Departe de casă, dar în siguranță. Atât centrele de plasament de stat, cât și cele private din țara noastră le poartă de grijă bătrânilor rămași singuri. Și dacă în unele cazuri, copii muncesc în străinătate, asigurându-le părinților o bătrânețe fără griji, iar greutatea cea mai mare este distanța, alți nu au pe nimeni.
Pentru că nu au pe nimeni, sau cei apropiați nu le pot fi alături, iar singurătatea este o povară mult prea grea, bătrânii din țara noastră găsesc sprijin în aziluri, acolo unde au parte de căldură și grijă.
La centrul de bătrâni din satul Micleușeni, raionul Strășeni am întâlnit-o și pe Nina Pahomi, fostă directoare de școală în vârstă de 86 de ani. Femeia era cu cartea în mână, ba mai mult aceasta ne-a citit și o poezie de Nicolae Popa.
Cu bucurie pe chip femeia ne-a spus că toată viața a fost înconjurată de copii, așa că nu a putut să lase cărțile deoparte.
Pentru acești bătrâni, centrul de plasament este acum acasă. Cu toate astea, ei spun că dorul de familie este mare, iar amintirile sunt cele care îi mai alină.
Reprezentanții instituției spun că au încercat să le asigure bătrânilor tot necesarul, astfel încât aceștia să se simtă confortabil. Locatarii au parte de patru mese principale pe zi și o gustare.
Centrul de plasament din Satul Micleușeni găzduiește 18 persoane, nouă femei și nouă bărbați. Majoritatea având probleme mari de sănătate.
Și dacă unii sunt mai puțin norocoși, pentru că nu au pe nimeni, alți au parte de o bătrânețe mai ușoară, doar că tot în azil, asta pentru că copii muncesc departe. Tot în raionul Strășeni am vizitat și un centru de plasament privat, unde atmosfera era ceva mai veselă.
Fevronea Mereuță are 78 de ani. Femeia ne spune că își aduce aminte cu drag de zilele când muncea de cu zor și până seară, acum însă, este fericită, doar că nu mai are energia și forța de altădată.
Prinși în diverse activități, bătrânii de aici ne-au spus că timpul trece repede, mai ales că nu au prea multe griji. Singurul lucru pe care și-l doresc este să mai poată da timpul înapoi, pentru a se bucura încă un pic de tinerețe.
Centrul privat găzduiește 20 de bătrâni. Zilnic ei au parte de diverse activități, iar de cele mai multe ori se ține cont de preferințele acestora. Natalia Croitor lucrează în azil de 12 ani și își face munca cu mare dedicație pentru că iubește fiecare bătrân în parte, spune ea.
Aici fiecare bătrân are camera sa, însă dacă cineva dorește să socializeze, poate sta cu alte două sau trei persoane. Ușile camerelor au culori diferite, iar alături este atașată fotografia locatarului, pentru a-și găsi camera mai ușor.
Meniul este unul echilibrat, stabilit în funcție de preferințele bătrânilor, dar și starea lor de sănătate.
În centrele private pentru persoanele în etate costul contractului pentru o lună de zile variază între 16 și 17 mii de lei. Și unele centre se stat găzduiesc bătrâni pe bază de contrat, dar în număr limitat. În acest caz costurile pentru o lună sunt de 7200 de lei.