Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 710: Atacuri masive și scandal cu banane. Ucraina a informat SUA că îl va demite pe șeful Armatei

03 februarie 2024, ora 22:14

Războiul din Ucraina a intrat sâmbătă, 3 februarie 2024, în ziua cu numărul 710. Noi atacuri cu drone și rachete au vizat teritoriul ucrainean în timpul nopții de vineri spre sâmbătă, fiind vizate, printre altele, instalații energetice din regiunea Dnipropetrovsk, a anunțat Kievul, precizând că a doborât nouă din cele 14 drone lansate de Rusia. 

În același timp, autoritățile de la Moscova au anunțat că au doborât patru drone deasupra regiunilor rusești Belgorod, Volgograd și Rostov, transmite Libertatea. Mai mult, două drone ucrainene de atac au lovit sâmbătă cea mai mare rafinărie petrolieră din sudul Rusiei, a declarat pentru Reuters o sursă de la Kiev, care a oferit detalii despre cel mai recent atac dintr-o serie de operații cu rază lungă de acțiune care au vizat instalațiile petroliere rusești.

UPDATE Protestele femeilor ruse care cer reîntoarcerea de pe front a soților, fiilor și fraților lor, care au fost mobilizați după decretul președintelui Vladimir Putin din septembrie 2022, iau amploare, scrie Biziday. Presa independentă din Rusia vorbește despre 27 de jurnaliști reținuți de către poliția moscovită. Printre aceștia se numără și jurnaliști străini. De exemplu, un cameraman al agenției France Presse, care a fost reținut în timpul manifestației, a spus că alții 26 de jurnaliști, inclusiv străini, se aflau cu el într-o dubă și se îndreptau către o secție de poliție din capitală. Soțiile soldaților mobilizați pe frontul din Ucraina protestează de mai multe săptămâni în fața Kremlinului, însă până acum poliția din Moscova nu a intervenit.

UPDATE Pachetele de sancţiuni pentru Rusia funcţionează, deşi există, în continuare, dificultăţi, a declarat sâmbătă, pentru Agerpres, ministrul român al Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.

UPDATE Rusia ia măsuri împotriva Ecuadorului, după ce țara a promis că va transfera arme Ucrainei. Rosselhoznadzor (auritatea federală fitosanitară din Rusia) a apelat la Ministerul ecuadorian al Agriculturii cu o cerere de suspendare a certificării bananelor de la cinci companii ecuadoriene începând cu 5 februarie, din cauza depistării unui dăunător periculos de carantină - musca polifagă cocoșată. Decizia a fost luată în urma amenințărilor venite din partea Ministerului rus de Externe cu privire la decizia Ecuadorului de a transfera echipamente de producție rusească în Statele Unite. „Această decizie a Ecuadorului este nesăbuită și este rezultatul presiunilor din partea părților interesate”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

UPDATE Biroul Procurorului General al Ucrainei informează că, de la începutul invaziei ruse la scară largă, au fost documentate 16.140 de infracţiuni împotriva securității naționale şi au fost înregistrate 124.

UPDATE Premierul Donald Tusk afirmă că Polonia va „cere cele mai ample sancțiuni posibile” împotriva Rusiei – inclusiv un embargo asupra combustibilului nuclear și transferul activelor rusești înghețate în Ucraina – în timp ce UE discută un nou set de măsuri împotriva Moscovei, transmite notesfrompoland.com. 

UPDATE Estonia a livrat Ucrainei rachete antitanc Javelin, muniție și alt ajutor militar ca parte a celui mai recent pachet al său, a informat Ministerul Apărării din Estonia pe 3 februarie.Pachetul în valoare de 80 de milioane de euro (86 de milioane de dolari) a fost aprobat în decembrie.

UPDATE Ucrainenii se apără eroic, pentru că practic se luptă pentru un țel imposibil, în timp ce în față au o armată imperială, care are de unde să piardă, are de unde să aducă noi unități militare și are de unde să aducă muniție și proiectile, a declarat col. (r) Ion Petrescu, analist militar, sâmbătă, pe B1 TV, la „Check media” cu Răzvan Munteanu.

