Focuri de artificii cu efecte pirotehnice deosebite, jocuri de lumini și spectacole muzicale. Așa a fost întâmpinat 2024 în marile orașe ale lumii. În timp ce unii au pășit cu bucurie în noul an, oamenii din țările afectate de război au sărbătorit modest sau deloc și au spus că pacea este singurul lucru pe care și-l doresc.
Londra a întâmpinat Anul Nou în sunetele clopotului Big Ben din turnul Westminster. Nici spectacolul de lumini și artificii deasupra roții „London Eye” nu a lipsit.
În urmă cu un secol, sunetul celebrului orologiu din Londra a fost difuzat pentru prima dată în direct de postul de radio BBC, ca parte din programul de Revelion. De atunci, bătăile ceasului sunt retransmise în direct. La Paris, peste un milion de oameni, turiști și localnici s-au adunat pe Champs-Elysées. Divertismentul muzical și artificiile deasupra Arcului de Triumf au marcat „începutul anului olimpic”.
„Este de necrezut, este mai mult decât ne așteptam. Am prins loc în primul rând. Pur și simplu nu ne vine să credem”.
„Sper că lucrurile vor fi mai bune anul acesta. Pace în lume, bucurie și dragoste”.
În total, 6.000 de polițiști au fost mobilizați în capitala Franței pentru a asigura ordinea publică de Revelion. Măsuri de securitate sporite au fost luate și în Statele Unite. La New York, numărătoarea inversă a fost dată de sute de mii de oameni care s-au adunat în Times Square.
Și cerul deasupra celei mai înalte clădiri din lume, Burj Khalifa din Dubai, a fost iluminat de focuri de artificii.
În China atmosfera a fost mult mai liniştită comparativ cu alte părţi ale lumii, așa cum Anul Nou chinezesc începe abia pe 10 februarie. Sărbătoarea a fost resimțită mai mult la Hong Kong şi Macao, regiuni cu moștenire britanică şi portugheză.
În Danemarca, surpriza a venit din partea reginei Margrethe a II-a, care şi-a anunţat în mod neaşteptat abdicarea după mai bine de o jumătate de secol de domnie chiar în discursul său tradiţional de Anul Nou.
De cealaltă parte, locuitorii din Gaza nu au avut motive de sărbătoare și au fost mai preocupaţi să găsească adăpost, hrană şi apă decât să se gândească la Anul Nou. La Kiev unii ucraineni au cântat și au dansat în stradă, în ciuda alarmei de raid aerian.
„Sperăm că Ucraina va obține victoria cât mai curând, cât mai rapid. Sperăm cu adevărat și așteptăm asta pentru că este posibil și este obiectivul nostru principal și dorința pentru anul viitor”.
„Majoritatea ucrainenilor înțeleg acum că nu putem sărbători, nu putem fi atât de fericiți pentru că mulți oameni își dau viața pentru siguranța noastră. Așa că sper că va fi mai bine într-o zi și toți se vor întoarce la familiile lor, în orașele lor natale”.