Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1021: Alertă la Tiraspol, bilanț macabru și optimismul Rusiei. Zelenski dezvăluie de cine se teme Putin

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 111: Palestinienii cer încetarea focului. Erdogan avertizează asupra escaladării tensiunilor

25 ianuarie 2024, ora 16:34

Erdogan a făcut un apel pentru adoptarea unor „măsuri urgente” în vederea soluționării conflictului dintre Israel și Hamas, condamnând în repetate rânduri „atacurile inumane” îndreptate împotriva civililor din Gaza. „Suntem convinşi de importanţa evitării oricărei acţiuni susceptibile să compromită şi mai mult securitatea şi stabilitatea regiunii noastre”, a afirmat preşedintele Erdogan în faţa presei, alături de Raisi. Președintele iranian, în cadrul vizitei sale în Turcia, care are loc în contextul intensificării tensiunilor regionale, i-a sugerat liderului turc să întrerupă legăturile cu Israel, pe care Teheranul îl consideră un inamic, în ciuda relațiilor comerciale menținute de Ankara cu această țară.

UPDATE Ministrul israelian de finanţe, Bezalel Smotrich, o figură a extremei drepte, a acuzat joi Qatarul, unul dintre actorii cheie în negocierile cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas, că este "responsabil" pentru atacul din 7 octombrie, informează France Presse. "Qatarul este o ţară care sprijină şi finanţează terorismul", a spus el. Emiratul "este sponsorul Hamas şi în mare măsură responsabil pentru masacrele comise de Hamas asupra cetăţenilor israelieni", a declarat Bezalel Smotrich, care conduce partidul "Sionismul Religios", pe X (fostă Twitter). "Un lucru este clar: Qatarul nu va fi implicat în niciun fel în ceea ce se va întâmpla în Gaza după război", a adăugat el.

UPDATE Israelul a distrus aproape 40% din cele 2.824 de clădiri din Gaza situate la un kilometru de graniță, potrivit unui studiu al Universității Ebraice citat de The Wall Street Journal. Mișcările de demolare par să facă parte dintr-un plan de construire a unei zone tampon de un kilometru (0,6 mile) în interiorul Fâșiei.

UPDATE Încă de când Israelul și-a retras soldații și coloniștii din Fâșia Gaza în 2005, vocile critice îl acuză că a izolat prin blocadă și a sărăcit teritoriul – transformându-l, afirmă ei, într-o „închisoare în aer liber”. Această acuzație a fost de la bun început absurdă. Fâșia Gaza are graniță cu Egiptul. Locuitorii ei au fost tratați adesea de cancer și alte boli letale în spitalele israeliene. Israelul a aprovizionat Fâșia cu grosul electricității ei și alte bunuri esențiale, chiar și după ce Hamas a venit la putere în 2007. Acum, când trupele israeliene scot la iveală tot mai mult din imensul oraș subteran de sub Fâșie, falsitatea acelei acuzații a devenit chiar și mai evidentă.

UPDATE Qatarul s-a declarat "consternat" de declaraţiile prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, care, potrivit unui canal israelian, a apreciat drept "problematic" rolul emiratului ca mediator în actualul război din Fâşia Gaza, informează AFP. "Suntem consternaţi de comentariile atribuite prim-ministrului israelian de diferite instituţii de presă cu privire la rolul de mediere al Qatarului. Dacă aceste comentarii chiar sunt adevărate, ele sunt iresponsabile şi dăunătoare eforturilor de a salva vieţi nevinovate", a declarat pe X purtătorul de cuvânt al diplomaţiei qatareze Majed Al-Ansari.

UPDATE Locuitorii palestinieni evacuați din Gaza centrală cer încetarea focului. Miercuri, zeci de femei și copii s-au adunat în fața Spitalului Martiri Al-Aqsa din Deir al-Balah, Gaza centrală, implorând pentru încetarea ostilităților. Participanții la protest purtau postere îndreptate atât către Israel, cât și către Hamas, cu mesaje precum „Oprește războiul” și „Eliberați prizonierii acum”, într-o referire la ostaticii israelieni luați în timpul atacului violent al Hamas din Israel la 7 octombrie.

