Profesorii şi elevii claselor liceale din UTA Găgăuză sunt obligaţi să participe în data de 2 februarie la un marş pentru a marca aniversarea referendumului din 2014, considerat ilegal de Chişinău, prin care alegătorii s-ar fi pronunţat împotriva integrării în Uniunea Europeană, dar au fost, în schimb, pentru aderarea la Uniunea Vamală Euroasiatică, scrie Nokta.
Portalul Nokta susține că a intrat în posesia unui document semnat de șefa Direcției Generale Învățământ din Autonomie, Natalia Cristeva. Potrivit ordinului, directorii tuturor celor 44 de instituții de învățământ din autonomie sunt obligați să organizeze participarea cadrelor didactice și a elevilor din clasele liceale la marșul „consacrat aniversării a 10 ani de la referendumul din 2014”.
„Ordinul stabilește câte persoane ar trebui să asigure fiecare dintre cele 44 de școli din UTA Găgăuzia. Astfel, în total, instituțiile de învățământ trebuie să asigure prezența a 500 de angajați și 80 de elevi de clasa a XII-a la marș. Se mai indică și câți băieți și fete este obligată să asigure administrația liceelor din Comrat. Deoarece pe listă numărul băieților este de 3-4 ori mai mare decât cel al fetelor, se pare că băieții vor purta afișe și bannere. După cum reiese din document, profesorii din afara orașului vor fi transportați la eveniment cu autobuzele școlare”, scrie sursa.
Marșul va avea loc la Comrat pe 2 februarie, locul de adunare este la stația de autobuz, începând cu ora 11.00.
Pe 30 ianuarie, Ministerul Educației a anunțat că s-a sesizat din oficiu cu privire la informațiile despre ordinul Direcției Generale Învățământ Găgăuzia.
„MEC solicită Direcției Generale Învățământ Găgăuzia, directorilor instituțiilor publice de învățământ general și cadrelor didactice să nu admită perturbarea procesului educațional la data de 02 februarie 2024. Totodată, MEC informează despre faptul că urmează a fi sesizate organele de drept în privința acțiunilor factorilor de deciziei din cadrul Direcției Generale Învățământ Găgăuzia cu referire la inițiativa de implicare a elevilor în participare la evenimentul din 02 februarie 2024”, se arată în comunicatul emis de instituție.
Reamintim că, pe 2 februarie 2014, în UTA Găgăuzia a avut loc un referendum la care locuitorii autonomiei au răspuns la întrebarea dacă este mai bine pentru Republica Moldova să adere la UE sau la Uniunea Vamală Euroasiatică. Potrivit Comratului, 97% dintre participanţii la plebiscit au votat împotriva integrării europene a ţării, dar în favoarea aderării la Uniunea Vamală Euroasiatică. Iar peste 98% au votat pentru ca Găgăuzia să devină automat un stat independent „în cazul în care Moldova îşi pierde suveranitatea”.
Chişinăul a declarat ilegal referendumul din autonomia găgăuză. Cu toate acestea, în 2017, Adunarea Populară a Găgăuziei a decis să declare 2 februarie zi liberă în Autonomia Teritorială.