Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 702: Putin le dă țeapă deținuților de pe front. Grenade interzise și atac cibernetic masiv în Ucraina

26 ianuarie 2024, ora 14:01

​Kievul și Moscova continuă să se acuze reciproc pentru prăbușirea unui avion militar rusesc în apropierea frontierei ucrainene, al cărei mister rămâne neelucidat. Rusia și Ucraina și-au menținut versiunile asupra incidentului, lansând acuzații vehemente la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU organizată joi în urma prăbușirii avionului, care, potrivit autorităților ruse, transporta 65 de prizonieri ucraineni în vederea unui schimb.

Forțele ruse au atacat în ultima zi opt ​​comunități din regiunea Sumî, provocând 56 de explozii. Armata rusă a atacat regiunea cu drone, tancuri, foc de artilerie și mortier, a informat administrația militară locală. Deocamdată, nu au fost raportate victime sau daune aduse infrastructurii civile. Totuși, în decembrie 2023, Rusia a transmis clar Statelor Unite, prin canale neoficiale, că este pregătită pentru dialog cu privire la războiul din Ucraina, relatează Bloomberg, citând două surse apropiate Kremlinului. Pe de altă parte, Vladimir Putin urmează să-și folosească noua sa tehnologie secretă în exerciții militare uriașe pentru a simula exploziile nucleare, în timp ce războiul din Ucraina continuă, scrie Mirror.co.uk.

UPDATE Recruții din armata rusă luați din închisori nu mai primesc grațiere și nici banii promiși pentru a lupta în Ucraina, a informat publicația independentă rusă IStories. Moscova recrutează deținuți din vara lui 2022, mai întâi de către Wagner și apoi direct de către Ministerul rus al Apărării. Deținuților, chiar și celor condamnați pentru infracțiuni violente, li s-a promis grațierea după încheierea unui contract militar de șase luni. Dar se pare că acum contractul este semnat pentru un an în loc de șase luni și este prelungit automat.

UPDATE Mai multe companii și agenții de stat au fost ținta unor atacuri cibernetice, care le-au afectat sistemele IT și abilitatea de a comunica cu publicul. Naftogaz, compania energetică de stat a Ucrainei, a declarat că unul dintre centrele sale a fost ținta unui atac cibernetic la scară largă, iar site-urile web și centrul pentru apeluri sunt nefuncționale. De asemenea, serviciul poștal național ucrainean, Ukrposhta, a raportat o “defecțiune tehnică semnificativă” în sistemele sale IT, iar Ukrtransbezpeka, agenție de stat care se ocupă cu siguranța transporturilor a raportat probleme cu centrul său de date. Inclusiv sistemul prin care se pot fi cumpărate bilete de tren a fost ținta atacului cibernetic.

UPDATE Ucrainenii susțin că rușii folosesc grenade interzise prin protocolul de la Geneva privind războiul chimic. Este vorba despre grenade care elimină un gaz toxic. Victimele care inhalează gazul mor în aproximativ cinci minute. Grenadele RG-Vo au fost folosite pentru prima dată în decembrie. Ucrainenii susțin că arma a fost folosită de 81 de ori în decembrie, anunță Army Inform care-l citează pe Andrii Rudik, un purtător de cuvânt al centrului de cercetare a armelor.

UPDATE Jurnalişti de investigaţie din Ucraina au fost vizaţi de operaţiuni de "intimidare" potenţial legate de anchetele pe care le desfăşoară cu privire la corupţia din ţară, a deplâns joi organizaţia Reporteri fără frontiere (RSF), care a denunţat "înmulţirea presiunilor asupra media" ucrainene, transmite AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Procuratura Regională Harkiv a raportat, vineri, că încă o persoană rănită în atacurile cu rachete din 23 ianuarie a murit la spital. Astfel, numărul deceselor în urma atacurilor de la Harkiv a ajuns la 11. Pe 23 ianuarie, la ora 04:00 şi la 07:00, trupele ruse au lansat atacuri cu rachete asupra cartierelor Kiev și Saltivka din Harkiv. Peste 70 de persoane au fost rănite, iar printre cei 11 morţi se numără şi un copil, potrivit Rador.

UPDATE Autoritățile din Ucraina cer acces internațional la locul prăbușirii avionului din Belgorod și susțin că „doar cinci cadavre” au fost trimise la morgă.