UPDATE Statele Unite au deplâns miercuri atacul asupra unui adăpost al ONU pentru persoane strămutate din Khan Yunis, în sudul Fâşiei Gaza, care a ucis nouă persoane, şi au cerut ca siturile ONU să fie protejate, potrivit The Guardian. „Deplângem atacul de astăzi asupra centrului de instruire al Naţiunilor Unite din Khan Yunis”, a declarat reporterilor adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, calificându-l drept un incident „teribil de îngrijorător”. O îngrijorare împărtăşită de purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson.”Suntem serios îngrijoraţi de rapoartele de astăzi privind atacurile care vizează o clădire UNRWA”, a declarat ea într-un comunicat de presă.

UPDATE Rebelii Houthi din Yemen, o grupare susținută de Iran, spun că au atacat astăzi mai multe nave de război americane cu rachete balistice în Golful Aden și în strâmtoarea Bab al-Mandab, în timp ce acestea protejau două nave comerciale americane. „Confruntarea” a dus la lovirea directă a unei nave de război americane și a forțat cele două nave comerciale „să se retragă și să se întoarcă”, afirmă purtătorul de cuvânt militar al houthi, Yahya Saree, într-un comunicat, potrivit The Israel Times.

UPDATE Într-o întâlnire desfășurată la Ierusalim, ministrul britanic de Externe, David Cameron, a adus în discuție imperativul unei soluții cu două state cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, după ce acesta a respins recent solicitările aliaților privind crearea unui stat palestinian. Cameron a reiterat apelul său pentru o „pauză umanitară imediată”, cerând Israelului să deschidă mai multe puncte de trecere pentru a facilita intrarea ajutorului umanitar vital în Fâșia Gaza, care se află sub asediu. În plus, a solicitat protecția medicilor și a spitalelor, afectate de distrugeri în contextul conflictului curent. Ministrul britanic s-a întâlnit și cu președintele Autorității Naționale Palestiniene, Mahmoud Abbas, în Ramallah, Cisiordania.

Două cutremure într-o singură zi lângă Moldova: Ce magnitudine au avut
Două cutremure într-o singură zi lângă Moldova: Ce magnitudine au avut
/VIDEO/ De la subminarea credinței, la conspirații cu usturoi: Falsurile săptămânii la control, la Alo, TV8
/VIDEO/ De la subminarea credinței, la conspirații cu usturoi: Falsurile săptămânii la control, la Alo, TV8
/VIDEO/ Doi șoferi, opriți pe acostament, loviți de un camion scăpat de sub control la Grigoriopol. Momentul șocant al impactului
/VIDEO/ Doi șoferi, opriți pe acostament, loviți de un camion scăpat de sub control la Grigoriopol. Momentul șocant al impactului
/VIDEO/ Jurnalista TV8, Stela Mihailovici,  premiată pentru investigații realizate la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Jurnalista TV8, Stela Mihailovici, premiată pentru investigații realizate la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ 90% din cei înscriși pe compensatii.gov.md vor primi ajutor la contor în noiembrie. Când vor ajunge banii
/VIDEO/ 90% din cei înscriși pe compensatii.gov.md vor primi ajutor la contor în noiembrie. Când vor ajunge banii

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1021: Alertă la Tiraspol, bilanț macabru și optimismul Rusiei. Zelenski dezvăluie de cine se teme Putin

10 decembrie 2024, ora 19:57

Pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a semnat ordinul prin care introduce stare de urgență în economie, în condițiile în care nu există o certitudine că Rusia va mai livra, începând cu 1 ianuarie 2025, gaz natural în stânga Nistrului. Starea de urgență va fi valabilă 30 de zile. Decizia de interzicere a exportului de resurse nu menționează, însă, dacă vizează și malul drept al Nistrului. Asta în condițiile în care Chișinăul cumpără 80% din energia electrică de la centrala de la Cuciurgan.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îşi exprimă „recunoștința profundă” faţă de ”hotărârea puternică” a lui Donald Trump de a pune capăt războiului cu Rusia, după ce s-a întâlnit sâmbătă la Paris cu preşedintele ales american, relatează AFP. „I-am spus președintelui Trump că Putin se teme doar de el și, poate, de China”, a declarat Zelenski pe X. Pe de altă parte, șeful spionajului rus susține că Moscova este aproape de a-și atinge obiectivele în Ucraina.

