari.
UPDATE Locuitorii palestinieni evacuați din Gaza centrală cer încetarea focului. Miercuri, zeci de femei și copii s-au adunat în fața Spitalului Martiri Al-Aqsa din Deir al-Balah, Gaza centrală, implorând pentru încetarea ostilităților. Participanții la protest purtau postere îndreptate atât către Israel, cât și către Hamas, cu mesaje precum „Oprește războiul” și „Eliberați prizonierii acum”, într-o referire la ostaticii israelieni luați în timpul atacului violent al Hamas din Israel la 7 octombrie.
UPDATE Statele Unite au deplâns miercuri atacul asupra unui adăpost al ONU pentru persoane strămutate din Khan Yunis, în sudul Fâşiei Gaza, care a ucis nouă persoane, şi au cerut ca siturile ONU să fie protejate, potrivit The Guardian. „Deplângem atacul de astăzi asupra centrului de instruire al Naţiunilor Unite din Khan Yunis”, a declarat reporterilor adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, calificându-l drept un incident „teribil de îngrijorător”. O îngrijorare împărtăşită de purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson.”Suntem serios îngrijoraţi de rapoartele de astăzi privind atacurile care vizează o clădire UNRWA”, a declarat ea într-un comunicat de presă.
UPDATE Rebelii Houthi din Yemen, o grupare susținută de Iran, spun că au atacat astăzi mai multe nave de război americane cu rachete balistice în Golful Aden și în strâmtoarea Bab al-Mandab, în timp ce acestea protejau două nave comerciale americane. „Confruntarea” a dus la lovirea directă a unei nave de război americane și a forțat cele două nave comerciale „să se retragă și să se întoarcă”, afirmă purtătorul de cuvânt militar al houthi, Yahya Saree, într-un comunicat, potrivit The Israel Times.
UPDATE Într-o întâlnire desfășurată la Ierusalim, ministrul britanic de Externe, David Cameron, a adus în discuție imperativul unei soluții cu două state cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, după ce acesta a respins recent solicitările aliaților privind crearea unui stat palestinian. Cameron a reiterat apelul său pentru o „pauză umanitară imediată”, cerând Israelului să deschidă mai multe puncte de trecere pentru a facilita intrarea ajutorului umanitar vital în Fâșia Gaza, care se află sub asediu. În plus, a solicitat protecția medicilor și a spitalelor, afectate de distrugeri în contextul conflictului curent. Ministrul britanic s-a întâlnit și cu președintele Autorității Naționale Palestiniene, Mahmoud Abbas, în Ramallah, Cisiordania.