UPDATE Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) cu sediul la Lausanne, cea mai înaltă instanţă din sportul mondial, urmează să examineze vineri un apel al Rusiei împotriva sancţiunilor care împiedică forul olimpic al acestei ţări să primească finanţare şi să fie asociat cu Mişcarea Olimpică, informează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Ucraina pregătește o vizită a premierului ungar Viktor Orbán, prima după aproape 15 ani, a declarat Olha Stefanișina, viceprim-ministru ucrainean pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică, într-o declarație pentru agenția Reuters, preluată de European Pravda.

UPDATE Ucraina va continua să distrugă forțele ruse, afirmă Ben Hodges, fost general şi comandant al Armatei SUA în Europa. „De ce oamenii nu vorbesc despre contraofensiva eșuată a Rusiei? Rușii pierd o mie de oameni pe zi și cred că Ucraina va continua să distrugă forțele ruse. Nu cred că rușii au capacitatea de a elimina Ucraina. Cred că singura speranță a Rusiei este să continue ceea ce face pentru a transmite impresia că pot face asta pentru totdeauna, deoarece văd că Occidentul, cel puțin Statele Unite și Germania, nu sunt pe deplin dispuse să ajute Ucraina să câștige cu adevărat”, a declarat Hodges, potrivit Știripesurse.

UPDATE  NATO se pregăteşte de război. Timp de aproape cinci luni. 90.000 de soldaţi vor lua parte la unul dintre cele mai mari exerciţii militare din istoria Alianţei Nord Atlantice. Scenariul luat în calcul este activarea articolului 5, după ce unul dintre statele membre a fost atacat de un inamic de talia Rusiei. Sunt planificate între 500 și 700 de misiuni de luptă, inclusiv in România, notează Money.

UPDATE Războiul din Ucraina declanșat de Putin acum peste 700 de zile nu dă niciun semn că s-ar sfârși prea curând, în ciuda faptului că există zeci de mii de militari morți în rândurile armatei roșii. Acum, rușii din țară sunt loviți de un fenomen grav, pentru prima dată în ultimii 10 ani: dependența de alcool, notează Ziare.com.

UPDATE „Dacă Orbán blochează din nou un acord (privind bugetul și cele 50 de miliarde de euro pentru Ucraina) la summitul din februarie, utilizarea articolului 7, pentru a priva Ungaria de drepturile de vot, ar putea deveni o opțiune reală”, a declarat un diplomat UE pentru Politico. Votul privind ajutorul acordat Kievului, ce va avea loc săptămâna viitoare, este esențial pentru Ucraina, dar și pentru reputația UE, care trebuie să transmită Rusiei un mesaj ferm, scrie Libertatea.

UPDATE Rusia a difuzat joi seara ceea ce ea susţine că sunt primele imagini de la locul unde, cu o zi înainte, s-a prăbuşit un avion militar rus, lângă frontiera ucraineană, avion ce avea la bord, potrivit Moscovei, 65 de prizonieri ucraineni, informaţii pe care Kievul încearcă să le elucideze, transmite AFP. Într-o înregistrare video, Comitetul de anchetă rus, însărcinat cu ancheta declanşată de Moscova pentru „terorism”, sunt prezentate mai multe planuri ale unei zone împădurite şi ale unui câmp înzăpezit, potrivit Agerpres. Pot fi văzuţi mai mulţi copaci culcaţi la pământ şi o bucată mare de tablă îndoită, însă niciun semn din enorma carcasă a avionului militar Il-76 a cărui lungime atinge aproape 50 de metri. La sol, pe zăpadă, înregistrarea video arată resturi greu indentificabile şi rămăşiţe din unul-două trupuri umane, neclare, precum şi câteva urme de sânge. AFP nu a putut identifica deocamdată locul în care a fost făcută înregistrarea video, nici când a fost realizată aceasta.

UPDATE Comitetul rus de Investigaţii, instituţia judiciară din Rusia însărcinată cu anchetarea delictelor cele mai grave, a transmis joi că avionul militar de transport rusesc Iliuşin Il-76 doborât în ziua precedentă în regiunea rusă Belgorod a fost lovit de o rachetă antiaeriană ucraineană, relatează Reuters şi France Presse.