UPDATE Consiliul UE va discuta miercuri la nivel de ambasadori despre primele potenţiale sancţiuni impuse Rusiei din cauza ameninţărilor hibride, cum ar fi subminarea alegerilor, atacurile cibernetice şi sabotajul economic, au declarat pentru Reuters diplomaţi UE, transmite News.ro. Majoritatea ţintelor sancţiunilor propuse de Comisia UE sunt ruseşti. Lista identifică, de asemenea, trei persoane din Moldova, Coasta de Fildeş şi Georgia şi o entitate cu sediul în Togo.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va ridica problema invitației Ucrainei de a adera la alianța militară NATO, precum și a garanțiilor de securitate la o întâlnire cu partenerii europeni în această lună, a declarat marți Kievul.

UPDATE Discuțiile de pace privind războiul din Ucraina ar putea începe în această iarnă, a declarat marți premierul Poloniei, care a prezentat o serie de întâlniri planificate în timp ce Varșovia încearcă să joace un rol principal în încheierea conflictului, notează Reuters.

UPDATE Șeful Proiectului Federal pentru Securitate și Anticorupție din Rusia cere ca Moș Crăciun să fie trecut în categoria „agenților străini”, pe motiv că este promovat în „țări neprietenoase”, iar în locul lui să fie promovat „Moș Gerilă”.

UPDATE Rusia a transmis, marți, că nu intenționează să pună capăt războiului din Ucraina decât atunci când obiectivele stabilite de Vladimir Putin vor fi atinse prin acțiune militară sau prin negocieri, informează Agerpres, care citează presa internațională.

UPDATE ”Comisia Europeană a adoptat astăzi decizia de a acorda Republicii Moldova 50 de milioane de euro (45 de milioane de euro sub formă de împrumut și cinci milioane sub formă de subvenții). Fondurile vor fi transferate în următoarele zile. Este vorba de a cincea și ultima tranșă de asistență macrofinanciară acordată Republicii Moldova de când a fost lansat programul, în iulie 2022”, anunță Comisia Europeană.

UPDATE Un atac al Rusiei asupra unei clinici din Zaporojie a ucis 3 oameni și i-a rănit pe alți 11. 

UPDATE Trei persoane au fost ucise, iar alte cel puţin 17 au fost rănite în bombardamente ruse ale unor localităţi situate în apropierea liniei frontului, atât în estul, cât şi în sudul Ucrainei, anunţă marţi autorităţile, relatează agenția de știri AFP, citată de News.ro. Două persoane au fost ucise, iar alte şase au fost rănite în ultimele 24 de ore în partea regiunii Doneţk (est) aflată sub controlul forţelor Kievului, anunţă pe Telegram guvernatorul ucrainean Vadîm Filaşkin. Aproape 360 de persoane – inclusiv 49 de copii – au fost evacuate de pe linia frontului în această regiune, anunţă el. O persoană a fost ucisă, iar alte 11 au fost rănite începând de luni dimineaţa în regiunea Herson (sud), de asemenea ocupată parţial de ruşi, anunţă autoritîţile regionale.

UPDATE În septembrie 2023, armata ucraineană a intrat în posesia celor 31 de tancuri M1A1 Abrams SA, pe care Statele Unite i le-au promis cu câteva luni înainte. Acestea urmau să fie alocate brigăzii mecanizate 47, dar nu au fost imediat angajate în luptă împotriva forțelor ruse, deoarece necesitau o serie de îmbunătățiri, în special în ceea ce privește protecția, scrie Zone Militaire. În orice caz, util sau nu, armata ucraineană ar putea primi în curând 49 de Abrams M1A1 suplimentare din Australia, scrie Digi24.

UPDATE Potrivit unui sondaj realizat de New Europe Center, aproximativ 70,3% dintre respondenţi vor ca Ucraina să adopte un model de aderare treptată la Alianţa Nord-Atlantică similar cu cel al Germaniei de Vest. O diferenţă esenţială este că invitaţia de aderare la NATO ar cuprinde întreg teritoriul Ucrainei, însă apărarea din partea Alianţei s-ar extinde şi asupra teritoriilor momentan contolate de ruşi doar după ce acestea vor fi eliberate, potrivit Mediafax.

