Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 713: Un copil de două luni, omorât și vizita lui Borell la Kiev. Ucraina vrea rachete din Canada

06 februarie 2024, ora 16:33

Forțele ruse au distrus un hotel cu trei etaje în localitatea Bohodukhiv din regiunea Harkov în primele ore ale zilei de 6 februarie. Cel puțin patru persoane au fost prinse sub dărâmături în urma atacului. De cealaltă parte, sistemele antiaeriene rusești au distrus șapte drone ucrainene deasupra regiunii Belgorod din sud-vestul țării, a anunțat marți dimineață Ministerul rus al Apărării, după ce guvernatorul regiunii a declarat că orașul Gubkin a fost atacat de drone.

UPDATE  Josep Borrell, șeful diplomației UE, a sosit marți într-o vizită oficială în Ucraina. Acesta va discuta cu oficialii ucraineni despre dezvoltarea obligațiilor de securitate pentru Ucraina din partea UE.

UPDATE Ucraina va primi în martie prima tranșă din ajutorul de 50 de miliarde de euro, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Nexta. "Noaptea trecută s-a ajuns la un acord politic pentru alocarea a 50 de miliarde de euro Ucrainei - este un mare pas înainte. Europa se ține de cuvânt (…) Plănuim să începem plățile în martie", a spus aceasta.

UPDATE UE va limita călătoriile diplomaților ruși la teritoriul țării în care aceștia sunt acreditați, iar aceștia nu vor mai putea circula în tot spațiul Schengen. Propunerea face parte din al 13-lea pachet de sancțiuni europene la adresa Rusiei, susțin surse citate de Politico.

UPDATE Kirilo Budanov, şeful serviciului de informaţii militare din Ucraina, a cerut Canadei să transfere Kievului peste 80.000 de rachete CRV7 care ar urma să fie distruse, anunță Pravda Ukrainska. Budanov a transmis că rachetele CRV7 ar putea fi folosite în atacurile ucrainene din elicoptere sau de la sol împotriva tancurilor şi artileriei ruseşti. Încă nu este clar dacă cererea va fi acceptată, însă Budanov a transmis că problema a fost discutată cu canadienii. Rachetele CRV7 sunt destul de vechi (produse în anii 1970-1980 şi scoase din serviciu la începutul anilor 2000), iar oficialii canadieni se tem că acestea ar putea fi periculoase pe câmpul de luptă şi chiar şi pentru a fi transportate. Budanov a admis că şi ucrainenii sunt "îngrijoraţi" de acest aspect. Pentru Canada, trimiterea acestor rachete, deşi periculoasă, ar fi mai ieftină decât acordarea unui ajutor militar sub formă de echipamente noi sau chiar decât distrugerea rachetelor.

UPDATE Serviciile de securitate ucrainene au atacat recent pozițiile din Sudan ale unor mercenari Wagner. Kiev Post a publicat o înregistrare cu interogatoriul unor membri ai grupului prinși de forțele speciale ale Serviciului de Informații din Ucraina (GUR) în care aceștia mărturisesc că 100 de oameni plătiți de grupul Wagner au venit din Africa de Sud pentru a răsturna de la putere guvernul sudanez.

UPDATE Vitali Kliciko, primarul Kievului, a avertizat că opinia publică ucraineană nu are încredere în efectele pozitive ale schimbării conducerii armatei. "Datorită lui Zalujnîi ucrainenii au crezut cu adevărat în forțele noastre armate, care se bucură de cea mai mare încredere azi. Generalul Valerii Zalujnîi a trecut prin multe momente dificile ca militar în timpul războiului. Numai el știe câte au fost, de fapt…", a scris Kliciko pe Telegram. Criticând posibila înlocuire a generalului, Kliciko a scris că "politica poate depăși bunul simț și interesele statului", adăugând că singurul lucru pentru care trebuie luptat acum este victoria Ucraina în războiul cu Rusia.

UPDATE Mai multe explozii au fost auzite, în timpul nopții, în orașul Gubkin, din regiunea Belgorod, iar guvernatorul Viaceslav Gladkov a anunțat pe Telegram că a avut loc un atac cu dronă. Acesta a precizat că nu s-au înregistrat victime, dar patru case au fost avariate. Ministerul rus al Apărării a anunțat marți dimineață că a interceptat șapte drone deasupra regiunii Belgorod.

