Ucraina este o țară mare, iar realitatea războiului poate diferi foarte mult de la o regiune la alta. În vreme ce războiul intră în al treilea an, ucrainenii din toată țara încearcă să-și găsească propriul echilibru între normalitate – sau cel puțin ceva asemănător cu aceasta – și realitatea dură care a ajuns să le definească viața din februarie 2022.
Pentru mulți ucraineni, găsirea unui echilibru între război și viață nu este doar un mijloc de a face față ororilor zilnice ale războiului, ci de a contribui la economia aflată în dificultate a țării.
Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, este situat aproape de granița cu Rusia și a suferit frecvent de lovituri cu rachete și drone de la începutul războiului pe scară largă al Rusiei. Dar asta nu i-a descurajat pe localnici să-și continue viața la maximum posibil, scrie The Kyiv Independent.
„Este în regulă să trăiești bucurie în vremuri grele, mai ales când realizezi că fiecare moment ar putea fi ultimul”, a declarat Maryna Hrachova, care lucrează la Muzeul Literar din Harkov.
Evenimentele, concertele, care au loc în timpul războiului sunt importante, potrivit Hrachova. Nu numai că le oferă ucrainenilor o oarecare uşurare de zgomotul constant al sirenelor de raid aerian şi zgomotele exploziilor, dar trimit şi Rusiei un semn că ucrainenii nu se vor preda niciodată, susține ea pentru sursa citată.
Cafenele populare situate în Harkov, le-au mulțumit clienților pe rețelele de socializare pentru sprijinul acordat, după ce au apărut știri că proprietățile lor au fost deteriorate. Cu ajutorul comunității, au reușit să înceapă reparațiile și să se redeschidă în cel mai scurt timp.
Situat în vestul Ucrainei, orașul Cernăuți a fost unul dintre cele mai, relativ, sigure locuri din Ucraina de la începutul invaziei la scară largă, apărarea aeriană interceptând doar o rachetă și un atac cu dronă în regiune din februarie 2022.
Ar fi de înțeles ca o persoană care se plimbă seara pe strada pietonală principală a orașului să se întrebe dacă se află încă într-o țară în război. Restaurantele sunt pline, iar muzicienii de stradă cântă serenade oamenilor cu melodii familiare.
Cu toate acestea, o viață cu adevărat normală este un lux pentru majoritatea oamenilor din Cernăuți în moment ce familiile lor sau cei dragi servesc în Forțele Armate. Există actualizări săptămânale pe canalele locale Telegram despre locuitorii din regiunea Cernăuți uciși în luptele din prima linie. În fiecare dimineață, la ora 9 dimineața, este un moment de reculegere în care până și mașinile de pe stradă se opresc pentru a-și aminti pe cei căzuți.
Serhiy, care servește în Garda Națională a Ucrainei, a decis să se înroleze la două zile după ce Rusia și-a lansat invazia la scară largă. Deși în prezent este stabilit la Kiev, linia frontului este mereu în gândurile lui.
„S-ar putea să mă plimb prin parc cu prietena mea în timp ce frații mei de arme sunt în mijlocul focului de artilerie inamică în acel moment”, a spus el.
„Și dacă sunt la un restaurant, primul meu gând este despre cum frații mei de arme au stat cinci zile într-un șanț, până la genunchi în noroi și au mâncat conserve cu cuțite murdare.”
Între timp, Yelizaveta, voluntară al cărei soț se luptă în prima linie, își face griji că războiul a devenit „o rutină, ca și o cafea de dimineață” pentru unii ucraineni.
„Cea mai rea parte este atunci când civilii nu realizează că acest război poate ajunge oricând la casele lor”, a spus ea.
„Ca soție de militar, este dificil să-mi distrag atenția de la gândurile despre soțul meu. Indiferent unde sunt sau cât de mult mă distrez cu prietenii, mă gândesc constant la iubitul meu. Telefonul este mereu lângă mine, aștept mereu un apel”.