UPDATE Un tribunal din Jeleznogorsk, regiunea Krasnoiarsk (Siberia) l-a condamnat pe Vladimir Garmash, 39 de ani, la 3 ani de închisoare și la o amendă de 30.000 de ruble (280 de euro) pentru deteriorarea a 13 bannere care anunțau serviciul militar în baza unui contract, a relatat portalu NGS24.

UPDATE La summit-ul din 19 decembrie, liderii Uniunii Europene intenționează să își reafirme sprijinul pentru Ucraina și Moldova, condamnând în același timp acțiunile guvernului georgian, care reprimă brutal protestele opoziției. Acest lucru a fost raportat de Radio „Libertatea” după revizuirea proiectului de declarație, relatează UNN. Țările UE vor sublinia încă o dată „principiul că nicio inițiativă privind Ucraina nu va fi pusă în aplicare fără Ucraina”.  De asemenea, liderii intenționează să laude alegerile prezidențiale din Moldova, țară candidată la aderarea la UE, și să promită continuarea cooperării cu această țară. Consiliul European felicită autoritățile din Republica Moldova pentru desfășurarea cu succes a alegerilor prezidențiale și a referendumului privind consolidarea constituțională a aderării la UE, se arată în declarație.

UPDATE Începând cu 29 noiembrie, un reportaj fals care pretinde că Volodimir Zelenski ar fi cumpărat un hotel de lux în stațiunea montană Courchevel din Franța a circulat pe X, adunând câteva milioane de vizualizări. Potrivit autorilor videoclipului, o firmă aparținând Olenei Zelenska, soția președintelui ucrainean, ar fi achiziționat hotelul Palace des Neiges din Courchevel pentru suma de 88 de milioane de euro, scrie RFI.

UPDATE Şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîşkin, susține că trupele Moscovei sunt aproape de a-și atinge obiectivele pe frontul din Ucraina. De asemenea, oficialul rus consideră că armata Ucrainei este în pragul colapsului. 

UPDATE Ministerul ucrainean al Apărării a aprobat noul complex robotic Droid TW 12.7, utilizat pe o platformă șenilată cu o mitralieră Browning de 12,7 mm, pentru operațiuni de luptă, a anunțat ministerul pe 9 decembrie. Sistemul a fost aprobat după ce a funcționat fiabil în cadrul testelor de luptă, a declarat ministerul. „În condițiile războiului modern, tehnologiile joacă un rol decisiv în asigurarea superiorității pe câmpul de luptă”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Dmytro Klimenkov. Klimenkov a declarat că codificarea sistemului Droid TW a marcat „un pas semnificativ” spre inovarea forțelor armate. Potrivit Ministerului Apărării, Droid TW 12.7 este o dronă de luptă terestră operată prin intermediul unei tablete cu telecomandă. Sistemul este înarmat cu o mitralieră Browning de 12,7 mm și montat pe o platformă cu șenile care îi permite să opereze în condiții dificile. „Avantajul nostru este o armată de înaltă tehnologie capabilă să facă față provocărilor moderne”, a declarat Klimenkov.

UPDATE Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mažeiks, a declarat că responsabilitatea principală pentru soluționarea problemelor legate de livrările de gaze naturale revine companiei Gazprom, potrivit Știripesurse.

UPDATE În urma răsturnării rapide a regimului lui Bashar al-Assad, Moscova se confruntă acum cu perspectiva de a-și pierde bazele navale și aeriene din Siria. Cele două baze-cheie ale Rusiei sunt situate în guvernoratul Latakia, care se află deja sub controlul grupurilor rebele, scrie Digi24.

UPDATE Producătorii chinezi au început să își limiteze vânzările de componente vitale pentru drone către clienții lor americani și europeni, anticipând o interdicție mai largă a exporturilor de către oficiali, a scris Bloomberg pe 9 decembrie, citând surse confidențiale. Dronele joacă un rol esențial pe câmpul de luptă în timpul apărării Ucrainei împotriva războiului Rusiei, de la furnizarea de recunoaștere la aruncarea de explozibili asupra țintelor lor, potrivit AlephNews.