UPDATE Războiul lui Putin din Ucraina de peste 700 de zile trece într-o nouă fază, după stagnarea sprijinului militar dat de SUA și UE Kievului. Însă, pe plan intern președintele rus se confruntă cu mari provocări legate de economia țării, dar și cu disensiuni cu Banca Centrală. Astfel, cea mai puternică femeie din Rusia, Elvira Nabiullina, guvernatoarea instituției financiare de la Moscova critică politica lui Putin, spunând că nu este de acord cu prelungirea controlului capitalului autohton, după 30 aprilie 2024, dată stabilită anul trecut de guvern. Măsura hotărâtă de Putin în octombrie 2023 prevede obligativitatea ca exportatorii din Rusia să-și convertească veniturile în valută străină în ruble, potrivit Business Insider. Elvira Nabiullina, în vârstă de 60 de ani, este prima femeie care a preluat șefia unei Bănci Centrale dintr-o țară a fostului G8, în anul 2013, ea fiind aleasă în topul Forbes al Celor mai puternice femei din lume în 2021, potrivit Ziare.com.

UPDATE Războiul lui Vladimir Putin din Ucraina a împins multe dintre țările din vecinătatea estică a Uniunii Europene mai aproape de Occident, dar sunt și altele, cum e cazul Georgiei, care au ales să urmeze calea Rusiei spre dictatură, potrivit unui nou raport citat de Politico.

UPDATE Armata germană elaborează un amplu plan de apărare, prin colaborarea cu autoritățile civile și cu marile companii, în cadrul unei strategii integrate pentru protejarea infrastructurii și respingerea atacurilor hibride, în special de tip cibernetic, conform publicației Der Spiegel.

UPDATE Boris Nadejdin a devenit o dilemă pentru Kremlin, în timp ce încearcă să candideze la alegerile prezidențiale din 17 martie. Întrebarea acum este dacă autoritățile ruse îi vor permite să participe la vot, scrie AP.

UPDATE Reprezentantul Permanent adjunct al Ucrainei la ONU, Hristina Haiovişin, a declarat, joi, la reuniunea Consiliului de Securitate, că partea ucraineană nu a fost informată despre faptul că Rusia ar transporta prizonieri de război cu avionul Il-76 care s-a prăbușit în regiunea Belgorod. Potrivit acesteia, dacă acest lucru se confirmă, va fi primul caz în care Rusia foloseşte oameni ca scuturi umane pentru a ascunde transportul muniției folosite pentru a lovi orașele Ucrainei. Haiovişin a amintit că, în ultima săptămână, Rusia a intensificat atacurile cu rachete asupra teritoriului regiunii Harkiv, ceea ce a provocat victime în masă și răniţi în rândul populației civile. Diplomata ucraineană a asociat aceste atacuri cu o creștere a numărului de avioane de transport militar, în special Il-76, care au fost trimise recent spre aerodromul din Belgorod, notează Rador.

UPDATE Parisul a identificat o „manevră coordonată de Rusia” pentru a răspândi informaţii false care implică Franţa, inclusiv despre presupusa prezență a "mercenarilor" francezi angajați în luptele din Ucraina. Serviciile de stat au identificat și urmăresc „campania de dezinformare a rușilor”, a anunţat vineri Ministerul Forţelor Armate francez, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE În cadrul reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, Rusia și Ucraina și-au adus acuzații foarte dure după doborârea avionului militar Il-75, despre care Rusia suține, fără dovezi, că ar fi transportat prizonieri ucraineni ce urmau să fie dați la schimb cu prizonieri ruși capturați pe front, potrivit Gândul.

UPDATE Președintele rus a început războiul psihologic cu NATO tachinând națiunile baltice în timp ce zbura spre Kaliningrad, teritoriu care ar putea deveni punctul fierbinte al unui viitor conflict din Europa. Vladimir Putin a stârnit temeri de război cu NATO, amenințând națiunile UE care se învecinează cu Kaliningrad, în timpul unei vizite surpriză în exclava rusă. Președintele rus a zburat pe teritoriul situat între Lituania și Polonia, pe fondul îngrijorării tot mai mari că acesta ar putea deveni punctul de focar al unui viitor conflict. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a negat că această vizită ar urmări să transmită un „mesaj” către NATO. El a mai spus și că au fost luate toate măsurile pentru a garanta securitatea liderului de la Kremlin în timpul zborului către exclava izolată de restul teritoriului rus, dar nu a dezvăluit ruta urmată de avionul lui Putin. NATO a lansat, săptămâna aceasta, programul de exerciţii militare „Steadfast Defender 2024”, cel mai amplu de la sfârşitul Războiului Rece şi la care participă până în luna mai circa 90.000 de militari, exerciţiile desfăşurându-se în principal în flancul estic al Alianţei.

