Violența nu are scuze. Doar în primul semestru al anului de studii 2023-2024, angajații din sistemul educațional au raportat peste 3800 de cazuri suspecte de violență asupra copilului. În cele mai multe cazuri a fost vorba de violență fizică, urmată de cea emoțională, bullying, dar și situații de neglijare. De Ziua internațională a nonviolenței în instituțiile de învățământ, Ministrul Educației a reiterat importanța asigurării unui mediu sigur și prietenos pentru fiecare copil și a propus un șir de măsuri pentru a combate acest fenomen.
Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, de la începutul anului școlar au fost înregistrate 3.821 de cazuri suspecte de violență asupra copilului, care au avut loc în familie, în școală, în stradă sau în alte locuri din comunitate.
În cele mai multe cazuri, țintă a violenței au fost băieții - 2.701 de cazuri, în alte 1.120 de cazuri au fost afectate fetele. Raportat la tipul de abuz, au fost sesizate 1657 de situații de violență fizică, alte 782 – violență emoțională, 488 de cazuri de bullying, iar 858 – situații de neglijare.
În acest context, reprezentanții Ministerului Educației dau asigurări că angajații din sistemul educațional sunt implicați în realizarea de proiecte de prevenire a violenței față de copii și participă la programe de formare continuă pentru consolidarea capacităților de intervenție pentru eliminarea oricăror forme de violență.
„Ziua internațională a nonviolenței în instituțiile de învățământ este o ocazie în plus de a reflecta asupra acestui fenomen și a reitera importanța asigurării unui mediu sigur și prietenos pentru fiecare copil. Din păcate, în Republica Moldova mai avem incidente violente care nu fac față sistemului nostru de învățământ, mai avem situații când copiii sunt hărțuiți și abuzați, avem situații când cadrele didactice sunt expuse violenței din partea elevilor sau a părinților”, a declarat, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
Astfel, în anul 2024 MEC își propune consolidarea rețelei naționale de formatori anti-bullying, în acest scop urmând să fie instruiți 40 de formatori naționali și 1000 de cadre didactice.
„Vom desfășura o campanie amplă de informare în rândul elevilor și a părinților cu privire la prevenirea bullying-ului și, în egală măsură, vom consolida cadrul legal în așa fel încât și cadrele didactice să se simtă protejate în instituțiile de învățământ”, a mai menționat Dan Perciun.
Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării susțin că sunt determinați să asigure un mediu prietenos de învățare pentru fiecare copil și în acest an vom continua eforturile noastre de a asigura starea de bine pentru fiecare participant la procesul educațional.