UPDATE Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a vorbit cu jurnaliștii de la Moscova despre alegerile prezidențiale din România și despre decizia Curții Constituționale de a anula întreg procesul electoral pentru că, spune el, „câștiga un om care nu înjură Rusia”.

UPDATE Avioane de vânătoare olandeze F-35 au interceptat vineri trei avioane rusești deasupra Mării Baltice și le-au escortat până la granița zonei de responsabilitate NATO, a anunțat luni Ministerul olandez al Apărării, citat de Reuters.

UPDATE Rusia a lansat noaptea trecută două rachete și 37 de drone. Rachetele și 18 drone au fost doborâte, iar alte 18 drone au dispărut de pe radar. Țintele au fost distruse în nouă regiuni. Infrastructura mai multor firme a fost avariată de resturile dronelor doborâte. O dronă a rămas în spațiul aerian ucrainean și dimineață se încerca în continuare neutralizarea acesteia, au transmis Forțele Aeriene.

UPDATE Un înalt oficial al Pentagonului a dezvăluit că China își valorifică suportul pentru războiul Rusiei din Ucraina pentru a-și adânci punctul de sprijin într-o zonă bogată a lumii, unde cele două țări vor să pună mâna pe zăcămintele uriașe din Arctica, potrivit Ziare.com.

UPDATE Rusia a pierdut 755.940 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei la 10 decembrie. Acest număr include 1.350 de pierderi suferite de forțele ruse doar în ultima zi. Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 9.524 de tancuri, 19.596 de vehicule blindate de luptă, 31.037 de vehicule și rezervoare de combustibil, 21.064 de sisteme de artilerie, 1.253 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 1.023 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 329 de elicoptere, 20.107 drone, 28 de nave și bărci și un submarin, notează AlephNews.

UPDATE Rusia a returnat cadavrele prizonierilor de război ucraineni care au murit într-un accident de avion în drum spre un schimb de prizonieri, a declarat luni comisarul prezidențial rus pentru drepturile omului, relatează The Moscow Times, ziar online independent, în limba engleză și rusă, cu sediul în Amsterdam, Olanda. Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că a tras cu rachete asupra aeronavei de transport Il-76 în ianuarie, ucigând 65 de prizonieri de război ucraineni, trei membri ai personalului care îi escortau și șase membri ai echipajului la bord. Armata ucraineană nu a negat situația, dar nu și-a asumat responsabilitatea pentru incident, declarând că nu deține informații sigure despre cine se afla la bordul avionului.

UPDATE Rusia este aproape de a-și atinge obiectivele militare în Ucraina și deține inițiativa strategică în toate zonele, a afirmat marți șeful serviciilor de informații externe ale Moscovei, citat de presa rusă. „Situația de pe front nu este în favoarea Kievului. Inițiativa strategică în toate zonele este a noastră”, a declarat Serghei Narîșkin pentru Razvedcik, publicația oficială a agenției de informații externe, scrie HotNews.

UPDATE Autoritățile ruse au reținut marți un cetățean cu dublă cetățenie, rusă și germană, suspectat de pregătirea unui act de sabotaj pe o cale ferată din Nijni Novgorod, un oraș situat la aproximativ 450 km est de Moscova, a anunțat agenția de presă de stat RIA. Serviciul Federal de Securitate (FSB) a afirmat că au fost găsiți explozibili la domiciliul bărbatului, potrivit RIA, preluată de Reuters.

UPDATE Franța a reușit să dubleze producția de obuziere Caesar, pe care le fabrică. Printre primii beneficiarii ai acestei măsuri se află guvernul danez, care are o comandă pentru aceste sisteme, care urmează să fie trimisă Ucrainei, scrie Digi24.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a pledat pentru o soluționare diplomatică a războiului Rusiei din Ucraina. În același timp, el a evocat ideea desfășurării de trupe străine în țara sa până când Ucraina ar putea adera la alianța militară NATO. Declarațiile sale, făcute în cadrul unei conferințe de presă comune cu liderul opoziției germane, Friedrich Merz, au fost cele mai recente semnale ale deschiderii tot mai mari a Kievului față de începerea negocierilor de pace, scrie Gândul. „Ucraina dorește ca acest război să se încheie mai mult decât oricine altcineva. Fără îndoială, o rezolvare diplomatică ar salva mai multe vieți. Noi o dorin”, a declarat Zelenski, potrivit Reuters.