UPDATE  Rusia concentrează un număr mare de trupe în apropiere de Kupiansk, din regiunea Harkov, a transmis Andrii Kovalenko, şeful Centrului pentru Combaterea Dezinformării din cadrul Consiliului Naţional de Apărare şi Securitate. Publicaţia Forbes a scris acum două zile că forţele ruseşti plănuiesc capturarea oraşului Kupiansk până în martie, când vor avea loc alegerile prezidenţiale în Rusia. 400 de tancuri ruseşti, peste 600 de blindate, sute de obuze şi 40.000 de militari ruşi ar fi concentraţi în acest sector. Ruşii ar vrea să ocupe întregul teritoriu din Doneţk şi Lugansk şi o parte din Harkov, până la râul Oskil. Ucraina a dislocat în apropiere de oraş brigăzi mecanizate şi a început să facă tranşee şi buncăre. Kupianskul e apărat de circa 10 brigăzi ucrainene, între care Brigada 3 de Tancuri, la nord şi Brigada 3 de Tancuri, la sud. Ar fi în jur de 20.000 de militari ucraineni în această zonă şi sute de tancuri, blindate şi obuze. Însă dacă ruşii folosesc în jur de 10.000 de lovituri de artilerie pe zi, ucrainenii trag doar 2.000, un număr care a scăzut cu două treimi pe fondul întârzierilor sau lipsei de livrări de muniţie din Occident.

UPDATE Forțele ruse au distrus un hotel cu trei etaje din regiunea Harkov în primele ore ale zilei de 6 februarie. Cel puțin patru persoane au fost prinse sub dărâmături în urma atacului. Serviciile de urgență au reușit să scoată trei dintre ele, în timp ce un alt civil este în continuare căutat, potrivit Ukrainska Pravda. Hotelul este situat în orașul Zolochiv, oraș aflat la 40 km de Harkov, centrul administrativ al regiunii cu același nume.

UPDATE Un copil de doar două luni a murit în urma atacurilor rușilor. Trupul copilului a fost scos de sub dărâmăturile hotelului cu trei etaje. Printre victimele care au fost internate s-a numărat și mama băiatului.

UPDATE Ucraina se aşteaptă să primească avioane de vânătoare F-16 şi rachete cu o rază de acţiune între 300 şi 500 de kilometri "în pachete suplimentare de ajutor militar" din partea aliaţilor săi, a declarat comandantul Forţelor Întrunite, Serhii Naiev. Naiev nu a oferit mai multe detalii despre rachete şi nici nu a precizat dacă acestea vor veni împreună cu avioanele F-16 sau separat. Armata ucraineană a folosit rachetele ATACMS şi Storm Shadow/SCALP furnizate de SUA şi Franţa pentru a lovi instalaţii şi echipamente militare ruseşti în spatele liniilor de front. 

UPDATE Rușii au atacat din nou Hersonul, anunță șeful administrației militare a orașului, Roman Mrociko, preluat de TSN. „Bombardament masiv în diferite districte din Herson”, a scris Mrociko. El le-a cerut orășenilor să rămână în adăposturi. Ieri după-amiază, trupele ruse de pe malul stâng ocupat temporar au bombardat orașul. Autoritățile au anunțat cel puțin 4 morți. A fost avariată, între alte clădiri, Catedrala Adormirea Maicii Domnului.

UPDATE Rusia a cerut o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu bombardarea orașului Lisiceansk de către Forțele Armate ale Ucrainei, a declarat prim-adjunctul reprezentantului permanent al Federației Ruse la organizația mondială Dmitri Polianski, citat de Kommersant. Întâlnirea este programată pe 6 februarie.

UPDATE La Kiev este așteptat și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell. El a declarat că UE ar trebui să continue să ajute, în special „să crească aprovizionarea cu muniții pentru armata ucraineană”. Șeful diplomației UE a făcut declarațiile la o conferință de presă la Varșovia, capitala Poloniei, pe care a susținut-o împreună cu ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski. „Mă îndrept spre Kiev”, a spus Borrell, El ar putea ajunge în capitala ucraineană, marți, 6 februarie.

/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.