Partidul Mișcarea Alternativa Națională a depus un denunț la CNA, în care cere să fie verificată procedura de licitație pentru selectarea unui agent economic care să închirieze spațiile comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Formațiunea susține că a fost modificat intenționat caietul de sarcini și că au fost introduse cerințe noi, multe prea dure pentru companiile care doresc să participe la licitație. MAN susține că în acest fel anumite persoane sunt interesate să elimine concurența, însă nu au oferit niciun nume. De cealaltă parte, gestionarul Aeroportului, Agenția Proprietății Publice, califică acțiunea MAN ca fiind una de PR politic și susține că toate cerințele din caietul de sarcini sunt bine argumentate, iar mai multe companii de pe piață corespund criteriilor stabilite.
Recent, Aeroportul Internațional Chișinău a anunțat că lansează o licitație cu strigare pentru închirierea spațiilor comerciale destinate activităților de alimentație publică și comerț specializat din zona sterilă a aeroportului. Spațiile urmează să fie date în locațiune pentru o perioadă de trei ani. Mișcarea Alternativa Națională susține că anumite persoane sunt interesate ca licitația să fie câștigată de o anumită companie, iar la mijloc se ascunde un act de corupție. Din acest motiv, ar fi fost introduse, potrivit MAN, condiții de participare și criterii de calificare disproporționate cum ar fi: deținerea unei experiențe de minim șapte ani în domeniul comerțului, dar și o experiență de activitate în minim zece aeroporturi din Uniunea Europeană cu un trafic anual de peste 2,5 milioane de călători.
„Acea cerință disproporționată prin deținerea lichidităților în valoare de 30 de milioane de euro, care a fost necesitatea să impui o cifră atât de mare dacă pentru reparația acestor spații care vor fi transmise în locațiune nu este nevoie să ai o lichiditate atât de mare. Această cerință vădit limitează concurența, noi presupunem că este organizată această licitație pentru ca o companie din casa anumitor jucători să câștige această licitație”.
Reprezentanții MAN nu au dat însă niciun nume a celor care ar fi interesați de spațiile comerciale de la Aeroport.
„Reporter: Cine ar avea acest interes, am văzut în spațiul public că se vehiculează anumite nume. Gutnic: Noi nu o să dăm calificative și nu o să menționăm absolut pe nimeni, noi doar sesizăm încălcările admise la organizarea acestui concurs. Deja organele de anchetă trebuie să verifice cine a organizat, cine a elaborat acest caiet de sarcini”.
Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în gestiunea statului în martie 2022. Asta după ce în 2013 a fost dat în concesiune pe o perioadă de 49 de ani companiei Avia Invest, controlată de Ilan Șor, care s-a angajat să administreze aeroportul și să investească în modernizarea lui 250 de milioane de euro. Ulterior, autoritățile au cerut în instanță rezilierea contractului, deoarece compania nu a respectat angajamentele investiționale. În luna mai 2023, Procuratura Anticorupție a anunțat că a încheiat urmărirea penală în dosarul privind concesionarea Aeroportului și l-a trimis în instanță. Prejudiciul adus statului se ridică la 392 de milioane de lei. În prezent, autoritățile iau în calcul o nouă concesionare a Aeroportului, iar mai multe companii străine au vizitat deja obiectivul.