S-a născut la Nisporeni, într-o familie numeroasa și într-o zi însemnată pentru el, deoarece, spune că numele i-a fost ales chiar de Dumnezeu, Gherghe. Este vorba de interpretul Gheorghe Țopa, care, la cei 60 de ani, se bucură de un mare succes în cariera profesională și în viața de familie. Se consideră împlinit și este sigur că tot ceea ce a dobândit până acum, este o magie dată de cel de Sus. Invitat la emisiunea „Iubește Viața” de la TV8, îndrăgitul interpret a povestit despre începuturile sale în carieră, cine au fost persoanele care l-au propulsat spre succes și cum formația „Noroc” i-a dat undă verde pentru a-și crea o carieră pe merit în Moldova.
Gherghe Țopa este cel de-al șaptelea băiat din familia numeroasă de 11 copii. Doi dintre ei au murit încă pe timpul războiului, iar interpretul s-a născut chiar de ziua numelui pe care și îl poartă, acest semn de la Dumnezeu, spune că i-a fost și este un noroc mare în viața sa. „M-am născut cu numele, toată viața sunt recunoscător ca m-am născut de ziua ceea”.
De mic a făcut muzică, a trecut prin școala muzicală din raion și a încercat să cânte la mai multe instrumente, dar după mai multe încercări, s-a oprit la voce și dansuri.
„Țin minte cum făceam școală muzicala, cântam la baian și cred ca profesorul nu l-am îndrăgit sau îmi era frica de ceva, că am luat vreo două luni, dar am renunțat. Am încercat apoi la trompetă vreo două săptămâni și parca nu aveam putere, am renunțat și la asta. Apoi sora mea, dânsa în Nisporeni, într-un colectiv trebuia sa aducă băieți, și ea m-a adus pe mine și prin clasa a opta, umblam la dansuri. Vreo trei ani. Am renunțat... trebuia să aleg...și sigur am vrut să cânt”, își aduce aminte interpretul.
Cântatul la petreceri și decizia de a pleca la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”
Talentul său de a cânta îi aducea mare succes în raion, pentru că nu prea se trecea niciun eveniment fără prezența sa. A fost încurajat de familie în ceea ce face, iar după armată a decis să își continue cariera și viața artistică, la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău:
„Mămica se bucura pentru că se împărțea la vreo petrecere 30 de ruble, la nunta 60 de ruble. Dar mama și tata aveau 60 de ruble lucrând toată noaptea. Mama se bucura că veneau bani în casă. La Chișinău am venit după armată. Eu am fost strungar după școală, pentru că așteptam armata. Toți frații mei au făcut armată și nu îmi imaginam cum să nu fac armată.
După armată am venit acasă, având o cunoștință care cânta la casa de cultura și a trecut prin Ștefan Neaga, mi-a zis „Du-te la Ștefan Neaga, la canto academic, clasic luau băieții după armată”. Am venit m-au ascultat, mi-au pus nota 5 la examenul de canto la intrare și mai trebuia literatura, istoria...”
Începuturile în formația „Noroc” și importanța lui Mihai Dolgan și Dumitru Matcovschi în cariera sa
După studiile la colegiul de muzică, Gheorghe Țopa și-a pus problema cu ce să se ocupe mai departe, iar pentru a primi un sfat sincer și de încredere, a decis să apeleze personal la ajutorul lui Mihai Dolgan.
„Eram student, iar când se finisează studenția trebuia sa ne repartizeze, pentru că dacă nu iți găsești tu ceva, putea sa iți spună de acolo și să te trimită undeva... și m-am dus direct la Mihai Dolgan și l-am așteptat la poarta Filarmonicii și i-am zis să mă asculte și să-mi dea un sfat, ce sa fac mai departe. S-a așezat la pian și i-am zis un cântec pe care vreau sa îl cânt, un cântec al meu, pe care l-am compus eu „Lacrima Amara”. Apoi el m-a întrebat ce mai am și mi-a zis să vin mâine la 16:00, aici”, ne-a povestit Gherghe Țopa, care ne-a menționat că a doua zi era prezent întreg colectivul; regizori de sunet, director artistic, soliști, dar și compozitorul Dumitru Matcovschi.
După ce a doua zi i-a cântat și lui Matcovschi, compozitorul i-a propus să se alăture colectivului și să lucreze împreună. Deși, încă era student, decizia pe care a luat-o nu a influențat studiile.
„El mi-a zis, „tu mâine poți să vii la lucru?... vii la lucru, cu studenția ne înțelegem noi.””
Împreună cu formația „Noroc” au urmat numeroase turnee și concerte prin țară, dar și în afara ei.
Succesul artistic după duetul cu Lidia Botezatu
„Veniți acasă dintr-un turneu, am cântat în duet cu Lidia Botezatu. Am cantat cu ea de Anul Nou, „La moara cea din val”e și când a văzut toată lumea...că atunci era așa, doar un televizor și canal, și m-au văzut toți, iar a doua zi m-am născut și eu celebru.”
„Eu mi-am găsit locul, locul potrivit”, mărturisește Gheorghe Țopa.