UPDATE Războiul provocat de Vladimir Putin acum 2 ani a bulversat piețele din întreaga lume, iar strategiile de vânzări internaționale s-au schimbat peste noapte. Astfel, președintele rus a contribuit din plin, prin invazia Ucrainei, la intensificarea exporturilor de arme ale Statelor Unite cu peste 50% anul trecut. Astfel, Washingtonul a câștigat 81 de miliarde de dolari din vânzările de armament în străinătate, conform datelor publicate de Departamentul de Stat, scrie Ziare.com.

UPDATE Comandantul echipajului unui bombardier strategic rusesc Tu-95, maiorul Oleg Sergheevici Stegaciov, a fost împușcat în orașul Engels (sud-vestul Rusiei), unde se află și o bază aeriană, potrivit Direcției de informații a Ministerului Apărării din Ucraina (GUR), scrie Adevărul.

UPDATE Un raport din mass-media din Balcani susţine că Kuweitul ar fi început să transfere o parte sau toate cele 149 de tancuri M-84AB, pe care le-a cumpărat din fosta Iugoslavie, câtre fabrica croată Djuro Djakovic, unde au fost asamblate pentru prima dată în anii 1980. Acolo, se presupune că vor fi recondiţionate - şi, eventual, modernizate - înainte de a pleca la luptă împotriva forţelor ruseşti din Ucraina, notează ZF.

UPDATE Autorităţile de ocupaţie instalate de Moscova la conducerea oraşului Lisichansk (Lîsîciansk) au acuzat sâmbătă, 3 februarie, forțele Kievului că au ucis cel puţin cinci persoane şi a rănit alte şase bombardând o brutărie, informează AFP, potrivit news.ro.

UPDATE Un incendiu a izbucnit la o rafinărie importantă din regiunea Volgograd, în sud-vestul Rusiei, după un atac cu dronă atribuit Ucrainei, a declarat un oficial local. "Noaptea trecută, mijloacele de apărare antiaeriană şi de bruiaj electronic au respins un atac cu drone în regiunea Volgograd, în districtele Kalachiovski şi Zakanalie", a declarat guvernatorul Andreď Botcharov pe Telegram. "În urma prăbuşirii unei drone doborâte, un incendiu a izbucnit la rafinăria din Volgograd", a adăugat el, precizând că pompierii au reuşit deja să controleze flăcările la primele ore ale dimineţii. Potrivit guvernatorului, nu s-au înregistrat victime în urma atacului.

UPDATE În ultima săptămână, Ucraina a organizat o operațiune de evacuare a peste 100 de civili din Avdiivka, afectat grav de atacurile rusești începute în octombrie 2023. Orașul, situat în apropiere de Donețkul ocupat, a fost atacat pentru a fi încercuit și capturat de trupele Moscovei. În ciuda distrugerilor semnificative, unii locuitori au rămas în zonele deja ocupate de ruși, și, într-un gest neobișnuit, au fost evacuați către centrul controlat de ucraineni, fluturând pânze albe. Coordonată de poliție și armată ucraineană, operațiunea a fost dificilă din cauza bombardamentelor constante. Cei evacuați au relatat tratament brutal din partea rușilor, iar poliția investighează aceste incidente.

UPDATE Rusia a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la atacurile americane din Irak şi Siria, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe Maria Zaharova.

UPDATE Poliţia rusă a reţinut cel puţin douăzeci de jurnalişti sâmbătă, în timpul unui miting în Piaţa Roşie organizat de soţiile soldaţilor care luptă în Ucraina şi care cer întoarcerea soţilor lor de pe front, scrie AFP. Un cameraman AFP care a fost reţinut în timpul manifestaţiei a declarat că aproximativ 20-25 de jurnalişti, inclusiv reporteri străini, se aflau cu el într-o dubă în drum spre o secţie de poliţie din capitală. De mai multe săptămâni, soţiile soldaţilor mobilizaţi pentru a lupta în Ucraina se reunesc în mod regulat în faţa Kremlinului în semn de protest. Furia rudelor rezerviştilor mobilizaţi la ordinul lui Vladimir Putin în septembrie 2022 este un subiect sensibil pentru autorităţi, care s-au abţinut până acum să reprime această mişcare incipientă. Activismul soţiilor mobilizatorilor a fost în mare parte ignorat de mass-media de stat din Rusia, în timp ce Kremlinul doreşte să afişeze o imagine de unitate în jurul lui Putin înaintea inevitabilei sale realegeri la alegerile prezidenţiale din martie.