UPDATE Expertul în energetică Sergiu Tofilat nu exclude că Putin este gata să-i lase pe locuitorii din stânga Nistrului să înghețe de frig pentru a destabiliza situația în ajunul alegerilor parlamentare din Moldova, potrivit Infotag. „Iarna trecută am văzut zeci de orașe rusești înghețând de frig, din cauza unui sistem de încălzire defect, care nu a fost reparat timp de decenii. Lui Putin nu-i pasă de oameni, nu-i pasă că oamenii din stânga Nistrului vor îngheța, ceea ce este important pentru el este să destabilizeze situația și să încerce să dea vina pe Chișinău pentru asta”, a explicat expertul. În același timp, el a subliniat că Gazprom are toate condițiile pentru a continua să livreze gaz în Transnistria prin Turcia. Mai mult, compania rusă este obligată să facă acest lucru în baza contractului actual cu Moldovagaz.

UPDATE Sancțiunile occidentale au blocat accesul Moscovei la tehnologii avansate, iar dronele cu care Rusia atacă Ucraina au început să se defecteze tot mai des în timpul misiunilor. Dar în ciuda obstacolelor, producția de arme rusești ajutată de agenți secreți și rețele de traficanți a explodat, relatează Washington Post.

UPDATE R. Moldova are nevoie de un număr „destul de mare” de sisteme radar cu rază lungă de acțiune și pentru ținte mici, cum ar fi dronele, care să acopere întreg teritoriul țării, însă limitările bugetare nu permit acest lucru, a spus ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, într-un interviu pentru IPN.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a desfășurat aproape 800.000 de militari în Ucraina. Potrivit lui Zelenski, acest lucru a făcut posibilă căderea regimului lui Bashar al-Assad în Siria. „Vedem că regimul Assad a căzut. De ce? Pentru că acolo nu există trupe ruse adevărate – să fim sinceri. Și nu numai din cauza forțelor rebelilor și a celor care îi susțin, ci și pentru că acolo nu există trupe ruse adevărate”, a remarcat liderul ucrainean la o întâlnire cu premierul Estoniei, Kristen Michal. Potrivit lui Zelenski, aproape 800.000 de militari ruși se află în prezent în Ucraina. „Asta înseamnă că întreaga armată a marelui pseudo-imperiu luptă împotriva poporului ucrainean. Același lucru se întâmplă și în Africa. Știm că acolo au fost cei din Wagner”, a adăugat președintele. Potrivit lui Zelenski, dacă Ucraina cade, „Putin se întoarce în Siria, în Africa și în multe alte țări” şi, pentru a preveni acest lucru, trebuie înțeles succesul lumii întregi în unirea în jurul Ucrainei, scrie Rador.

UPDATE Potrivit unor rapoarte ale serviciilor de informații române și potrivit declarațiilor unor oficiali din Moldova, campania de influențare, sprijinită de Rusia, care a făcut ca România să anuleze rezultatul alegerilor prezidențiale, amintește niște operațiuni care, în acest an, s-au semnalat în Moldova și în alte țări, scrie Financial Times citat de Rador. Metode similare au fost aplicate și în cadrul alegerilor din Moldova, din luna octombrie, iar oficialii de la Chișinău estimează că, în acest an, Moscova ar fi investit până la $100 milioane, căutând să îi îndepărteze pe alegători de apartenența la UE și să susțină un candidat prorus la președinție. Ei au avertizat că metodele folosite se aseamănă cu cele aplicate și în alte democrații. Serviciile germane de informații avertizaseră deja în legătură cu un amestec al rușilor în alegerile parlamentare din februarie. 

