Președintele libertarian al Argentinei, Javier Milei, a suferit marți primul său eșec serios în Parlament, când pachetul său de reforme de dereglementare a fost retrimis în comisie din lipsă de sprijin. Președintele ultraliberal rămâne hotărât să își pună în aplicare programul.
„Programul nostru a fost votat de 56% dintre argentinieni și nu suntem dispuși să îl negociem cu cei care au distrus țara”, a denunțat Javier Milei pe X, care intenționează să „continue” programul „cu sau fără sprijinul liderilor politici care ne-au distrus țara”, scrie Le Figaro.
Marți seară, în momentul în care Camera Deputaților se pregătea pentru niște voturi extrem de incerte pe subiectul controversat al privatizărilor, partidul prezidențial La Libertad Avanza (LLA) a cerut și obținut brusc amânarea sesiunii, trimițând de facto textul înapoi la comisie.
Ministrul de interne Guillermo Francos, care a fost pivotul negocierilor pentru obținerea unei majorități ad-hoc - o sarcină dificilă pentru partidul LLA al lui Javier Milei, a treia forță din Cameră - a explicat că a observat „o lipsă de voință din partea blocurilor de a susține reformele”.
„Au existat angajamente de vot care nu au fost respectate în practică”, s-a plâns el. Din Israel, unde a sosit marți pentru un turneu diplomatic care îl va duce de asemenea la Vatican și în Italia, președintele Milei a denunțat pe X „casta care a stat în calea schimbării”. „Nu va fi ușor să schimbăm un sistem în care politicienii s-au îmbogățit pe seama argentinienilor”, a recunoscut el.
Marți, deputații europeni au reluat examinarea, articol cu articol, a ambițiosului proiect de lege „Omnibus” al lui Javier Milei.
Conținând inițial 660 de prevederi care reformau, de asemenea, economia, comerțul, cultura, dreptul penal etc., proiectul de lege a fost redus de-a lungul săptămânilor la aproximativ 300 de articole.
Inițial, însă, guvernul a obținut marți o victorie, deputații aprobând principiul „delegării de competențe” pentru executiv timp de un an pentru a legifera prin decret în numele „urgenței economice”. Cu toate acestea, au apărut fisuri, deputații opoziției moderate, precum centristul Paula Oliveto, exprimându-și temerile față de „o democrație slabă, care concentrează (puterile) într-o singură persoană”, referindu-se la Javier Milei.
Votul de seară asupra detaliilor „legii Omnibus” se anunța și mai complicat: opoziția moderată, deși dispusă să susțină reformele, intenționa să ceară modificări, cum ar fi cele privind privatizările (între 30 și 40 de companii vizate) sau repartizarea resurselor de stat/provinciale.
„Guvernatorii (provinciilor) nu s-au ținut de cuvânt”, a afirmat liderul grupului LLA, Oscar Zago, sugerând că tocmai în chestiunea finanțării provinciilor guvernul nu a reușit să obțină garanțiile de vot ale guvernatorilor, care sunt adesea independenți într-o țară federală cu 24 de provincii.
Președinția nu a ezitat să treacă la amenințări. „Din păcate, ajustarea va trebui să fie mai mare, iar guvernatorii sunt cei care vor fi afectați”, a avertizat purtătorul de cuvânt al președinției, Manuel Adorni, la televiziunea LN+. „Fiecare element de cheltuieli guvernamentale va trebui să fie revizuit pentru a respecta instrucțiunile președintelui Milei: deficit zero”, a insistat el.
Javier Milei a afirmat în repetate rânduri că „nu există un plan B” la austeritate pentru a redresa a treia economie a Americii Latine, care este îndatorată structural și sugrumată de o inflație de 211% (în 2023). FMI a prezis o recesiune de 2,8% în 2024 sub impactul primelor măsuri de austeritate, inclusiv o devalorizare de 50% a peso-ului.
Președintele argentinian ultraliberal Javier Milei a anunțat la sfârșitul lunii decembrie, o dereglementare masivă a celei de-a treia economii din America Latină, semnând un decret menit să modifice sau să abroge peste 300 de reglementări, inclusiv cele privind chiriile, privatizările și legislația muncii.
Noul președinte al Argentinei a făcut campanie condamnând „casta politicienilor, acești hoți corupți”. El promite să elimine banca centrală și să înlocuiască peso cu dolarul, dar și să facă reduceri brutale în cheltuielile publice și să închidă mai multe ministere, inclusiv cel al drepturilor femeilor și al turismului.
Se autodescrie ca „anarho-capitalist” și a ales ca slogan de campanie: „Viva la Libertad, carajo” (trăiască libertatea, la dracu’). În materie diplomatică, noul președinte promovează alinierea cu Statele Unite și Israel.
Vrea să întrerupă legăturile cu țările „comuniste”, „Rusia”, „China” și „Brazilia”, pe care le disprețuiește, iar pe președintele Lula îl numește „un corupt”
Totodată, într-un discurs ţinut în cadrul Forumului Economic Mondial, preşedintele libertarian i-a acuzat pe liderii occidentali că au abandonat „valorile Occidentului”, scrie Ziarul Financiar.
„Sunt aici pentru a vă spune că lumea occidentală este în pericol... deoarece cei care ar trebui să apere valorile Occidentului au fost cooptaţi de o viziune asupra lumii care duce inexorabil la socialism şi, prin urmare, la sărăcie”, a declarat Milei miercuri în faţa audienţei de la Davos.
El a spus că „organizaţiile internaţionale” au fost influenţate de „colectivism”, „feminism radical” şi o „irealizabilă agendă care vizează mediul”.
Milei a fost ales preşedinte în luna noiembrie a anului trecut, pe fondul celei mai grave crize din ultimele două decenii a economiei sud-americane.