UPDATE După ce secretarul american de stat adjunct Victoria Nuland a vizitat Ucraina, guvernul rus a acuzat Washingtonul că provoacă Kievul să continue războiul, relatează DPA și Agerpres.

UPDATE În timpul nopții de vineri spre sâmbătă, forțele ruse au lansat 14 drone Shahed-136/131 asupra Ucrainei, nouă dintre ele fiind distruse, au anunțat Forțele Aeriene ale Kievului, citate de Ukrainska Pravda. Rusia a direcționat „o parte semnificativă” dintre drone către obiective de infrastructură energetică din regiunea Dnipropetrovsk. Forțele de apărare ale Ucrainei au distrus nouă drone în regiunile Dnipropetrovsk, Odesa, Mikolaiv și Jitomir.

UPDATE Guvernul ucrainean a informat Casa Albă că intenţionează să îl demită pe comandantul armatei, generalul Valeri Zalujnîi, au declarat vineri două surse bine informate citate de Reuters.

UPDATE Ucraina este încrezătoare că deblocarea ajutorului financiar şi militar european îi va permite să preia iniţiativa pe front şi să oprească ofensiva de iarnă a trupelor ruse. În context, Kievul și-a propus revizuirea tacticii pe câmpul de luptă pentru a prelua inițiativa. „Este necesară sporirea livrării anumitor tipuri de arme de către aliaţii occidentali”, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

UPDATE Apărarea aeriană a Federației Ruse a doborât patru drone în timpul nopții de vineri spre sâmbătă, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova, citat de Ukrainska Pravda. Potrivit autorităților ruse, o dronă a fost doborâtă în regiunea Belgorod, alte două în regiunea Volgograd și una în regiunea Rostov.

UPDATE Lituania a livrat Ucrainei sisteme de detonare, precum și mii de cartușe de muniție pentru lansatoare de grenade antitanc, a anunțat Ministerul litunian al Apărării, transmite The Kyiv Independent.

UPDATE Ucraina a înaintat cauza împotriva Rusiei la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cu sediul la Haga, la doar câteva zile după începerea invaziei, în urmă cu aproape doi ani. Cea mai înaltă instanţă a Naţiunilor Unite a decis vineri că va audia cazul, în care Kievul i-a cerut să declare că nu a comis un genocid în estul Ucrainei, aşa cum a susţinut Rusia ca pretext pentru a o ataca. Vineri, judecătorii au constatat că instanţa are jurisdicţie pentru a audia o parte din dosarul iniţial. Judecătorii au respins însă o cerere a Ucrainei de a se pronunţa dacă invazia rusă a încălcat sau nu Convenţia privind genocidul din 1948.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 709: Atacuri masive și mineri blocați în subteran. Șeful armatei ucrainene critică instituțiile de stat
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 708: Acord în UE pentru cele 50 de miliarde pentru Ucraina. O navă rusească de rachete, scufundată
В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"
В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Прогноз погоды на выходные: тепло и без осадков
Прогноз погоды на выходные: тепло и без осадков
Лишение прав, штраф в 150 000 леев и до 4 лет тюрьмы: с 7 сентября в Молдове ужесточили наказания для пьяных водителей
Лишение прав, штраф в 150 000 леев и до 4 лет тюрьмы: с 7 сентября в Молдове ужесточили наказания для пьяных водителей
/ВИДЕО/ Ковеши: У европейской прокуратуры есть полномочия расследовать хищения из фондов ЕС в Молдове
/ВИДЕО/ Ковеши: У европейской прокуратуры есть полномочия расследовать хищения из фондов ЕС в Молдове

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/ВИДЕО/ Полиция нашла пропавшего 13-летнего подростка с помощью дрона
/ВИДЕО/ Полиция нашла пропавшего 13-летнего подростка с помощью дрона
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Михай Попшой пригласил нового главу МИД Украины посетить Молдову
Михай Попшой пригласил нового главу МИД Украины посетить Молдову
/ФОТО/ На берегу Днестра в селе Рэскаец начали ремонт защитной дамбы
/ФОТО/ На берегу Днестра в селе Рэскаец начали ремонт защитной дамбы
В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"
В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.