Exploatare sexuală, prin muncă sau prin cerșit. Circa 170 de persoane, printre care 25 de copii au devenit anul trecut victime ale traficului de ființe umane, atât pe teritoriul Republicii Moldova cât și peste hotare. În rezultat, cu participarea procurorilor PCCOCS, peste 70 de persoane de au fost condamnate și riscă de la 6 la 20 de ani de închisoare și chiar detenție pe viață.
Potrivit procurorului PCCOCS, Tatiana Rutcovschi, principalele forme de exploatare a adulților este exploatarea prin muncă în marea majoritate a bărbaților, aceștia fiind exploatați atât pe teritoriul Republicii Moldova, dar și în afara țării, în Uniunea Europeană.
Conform ultimelor date la nivel național, în rezultatul instrumentărilor cauzelor penale de trafic de ființe umane și trafic de copii au fost identificate circa 170 de victime.
„De asemenea, au fost identificați 25 de copii care au fost exploatați sexual, prin muncă și cerșit de în marea majoritate pe teritoriul republicii Moldova. Principala formă de exploatare a copiilor este exploatarea sexuală care a avut loc pe teritoriul Republicii Moldova, preponderent în municipiul Chișinău în apartamente închiriate”, a menționat Tatiana Rutcovschi.
Printre principalele modalități de comitere a traficului de ființe umane sunt înșelăciunea, abuzul de poziții de vulnerabilitate a victimei, confiscarea de documente, amenințarea aplicării violenței fizice sau psihice sau aplicarea unei astfel de violențe
„Este un caz a doi soți în etate, originari din Cahul, care au fost condamnați la 12 ani de închisoare pentru faptul că au recrutat și au organizat transportarea a două tinere din aceeași pe teritoriul Germaniei în vederea exploatării sexuale comerciale”, a mai spus procurorul PCCOCS.
Pedeapsa pentru trafic de ființe umane variază de la 6 la 20 de ani de închisoare, pentru trafic de copii de la 10 -la20 de ani închisoarea sau detenție pe viață.
Procurorul recomandă ca: „Înainte de a accepta orice ofertă atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și în afara țării este necesar să vă informați privitor la angajator, nu dați pașaportul nimănui, iar dacă vă aflați în dificultate să nu ezitați să vă adresați la organele de drept din imediata apropiere sau la consulate sau la ambasada Republicii Moldova”.
Doar în anul precedent, cu participarea procurorilor PCCOCS, peste 70 de persoane au fost condamnate în Moldova pentru trafic de ființe umane.