UPDATE Ucraina vrea să înceapă lucrările de construcție a patru noi reactoare nucleare la vară sau la toamnă, a declarat ministrul Energiei, German Galușcenko, în exclusivitate pentru Reuters. Două dintre unități, care includ reactoare și utilajele aferente, se vor baza pe echipamente de fabricație rusă pe care Ucraina dorește să le importe din Bulgaria, în timp ce celelalte două vor folosi tehnologia occidentală de la producătorul de echipamente electrice Westinghouse. Toate cele patru reactoare vor fi construite la centrala nucleară Hmelniţki din vestul Ucrainei, a adăugat Galușcenko. De la obținerea independenței față de Uniunea Sovietică în 1991, Ucraina a construit trei reactoare nucleare noi.

UPDATE Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 990 de soldați, 8 tancuri, 16 alte blindate de luptă, 15 tunuri, 20 diferite vehicule și 5 echipamente speciale.

UPDATE Forțele ruse au atacat în ultima zi opt ​​comunități din regiunea Sumî, provocând 56 de explozii pe parcursul zilei, a informat administrația militară locală. Comunitățile din Bilopillia, Velyka Pysarivka, Myropillia, Krasnopillia, Esman, Khotin, Hlukhiv și Yunakivka au fost atacate. Pe parcursul zilei, armata rusă a atacat regiunea cu foc de artilerie și mortier, lovituri cu drone, atacuri cu tancuri și mine. Nu au fost raportate victime sau daune aduse infrastructurii civile.

UPDATE Rusia a furnizat 50.000 de tone de cereale Republicii Centrafricane ca ajutor umanitar alimentar, a comunicat vineri agenţia de ştiri deţinută de stat RIA Novosti, citându-l pe ambasadorul Moscovei în ţară.

UPDATE  Justiţia rusă anunţă că a condamnat-o la 27 de ani de închisoare pe Daria Trepova, o tânără în vârstă de 26 de ani, pe care o acuză de asasinarea cu explozivi, în aprilie 2023 a unui blogger naţionalist rus specializat în ofensiva rusă din Ucraina, Maksim Fomin, alias Vladlen Tatarski, căruia i-a înmânat o statuetă-capcană, într-o cafenea, la Sankt Petersburg, relatează AFP.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a spus că scopul summitului special al Uniunii Europene de săptămâna viitoare este ca toate statele membre să fie de acord cu un ajutor financiar pentru Ucraina. Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat, de asemenea, miercuri, că livrările suplimentare de arme către Ucraina vor fi un subiect de discuție în timpul summitului.

UPDATE Desemnarea tinerei de origine ucraineană Karolina Shiino drept câştigătoare a concursului Miss Japonia în această săptămână a declanşat o dezbatere pe reţelele de socializare despre ce înseamnă a fi şi a arăta japonez, informează Reuters, scrie Agerpres.

UPDATE Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas și un cunoscut naționalist rus pro-război, a fost condamnat joi de către o instanță din Moscova la 4 ani de închisoare pentru „incitare la extremism”.

UPDATE Vladimir Putin urmează să-și folosească noua sa tehnologie secretă în exerciții militare uriașe pentru a simula exploziile nucleare, în timp ce războiul din Ucraina continuă, scrie Mirror.co.uk. Cercetătorii de la Academia Militară Hrulev din Sankt Petersburg au brevetat un nou simulator pentru explozii nucleare la sol. Utilizarea acestui stimulator va îmbunătăți calitatea instruirii unităților Forțelor Terestre pentru operațiuni de luptă în condiții de utilizare a armelor nucleare, rezultă din descrierea brevetului, scrie TASS, citat de Adevărul.

UPDATE Autoritățile din Belarus, cel mai apropiat aliat al Rusiei, au lansat joi o investigație asupra unui grup de 20 de analiști și comentatori independenți care se află în prezent în afara țării și care sunt acuzați de conspirație pentru a prelua puterea și a promova extremismul. Ancheta vine după o serie de percheziții și rețineri de persoane, multe dintre acestea fiind și în trecut încarcerate pentru disidență politică împotriva președintelui belarus Alexander Lukașenko. Un grup pentru drepturile omului a afirmat că peste 150 de persoane au fost afectate de acțiunea poliției.

UPDATE Rusia recurge la noi tactici de utilizare a dronelor și pregătește noi atacuri puternice asupra Ucrainei - potrivit purtătoarei de cuvânt a Forțelor de Apărare "Sud", Natalia Humeniuk, notează Korespondent, potrivit Rador.