UPDATE Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Serhiy Nikiforov, a declarat, ulterior, că Kievul pregătește o reuniune în decembrie a principalilor parteneri europeni care, împreună cu SUA, sunt „capabili să asigure consolidarea maximă a statului nostru”. Scopul era de a dezvolta o poziție comună care să se mențină puternică atât în negocieri, cât și pe câmpul de luptă, a adăugat el.

UPDATE Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit luni cu Donald Trump și miliardarul Elon Musk la reședința Mar-a-Lago din Florida a președintelui ales al SUA, a anunțat liderul european pe platforma de social media X. „SUA astăzi. Viitorul a început! O după-amiază în Mar-a-Lago cu Donald Trump, Elon Musk și Michael Waltz”, a spus Orban, fără a oferi mai multe detalii. Cei doi lideri s-au întâlnit și în iulie și au discutat despre „posibilitățile de pace”, în timp ce Orban făcea presiuni pentru o încetare a luptelor în Ucraina, potrivit HotNews.

UPDATE Numărul soldaților ruși uciși în Ucraina de la invazia declanșată de Moscova în 2022 este de aproape 200.000, susține președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de presa internațională, potrivit Antena3. Zelenski a confirmat, practic, cifrele anunțate, săptămâna trecută de președintele ales al SUA, Donald Trump, care a spus că Ucraina "a pierdut în mod ridicol 400.000 de soldați", în vreme ce pierderile ruse s-ar ridica, potrivit liderului republican, la 600.000 de oameni. Aceste numere includ morți și răniți. În aceeași zi în care Trump a anunțat acest bilanț în contextul unui apel la încetarea luptelor, Zelenski a spus că țara sa a consemnat 43.000 de militari morți și peste 300.000 de răniți, dintre care jumătate s-au întors pe câmpul de luptă. În ceea ce privește pierderile Rusiei, liderul de la Kiev a venit cu propriul său bilanț, comunicând că 198.000 de soldați ruși au fost uciși și alți 550.000 au fost răniți.

UPDATE Boardul editorial al The Guardian atrage atenția că interferența rusă, prin intermediul TikTok, asupra alegerilor din România, plus ceea ce se întâmplă în Georgia, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru Uniunea Europeană, în contextul alegerilor pe care Germania le va organiza în luna februarie. Jurnaliștii britanici consideră că măsurile luate de România - anularea alegerilor - au fost corecte, dar subliniază nevoia ca Bruxellesul să intervină rapid și decisiv pentru a contracara atacuri similare ale Rusiei în țările care vor avea alegeri în perioada următoare. „Succesul unui candidat pro-Putin, stabilit de social media, a confirmat măsura în care tacticile de război hibrid ale Rusiei reprezintă acum o amenințare”, scriu jurnaliștii britanici, citați de Digi24.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1020: Portal Kombat, Sea Baby, eșecul lui Putin, atentat mortal și preț uluitor! Trump: „Putin a pierdut”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1019: Premieră pe front, dezvăluirea lui Zelenski și ajutor nou din SUA! Trump cere un armistițiu imediat
/VIDEO/ Doliu în familia lui Nicolae Glib: Soția maestrului a murit, după ce s-a aflat în comă
/VIDEO/ Doliu în familia lui Nicolae Glib: Soția maestrului a murit, după ce s-a aflat în comă
/VIDEO/ De la subminarea credinței, la conspirații cu usturoi: Falsurile săptămânii la control, la Alo, TV8
/VIDEO/ De la subminarea credinței, la conspirații cu usturoi: Falsurile săptămânii la control, la Alo, TV8
/VIDEO/ Jumătate dintre puieți s-au uscat în primul an. Cum arată o plantare nouă, din Fundul Galbenei, pe teren degradat
/VIDEO/ Jumătate dintre puieți s-au uscat în primul an. Cum arată o plantare nouă, din Fundul Galbenei, pe teren degradat
/VIDEO/ Jurnalista TV8, Stela Mihailovici,  premiată pentru investigații realizate la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Jurnalista TV8, Stela Mihailovici, premiată pentru investigații realizate la „Cutia Neagră PLUS”
Două cutremure într-o singură zi lângă Moldova: Ce magnitudine au avut
Două cutremure într-o singură zi lângă Moldova: Ce magnitudine au avut

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.