Încă o șansă pentru „Guguță”. Ministerul Culturii va ataca la Curtea Supremă de Justiție decizia instanței de apel de a permite milionarului Ceslav Ciuhrii să demoleze celebra cafenea din Grădina Publică Ștefan cel Mare pentru a construi în loc o clădire cu opt etaje. Ministrul Sergiu Prodan acuză Consiliul Național al Monumentelor Istorice că a comis o ilegalitate când nu a ținut cont de planul urbanistic al zonei.
„Sunt două aspecte: retragerea unui act legal sau retragerea unui act ilegal. Iată că în instanță s-au judecat retragerea unui „act legal”, noi Ministerul Culturii o să venim cu demersul către CSJ și vom cere reexaminarea cazului, deoarece retragerea acelui act, este de fapt retragerea unui „act ilegal”, emis de CNMI”.
Sergiu Prodan a menționat că Ministerul Culturii a descoperit mai multe nereguli care au permis luarea unor decizii dubioase de-a lungul anilor. Mai exact atunci când Agenția de Inspectare a Monumentelor a venit cu inițiativa de a reorganiza total parcul.
„Decizia CNMI s-a făcut în baza unei prezentări a situației care a fost de fapt ilegală. Primul proiect care a primit certificat de urbanism de la Primăria Chișinău vorbea despre faptul că această construcție este în perimetrul parcului, adică în cadrul monumentului istoric. S-a renunțat la această inițiativă, dar surpriză - perimetrul parcului a rămas ăsta nou propus, prin care clădirea respectivă a fost scoasă din perimetrul parcului”.
Locuitorii Capitalei spun că ridicarea unui centru multietajat în locul cafenelei „Guguță” va aduce și mai multe probleme și disconfort în centrul orașului.
„La construcție va distruge parcul. Eu cred că o să fie probleme”.
„-Să te ferească Dumnezeu. - De ce? - Pentru că aici este centrul orașului, este parcul. Dacă aici va fi un bloc de etaje aici deja trebuie grădiniță, școală, căi de acces, mașinile nu au unde să se parcheze. Dar este centrul orașului”.
„Cine a iscălit decizia ceea că în parc, unde vine lumea să se odihnească... Cândva, când eram și eu student, veneam și mâncam aici cu plăcere, ne odihneam, savuram liniștea. Pentru ce de construit acolo unde și așa te înăduși în oraș?”
Cafeneaua „Guguță” a fost construită la sfârșitul anilor ’60. În ultimele două decenii, clădirea a fost lăsată în paragină, fiind în proprietatea Consiliului Municipal Chișinău. Începând cu anul 2010, în urma unui șir de tranzacții dubioase, clădirea a intrat în proprietatea unei companii controlate de Vladimir Plahotniuc. Aceasta intenționa să o demoleze și să construiască în loc un complex hotelier cu 13 etaje, ceea ce a stârnit nemulțumirea opiniei publice, iar autoritățile au refuzat să autorizeze construcția.
În 2017, terenul cafenelei Guguță a trecut în proprietatea milionarului Ceslav Ciuhrii. Acesta a declarat că l-a cumpărat de la Plahotniuc cu două milioane de euro pentru a construi un centru de agrement. Dar, ulterior, Consiliul Național al Monumentelor Istorice a votat pentru anularea avizelor eliberate companiei lui Ciuhrii, decizie contestată în judecată de milionar. Statul a pierdut în instanța de Apel, iar acum Ministerul Culturii se pregătește să atace decizia la Curtea Supremă de Justiție.