UPDATE Soldații unității de recunoaștere au identificat zone camuflate fortificate în care se aflau echipament militar și personal ucrainean, iar informațiile au fost transferate către operatorii obuzierelor D-30 care au inițiat o serie de lovituri precise, a detaliat Ministerul rus al Apărării, adaugă TASS, potrivit Adevărul.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie

missing
17 octombrie 2024, ora 23:00

Noul editorial Verde în ochi cu Mariana Rață este despre ziua de duminică, 20 octombrie. În ultimele două luni am fost martori ai unei ample campanii de promovare a minciunilor și de corupere a alegătorilor. Colegii noștri de la Ziarul de Gardă au surprins de minune cum exact funcționează această mașinărie din interior.

În luptă au fost aruncați zeci de milioane de euro, mai mulți politicieni-candidați ghidați din umbră de criminalul Ilan Șor și conserve mai vechi ale Kremlinului. În disperare să păstreze R. Moldova în sfera sa de influență, Rusia a înrolat chiar și preoți în armata sa de propagandiști. Nu a ezitat nicio clipă să amestece credința și cele sfinte în noroiul corupției politice și a partizanatului pentru minciună. Iar asta demonstrează, dincolo de cuvinte, că nu au nimic sfânt în ei.

Miza cea mare a acestor eforturi disperate ale Kremlinului este referendumul. Un referendum care ar putea spune verde-n ochi întregii lumi că cetățenii R. Moldova vor în UE. Nu parte a russkii mir, care seamănă ură, război și dezbinare. Ci parte a lumii civilizate care trăiește de peste jumătate de secol în pace și prosperitate.

În ultimele 6 săptămâni am încercat, prin editorialele Verde-n ochi, să vă arăt, prin probe concrete și date oficiale, cum este viața oamenilor care trăiesc în UE. Cum dincolo de propaganda anti-UE, promovată violent de elitele rusești, copiii și soțiile lor își trăiesc Dolce Vita în țări din Occident. La fel ca și copiii unor candidați din această campanie electorală care se opun integrării europene.

V-am arătat ce pensii au bătrânii din UE, față de cei din R. Moldova sau Rusia. V-am explicat de ce corupții lumii se tem de UE. Și cel mai important, v-am arătat cum UE a susținut financiar dezvoltarea R. Moldova. Reparația drumurilor, școlilor, grădinițelor, spitalelor, dezvoltarea afacerilor și a agriculturii.

În cei peste 30 de ani de independenta, Moldova a primit suport extern în valoare de peste 3,5 miliarde de euro. Asta înseamnă cam 1400 de euro pentru fiecare cetățean al acestei țări. Cel mai important donator care a oferit bani Republicii Moldova a fost  este UE. De aici am primit mai mult de jumătate din toată suma.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană ne-a întins din nou mâna și a anunțat un nou sprijin, fără precedent pentru R. Moldova. Suport financiar de 1,8 miliarde de euro. Această sumă e aproape echivalentul întregului suport oferit de UE R. Moldova în cei 30 de ani de independență. Grație acestor bani, Moldova va putea crește, se va putea dezvolta și în sfârșit va deveni atractivă pentru copiii și nepoții noștri.

Avem o datorie față de generațiile care vin. În primul rând, NU avem dreptul să le furăm viitorul. NU avem dreptul să îl vindem și nici nu avem dreptul să îl tratăm cu nepăsare.

„În UE, dar NU acum” este egal cu nidiodată. În trenul schimbărilor mari trebuie să urci atunci când el ajunge în gara ta. Următoarea cursă ar putea să nu mai fie. Am tot auzit în ultimele luni că referendumul din 20 octombrie  este o luptă între UE și Rusia. Greșit. Aceasta este lupta noastră pentru a ne desprinde de un trecut trist, plin de șantaj, sărăcie și abuz. În 2015, R. Moldova a ratat ocazia să fie povestea de succes a Parteneriatului Estic. Am pierdut ocazia din cauza unor politicieni corupți și avari care erau mai preocupați de propriile interese, decât de cele ale țării. Atunci, șansa noastră era în mâinile lor. 

Astăzi, viitorul nostru e în mâinile noastre. Să avem grijă ce facem cu el. Cel mai important lucru este ca după 20 octombrie să ne putem privi în ochi copii și nepoții și să le putem spune sincer și verde în ochi că am ales ce e mai bun pentru ei. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.